Lachgas vanaf vandaag in groot gedeelte Utrecht verboden Lachgas vanaf vandaag in groot gedeelte Utrecht verboden

Lachgas vanaf vandaag in groot gedeelte Utrecht verboden

Lachgas vanaf vandaag in groot gedeelte Utrecht verboden
Lachgaspatronen en ballonnen
Op straat een lachgasballonnetje inhaleren is vanaf vandaag in een groot gedeelte van Utrecht verboden. In de wijken Overvecht, Noordwest, West en Zuidwest zijn gebruikers niet meer welkom.

Op straat een lachgasballonnetje inhaleren is vanaf vandaag in een groot gedeelte van Utrecht verboden. In de wijken Overvecht, Noordwest, West en Zuidwest zijn gebruikers niet meer welkom.

De gemeente Utrecht had in februari vorig jaar al een lachgasverbod ingevoerd voor vier overlastgebieden. Maar de overlast bleef juist toenemen. Daarom werd besloten om het verbod uit te breiden.

Vanaf vandaag is het bezit en gebruik van lachgastanks en -ampullen in de wijken Overvecht, Noordwest, West, en Zuidwest overal verboden.

Boetes

Het verbod wordt overigens niet alleen ingevoerd vanwege de overlast. Een andere reden om het verbod uit te breiden is dat er steeds meer bekend wordt over de schadelijkheid van lachgas, zoals het risico op hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen tot aan verlammingsverschijnselen.

De gemeente roept inwoners op om bij (geluids)overlast of afval door het gebruik van lachgas dit te melden. De meldingen geven een overzicht van waar en wanneer de meeste overlast plaatsvindt. Op basis van signalen, meldingen en politie-informatie, gaan handhavers de stad in om te waarschuwen en te beboeten.

22 Reacties

Reageren
 1. Manou De R.

  Open deur weer dit. Net als het vuurwerkverbod: wie en hoe ga je dit handhaven en hoe ga je de verplaatsing naar andere delen tegen?
  Vragen waarover door de beleidsmakers van achter hun bureau weer niet is nagedacht maar welk beslisproces de burger weer klauwen vol met geld heeft gekost want er is me een partij over vergaderd en overlegd.

 2. Kees Truijens

  Zucht van verlichting. Bij mij in de buurt mag ik nog lekker een ballonnetje nemen. Hier is lachgas echt niet schadelijk voor mijn gezondheid. Belachelijk.

 3. 3512

  Best bijzonder dat men dit op wijkniveau verbied i.p.v. de gehele stad of gemeente.
  Ik snap dat de overlast vooral in de genoemde wijken plaatsvindt… maar zal het probleem op deze wijze zich niet verplaatsen?

 4. Lombokker

  Nou, fijn hoor. Nu maar afwachten of er ook gehandhaafd gaat worden.

 5. Wies

  Vreemd beleid om dit op wijkniveau te regelen. Mijn voorspelling: over twee jaar een evaluatie (als die al komt) en dan concludeert een externe onderzoeker in een rapport van 300 pagina’s (waarom zoveel, geen idee) dat sprake is van een waterbedeffect naar andere buurten. Oh en dat de handhaafbaarheid ‘lastig is gebleken’.

 6. Katja

  Verbiedt het gewoon in de hele stad. In de ene straat mag, het niet, maar als je een hoek omgaat ( of het hoekje met een overdosis) in een anders straat ben je opeens in een andere wijk. Krom, toch ?

 7. Henkie

  Wie het laatst lacht lacht het best

 8. Manou De R.

  En die “evaluatie” mag dan ook weer het nodige kosten Wies, een projectgroepje hiér en een projectgroepje dáár en vooral veel middagvullende overlegjes. Utrecht betaalt wel.

 9. Jeroen

  Overlastgevend, en gevaarlijk als je het als bestuurder van een auto tijdens het rijden doet, maar de gezondheidsschade en -risico van lachgas is zeer gering, zeker als je het vergelijkt met andere verdovende middelen. Je moet echt bizar veel gebruiken voor een langere tijd om er schade mee aan te richten. Die schade ontstaat dan door een vitamine B12 tekort en is dan vaak ook nog reversibel.

 10. Thuisblijver

  Als je Utrecht inrijdt via Maarsen zie je parkeerstrook langs de sportvelden. S’avonds staan daar diverse auto’s met bedenkelijk publiek, in de meeste auto’s niet alleen personen uit één gezin, denk ik zo.
  Het is wat, dat je vanwege woningnood, gezelligheid moet zoeken in een auto. Maar ja, thuis mag je natuurlijk niet aan zo’n ballon lurken van je moeder. Oh, we krijgen honger, even de Mac bellen, die bezorgen overal. Je wilt natuurlijk wel je auto schoonhouden, en met je saunaslippers naar de vuilbak lopen wordt het ook niet. Dus kieperdekiep, uit het raam, zo zie je maar weer, lachgas werk echt averechts op je hersenen.
  De volgende dag, tenminste als het een werkdag is voor de gemeentereiniging, wordt het om een uurtje of elf weer allemaal opgeruimd. De helft is al in de sloot gewaaid, kijk dat scheelt. Waar halen die gemeentewerkers toch elke keer weer de energie vandaan om dit dag in dag uit te doen?
  Handhaving? Toezicht? Huisvaders? Waar zijn die, oh, wacht, die rijden met scanauto’s door de binnenstad.
  Intussen op de basisschool krijgen de kindjes te maken met onderwijs over milieu. Onzin over gescheiden afvalinzameling etc. En ze mogen geen ballonnen opblazen als er een feestje is.
  Hopelijk gaan deze kindjes later de papieren zakken van de Mac in de papiervak gooien en de ballonnetjes bij het restafval.
  Prettige maandag!

 11. cas

  Lekker gelijk een klikspaan link erbij… Laten ze in Utrecht meer eens echt optreden tegen grote zaken. Niet dit kleinburgerlijke gedoe.

 12. Don

  Gemeente Utrecht doet er alles aan om problemen in stand te houden dat is namelijk behoud van de geldverslindende project en stuurgroepen en positief nieuws uitbrakende communicatie medewerkers waar het gemeentehuis vol mee zit. Dit alles omgeven door een wolk dik cashende bureau’s gespecialiseerd in het verplaatsen van een probleem in plaats van het op te lossen want dan komt er geen vervolg opdracht. Dit alles verzameld zich bij de dienst van behoud van ellende en geld vernietiging die oneindige WOZ en parkeer budgetten tot hun beschikking hebben. Een verbod in de hele stad zou dit hele feest te niet doen en dat kan natuurlijk niet.

 13. Joop

  Waarom niet gewoon overal verbieden, hier in Hoograven ligt het ook vol met lachgaspatronen, dus hier ook een verbod graag, anders komen die junks straks allemaal hietheen om te gebruiken, fijn vooruitzicht weer.

 14. Frans

  De overlast van Overvecht heeft zich al verplaatst naar het Gagelbos en Groenekan. De parkeerplaatsen liggen elke dag vol met ballonnen en patronen. Het gespuis staat onder de viaducten met overlast voor fietsers, brommers en auto’s tot gevolg. Kortom gewoon een algemeen lachgasverbod!

 15. Scherpschutter

  @Jeroen 14:25

  “Overlastgevend, en gevaarlijk als je het als bestuurder van een auto tijdens het rijden doet, maar de gezondheidsschade en -risico van lachgas is zeer gering, zeker als je het vergelijkt met andere verdovende middelen.”

  Yep, maar het gaat de overheid dan ook niet om het voorkomen van gezondheidsschade (as if…), maar om het incasseren van zoveel mogelijk belastinggeld over de rug van verslaafden en mensen die plezier hebben. Verslavingen zijn een business model voor de staat.

  Daarom mag u best roken van de overheid (zoveel u wilt!) zolang u natuurlijk maar wel 9 Euro en 40 cent belasting betaalt over een pakje van 10 Euro, maar is lachgas volgens diezelfde overheid niet acceptabel…Go figure. De overheid heeft liever dat u gewoon alcohol blijft drinken.

 16. Thuisblijver

  Eigenlijk ben ik niet tegen lachgasgebruik. Moet je zelf maar weten, dat je later scheel ziet van de kronkel in je kop (en nog steeds zijn er types die beweren dat het niet perse gevaarlijk is voor je gezondheid).
  Maar waarom de boel vervuilen, alles wegkiepen, overlast veroorzaken op parkeerplekken bij huizen en daarna met slippende koppeling proberen weg te rijden (om vervolgens stilletjes thuis te komen, schoentjes uit bij de voordeur en braaf in bedje bij pappie en mammie thuis gaan liggen, op je 27e).

 17. Luna G

  Al jullie ballon etende ma pimas zijn dom no ma pangpang. Gas hoort in een machine, niet in een lichaam. Dan denken die redbull ballon etende kaolos nog dat ze gangster zijn ook nog. Slinger ze allemaal op de bon, voordat hun moeders verdrietig worden dat hun zoon half invalide geworden is

 18. Luna G

  Ze hangen in Luna rond op parkeerplaats bij de sportvelden. Ze maken ook lawaai en rommel. Ze komen nog niet 1s uit de wijk

 19. Uuutje

  @ ss De overheid is al lang bezig met het uitbannen van roken. Gefaseerd. Dat krijg je met zo’n hoop bewust tot slaaf gemaakten in de samenleving door de industrie. Die 35% had een direct en accuut verbod nooit geaccepteert. Ook de immens krachtige tabakslobby met haar tentakels met veel geld en macht is een inmense hindernis. Een mooie erfenis van ongebrijdeld kapitalisme in de vrije markt, waarbij zij met geld en bezit alles bepalen en niet de overheid. Een effect van het door u gewenste wereldbeeld.

 20. Adriaan

  Lachgas is in het ziekenhuis bekend als narcosegas bij operaties…. Concentraties zijn daar anders/lager, de tijdsduur van inademen meestal langer. Zou de combi drank/drugs en lachgas niet de echte oorzaak van klachten zijn???

 21. Karel

  Gewoon landelijk de verkoop van lachgas aan particulieren verbieden. Zowel in technische hoeveelheden als in de volstrekt onnodige slagroomcapsules. Anders blijft het bij dweilen met de kraan open.

 22. cas

  @ Uutje, puntjes op je verhaal, de overheid doet geen zak om roken uit te bannen, maar alles om toch dezelfde hoeveelheid geld van de accijns binnen te harken. En je vrije markt verhaal is gewoon onzin want toen roken er net was waren de gezondheidsrisico’s nog nooit onderzocht. Misschien dat je het niet begrijpt of een beetje pijn doet, maar door die marktvrijheden hebben wij het heel erg goed hier. Want ook veel dingen die jij waarschijnlijk goed vindt of voor staat worden door ongebreidelde grote kapitalistische ondernemingen gestuurd.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).