Lachgasverbod in Utrecht blijft in stand ondanks ‘waterbedeffect’ Lachgasverbod in Utrecht blijft in stand ondanks ‘waterbedeffect’

Lachgasverbod in Utrecht blijft in stand ondanks ‘waterbedeffect’

Lachgasverbod in Utrecht blijft in stand ondanks ‘waterbedeffect’
In de Utrechtse wijken waar eerder een lachgasverbod is ingesteld is het aantal overlastmeldingen afgenomen. Daartegenover staat dat in de andere wijken de overlast die gepaard gaat met lachgas juist is toegenomen. Ondanks dit blijft het verbod in stand.

In de Utrechtse wijken waar eerder een lachgasverbod is ingesteld is het aantal overlastmeldingen afgenomen. Daartegenover staat dat in de andere wijken de overlast die gepaard gaat met lachgas juist is toegenomen. Ondanks dit blijft het verbod in stand.

Het lachgasverbod in Utrecht is gefaseerd ingevoerd. Op 15 februari 2020 trad het verbod in werking in Lombok-oost en het aangrenzende gebied tot de J.P. Coenstraat, in de omgeving van het Wesley Sneijder park en de Thorbeckelaan, in Kanaleneiland-noord en in de Zambesidreefbuurt en de omgeving van Overvecht-zuid.

In januari van dit jaar zijn die gebieden uitgebreid tot de volledige wijken waarin ze zich bevinden. Het gaat dan om Zuidwest, West, Noordwest en Overvecht. Het is in die gebieden niet alleen verboden lachgas te gebruiken, maar ook om tanks of ampullen te vervoeren.

Waterbedeffect

Uit de evaluatie blijkt dus dat het aantal overlastmeldingen – die veelal bestaan uit geluidsoverlast, het achterlaten van afval en intimidatie – in die vier wijken is verminderd, maar dat het in andere wijken juist is toegenomen. De gemeente zegt dat er sprake lijkt te zijn van een ‘waterbedeffect’.

Desalniettemin heeft de evaluatie volgens de gemeente aangetoond dat het lachgasverbod effectief is bij het bestrijden van overlast. “Daarom zien wij aanleiding om het huidige verbod op lachgasgebruik in de vier aangewezen gebieden in stand te houden.”

Landelijk verbod

Daarbij zegt de gemeente dat een landelijk lachgasverbod noodzakelijk blijft. “Met name met het oog op het tegengaan van verslaving en het bevorderen van de gezondheid en de verkeersveiligheid.”

Zo’n landelijk lachgasverbod lijkt eraan te komen. De staatssecretaris heeft namelijk een besluit gereed waarmee lachgas op lijst II van de Opiumwet wordt geplaatst. “Daarmee wordt het verboden lachgas binnen of buiten het grondgebied van Nederland te brengen, te bereiden, te bewerken, te verwerken, te verkopen, af te leveren, te verstrekken, te vervoeren, aanwezig te hebben of te vervaardigen.” Het gebruik van lachgas is hiermee nog niet verboden. De verwachting is dat het landelijke lachgasverbod in het voorjaar van 2022 in werking treedt.

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
 1. Geenstijl@Utrecht 🤔

  Het probleem is dat de gebruikers al enorm weinig hersens hebben,laat staan na langdurig gebruik.
  Maar ik vind altijd in Utrecht gewoon zwarte ballonnetjes op straat,dus vraag mijzelf af of het allemaal wel zin heeft,als er geen politie genoeg is om te controleren, eigenlijk een papieren tijger deze wet.

 2. Lombokker

  @Geenstijl030

  Ik merk hier in de wijk wel degelijk verschil, zie nooit meer van die patronen liggen. Dat is fijn om te weten, want veel van die figuren kruipen ook onder invloed achter het stuur. Het zal ongetwijfeld op afgelegen plaatsen gewoon verder gaan, maar dat vind ik toch een ander verhaal.
  Voorheen gebeurde het gewoon open en bloot op straat. Dan gaan een hoop 13 en 14 jarigen denken dat het heel normaal is, en willen het uiteraard ook eens proberen. Die kans is nu toch een stuk kleiner geworden.

 3. Scherpschutter

  Geenstijl@utrecht

  Daar gaat het niet om…De overheid heeft nul interesse in problemen oplossen. Overheden doen niets anders dan problemen scheppen in maatschappijen. Door meer en meer en meer zaken strafbaar te maken middels regels, wetten en directieven. Overheden fabriceren wetsovertreders die ze vervolgens helemaal leeg kunnen stelen. Werkelijk niets anders.

  U bent een stuk vee. Het enige verschil is dat u een sofinummer heeft en het stuk vee een genummerde oorbel.

  Wat heeft het verbieden van cocaine ooit opgeleverd, behalve miljarden voor de overheid om de ongekende overlast die ontstaat DOOR het verbod te bestrijden?

 4. Geenstijl@Utrecht 🤔

  Nee patronen zie je inderdaad niet liggen,maar wel de zwarte ballonnetjes waar het in zat😜.

 5. Moniek

  Hehe, eindelijk ziet men het licht in Den Haag. Gewoon lachgas in de Opiumwet. Dan wordt aflevering aan particulieren illegaal. Ik neem aan resp. hoop dat dan die knotsgekke en totaal overbodige slagroompatronen ook in de ban gaan.

 6. Esrin W.

  Práchtig die wereldvreemheid van de bedenkers. En nóg móóier: veel van die wereldvreemden hebben ook kinderen die ze net zo wereldvreemd opvoeden in een bubbeltje. Eéns…. moeten ze de echte wereld in.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).