Leegstaande woning aan Catharijnesingel in Utrecht gekraakt Leegstaande woning aan Catharijnesingel in Utrecht gekraakt

Leegstaande woning aan Catharijnesingel in Utrecht gekraakt

Leegstaande woning aan Catharijnesingel in Utrecht gekraakt
Foto van de kraakactie op de Catharijnesingel
Een leegstaande woning aan de Catharijnesingel in Utrecht is zondagmiddag gekraakt. Momenteel zit een groep krakers binnen en voor de deur staat de politie.

Een leegstaande woning aan de Catharijnesingel in Utrecht is zondagmiddag gekraakt. Momenteel zit een groep krakers binnen en voor de deur staat de politie.

Het is geen toeval dat het pand deze zondag is gekraakt. Op 1 oktober 2010, precies 13 jaar geleden, werd in Nederland namelijk een nieuwe kraakwet aangenomen. “Hierdoor is kraken gecriminaliseerd en leegstand illegaal gemaakt”, aldus de krakers.

Het pand aan de Catharijnesingel is volgens de krakers eigendom van Blackstone. “Blackstone is een groot investeringsbureau uit de Verenigde Staten. Zij investeren miljarden in vastgoed in alleen al Europa. Deze panden staan dan vaak maanden tot jaren leeg voordat er wat mee wordt gedaan.”

De krakers zeggen tegen leegstand te zijn en ook tegen het kraakverbod dat 13 jaar geleden werd ingevoerd. Het is nog niet duidelijk of de krakers in het pand kunnen blijven.

Tekst loopt door onder afbeelding

Potterstraat

Precies een jaar geleden, destijds dus 12 jaar na het ingaan van het kraakverbod, werd aan de Potterstraat een pand gekraakt. Het ging toen om een woning boven de Intersport. Dat pand werd diezelfde avond nog ontruimd door de politie.

Gekoppelde berichten

27 Reacties

Reageren
 1. FB59

  Gekraakt? Op 2 augustus 2023 heeft de Gemeente nog een omgevingsvergunning afgegeven voor het vervangen van de e=begane gondvloer. https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2023-350956.html
  De bezwaartermijn eindigde 19 september jl.. Gaat er iets gebeuren en dan …

 2. N

  Hulde!

 3. Homie

  Onderaan artikel staat verwijzing naar pand potterstraat een jaar geleden gekraakt.
  Wel mensen staat nog steeds leeg.

 4. Sanne

  Goed zo! Het feit dat (buitenlandse) investeerders de markt verzieken is belachelijk! Ga zo door krakers

 5. KG

  Ben benieuwd hoeveel van deze krakers maandagochtend aan het werk gaan. Mijn gok? Denk bar weinig. Wordt tijd dat mensen een gaan werken voor hun centen i.p.v. panden te kraken en zichzelf vastlijmen op snelwegen.
  Wanneer je werkt verdien je geld. Als je geld verdient kan je een huis huren of kopen en je vaste lasten betalen. Lijkt me een stuk zinniger dan continue overlast veroorzaken voor andere mensen.

 6. Peter van Zoest

  Ach ja, je moet toch wat als je je te pletter verveelt op ‘n saaie zondagmiddag.

 7. Thuisblijver

  Kan iemand tegen die jongens vertellen dat mondkapjesplicht niet meer van toepassing is?
  Oh, wacht, dit zijn toch die jongens die toen zo tegen die coronamastregelen van de overheid waren?
  Nu bemoeid de overheid zich eens een keer niet (… actief met de woningschaarste…), weer niet goed.
  Snel oppakken die gasten! Afblijven van andermans spullen.

 8. Nico

  Ook al staat iets leeg kom je wel aan een ander ze spllen/huis. En wat niet van jou is daar blijf je vanaf heb je als kind al geleerd. even buiten dat gekraakte panden als krakers er uit zijn er slechter uit zien dan voor dat ze er in trokken.
  Oftewel krakers weg wezen. bestaat huisvredenbreuk nog steeds? Zo ja, astu.
  ik wordt zo moe van al die mensen die iets doen omdat het volgens hen goed is.
  Ik gok dat de eigenaar dit niet goed vind of hij het pand bewust of niet leeg laat staan.

 9. Massegast

  De inburgering van deze buitenlandse krakers is leuk onderweg. Alleen nog wat aan de Nederlandse taal schaven.

 10. Mark

  Deze woningdieven zijn waarschijnlijk niet op de hoogte van de nieuwe leegstandsverordening die per 1 oktober ingaat in Utrecht. Eigenaren kunnen daarmee worden gedwongen om een leegstaande woning te laten bewonen. Of de woningdieven (waarvan een groot deel niet afkomstig uit Nederland of Utrecht, en dus niks meer dan asociale voordringers en strafbare feitenplegers op de lokale woningmarkt) weten dit juist wel en zien een makkelijke manier om gratis te wonen verdwijnen, daarom nog net op de valreep even deze woning op een leuk plekje gekraakt. Snel ontruimen maar en voorzien van strafblad.

 11. Binnenstadbewoner

  Opvallend dat krakers een voorliefde hebben voor panden op triple A locaties, zoals dit pand. Er is zoveel tijdelijke leegstand waaronder in Lombok, Overvecht en Kanaleneiland maar is kennelijk te min voor ze.

 12. Naud van Vliet

  Moet dat nauw echt precies voor mijn huis.

 13. Cico

  Zo te zien zat er ooit een winkel in, met die lelijke uitbouw van betonblokken. Een makelaarskantoor misschien?

  Anyway, het zou mooi zijn als kraken niet verboden werd, maar sterk gereguleerd. Het is en blijft het sterkste middel tegen leegstand om speculatie. Boetes en brieven van de gemeente helpen helemaal niks, dat blijkt inmiddels wel na 10 jaar kraakverbod. Dat is weer zo’n leedverzachter non-oplossing van de VVD

 14. Cohen

  Steun voor de krakers dat ze dit onder de aandacht brengen.
  Die mensen die zeggen “andermans spullen” , “ga werken” en andere platitudes die ze ooit van hun meesters geleerd hebben: verdiep je eens in de hoe de wereld echt werkt.

  Als we bijvoorbeeld even kijken waarom investeringsconglomeraten als Blackstone zo in het geld/krediet zwemmen, dan is dat niet in de laatste plaats omdat ze heel erg door overheden zijn gespekt. Dit als gevolg van de monetaire maatregelen na 2008 en 2020. Ze weten niet waar ze ermee heen moeten, dus dan maar in bestaand vastgoed (vooral niet teveel bouwen). Lekker schaars en goed te melken, jammer dan voor de daklozen. Juist door dit soort parasitaire praktijken op de woningmarkt heeft werken weinig zin. Of anders gezegd, de reden dat jongeren zich nu kapot moeten werken voor een brak huis in de particuliere sector is omdat ‘investeerders’ in comfortabele luiheid willen verblijven.

  We hebben inderdaad een probleem met uitvreters, maar dat zijn niet een handjevol krakers.

 15. M.

  @KG: er is een steeds hoger inkomen nodig om een huis te kunnen kopen dat er niet is…

 16. M.

  @Cico: ook op dit punt ontbreekt weer de handhaving. Op zich heeft de gemeente al middelen om panden te laten bewonen. Maar dan moet ze die wel gebruiken en zo veel mogelijk uitbreiden. Zoals op zo veel punten is ook hier sprake van verschrikkelijke laksheid. De festivals en de olifantenpaadjes worden veel belangrijker gevonden.

 17. Nijntje

  @kg
  Heb je nou echt last van deze kraak? En wie kan er nou nog huur betalen en laat staan een huis kopen met een gewone baan.

 18. JdV

  Gewoon handhaven. Krakers er uit laten halen door politie. Vastzetten. Voor de rechter. Veroordelen. Gevangenisstraf. Klaar.

 19. Nina

  Met kraken overtreed je de wet. Dat is waarschijnlijk ook de reden voor de gezichtsbedekking?

 20. Uuu

  @ Nina

  Maar half waar. Met kraken overtreed je alleen de wet, als de andere kant van de wet> leegstand vanwege speculatie, ook strafrechterlijk aangepakt wordt, hetgeen niet gebeurd. Bovendien bepaalt de burgemeester en/ of de rechter uiteindelijk wanneer kraken wel wordt gedoogd en wanneer niet

 21. Utrechtvoorutrecht

  Ik lees op DUIC (1) dat er veel te weinig woningen zijn (en dat asielzoekers en vluchtelingen daar vooral geen aanspraak op mogen maken) en (2) dat kraken van leegstaande panden foei is. Dus we moeten een heel circus optuigen om iedereen aan een woning te helpen, maar lekker speculeren met huizenbezit, tsja, dat moet wel gewoon kunnen?

  En Triple A locaties zijn nou eenmaal zichtbaarder als je de discussie aan wilt zwengelen. Dat er in elke wijk veel huizen leeg staan, is alleen een troost als we die woningen op korte termijn in kunnen zetten.

 22. JdV

  @uuu: whataboutism. Dus iemand anders overtreed de wet. Dan ga je zelf maar de wet overtreden? Zouden we eens wat meer moeten doen. Laten we beginnen bij verkeersovertredingen. Fietsers bijvoorbeeld.

 23. Nina

  @Nijntje
  Jij hebt vast geen last van deze kraak, maar het is dan ook niet jouw eigendom.

  Hopelijk een kamer kunnen huren in een dorp verderop in de provincie en met het OV of op de fiets naar het werk kan ook prima. Geen vaste kosten, niet uit eten en geen vakantie. Dan kan men een paar jaar flink sparen om iets te kopen of huren wanneer het inkomen is gestegen (als men niet een hoge studieschuld heeft opgebouwd tenminste..). Het gaat niet vanzelf uiteraard, maar de kansen zijn er.

  Zonder toestemming iemands eigendom gaan bezetten en niet willen werken als je gezond bent om in je behoeften te voorzien, slaat uiteraard helemaal nergens op.

 24. Uuu

  @ JdV

  Misschien moet je jezelf eens even gaan inlezen in de voorwaarden omtrent deze wet, en de geschiedenis van de totstandkoming rondom deze wet. voordat je anderen van whatsaboutisms (die je zelf te pas en te onpas gebruikt) beschuldigd.

  De kamer heeft voorwaarden aan deze wet gesteld, precies de voorwaarden die ik omschrijf. Kraken is alleen strafbaar als de rechter dat besluit (en je zou kunnen beargumenteren: als de vastgoedkant> de speculatiekant ook aangepakt wordt, hetgeen sinds de invoering van de wet zelden tot nooit gebeurd is). Daarnaast bepaalt de burgemeester en rechter per incident of het kraken gedoogd wordt.

 25. Nina

  @Uuu
  In de gemeente Utrecht mag een woning (binnenkort) niet langer dan 6 maanden leeg staan.

  Bron: https://www.utrecht.nl/nieuws/nieuwsbericht-gemeente-utrecht/utrecht-gaat-leegstand-woningen-aanpakken/

 26. BART

  Leegstand zou eerder verboden moeten worden dan kraken

 27. JdV

  @bart: uw eigen toilet staat 99% van de dag leeg. Mensen komen voortaan bij u daarvan gebruik maken want leegstand is asociaal toch?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).