Panden in centrum Utrecht gekraakt ‘ter viering’ van 12 jaar kraakverbod Panden in centrum Utrecht gekraakt ‘ter viering’ van 12 jaar kraakverbod

Panden in centrum Utrecht gekraakt ‘ter viering’ van 12 jaar kraakverbod

Panden in centrum Utrecht gekraakt ‘ter viering’ van 12 jaar kraakverbod
De kantoorruimtes boven de Intersport aan de Oudegracht 106-108 in hartje Utrecht zijn gekraakt. Het is vandaag precies twaalf jaar na het in werking treden van de wet Kraken en Leegstand. Op 1 oktober vinden daarom vaker kraakacties plaats. De actievoerders menen dat kraken een legitieme optie is voor het aankaarten en bestrijden van de huizencrisis en dakloosheid.

De kantoorruimtes boven de Intersport aan de Oudegracht 106-108 in hartje Utrecht zijn gekraakt. Het is vandaag precies twaalf jaar na het in werking treden van de wet Kraken en Leegstand. Op 1 oktober vinden daarom vaker kraakacties plaats. De actievoerders menen dat kraken een legitieme optie is voor het aankaarten en bestrijden van de huizencrisis en dakloosheid.

De actievoerders geven aan donderdag de panden aan de Oudegracht gekraakt te hebben, zaterdagochtend om 09.30 uur is dat bekendgemaakt. Er werden onder meer enkele spandoeken aan het pand gehangen. De politie is een kijkje komen nemen en agenten hebben contact gelegd met de krakers. Wat er nu gaat gebeuren is echter nog onbekend.

In 1930 opende in de panden, op de hoek van de Potterstraat en de Oudegracht, het grootste restaurant van Utrecht, Heck’s Lunchroom. Vanaf 1998 zijn de eerste twee verdiepingen verbouwd tot Intersport-winkel. De bovenste twee verdiepingen werden toen als kantoorruimte verhuurd maar hebben volgens de krakers sindsdien deze functie verloren. Sinds 2019 is er sprake geweest van een rooftop-restaurant, en er zijn vergunningen aangevraagd voor het verbouwen van het kantoor tot hotel en het wijzigen van de gevels. Deze vergunningen zijn volgens de krakers echter geweigerd en drie jaar later worden de twee verdiepingen boven de Intersport nog niet gebruikt.

Tekst gaat verder onder afbeelding

 

Kraakverbod

De krakers laten weten: “Hoewel de wet leegstand tegen zou moeten gaan, is de leegstand sinds het kraakverbod alleen maar toegenomen. Tegelijkertijd is er sprake van een ongekende huizencrisis, waardoor woningzoekenden op wachtlijsten staan, naast een huis grijpen omdat beleggers ze overbieden en, als ze wél een huis weten te bemachtigen, zich kapot moeten werken om de huur te kunnen betalen. Dat terwijl kraken en de kraakbeweging zijn gecriminaliseerd en vervolgd.”

Volgens de krakers is kraken nog steeds een legitieme optie. “Hoewel kraken sinds het kraakverbod in 2010 is gecriminaliseerd, is kraken nog steeds mogelijk. Het is een legitieme vorm van directe actie die de leegstand van woningen aankaart en deze leegstand direct omzet in huisvesting.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Spandoeken
Op meerdere plekken in Utrecht werden vandaag spandoeken op gebouwen en boven de snelweg gehangen. Eén spandoek hangt aan het in de laatste jaren meermaals gekraakte gebouw aan de Archimedeslaan 16. Op het spandoek staat: “Ontruimen voor leegstand is vragen om weerstand”. In 2019 vertrokken honderden bewoners uit het gebouw om plaats te maken voor sloop en nieuwbouw, maar de ontwikkelingen lijken daar stil te staan.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

Gekoppelde berichten

61 Reacties

Reageren
 1. waldorff

  Kunnen ze meteen even die groene pvc platen verwijderen?

 2. Rietje

  Goed bezig.
  Laat je stem horen.

 3. Karel Anker

  Mooi!

 4. Suus

  Groot gelijk, staan heel veel panden leeg in Utrecht waar prima woonplekken te maken zijn

 5. Lexus

  Terwijl de handhaving door de overheid aan alle kanten te wensen overliet en overlaat, werden en worden krakers ten behoeve van de speculanten, ook in een zogenaamd linkse stad als Utrecht, onmiddellijk aangepakt. Ik hoop dat de kraakacties nu zo massaal worden dat de overheid zich geen raad meer weet. Jonge woningzoekers: kom in actie en kraak massaal gebouwen en speculanten!

 6. Realist

  @Lexus. Omdat de stad links is moeten extreem linkse actievoerders niet aangepakt worden? Zou wat wezen als alle gelijkgestemden boven de wet staan.

 7. Robert

  Goeie actie! Ga zo door! Leegstand kan gewoon niet meer in de huidige situatie.

  Hopelijk verandert er wat in het beleid en wordt iets aan de absurde situatie gedaan en kunnen starters ook echt starten!

 8. Yoshua

  Top locatie om te wonen, zonde dat deze locatie al zolang leegstaat.
  Fijn dat er wakkere mensen in de stad leven die leegstaande locaties opmerken.
  Zal me niet verbazen dat er in de panden van de Potterstraat meer etages wachten op een kraakactie.
  Pand half jaar leeg, daarna moet je het mogen kraken.

 9. Jos

  Realist is 7 minuten te vroeg aan zijn trollen-werkdag begonnen. Gaat zijn baas niet leuk vinden. In het weekend verdien je 150 of 200%. Nu moet er weer een kwartier langer betaald worden.

 10. Rob H.

  Leegstand is diefstal!

  Ga zo door, krakers.

 11. Feed

  Prima actie! Succes ermee!

 12. Nijntje

  Het werd tijd dat al die leegstaande kantoren in gebruik worden genomen. Zeker is deze woningnood!
  Wat niet mag, kan nogsteeds!

 13. Lexus

  @Realist: u geeft er blijk van te realistisch te zijn om sarcasme te begrijpen. Overigens ben ik serieus van mening dat speculatie en huisjesmelkerij zo hard mogelijk aangepakt zouden moeten worden. Maar helaas, rechts regeert.

 14. Per Ommegaande

  Er zullen wel weer mensen gaan miepen over “met je handen van andermens eigendom afblijven”, en dat vind ik normaliter ook, maar ik kan dit wel begrijpen.

 15. Rob

  Tegen kraken want van andermans spullen blijf je af maar in een tijd waar mensen tot hun 30e bij ouders moeten wonen voordat ze héél misschien ergens een plekje vinden.. goed dat er op deze manier aandacht voor is en nu snel wetgeving die de Stef Blok(buitenlandse Equites funds binnenhalen, schande!)maatregelen terugdraaien!

 16. Binnenstadsbewoner

  Er moet meer gekraakt worden

 17. Laszlo

  Nice!! Full support for this

 18. Hans

  Woningnood is de kwaal.
  Kraken is het symptoom.
  Symptomen zijn nuttig.
  Neem ze serieus en pak dan de kwaal aan.

  Goeie actie!

 19. Koel Hoofd

  “De actievoerders menen dat kraken een legitieme optie is voor het aankaarten en bestrijden van de huizencrisis en dakloosheid.”
  De wet zegt echter iets heel anders.
  Dit zijn ordinaire criminelen die een criminele daad plegen legitiem vinden om hun zin te krijgen.
  Aanpakken en vervolgen totdat er mos tussen hun tenen groeit lijkt mij volkomen legitiem

 20. Binnenstadbewoner

  Krakers direkt eruit zetten. Goedschiks -bij voorkeur – of kwaadschiks.

  Schandalig dat zo maar kan in NL. Inbreken in andermans vastgoed dat leeg staat (enige illegale stukje van het kraken) en eenmaal binnen daar gaan wonen, sloten vervangen, elektriciteit en water aan laten sluiten, geen enkele huur betalen en de boel vernielen en uitwonen … . En dan nog rechten hebben ook.

 21. Hans

  Het eigendomsrecht is een groot goed. Daarom is het begrip eigendom nauw gedefinieerd in onze wetgeving en is het recht op eigendom bij diezelfde wet geregeld. Er zijn echter wel uitzonderingen op deze regel. Bijvoorbeeld daar waar misbruik van het eigendomsrecht gemaakt wordt. Een boer die met een tractor de snelweg op gaat loopt het risico dat zijn eigendom, de tractor in kwestie van hem afgenomen wordt. Iemand die met zijn auto op een menigte inrijdt is die auto kwijt en daarmee tevens zijn rijbewijs. Als in tijden van grote woningnood speculanten hun vastgoed moedwillig leeg laten staan is het op zijn minst verdedigbaar dat krakers deze misstand aan de kaak stellen. Bij wet zou geregeld moeten worden – het wachten is op een wetsinitiatief – dat het speculanten onmogelijk wordt gemaakt hun eigendom leeg te laten staan. Desnoods op straffe van onteigening. Ergo: de krakers hebben hier een heel goed punt en staan wat dit betreft in hun recht als het erom gaat dat hier een misstand zichtbaar gemaakt wordt.

 22. Anne Marie ten Berge

  @ Binnenstadbewoner: Schandalig dat leegstand zo maar kan met 4.000 dak-en thuislozen in onze stad.en 6.000 starters zonder woning..
  Er is een stalling voor 10.000 fietsen maar er zijn ook 10.000 woningzoekenden.

 23. buurtbewoner

  stond die Gets al op die muur geschilderd? dat is namelijk dezelfde naam die verderop op monumentale gevel was gespoten afgelopen week! zo niet dan komt dader dus wellicht uit deze groep?
  Ik ben overigens voor deze kraakactie maar t bekladden uiteraard niet

 24. Cohen

  Vervelend voor de mensen die het pand wilden gebruiken als het verhaal klopt. Dat kan niet de bedoeling zijn. Maar ik moet wel zeggen dat ik jongeren vrij passief vind in deze woningcrisis. Dat was in de jaren 80 wel anders.

  En op zichzelf hebben ze wel echt wat te klagen nu, het vastgoed debacle is ronduit crimineel. Er is een totale onwil om te bouwen door grond- en vastgoedbezitters en hun vriendjes bij de overheid. Er staat heel wat leeg omdat kapitaalkrachtigen hun geld in Blackrock achtige constructies hebben gestald. En we betalen met z’n al die gesubsidieerde hypotheken zonder rente die massaal zijn uitgedeeld de laatste 15 jaar. Het is een bubble en die mag niet barsten. Allemaal winstbejag ten koste van de jongeren (en andere slachtoffers van de woningmarkt).

 25. kobalt

  Ik kan wel begrip hebben voor het kraken maar die krakers hebben zelf voor gezorgd dat het verboden is .
  Overal waar krakers hebben gezeten is de boel zodanig uitgewoond dat het veel meer gaat kosten dan normaal is om het weer leefbaar te maken.
  Om de 1 of andere reden slopen ze panden van binnen zonder dat ze er bij nadenken dat is het grootste probleem anders was men veel softer geweest in het beleid .
  Dat verbod hebben ze dus zelf aangehaald.

 26. Lexus

  @Koel Hoofd: de actievoerders zijn niet eens krakers in de eigenlijke zin, laat staan “ordinarie criminelen” die vervolgd moeten worden “totdat er mos tussen hun tenen groeit”. Ik ken ogenschijnlijk brave, maar eigenlijk door en door hypocriete burgers die dit meer verdienen. Matig uw taalgebruik en heb begrip voor protest tegen het onvoorstelbare wanbeleid van de rechtse neoliberale regeringen Rutte op het gebied van de volkshuisvesting gedurende de laatste decennia.

 27. Hans

  @ Kobalt

  “ Overal waar krakers hebben gezeten is de boel zodanig uitgewoond dat het veel meer gaat kosten dan normaal is om het weer leefbaar te maken.”

  Kom eens met bewijs voor deze stelling?

 28. Binnenstadbewoner

  @ annemarie: er is geen recht om in Utrecht te kunnen wonen. Wie hier niks kan vinden moet creatief zijn en op zoek gaan naar alternatieven. Dat kan buiten de stad of provincie zijn.

 29. Koel Hoofd

  @Lexus
  Ook linkse activisten hebben zich aan de wet te houden.
  Activisten die de wet overtreden zijn geen activisten meer maar criminelen.
  Zie deze informatie van de rijksoverheid:
  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/woning-huren/vraag-en-antwoord/is-het-kraken-van-een-woning-strafbaar
  Paar quotes:
  “Sinds 1 oktober 2010 is het kraken van een huis strafbaar. ”
  “Omdat kraken een strafbaar feit is geworden, kunnen eigenaren van een gekraakt pand aangifte doen bij de politie. Zij kunnen daarbij aangeven dat ze ontruiming van het pand wensen. ”
  “Op het kraken van een pand staat een maximale gevangenisstraf van 1 jaar. Deze straf kan 1 jaar hoger uitvallen als sprake is van geweld. Deze straffen kunnen hiernaast met een derde worden verhoogd als 2 of meer personen het misdrijf plegen.”

  En ook deze website van de overheid:
  https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/07/01/binnen-drie-dagen-overgaan-tot-ontruiming-bij-verdenking-van-kraken
  Quotes:
  “Op 1 juli 2022 treedt de Wet handhaving kraakverbod in werking. Met deze wet wordt de periode tussen aankondiging en daadwerkelijke ontruiming van een gekraakt pand verkort. In plaats van een wachttijd die maximaal tot acht weken kan oplopen, kan er dan binnen drie dagen worden ontruimd.”

 30. Anne Marie ten Berge

  @ Binnenstadbewoner: Wie hier niets kan ‘vinden’ MOET creatief zijn ? MOET op zoek gaan naar alternatieven ? Laat dát nu juist zijn wat krakers doen!

 31. Jos

  @ Binnenstadbewoner

  Nieuw naampje SS?

  Succes met zoeken. Dichtsbijzijnde plek waar je terecht kan als starter is waarschijnlijk Stadskanaal.

  Gebouwen zijn om in te wonen, mensen in op te vangen, in te werken of winkelen. Een dak boven het hoofd. Niet bedoeld als
  speelgoed voor de rijken en allerrijksten, die doelbewust primaire levensbehoeften in bezit nemen, om anderen te kunnen uitmelken.

 32. Massegast

  Nu de Muurkrant nog terug in Utrecht en ik ben weer terug in de sixties! Ik heb de Beatles ook al op de de draaitafel en het stadsbestuur is laks en regentesk. Niks veranderd!

 33. Cohen

  @Hans in het geval van vastgoed is het vaak nog maar de vraag wie nou echt eigenaar is. Als je één ton hebt afbetaald van een pandje van 8 ton, ben je dan eigenaar? Nee, dat is de bank. En zelfs de bank legt het risico bij het publiek neer door de leningen te dekken door obligaties die weer door de ECB worden opgekocht. Wat ook weer de prijs van ander vastgoed kunstmatig opdrijft. Dit soort ‘eigenaren’ van vastgoed die het zelf niet gebruiken zijn in de huidige markt vaak overbodig, een uitzondering die echt iets leuks ontwikkelt daargelaten. Een huurder voor de schuld laten opdraaien is ook schandalig, dat is eigendom verkrijgen over de rug van andermans arbeid.

 34. Harmsen

  @ Koel Hoofd

  Kunnen wij ook aangifte doen tegen eigenaren/ bezitters, die moreel gezien criminele zaken doen die door neo-liberalen worden toegestaan (ook politici, de meesten in dit land zijn neo-liberalen, er zijn namelijk nauwelijks linkse politici te vinden)?

  Vind je het zelf niet raar dat de overheid zowel in 2010 als in 2022 tot wetgeving over gaat in tijden van (enorme) woningtekorten en crisissen? Waarom beschermt de politiek de woningspeculanten en waarom valt de politiek indirect haar eigen burgers aan? Daar kan je toch zeker zo je vraagtekens bij zetten.

  Of krakers trouwens links zijn is een 100% aanname van jou en andere reaguurders. De meeste krakers plaatsen zich buiten het politieke spectrum namelijk.

 35. Binnenstadbewoner

  @ Annemarie: niks moet, maar gratis in andermans vastgoed wonen is een no go. Niks betalen en wel lekker wonen. Groot schandaal uiteraard.

  Verder blijkt het al verhuurd en opgeknapt te zijn dus zullen die krakers binnenkort wel weg zijn.

  @ Jos: zeker ben ik geen ss. Het is niet gemakkelijk om woonruimte te vinden maar geeft niet het recht om gratis in andermans vastgoed te wonen.

 36. Martin

  In mijn buurt zie ik dat woningen in de sociale sector al maanden leeg staan. Dit gebeurde eerder nooit, maar nu de nood zo hoog is, kan het blijkbaar wel.

 37. Herman

  Opleving van iets dat al heel lang weg is….
  Stelletje oud krakers die met rollators hun weg vinden?

  Inmiddels weer terug in hun doorzonwoning in Nieuwegein?

 38. Realist

  @Jos. Gebouwen hebben meerdere doeleinden en eigenaren mogen binnen de wet zelf bepalen wat het doel is. Eén of andere Jos heeft daar helemaal niets over te zeggen. Hij mag er best wel wat van vinden maar dat rechtvaardigt niet om dan maar andermans eigendommen toe te eigenen en de wet te overtreden. En die fraim ‘’’speelgoed van de rijken’’‘ hebben we wel ondertussen gehad, die plaat is grijsgedraaid. Geen gratis woning voor deze krakers dus.

 39. Lexus

  @Koel Hoofd: met een schepje er bovenop maakt u het er met uw taalgebruik, waar ik u op wees, niet beter op. Ook zogenaamd legaal actief op de “vastgoedmarkt”?

 40. Ehren

  Mooie actie, succes!

 41. Jos

  @ Binnenstadbewoner

  Het geeft iemand ook geen recht om met woningen/ gebouwen te speculeren zodat hij/ zij ten koste van de samenleving godsgruwelijk rijk kan worden.

 42. Inge

  Oooh! Wat een goeie actie zeg!
  Lekker bezig.

 43. Klaas

  @ Realist

  Aangezien veel rijken zich veel toe-eigenen op kosten van en ten kosten van de samenleving hebben we die plaat nog helemaal niet gehad.

  Ik denk trouwens dat die vastgoed-“eigenaren” eerder “gratis” wonen, maar dat even terzijde.

 44. Ihsan

  Het is schandalig dat de politie direct ter plaatse is als er ergens gekraakt wordt, maar dat ze vertikken te handhaven op verkeersovertredingen. Van kraken gaat niemand dood, van te hard rijden wel. Wat mij betreft mogen agenten en officieren van justitie dus een extra cursus ‘prioriteiten leren stellen’ volgen. Ook de burgemeester mag zich hier wel eens over uitspreken. Er zijn veel te weinig agenten, en het tegengaan van kraken zou echt helemaal onderaan de prioriteitenlijst moeten staan.

 45. Ihsan

  @ Herman, kraken is nooit weggeweest! Als je dat denkt ken je de stad niet. Er zijn sinds de jaren 60 te allen tijde bewoonde kraakpanden geweest in de stad of in de stadsrand. Ook zijn er al jaren velden in Utrecht waar krakers en stadsnomaden zich hebben gevestigd. Over het algemeen zijn het twintigers en dertigers die nergens anders terecht kunnen, dus zeker geen boomers met een doorzonwoning in Nieuwegein.

 46. Scherpschutter

  Ik wens deze inbrekers alvast heel veel plezier in een staatshotel met tralies voor de ramen. Laat je zeepje niet vallen onder de douche…

 47. Tim

  Volle steun!

 48. kiara

  politie wou er maar al te graag de huisbaas helpen vandaag, pand met huisvrede geinfiltreerd en al.
  kraak-vriendelijke stad toch?

 49. Nina

  @Hans

  De speculanten in vastgoed gaan een slechtere tijd tegemoet. Aan wie verkopen zij hun woningen/appartementen straks zonder verlies te lijden?

  Het Nibud maakt momenteel nieuwe hypotheekberekeningen op basis van gestegen prijzen voor voedsel en energie. Het Nibud bepaalt hoeveel uitgeleend mag worden voor een hypotheek.

  De betaalbaarheid van een hypotheek gaat dus ver naar beneden. Hierdoor kan minder geleend worden en de stijgende (tot nu toe al verdubbelde) hypotheekrente doet daar nog een flinke schep bovenop.

  Ondertussen stijgen de kosten van bouwmaterialen en arbeidsloon. Ik verwacht daarom helaas dat de woningnood in Nederland nog een hele poos blijft.

 50. Nina

  @ Klaas

  De rijken zijn in Nedeland degenen die het meeste belasting betalen uit solidariteit met hen die kwetsbaar zijn. Iemand moet het geld verdienen dat wordt besteed aan uitkeringen, toeslagen, onderwijs, zorg en politie bijvoorbeeld.

  Het getuigt van economische onwetendheid, als je niet begrijpt dat wij juist winstgevende ondernemingen (winstbelasting boven 390.000 euro is 26,8%) en grootverdieners (loonbelasting) nodig hebben om alles van te betalen in Nederland. Er staat nl. geen geldboom op het Binnenhof.

 51. Nina

  @ Jos

  Ik snap het bashen op de rijken niet.

  Rijke mensen betalen juist heel veel belastingen uit solidariteit met de kwetsbaren. Van dat belastinggeld worden bijv. uitkeringen, toeslagen, zorg en onderwijs betaalt.

  Hoe meer belasting iemand betaalt, hoe beter voor Nederland. Waarom en wanneer is hier zo’n grote blinde vlek voor ontstaan?

 52. Lexus

  @Nina: Ken uw geschiedenis! Veel geld van de rijken is eerst aan de armen onthouden en zelfs ontnomen. In de negentiende eeuw heeft dat tot onvoorstelbare ellende geleid. En helaas gaat dat nog steeds door. Denk maar aan de huisjesmelkerij. En dat is dan nog maar een klein voorbeeldje. Op de markt, die overigens nooit vrij is zoals wel beweerd wordt, hebben altijd de rijken en machtigen het voor het zeggen. Het is de overheid die ervoor moet zorgen dat het niet te veel uit de hand loopt. En dat is nu door het neoliberalisme helaas al dennia lang niet het geval, met alle gevolgen vandien. De vraag is wanneer er nieuwe revoluties met de nodige afrekeningen gaan komen. De groep ontevredenen groeit met de dag.

 53. Jos

  @ Nina

  Misschien moet je eens in Bloemendaal of Wassenaar (of Bilthoven) gaan informeren naar hoeveel, of beter: hoe weinig belasting er door de vermogenden in Nederland daadwerkelijk betaald wordt.

  Op papier moeten vermogenden mensen inderdaad meer belasting betalen ja. Dat is om de factor geluk en het profiteren van de overheid, dat veel meer gebeurd als je welvarend bent, al ietwat te compenseren.
  In de praktijk zijn er tallozen methoden om zelfs geen belastingen te hoeven afdragen.

  https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20210816_54294375?utm_source=google&utm_medium=organic

  Ook is een paar jaar geleden een journalist naar een info-avond in Bloemendaal geweest, alwaar de trucjes aan de inwoners werden uitgelegd.

  Een voorbeeld: het huis en de auto staan niet op naam van de bewoner maar op naam van het bedrijf/ een bedrijf en zo kan je nog talloze voorbeelden bedenken.

  Waar bash ik trouwens de rijken? Bashen is inhoudsloos tekeer gaan.
  Ik heb gewoon oprechte en gefundeerde kritiek. Ik heb het hier trouwens heel specifiek over rijke mensen in het vastgoedland die doelbewust heeeeeeel eeeeeeerg veel verdienen aan een primaire levensbehoefte van mensen en dat doen ze door mensen via geldspelletjes klem te zetten.

  Van louche huisjesmelkers tot chique vastgoedbonzen, ze doen het allemaal. De ene in een niet zo glamourous milieu de ander wel.

 54. Klaas

  Zo Nina, wat ben jij slecht ingelicht (en wat ben je ineens op dreef, verdien je nogal goed aan vastgoedtoevallig?)

  1) in je reactie op Hans zeg je dat vastgoedjongens straks verlies lijden als prijzen op de markt dalen. Onzin. Heb je enig idee met hoeveel honderden procenten vastgoed in waarde is gestegen de afgelopen jaren en hoeveel winst er al decennia lang gepakt is?
  Dat gaat echt over honderden miljarden, als het niet meer is. Als het goed is dek je als ondernemer toekomstig verlies in, door middel van je winst. Sluis je die winst door naar je eigen rekening om te leven als god in Utrecht, dan ben je een ondernemer van lik me het vestje.

  2) Jij begrijpt kennelijk niet dat woningnood iets is dat deels, buiten de door een aantal van jou genoemde factoren, bewust in stand wordt gehouden? Als er krapte is op de woningmarkt kan je als bezitter van gebouwen zo’n beetje vragen wat je wil. Iets dat we dan ook al weer een lange periode zien in dit land. Er is als vastgoedjongen helemaal geen belang om heel erg veel te investeren in nieuwbouw. Stijgt het aanbod en daalt de vraag, dan zullen de prijzen stabiliseren (of zelfs wat dalen) daar heb je helemaal geen belang bij als je je zakken ordinair aan het vullen bent.

  3) Dit is nog maar 1 van de vele belastingen die Nederland misloopt, door grootschalige fraude van de door jou zo geroemde “rijken”: https://nos.nl/artikel/2402471-nederland-liep-tussen-2000-en-2020-27-miljard-euro-aan-dividendbelasting-mis

 55. J. Weet

  @Sommigen hier

  Veel krakers kennen de wetgeving erg goed. Zij zullen er vanaf begin af aan al vanuit zijn gegaan dat zij ontruimd zouden gaan worden en weten ook precies hoe te handelen in zo’n geval.

  Het doel, namelijk de vele en vele leegstand in de stad (doelbewust vanwege speculatie) aantonen middels de pers is met een dergelijke actie weer gelukt.

  Krakers hebben vele juristen in hun midden die natuurlijk de wetgeving van binnen en van buiten kennen.

  Vinden jullie het trouwens niet apart dat de eigenaar (en zogenaamd nieuwe huurder die precies vanaf NU blijkt te bestaan) er pas na berichten in de pers achter komen dat het pand al sinds donderdag gekraakt is? Dit terwijl er zogenaamd een verhuizing bezig was?

  En Ishan heeft gelijk. Vinden jullie het niet vreemd dat de politie meteen komt voor zoiets als dit.

  Doet de politie snel iets als het bezit van de gemiddelde burger, zoals een dure fiets gestolen is? In mijn beleving niet. Laatst melde ik bij de politie een persoon die dreigde zelfmoord te plegen. Daar hadden ze op dat moment geen politie voor beschikbaar, om naar die persoon toe te gaan. Ik melde laatst ook een persoon doe onder invloed in station Utrecht (hal en op de perrons) aan mensen, met name vrouwen zat, in de avondspits, maar ik moest deze persoon maar zelf aanspreken. Ik melde dit alles aan de politie via de telefonische meldcentrale.

  Kennelijk is het leegstaande bezit (dat niet gebruikt wordt waarvoor het bedoeld is) van een vastgoedeigenaar belangrijker voor de politie (en burgemeester) dan vele andere zaken die de gemiddelde burger raken. Als je dat nog niet kwalijk vindt, dan weet ik het niet meer.

  Dan nog iets, sommige reaguurders doen doelbewust mee aan het zwart maken van krakers door net te doen alsof alle krakers die Oost-en Zuid-Europese neo-pret-feestboys-en-girls zijn die gebouwen uitwonen. Ze bestaan, dat zeker en zijn zichtbaar, maar representeren niet de overgrote meerderheid.

  Als je de kraakgeschiedenis erbij pakt, dan zijn vele krakers uit de jaren zeventig en tachtig daadwerkelijk actievoeders geweest die woningbouwverengingen en de overheid hebben willen dwingen iets aan de woningnood te doen. Vele kraakpanden, vaak monumenten die anders gesloopt zouden worden in leeglopende en vervallen binnensteden, zijn omgevormd tot woongroepen, die vaak nog steeds bestaan, waar mensen tegen een acceptabele huur (i.t.t. woekerprijzen) kunnen leven in die stad waar daadwerkelijk hun werk en leven is. Grote monumentale kloosters die anders ook gesloopt waren. Hele monumentale stadsgezichten, zoals de Springweg en omgeving, zijn gered door krakers en actievoerders. Zonder hen had er een snelwegbak gelegen, met grauwe jaren zeventig kantoorgebouwen, zoals bij Hoog Catherijne het geval was.

  Dan de verdere meerwaarde voor de samenleving: organisaties als Tivoli (en er zijn er nog velen en velen te noemen), waar nog steeds vele muziekliefhebbers uit de stad, regio en het hele land, avond aan avond genieten van muziek, hadden niet bestaan zonder het werk van kraakverenigingen en latere vrijwilligers. Als je muziek aan de markt over laat, dan zijn er geen optredens in de niches en is er ook geen aanbod in bepaalde hoeken, waar zeker wel vraag of een markt voor is. Simpelweg omdat er niet “genoeg” aan verdiend kan worden. De concertpodia in Utrecht waren bovendien erg conservatief in de jaren zeventig en tachtig en weigerden nieuwe muziekstromingen te programmeren.

 56. Cohen

  @Nina dat is helaas niet hoe het zit. Het idee was inderdaad om rijken veel te laten verdienen en alles te privatiseren, zodat zij de versoberde verzorgingsstaat konden betalen (zgn. trickle down economie, onderdeel van de ‘derde weg’). Onderzoek na onderzoek laat zien dat, dat niet heeft gewerkt. Er is vooral geld van de onderste naar de bovenste laag gegaan ipv van andersom. De onderste laag is slechter af, tenminste uitgedrukt in dingen die ze echt nodig hebben zoals wonen, zorg en sociale zekerheid.

  Mensen met serieus geld halen hun winst niet uit inkomen maar uit bezit. Vaak voegen ze verder niet zoveel aan de economie. Zo betaal je over vastgoed, huurinkomsten en dividend bizar weinig. Speculatie loont t.o.v. productie enorm en als dat niet zo is dan springt de overheid massaal bij zoals in 2008. Socialisme voor de rijken.

 57. Hans

  In 1950 was het grootste probleem in Nederland: de woningnood.
  We zijn inmiddels ruim 70 verder en als land schathemeltje rijk, 7 x rijker dan in 1950 om precies te zijn. En wat is nu nog steeds het grootste probleem in ons land? De woningnood.

  Hoe kan dit lieve Nina?

  Leg het mij eens uit.

 58. Anne Marie ten Berge

  @ Binnenstadbewoner, u wilt gelijk hebben? Van mij mag u. Maar veel reageerders blijken net als ik van mening te zijn dat je met bezit van panden, met bezit van geld, met bezit van hersens alleen goede dingen moet doen. Krakers geven signalen af van mistoestanden in de leegstand van panden. Leegstand is een belastingaftrek. Kraken is een moedige daad van demonstreren voor rechtvaardigheid en tegen woningnood. @Binnenstadbewoner u heeft met uw sacherijn gelijk, maar ik heb het laatste woord.

 59. Nina

  @Lexus
  Wat is dan de oplossing?

  @Jos
  Zie mijn onderstaande reacties op anderen.

  @Klaas
  Ik ben geen vastgoedmagnaat. De wal keert vanzelf het schip nu een huis kopen onbetaalbaar is geworden. Door hoge energieprijzen en hogere hypotheekrente worden (straks) slechts nog heel lage bedragen verhypothekeerd. Ik vind dat winst uit beleggingen moet worden belast.

  @Cohen
  Een huis is om in te wonen. Ieder extra huis belasten in box 3 wat mij betreft met een lager belastingtarief voor een verhuurd huis.

  @Hans
  Bevolkingsgroei.
  In 1950 waren er 10 miljoen inwoners en inmiddels 17,5 miljoen. Het aandeel éénpersoonshuishoudens is ook flink gestegen door scheidingen en de sluiting van bejaardenhuizen bijv.
  Rijk is Nederland inmiddels helaas niet meer vanwege de extreem hoge energieprijzen. Een energienota van 140.000 p.j. voor een kerk of 800 euro p.m. voor een gezin met 3 kinderen. Het raakt iedereen en dit wordt langzaam maar zeker pijnlijk zichtbaarder.

 60. Lexus

  @Nina: er dient zo snel mogelijk een deltaplan voor de volkshuisvesting te worden gestart waarbij de overheid de touwtjes weer volledig in handen krijgt en neemt. Voor herstel van een gezonde volkshuisvesting dient er tegelijkertijd aan een heleboel knoppen te worden gedraaid. Uiteraard moet er een langetermijnvisie zijn, die helaas niet van Rutte en zijn regering te verwachten is. Die verwijst zoals bekend voor een visie door naar de opticien. De woningzoekenden hebben steeds meer het nakijken tot de wal het schip gaat keren en er nog meer narigheid zal ontstaan, zoals bijvoorbeeld massale kraakacties en illegale woningbouw.

 61. Mark

  ‘Wonen is een recht’, stond op een van de spandoeken. Ja, maar het stelen van andermans eigendom is geen recht! Dit zijn geen reguliere woningzoekenden maar grotendeels engelssprekende activisten die Europa rondtrekken om op plekken die ze leuk vinden woningen te stelen en daarmee zogenaamd een ‘punt’ te maken. Daarmee dringen ze asociaal voor op lokale woningzoekenden die staan ingeschreven. Oppakken en straffen (kraken is strafbaar). Tegelijkertijd de eigenaren aanspreken op de leegstand. Ook eindelijk eens instrumenten ontwikkelen waarmee eigenaren die gebouwen lang leeg laten staan aangepakt kunnen worden. Want daarmee hebben de woningdieven (a.k.a. krakers) wel een punt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).