Lekkage fietsenstalling bij Jaarbeursplein in Utrecht aangepakt; tijdelijk duizend fietsparkeerplekken minder Lekkage fietsenstalling bij Jaarbeursplein in Utrecht aangepakt; tijdelijk duizend fietsparkeerplekken minder

Lekkage fietsenstalling bij Jaarbeursplein in Utrecht aangepakt; tijdelijk duizend fietsparkeerplekken minder

Lekkage fietsenstalling bij Jaarbeursplein in Utrecht aangepakt; tijdelijk duizend fietsparkeerplekken minder
Foto: Robert Oosterbroek
De fietsenstalling aan het Jaarbeursplein in Utrecht kampt al een tijdje met lekkages, maar daar moet binnenkort verandering in komen. De gemeente laat de fietsenstalling aanpakken tussen begin april en midden september. Door de werkzaamheden kunnen tijdelijk minder fietsen in de stalling staan.

De fietsenstalling aan het Jaarbeursplein in Utrecht kampt al een tijdje met lekkages, maar daar moet binnenkort verandering in komen. De gemeente laat de fietsenstalling aanpakken tussen begin april en midden september. Door de werkzaamheden kunnen tijdelijk minder fietsen in de stalling staan.

De fietsenstalling ging in mei 2014 open. Al snel daarna kwamen de eerste klachten over lekkages binnen. De grootste lekkage wordt veroorzaakt door vocht dat zich ophoopt onder de natuurstenen trappen. De trappen en de voegen vertonen gebreken, zo blijkt.

Het blijft echter niet bij alleen overlast, want de stalen constructie is inmiddels ook gaan roesten. Omdat dat op termijn gevolgen kan hebben, gaat de gemeente de lekkages komende tijd aanpakken.

De werkzaamheden starten begin volgende maand en moeten halverwege september klaar zijn. Eerst worden er stofschotten en bouwhekken neergezet en vanaf half mei beginnen de herstelwerkzaamheden. De werkzaamheden zijn zowel in de stalling zelf als bij de trappen bij het Jaarbeursplein.

Overlast

De werkzaamheden zullen volgens de gemeente voor enige overlast zorgen. Zo zijn er ruim duizend minder fietsparkeerplekken in de stalling beschikbaar. De gemeente verwijst fietsers naar fietsenstalling Knoop bij de Moreelsebrug en waarschuwt dat je fiets buiten de stalling parkeren niet de bedoeling is. “Daar wordt op gehandhaafd.”

Verder zijn er tijdens de werkzaamheden tijdelijk minder OV-fietsen beschikbaar, kunnen er minder mensen op de trap zitten en kan er geluidsoverlast en overlast van stof zijn. In september moet de vernieuwde – en droge – fietsenstalling weer openen.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. HenQie

  Man man man. Tegenwoordig bouwen we echt niet meer voor de eeuwigheid. Amper 10 jaar oud en nu al enorme gebreken, gebouwd door accountants en investeerders. Over 30 jaar weer volkomen verpauperd (wat je nu al ziet) en vervangen door iets anders.

 2. Mark

  En wanneer gaan ze dan de lekkages aan de de stalling aan de stadszijde repareren? Ik heb het idee dat die veel hardnekkiger zijn? Je loopt er bijna dagelijks door een laagje water.

 3. Baliekluiver

  Hopelijk heeft de gemeente Utrecht het bonnetje bewaard van de aannemer die dit prutswerk heeft afgeleverd. Want ik mag toch hopen dat wij niet opdraaien voor de kosten?

 4. Hoera

  @Mark, volledig mee eens. Belachelijk dat er al maanden (!) water ligt in deze fietsenstalling. Sowieso mag de stalling wel eens goed worden schoongemaakt.

 5. Toine Goossens

  @Baliekluiver,

  Zo’n aannemer voert exact uit wat de gemeente in de aanbesteding voorschrijft. Ook al begrijpen zij dat wat is voorgeschreven tot problemen leidt.

 6. Don

  @Baliekluiver zou er niet op rekenen gemeente utrecht kan niet eens bushokjes aanbesteden zonder dat het mis gaat en de utrechtse belasting betaler de scha de op mag hoesten.

 7. Wim

  @ Toine
  Zie de klapperstenen op al die herbestraatte wegen in de binnenstad. De ambtenarij schreef vanwege besparing grover bed voor. Dat hebben we geweten. Alles moet opnieuw. Drama Utrecht

 8. Danny

  Ben ik al welkom met mijn bakfiets?

 9. Kees N

  @Toine, @Baliekluiver:

  Een goede aannemer wijst de opdrachtgever tevoren op de missers in het ontwerp of niet te realiseren opties. Een nog betere aannemer zorgt dat dat ook op papier staat en dus bewijsbaar is achteraf.
  Helaas zorgt dit soort juridisch indekken tegen aansprakelijkheid ook voor een flink duurdere aanneemsom omdat beide kanten zich flink moeten indekken.
  En we weten allemaal: bij aannemen letten we op de prijs.

 10. JvD

  @Toine: o ja, zoals die instortende parkeergarage in Eindhoven. Precies volgens de voorschriften van de gemeente.

 11. Koel Hoofd

  Geheel volgens opdracht een lekkende trap en roestende constructies, en een aannemer die ze daar op heeft gewezen waardoor deze zich juridisch heeft ingedekt en de gemeente voor herstel moet betalen….
  Right.

  Wat gaat dit incompetentie geintje ons als belastingbetalers kosten?
  Heeft wethouder Schilderman die financiele tegenvaller al bij de incompetentie schade van 75 miljoen euries opgeteld?
  Daarnaast is het ook nog eens nodeloze zinloze werkverschaffing in een markt geplaagd door arbeidskrapte met capaciteitplafond.

 12. Wim

  Oh ja. En drie roltrappen stonden gisteren weer stil. Een aan stadzijde, twee aan kant Jaarbeurs. En eergisteren ook. En eereergisteren.

 13. PietrO

  En had de gemeente niet kunnen bedenken dat water en (onbeschermd) staal niet samengaan? Die roestende zooi had dus voorkomen kunnen worden.
  Gelukkig kunnen we er van leren (als we willen).

 14. Utrechtse Jantje

  Het wordt denk ik eens tijd , dat niet half Utrecht op de schop gaat … Maar het hele Wethouders en Ambtenaren zooitje , die blijk hebben geven van incompetent gedrag , waar de belasting betaler de rekening voor gepresenteerd krijgt …..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).