Let op: vandaag (bijna) geen bussen in Utrecht - De Utrechtse Internet Courant Let op: vandaag (bijna) geen bussen in Utrecht - De Utrechtse Internet Courant

Let op: vandaag (bijna) geen bussen in Utrecht

Let op: vandaag (bijna) geen bussen in Utrecht
Lijn 7 richting Voordorp. Foto: DUIC / Annelies Hoelen
Er rijden dinsdag bijna geen bussen in en rond Utrecht. In heel het land is er een staking bij busbedrijven, in Utrecht wordt er zowel gestaakt bij het stads- als het streekvervoer. Er rijden wel enkele bussen naar bijvoorbeeld ziekenhuizen. Ook maandag reden er weinig bussen.

Er rijden dinsdag bijna geen bussen in en rond Utrecht. In heel het land is er een staking bij busbedrijven, in Utrecht wordt er zowel gestaakt bij het stads- als het streekvervoer. Er rijden wel enkele bussen naar bijvoorbeeld ziekenhuizen. Ook maandag reden er weinig bussen.

U-OV meldt dat er enkele bussen rijden om ziekenhuizen bereikbaar te houden. Het gaat om de buslijnen 8, 28, 31, 37, 43 en de tramlijnen 60 en 61. De bussen en trams rijden ongeveer elke 30 minuten.

Het is al de tweede staking dit jaar. In januari legden buschauffeurs ook hun werkzaamheden neer. Chauffeurs in het streekvervoer willen harde afspraken over het verminderen van werkdruk. Daarnaast willen de chauffeurs ook een loonsverhoging.

Jack d’Hooghe, buschauffeur en lid van de FNV-onderhandelingsdelegatie: “We vertrouwen de werkgevers niet. Ze luisteren al jaren niet naar onze signalen. Aan de onderhandelingstafel spelen ze mooi weer, maar op de werkvloer roepen de managers ijskoud dat er toch niks gaat veranderen aan de werkdruk. Dus we willen keiharde afspraken in de cao, zwart op wit, anders blijven ze ons uitknijpen. Hoe concreter, hoe beter!”

11 Reacties

Reageren
 1. Anoniem

  ik heb een afspraak in nieuwegein en ik heb geen auto en er is ook nog eens geen openbaar vervoer, met de fiets is het 1 uur fietsen en dat is best wel ver

 2. Atilla Vigh

  @Anoniem….is het een afspraak van leven en dood? Vermoedelijk niet Heb je wat meer centen, bel een taxi, bel een vriend of familielid met een auto. Makkelijkste is toch echt de afspraak verzetten. Spijkers op laag water zoeken is kul…..en lost niets op.

 3. Secretaresse slash PA

  Anoniem, je hebt volgens mij ook niet heel veel zin in deze afspraak in Nieuwegein. Dit is overmacht hoor. Zeg ‘m gewoon af en ga lekker wat voor jezelf doen.

 4. Dirk

  Gezien de gevaarlijke snelheden die de bussen rijden in de binnenstad met al die smalle straten, vind ik deze staking een goed signaal. Wat mij betreft mag de gemeente voor de veiligheid een minder druk schema opleggen, met dus minder busopties.

 5. Herman

  Goed plan Dirk!
  Laten we ook de A27 een minder druk schema opleggen, iedere dag file’s..
  Die weg is ook veel te smal, dus minder auto’s zal ook daar werken. Op even dagen de even kentekens en op oneven de oneven kentekens.
  Zo lossen we het fileprobleem wel op!

 6. Bayerwald

  @ Herman
  Hm-mm… is zo’n gekke oplossing nog niet. 🙂

 7. Gaisie

  Ik ben benieuwd naar de fijnstof metingen in de stad op een dag zonder dieselbussen. De winst die daar te halen is lijkt mij een stuk groter dan het weren van particuliere oude diesel auto’s.

 8. Jan

  De stakingen treffen vooral de ouderen zonder auto. Ook de scholieren maar die verzinnen we iets. Staking is een fantasieloos actiemiddel. Maar voor creativiteit moet je niet bij een vakbond zijn.

 9. Frits

  @Gaisie
  Wist je dat een moderne stadsbus beduidend minder (factor 5 ofzo) fijnstof uitstoot dan de oudste dieselauto’s, die nog wel in het centrum mogen rijden? En zet dat eens af tegen het aantal inzittenden…

  Eigenlijk zou de gemeente alle dieselauto’s van voor 1999 moeten weren. En alle tweetaktscooters.

 10. Harry

  @Jan: welke scholieren? Het is meivakantie…

 11. Fred

  Het treft ook mensen van buitenlandse afkomst die niet goed kunnen fietsen zoals mijn vrouw, die nu niet fatsoenlijk naar haar werk kan.
  In andere sectoren zijn ook mensen die ontevreden zijn over hun werkomstandigheden en salaris, maar die kunnen geen misbruik maken van hun type functie door dan het werk neer te gaan leggen.
  Hun baas ziet ze al aankomen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).