Lodewijk Asscher bezoekt bewoners Croeselaan | De Utrechtse Internet Courant Lodewijk Asscher bezoekt bewoners Croeselaan | De Utrechtse Internet Courant

Lodewijk Asscher bezoekt bewoners Croeselaan

Lodewijk Asscher bezoekt bewoners Croeselaan
Foto's: Bas van Setten
Lodewijk Asscher, partijleider van de PvdA, is zaterdagochtend langsgegaan bij bewoners van de Croeselaan die dreigen hun sociale huurwoning uitgezet te worden. “Er wordt te weinig naar deze mensen geluisterd”, aldus de voormalig vicepremier.

Lodewijk Asscher, partijleider van de PvdA, is zaterdagochtend langsgegaan bij bewoners van de Croeselaan die dreigen hun sociale huurwoning uitgezet te worden. “Er wordt te weinig naar deze mensen geluisterd”, aldus de voormalig vicepremier.

De bewoners hebben hetzelfde gevoel. “We worden wel geïnformeerd over de plannen, maar we worden er niet bij betrokken. Hierdoor hebben wij het gevoel dat alles over onze rug wordt besloten.”

Aan het gedeelte van de Croeselaan tussen het Veemarkplein en de Van Zijstweg staan 44 woningen. Iets meer dan de helft daarvan wordt sociaal verhuurd. Ooit vielen alle woningen in deze categorie, maar sinds bekend werd dat de huizen wellicht tegen de vlakte gingen werd bij elke nieuwe bewoner de huur verhoogd.

(tekst loopt door onder de foto.)

Park
Als het aan de gemeente ligt wordt er een stadspark aangelegd op de plek waar de woningen staan. “Wij moeten opflikkeren voor een lullig parkie. Waarom kan dat niet opschuiven”, vroeg één van de bewoners zich eerder al af.

Volgens Asscher zijn de plannen van de gemeente onbegrijpelijk. “Er staan nu goede sociale huurwoningen op deze plek. Sociale huurwoningen moeten we zoveel mogelijk proberen te behouden. De wachtlijsten zijn al enorm lang. Als ze dan toch tegen de vlakte moeten, bouw er dan nieuwe sociale huurwoningen voor terug, maar ga geen park aanleggen.”

Spijt
Daarnaast wijst Asscher op het feit dat men later vaak spijt krijgt van het slopen van oude karakteristieke woningen. De bewoners erkennen dit. “Met dit beleid haal je de ziel uit de stad”, zei één van hen. “Utrecht is daar overigens goed in. Het gebeurde namelijk ook in de jaren ’60 toen Hoog Catharijne werd gebouwd.”

(tekst loopt door onder de foto.)

Het probleem is overigens groter dan de Croeselaan volgens Rick van der Zweth, fractievoorzitter van de PvdA Utrecht. “Steeds vaker worden sociale huurwoningen verkocht aan particuliere partijen. Hierdoor wordt de hele stad op een gegeven moment onbetaalbaar.”

Gallisch dorpje
Van der Zweth vroeg hulp aan Asscher bij het betaalbaar houden van de stad. “Voor deze woningen aan de Croeselaan hopen we op gezond verstand van de lokale partijen. Het is een soort Gallische dorpje geworden die tussen de grote spelers een stukje Utrecht probeert te behouden.”

Donderdag vindt er een debat plaats over de kwestie en eind maart moet de kogel door de kerk.

Gekoppelde berichten

36 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Prachtig dat de pvda dit doet. En ook zo volkomen onzelfzuchtig. Want het is niet zo dat er binnenkort verkiezingen zijn of zo.
  O nee: wacht eens even ……

 2. Jasper

  @JdV De PvdA is al maanden met dit dossier bezig. Zie onder andere https://www.duic.nl/politiek/pvda-lijsttrekker-woont-week-caravan-de-tweedeling-de-stad-moet-anders/

 3. Ramon

  Wat een ongelooflijk gezwets van meneer Ascher. Waarom leent een landelijk politicus zich in een campagne voor provinciale verkiezingen voor een lokaal probleem??? We hebben het hier over 44 sociale huurwoningen. Waarvan een deel al tijdelijk verhuurd is met het oog op de sloop. Wat meneer Ascher perongelijk vergeet te zeggen is dat in de nieuwe wijk die op onder andere die plek komt er minimaal 600-800 sociale huurwoningen terug komen. En nee meneer Ascher Die hoeven niet op exact dezelfde plek. Nieuwe wijk, nieuwe indeling. Met een park aan de Croeslaan waar die hele wijk van 3500 woningen profijt van heeft.

 4. w

  normaal laat ie z’n gezicht niet zien, bekijk dit dus met campagne-ogen aub, de laatste foto bevestigt dat!

 5. A

  Wat discussiekennis zou ze misschien goed doen, voordat ze zo een uitgesproken standpunt innemen. Lol.

 6. Mark

  @Ramon. Bovendien zullen de huurders naar alle waarschijnlijk ook nog eens voorrang krijgen….

 7. JdV

  @jasper,: jazeker. Ze zijn ongeveer begonnen rondom de start van de verkiezingscampagne. Geheel toevallig, dat begrijpt u. Knap van Lodewijk dat ie maanden geleden al tijd voor dit dossier had, trouwens.

 8. Leen

  Strakke populistische actie van de PVDA.

 9. Ralph

  Wat een lariekoek. Typische PvdA. “Er wordt niet naar de mensen geluisterd”, “je haalt de ziel uit de stad”, etc. hoe krijg je het allemaal verzonnen. Ik had al niet veel op met die man toen hij nog minister was (had hij zelf vooral veel moeite met luisteren), maar sinds hij in de oppositie zit is het helemaal drama. Zelden iemand zoveel onzin horen uitkramen ennover de hypocricie nog maar te zwijgen. Bah !

 10. Bertje 030

  Hij vergeet dat de afbraak van het sociale huurwoningen stelsel in gang is gezet toen de PvdA aan de macht was.

 11. Peter

  Wat een aantal reaguurders hier ook van mag vinden. Volgens mij zijn de PVDA en SP hier al sinds het begin van de plannen mee bezig. En als dan een landelijke politicus ze een hart onder de riem komt brengen dan is dat voor hen toch alleen maar fijn? Die bewoners willen daar gewoon met hun gezinnetjes blijven en niet wijken voor n parkje. Overigens begrijp ik van jaarbeurs personeel dat er plannen aankomen voor n enorm park op de jaarbeurs, dus het is ook n beetje onzin om af te breken als n park het argument moet zijn. Een beetje gezinnen wegpesten met slappe reacties mag hoor, maar kom op zeg, leef je eens in in een ander…

 12. G.H.

  Het inlevend vermogen van de reaguurders hier is hartverwarmend, tjongejonge. Natuurlijk doet Asscher dit zeker niet vrij van eigen/partijbelang, bijna niemand is zo naïef omdat dat wel te denken.
  Maar enige empathie met de bewoners kunnen we toch wel laten zien? Je zal maar onder dwang door de gemeente je (in prima staat verkerende) huis uit worden gezet, het lijkt me verschrikkelijk. En al krijg je daar ‘ooit’ een andere woning voor terug, dat is dan een anonieme klomp steen, in plaats van je thuis waar jaren van je leven zich hebben afgespeeld.

 13. Y

  Je krijgt er 10 duizenden woningen voor terug waar ook sociale huurwoningen tussen zitten waar hun voorrang op hebben.
  Dus… welke probleem?

 14. Theo

  Met dit ” linkse” college is men al jaren bezig om de ziel uit Utreg te slopen.

  Met Groen Links en D66 voorop rijden we straks allemaal in een bakfiets door de stad.

  Geboren Utregters moeten noodgedwongen verhuizen naar Nieuwegein en Leidsche Rijn om plaats te maken voor de yuppies van Groen Links en D66.

  Volkswijken worden stille “leefbuurten” want o wee als er reuring is in de stad want daar kunnen onze yuppies (vroeger lallende studenten) niet tegen.

  En Lotte van Hooydonk word gewoon in het zadel gehouden na de zoveelste miljoenenblunder bij het Uithofechec.

  Ondertussen staat half Utreg in de file door haar auto *beleid” .

  Wanneer staat er eens een partij(en) op om de stad aan de Utregters terug te geven?

 15. Kees

  Dit is weer typisch het standaard PvdA gebash sinds Fortuyn. Het moge ook geen verrassing heten deze reaguurders in die hoek te zoeken. Sowieso van die standaard reaguurders die hier zo’n beetje iedere seconde van de dag aan het schreeuwen zijn en gelet op hum meningen en reacties, als we die lijn zouden volgen, zouden we zeker geen fijne stad en land krijgen. Het is vaak alleen maar geklaag. Reacties zitten vol van jaloezie t.o.v. anderen. Het gaat nooit over echte oplossingen of over samen leven.

  Ik heb zelf ook niet zo veel met de PvdA, want zij hebben ooit de neo-liberale koers ingezet, waar we nu zo’n ;ast van hebben.

  Maar, de PvdA zit al een hele periode op dit dossier, net als de SP. En natuurlijk heeft dit bezoek met verkiezingen te maken. Hij had ook eerder of later langs kunnen komen, maar…..

  Het blijft raar dat deze prima woningen gesloopt gaan worden, voor een pakje dat zelf ook een net iets andere plek kan krijgen. Dan heb je EN deze woningen EN alle nieuwbouw. En, en, + + , winst. Deze woningen passen daar ook, stenbouwkunding gezien. Het is natuurlijk ook vreemd dat woningen even uitgemolken worden (huurverhogingen tot aan sloop, zodat het GEEN sociale woningen meer zijn). Even flink cashen daar door de eigenaar. Compleet in strijd met de functie van de huizen.

  Dang iets over die zogenaamde sociale huur die gebouwd gaat worden. Dat wordt sociale huur tegen de grenzen van sociale huur aan> dus tussen de 650/675 en 720 euro, voor één-persoons appartementen. Veel mensen die zoeken in de categorie sociale huur kunnen deze prijzen niet betalen. En qua huurtoeslag. De inkomensgrens ligt erg laag, dus veel armere werkenden komen niet in aanmerking voor huurtoeslag, en moeten deze bedragen, die vaak boven 1/3 van hun inkomen liggen. dus helemaal zelf betalen.

  Als je niet wil inzien dat je dus met dit soort woningen niet de groep bedient die sociale huur echt nodig heeft, dan weet ik het ook niet. De reden dat de ontwikkelaars deze woningen bouwen is expres. Want men mikt zich op starters, die natuurlijk nog geen hoog inkomen hebben en daar vaak maar max. 2 jaar blijven wonen (wanneer ze wel meer gaan verdienen) daarna kan de huur weer omhoog. Binnen een paar jaar zittend de woningen vanzelf boven de sociale grens en weg is je percentage sociale woningbouw dat bij de start van het project verplicht as. Ook voorkomt de projectontwikkelaar zo dat er “plebs” komt wonen.

 16. Leen

  Kees, dat is nogal een uitspraak om regeerders in een rechtse hoek weg te zetten. Heel makkelijk en vooringenomen scoren weer.

  Laat ik nu ook links van het midden zitten, maar stoor / schaam me voor dit soort opmerkingen. Veel reageerders slaan gewoon de spijker op zijn kop. Om ze dan gelijk zo weg te zetten, heeft te maken aan gebrek van argumentatie. Een vervelend links dingetje om dan mensen in een hoek te zetten. Koste Fortuyn nog zijn leven.

 17. #stemzeweg

  #stemzeweg

 18. Hans

  Hoe zou het voelen om gedwongen je huis uit te moeten? Een huis met een ziel waar je gedurende vele jaren lief en leed hebt meegemaakt. Aan de tekentafel is bedacht dat er een parkje voor in de plaats moet komen. Hoe zou dat voelen?

 19. Kees

  Pardon Leen?

  Wat doen rechtse reaguurders aan de lopende band met de linkse medemens dan? Je vergeet dat links zijn in Nederland gewoon mag he?

  Dag in dag uit, al dan niet met behulp van ophitsende trollenlegers?

  En waar zijn die rechtse partijen die opkomen voor deze normale (en hard werkende) huurders dan?

  Nee, rechts komt op voor de belangen van het vastgoed die juist deze mensen hun huis kosten. Dat zijn wel even de feiten. PVV, FvD, VVD en ook Fortuyn krijgen en kregen geld vanuit de vastgoedhoek (Harry Mens en consorten) en dat zijn nu net de mensen die er lak aan hebben of de gewone man nog wel in de stad kan blijven wonen. Dezelfde partijen die hebben gestemd voor vergaande liberalisering van de huurmarkt en hebben gestemd VOOR de verkoop van sociale huurwoningen. Check maar eens even het stemgedrag van alle partijen op rechterflank.

  CDA en de VVD zijn ook de partijen die in eerste instantie gastarbeiders naar Nederland hebben gehaald en zonder na te denken de armere buurten in Nederland vol hebben gestort met mensen vanuit te veel mono-culturen. Zij hebben de ghetto’s in Nederland gecreëerd. Iedereen met ook maar een beetje historisch besef weet dat.

  Wie heeft het trouwens over makkelijk scoren? Al de feiten die ik aandraag weerleg je niet, kan je niet weerleggen, omdat het wel toevallig allemaal stuk voor stuk feiten zijn. Maar laat je lekker in de luren leggen door partijen die geloven in de zondebok (schuld bij links en wat al niet meer), maar zelf eigenlijk de oorzaak zijn van de problemen waarmee ze kiezers paaien. Succes met geloven in sprookjes.

  Even nog een feit. Sinds Nederland neo-liberaal rechts beleid voert, sinds Lubbers, maar ook Paars en alles wat daarna is gekomen (inclusief gedoogsteun van de lijst Pim Fortuyn en de gedoogsteun van Geert Wilders), zijn de problemen waar met name rechtse stemmers zich druk over maken toegenomen. Geeft je dat niet te denken? Ook dat zijn de feiten. De PvdA was in deze overigens net zo neo-liberaal.

 20. E Westerhoff Beekink

  Parkje zekerniet voor de bewoners van de croeselaan in utrecht maar voor het rabopersoneel om uit te rusten in hun pauze

 21. Cico

  Ik vind het helemaal prima dat Asscher naar ze luistert. En de Croeselaan moet gewoon blijven zoals-ie is. Het is een schoolvoorbeeld van gentrification waarin de onderklasse als eerste gedwongen wordt te verhuizen.
  “Ja maar er worden verderop 800 woningen gebouwd”. Met dezelfde vloeroppervlak? Dezelfde prijs? En zit u zelf te wachten op een verplichte verhuizing?

 22. Ralph

  Er is nu eenmaal een groep mensen die altijd wel een reden ziet om een ander de schuld van z’n ongerief te geven. Voor links georiënteerde mensen komen dan de zo genaamde “elite” of het “grootkapitaal” om de hoek kijken. Voor de rechts georiënteerden zijn dan vaak “immigranten” of mensen of met een “etnisch” of “religieus” andere achtergrond. Populistische politici links en rechts maken graag gebruik van die voedingsbodem bij ontevreden burgers. Asscher is er een die dat ook etaleert.
  Mensen die niet steeds de anderen maar zichzelf als de sleutel tot hun geluk en mogelijkheden zien (en in een van de meest welvarende landen van de wereld [NL] zijn er voor vrijwel iedereen plenty mogelijkheden) slaan niet op zulke politici aan. Ongeacht hun politieke voorkeur.
  Dat de paar bewoners van een huurwoning op de Croeselaan daar weg moeten is vast jammer voor ze. Het is echter een huurwoning en niet hun eigendom en als het de verbetering van het gebied met vele nieuwe woningen mogelijk maakt is dat een heel goede reden voor het slopen van die woningen. Er wordt aan hun zo ook ruimschoots nieuwe (passende) huisvesting geboden dus ook op dat vlak lijkt klagen mij niet op z’n plaats.

 23. Peter

  Volgens mij hebben een aantal mensen de feiten rond het plan niet echt op n rijtje. Dus heb het nagekeken in de documentatie van de gemeente.

  Er worden ca. 3000 woningen gepland in het gebied, met 20% sociaal. Te bouwen over een periode van ca. 15 jaar beginnend in 2023. Nergens in de plannen wordt aangegeven dat als men de huizen niet sloopt, deze nieuwe woningen niet gebouwd kunnen worden. Het gaat om sloop voor n parkje, niet voor duizenden nieuwe woningen.

  Volgens de laatste Raads Informatie Bijeenkomst is het ook helemaal niet nodig om de woningen te slopen, het werd zelfs “een belediging voor het duurzame vakgebied” genoemd. Maar misschien dat de reaguurders daar niet bij waren.

  Wat erg opvalt in deze zaak is dat de gemeente blijft pushen op sloop, terwijl experts er telkens weer tegen in gaan en het zonde noemen. Zou het dan toch zijn afgesproken met de Rabo?

  Let ook op dat de helft van het gebied door de Jaarbeurs zal worden ontwikkeld en die komen in mei met hun plannen. En ja daar zal naar verluidt ook een park in zitten, die wel op de zon gericht is en een heel stuk groter is. Het parkje waar de woningen voor moet worden gesloopt zal in de schaduw liggen van de nieuwe flats.

  Waarom wil men dus vooraf al hier over stemmen als de andere 50% nog helemaal niet duidelijk is? En het ook nog eens 15 miljoen moet kosten om de woningen aan te kopen en te slopen.

  Het zaakje stinkt, net zoals zo veel vastgoedontwikkelingen in Utrecht.

  Ga betere dingen met dat geld doen! Meer sociaal bouwen rond het centrum bijvoorbeeld, want dit is het enige geplande project met sociale woningen in het stationsgebied…..

  Deze gezinnen zijn straks de dupe van slinkse vastgoed jongens en ambtenaren.

 24. Mark

  @ralph. Goed punt, links/rechts…maakt inderdaad weinig uit in gedrag. Mensen zijn vergeten dat ze in een paradijs wonen. (Vergeleken met 99% van de rest van de wereld) Maar om één of andere reden doet iedereen alsof ze in een hel leven.

 25. Claudia B

  Met al het moddergooien naar elkaar: hier wonen mensen die niet hun huis uit willen, en wie zou dat wel willen. Wat betreft sociale huur; woningbouwvereniging verkopen veel woningen, diegene die net boven de subsidiegrens aan inkomen heeft betaald 50%> aan huur. Natuurlijk gaat het heel goed met NL (VVD) , in de praktijk sluit systeemwereld niet aan bij leefwereld en is empathie en omzien naar elkaar ver te zoeken. Lieve bewoners van de Croeselaan, trek alles uit de kast om op je stekkie te blijven, verhuizen zou een vrije keuze mogen zijn en niet een opgelegde. Heel veel sterkte!

 26. Geel Hesje

  @Mark. Niet iedereen heeft het zo goed om zoals jij te kunnen oordelen. Leven in NL is niet gratis namelijk.

 27. JdV

  @claudia. Verhuizen zou een vrije keuze moeten zijn. Daar valt iets voor te zeggen als het koopwoningen zouden zijn. Niet bij huur. Net zo goed als die leaseauto die je niet eeuwig mag houden. Of dat boek van de bibliotheek. Als je er zelf over wilt beslissen moet je het kopen. Bij huur is iemand anders de eigenaar en mag je niet hetzelfde als bij koop. Lastig he.

 28. Mark

  Klopt geel hesje, maar ook dan vergeten we wel eens hoe enorm veel beter we het alsnog hebben dan de meeste anderen. We klagen op de overheid en ja alles kan beter, maar we moeten niet doen alsof het allemaal zo verschrikkelijk is. individueel is er altijd veel te winnen, nadeel is dat een overheid niet per individu kan regeren. We hebben het als land gemiddeld misschien wel nog nooit zo goed gehad. Al denk ik dat we ons hoogtepunt nu wel gehad hebben, maar dat komt omdat we gewoon met teveel mensen zijn. Dat gaat dit artikel wel te buiten.

 29. Kees

  @ JdV

  Het gaat hier ook niet alleen om de huidige bewoners.

  Het gaat erom dat prima woningen, een aantal in een meer dan redelijke staat, die passen in het straatbeeld en stedenbouwkundig plan; ook nog eens tegen een eigenlijke huurprijs (niet de tijdelijke woningen die dramatisch verhoogd zijn) die door Jan met de Pet nog te betalen is (ipv de Yup met het hoedje), zodat de hardwerkende man en vrouw ook nog in Utrecht zelf kunnen wonen, plat gegooid worden voor een ini-mini park (onder druk van de Jaarbeurs en de Rabo, die zich in een groen gebiedje willen in deze, wederom, betonzone).

  Let op: er komen geen woningen terug voor deze woningen, want of deze woningen blijven staan of niet; er wordt gewoon een x-aantal woningen gebouwd.

  Geen vergelijkbare woningen, want de sociale huur die gebouwd wordt is peperdure sociale huur, studiootjes en mini-appartementjes voor de maximale sociale huurprijs (tussen de 675 en 720), van zo’n 28-37 m2. Puur geschikt voor eenpersons huishoudens. Ex-studenten dus, die er maar kort gaan wonen, waardoor de huurprijs keer op keer omhoog kan en binnen no-time is het geen sociale woningbouw meer, omdat je de huurprijs van 750 gepasseerd bent. Maar dat maakt niet uit, want tijdens de oplevering was het sociaal en zo zijn de afspraken niet geschonden (want daar gaat het om, de projectontwikkelaar kan op papier scoren en de politiek, die eisen stelt, een loer leggen).

  Het gaat er niet om dat deze mensen misschien moeten verhuizen (maar de vraag is wel waarom een eigenlijk nutteloze verhuizing), de vraag is waarom deze prima woningen moeten verdwijnen. En let wel, ze zijn niet van ene particuliere verhuurder, ze waren van een coöperatie, die met maatschappelijk nu is opgericht en ook deels via maatschappelijke middelen gefinancierd is.

  En al zet een publiciteitsgeile Ascher het op de agenda, hij zet het wel op de agenda. Ik zie menig andere partij, op de SP na, het niet doen. Zeker al die klein rechtse partijtjes niet. Asscher roept overigens zoveel op bij mensen dat de free publicist voor de woningen overigens niet beter kon. Het staat weer op de agenda. Hopelijk pikken de minder publiciteitsgeile partijen het nu ook op.

 30. cas

  Elk stukje groen wordt zonder pardon volgebouwd in de stad, en nu gaan ze moeilijk doen omdat daar een parkje moet komen? Beetje vreemd. Daarnaast is deze grond niet een beetje te duur voor de aanleg van een park? Het is immers maar een klein stukje naar oog in al of transwijk.

 31. Koel hoofd

  In 1989 kende ik iemand die daar huurde, die zei me toen al dat de huizen op de nominatie van sloop stonden vanwege stadsvernieuwing. We zijn intussen 30 jaar verder…

  Het is enorm jammer dat deze woningen tegen de vlakte gaan vanwege het niet-duurzame korte termijn denken van stadsvernieuwing, de grootste hobby van de gemeente sinds ze 175 jaar geleden achter de stadwal met stadsgracht vandaan werden getrokken door de NS. En elke keer weer heeft men een generatie later spijt en begint men weer een generatie lang te discussiëren over nieuwe stadsvernieuwing wat de oude stadsvernieuwing moet ‘verbeteren’ of in ‘ere herstellen’, waar dan ook weer een of twee generaties overheen gaat om die plannen uit te voeren. Het water in de singel is een prachtig voorbeeld van na 20 jaar na dempen spijt krijgen, er 20 jaar over discussiëren dat het vroeger beter was, en 20 jaar plannen maken om het te herstellen en 20 jaar uitvoeren van foeilelijke nieuwbouw. Er is weer water in de singel en daarmee houdt het eerherstel tot oude glorie op. Want ook dat is een typerende traditie voor de gemeente Utrecht, ze hebben de bek vol over kunst, cultuur en emotionele beleving, terwijl ze werkelijk volledig smakeloos zijn.

  Maar goed, ook deze huurders zullen als gevolg van die extreem kostbare milieubelastende gemeentelijke hobby moeten verkassen, waarschijnlijk naar de randen van de stad waar misschien nog betaalbare huurwoningen over zijn in intussen minder goede wijken die ooit beter waren. Is het fair? Nee, maar sociale huur betekend dat er met die mensen door de overheid onder invloed van allerlei ‘belanghebbenden’ met prestigieuze plannen wordt gesold. Is dat fair? Nee, maar daarom zijn er in het verleden politieke partijen verrezen die zich het lot van die mensen aantrokken, net zoals er politieke partijen zijn die de belangen van de rijkere mens verdedigen. Beide kanten worden in deze reacties nu verguisd door het volk met een mening. De ironie is hier echter dat in 2001 Utrechters mochten stemmen op UCP project plan 1 of plan A, waar de sloop van deze huizen een onderdeel van was. Het merendeel van de mensen die destijds hun stem op meer groen hebben uitgebracht, intussen 18 jaar geleden, zijn al lang met de noorderzon vertrokken naar betere groene oorden buiten Utrecht stad. Want grote wielen draaien langzaam maar vermorzelen alles op hun pad.

  Beste huurders, heel veel sterkte met verhuizen, hopelijk komen jullie op een fijne plek terecht.

 32. Marcel

  Alle bewoners van Utrecht zijn verantwoordelijk voor de afbraak en nieuwbouw die in Utrecht gedaan worden en zijn. Utrechters stemmen op partijen die dit in consensus ( overeenstemming ) doen. Een nieuwe partij: het AUB ( Algemeen Utrechts Belang ) zou het goed moeten doen. Met bewoners overleggen en dan pas plannen uitvoeren. Maar ja: we hebben de dieren, het groen, het geloof ( stuk of 4 ) democraten, stadsbelang etc etc. Dus om hier nu ellenlange verhalen neer te zetten? U bent zelf verantwoordelijk!!!!

 33. Hans

  @JdV
  Wonen en de zekerheid die daarbij hoort is een onvervreemdbaar mensenrecht in Nederland. Uw redenering gaat niet op in de vergelijking die u maakt met leaseauto’s of bibliotheekboeken. Dat zijn objecten die niet behoren tot de eerste levensbehoefte. Een huis is dat wel. Een huurder die netjes op de tijd de huur betaalt – even zogoed als de ‘eigenaar-bewoner’ (in feite huurt hij/zij van de bank in het geval van hypotheek) heeft dezelfde rechten als een ‘eigenaar’ van een woning of een willekeurig andere huurder. Eigenaren kunnen worden uitgekocht, huurders kunnen verleid worden tot verhuizen, als het algemeen belang daarom vraagt. Wat niet wil zeggen dat om het even – eigenaars dan wel huurders zich hier op voorhand bij zouden moeten neerleggen en zich niet zouden mogen verzetten tegen een gedwongen huisuitzetting op grond van discutabele redenen. Een boek lenen of een auto leasen zijn dus wezenlijk geheel en al andere zaken. Onvergelijkbaar met het recht op wonen. Dat de huurders / bewoners aan de Croeselaan zich verzetten tegen een gedwongen verhuizing is hun volste recht. Zij verdienen het dat wij ons solidair met hen verklaren, immers hun grondrecht op ongestoord woongenot wordt in de basis aangetast door het voorgenomen beleid om hun woningen omwille van een parkje te slopen. Wrang.

 34. Jeroen

  Over de massale sloop van woningen in Ondiep heb ik de PvdA nooit zo hard gehoord. Met mij zijn ze in ieder geval niet komen praten toen ik daar woonde. Ook daar werden voornamelijk koophuizen en duurdere huurwoningen neergezet zover ik weet.

 35. Jeroen

  Leest niemand in het stuk dat in bijna de helft van de woningen mensen wonen die het pas huren toen de sloop al bekend was? Van deze mensen is de huur namelijk verhoogd. Die wonen er niet niet al jaren maar pas kort en wisten waar ze aan begonnen toen ze erin trokken. Het gaat dus over iets meer dan 21 woningen waar mensen al langer wonen. Ik ben ernstig tegen de rucksichtloze sloop van wijken en gebouwen maar de aandacht voor dit kleine stukje is overtrokken. Ik vind het sowieso fantastisch dat oudbouw onderdeel is van het plan en dat het gebouw van voormalig de Korenbeurs weer vrijstaand komt te staan zoals het gebouwd is.

 36. Anne Marie ten Berge

  Als er 3000 woningen gepland zijn dan zou de gemeenteraad zich hard moeten maken voor het plan om 80% huurwoningen te bouwen. en niet 20 %.eerst bouwen en dan kijken of daar de bewoners van 44 huishoudens aan de Croeselaan willen verhuizen !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).