Marcus Laman blaast 17e-eeuwse plattegrond van Utrecht nieuw leven in Marcus Laman blaast 17e-eeuwse plattegrond van Utrecht nieuw leven in

Marcus Laman blaast 17e-eeuwse plattegrond van Utrecht nieuw leven in

Marcus Laman blaast 17e-eeuwse plattegrond van Utrecht nieuw leven in
De plattegrond die ingekleurd is door Laman.
Marcus Laman heeft een historische kaart van Utrecht uit 1695 nieuw leven ingeblazen. Met behulp van moderne technieken heeft hij de plattegrond opnieuw ingekleurd, waardoor het geheel naar eigen zeggen een stuk gedetailleerder wordt.

Marcus Laman heeft een historische kaart van Utrecht uit 1695 nieuw leven ingeblazen. Met behulp van moderne technieken heeft hij de plattegrond opnieuw ingekleurd, waardoor het geheel naar eigen zeggen een stuk gedetailleerder wordt.

Het gaat om een cartografische weergave van de stad Utrecht die is gemaakt door Jan van Vianen. Volgens Laman is dit de eerste plattegrond die een nauwkeurig beeld geeft van de stad.

“Eind 17e eeuw gingen echte landmeters aan de slag om metingen te doen. Daarnaast werden de maten zoals afstanden en gewichten uniformer. Voorheen kon het zijn dat steden verschillende maten hanteerden. Door de techniekvernieuwing van eind 17e eeuw was de nauwkeurigheid toegenomen en kon je zo’n kaart maken.” Oudere gedrukte kaarten tonen volgens Laman de grondvorm te veel als een rechthoek.

Leiden

Laman is ooit begonnen met het opnieuw inkleuren van een kaart van Leiden, zijn woonplaats. Inmiddels heeft hij al kaarten van zo’n twaalf steden opnieuw ingekleurd, waaronder die van Utrecht.

“Ik heb iets met kaarten. Toen ik erachter kwam dat ik ze digitaal in hoge resolutie kon downloaden ben ik aan de slag gegaan. Ik heb bestaande kaarten van vroeger, die een beetje saai waren en niet tot de verbeelding spraken, opnieuw ingekleurd en daarvoor ook fellere kleuren gebruikt. Het geeft een nieuwe inkijk op historische binnensteden.”

Betrouwbaar

De kaart die Van Vianen in 1695 heeft gemaakt geeft volgens Laman een betrouwbaar beeld van hoe de stad er toen uitzag. Bijzondere gebouwen zoals kerken, het gemeentehuis en paleizen zijn gedetailleerd weergegeven. Bij de woningen is wel een vorm van gestandaardiseerde weergave te zien, maar het aantal huizen aan een straat komt overeen met de werkelijkheid.

Laman is zo’n zestig uur bezig geweest met het inkleuren van de kaart van Utrecht. “Ik heb ongeveer een maand lang twee uur per avond eraan gewerkt.” De kaart van Utrecht is binnenkort te koop via de website van Laman.

Hieronder de originele kaart die Van Vianen in 1695 maakte.

9 Reacties

Reageren
 1. Len

  Ik probeer goed te kijken, maar ik kan de historische reclamezuil op het Ledig Erf op de kaart niet zien.

 2. WvR

  “…Ik heb bestaande kaarten van vroeger, die een beetje saai waren en niet tot de verbeelding spraken…”

  Gek, bij mij werkt dat precies omgekeerd: Vergeelde, fletse kleuren spreken voor mij veel meer tot de verbeelding, evenals het gebrek aan detail: Dan moet je zelf zoeken en inpassen. Oude kaarten, oude kleuren. Ik zie ook liever zwart-wit opnames en foto’s uit de tijden dat het nog niet in kleur kon, dan de ingekleurde variant.

  Maar goed, dat ben ik, ieder zijn ding.

 3. Lexus

  Al tussen 1565 en 1570 maakte Jacob van Deventer een nauwkeurige gekleurde kaart van Utrecht die in handschrift bewaard is gebleven (zie bijvoorbeeld https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bestand:Utrecht.jpg).

 4. Fred

  “De kaart van Utrecht en ook alle andere plattegronden zijn te koop via de website van Laman”.

  Helaas heb ik de website van Laman nog niet kunnen vinden, maar de kaart herkende ik direct. Die is namelijk ook opgenomen in Atlas de Wit, waarvan de afbeeldingen ook zijn opgenomen op de website van de Koninklijke Bibliotheek.

 5. Ties

  Gezien de zuidelijke grachten van toen (Plan Moreelse van 30 jaar daarvoor) is het misschien een idee om de Kruisvaartkade aan te sluiten op de Veilinghaven. Is slechts 300 meter.
  Dan heb je een mooi rondje varen via de Munt en Leidsche Rijn weer terug naar de Singel.

 6. Ties

  Ik bedoel natuurlijk de westelijke grachten 😉

 7. Ton

  Tja, zo lijkt het meer een ANWB kaart.

 8. Pol

  Volgens de site van Laman kan het nog wel eens een tijdje duren voordat de kaart geleverd kan worden: “In de maanden januari – maart 2921 is gewerkt aan het inkleuren van de stadskaarten van Den Haag 1743……”

 9. Pol

  @WvR Ik deel je mening en natuurlijk is dat een persoonlijke voorkeur, maar ik vind de oude kaart mooier dan deze anders ingekleurde.
  Maar wellicht is het verschil anders als je het op groot formaat kunt zien.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).