Meer bekend over het burgerberaad in Utrecht; vergoeding, vraagstelling en selectie Meer bekend over het burgerberaad in Utrecht; vergoeding, vraagstelling en selectie

Meer bekend over het burgerberaad in Utrecht; vergoeding, vraagstelling en selectie

Meer bekend over het burgerberaad in Utrecht; vergoeding, vraagstelling en selectie
Foto: Martin Woortman/ Unsplash
Hoe willen we dat de jaarwisseling verloopt in de stad Utrecht vanaf 2024/2025 en daarna? Honderd inwoners van de stad moeten ongeveer zeventig uur aan de slag om deze vraag te beantwoorden en daarmee bepalen ze hoe oud & nieuw in de stad gevierd gaat worden. Daar krijgen ze een vrijwilligersvergoeding voor van 350 euro. Dit staat allemaal in het recent gepubliceerde plan van aanpak voor het eerste burgerberaad.

Hoe willen we dat de jaarwisseling verloopt in de stad Utrecht vanaf 2024/2025 en daarna? Honderd inwoners van de stad moeten ongeveer zeventig uur aan de slag om deze vraag te beantwoorden en daarmee bepalen ze hoe oud & nieuw in de stad gevierd gaat worden. Daar krijgen ze een vrijwilligersvergoeding voor van 350 euro. Dit staat allemaal in het recent gepubliceerde plan van aanpak voor het eerste burgerberaad.

Het burgerberaad is een groep van honderd inwoners die door de gemeente wordt gevraagd om te adviseren over een probleem dat speelt in Utrecht en waar de politiek niet goed uit komt. Het advies dat het burgerberaad geeft aan de gemeenteraad is ‘zwaarwegend’ en wordt in principe overgenomen. Op deze manier besluiten honderd inwoners van de stad dus mee over belangrijke onderwerpen. DUIC schreef er al meerdere keren over.

Vragen

Het is voor het eerst dat de gemeente dit gaat organiseren en het eerste onderwerp is de jaarwisseling. In het recent gepubliceerde plan van aanpak is meer te lezen. Zo luidt de precieze vraag: Hoe willen we dat de jaarwisseling verloopt in de stad Utrecht vanaf 2024/2025 en daarna?

Er zijn daarnaast ook deelvragen. Die zijn: Wat willen we behouden? Wat willen we anders? Welke nieuwe invullingen willen we? Is een afsteekverbod van vuurwerk voor de inwoners van de stad Utrecht hierbij wenselijk en haalbaar? Wat verwachten we van de gemeente bij de jaarwisseling?

Selectie

De honderd Utrechters die deelnemen, moeten een goede afspiegeling zijn van de bevolking in de stad. Daarom wordt er geselecteerd op basis van vier kenmerken. Dat zijn opleidingsniveau, leeftijd, gender en in welke wijk iemand woont. In principe kan bijna iedereen de komende maanden een brief thuis krijgen met een uitnodiging.

Er zijn wel wat uitzonderingen; kinderen onder 14 jaar, ambtenaren, raadsleden, de burgemeester en de wethouders zijn uitgesloten van deelname. Om honderd geschikte deelnemers te vinden, gaat de gemeente meer dan 10.000 uitnodigingen versturen.

Vergoeding

Van de deelnemers wordt verwacht dat ze bij vijf bijeenkomsten aanwezig zijn die maximaal zeven uur duren. Ook wordt verwacht dat deelnemers zich per bijeenkomst zeven uur voorbereiden. Al met al zijn de deelnemers dus maximaal zeventig uur bezig.

Alle deelnemers die 21 jaar of ouder zijn krijgen een belastingvrije vrijwilligersvergoeding van 350 euro. Eerder gaf de gemeente aan dat het minimumloon als uitgangspunt voor de vergoeding genomen zouden worden. Er is nu gekozen voor dit bedrag en uitbetaling als vrijwilligersvergoeding om de deelname zo ‘laagdrempeliger te maken’. Een vrijwilligersvergoeding heeft namelijk geen invloed op de inkomstenbelastingen, eventuele toeslagen of de uitkering van deelnemers.

Deelnemers jonger dan 21 jaar kunnen kiezen uit een belastingvrije vrijwilligersvergoeding van 192,50 euro of een bruto vergoeding van 350 euro. Dit bedrag is anders dan bij inwoners van 21 jaar en ouder vanwege financiële regels rondom inkomen.

Hoe nu verder?

Het plan van aanpak gaat nog als voorstel naar de gemeenteraad. Als een meerderheid instemt kan het burgerberaad echt georganiseerd gaan worden. Dat moet dit jaar nog gaan beginnen. Volgend jaar moet het advies van de honderd Utrechters klaar zijn. Dan gaat de gemeenteraad dat weer beoordelen. Er wordt nu maximaal 1,3 miljoen euro genoemd als bedrag om het advies van het burgerberaad ook daadwerkelijk uit te voeren.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Gaan we die burgerraad vergoedingen wel aftrekken van de gemeenteraad vergoedingen, nu ze daar wegduiken voor moeilijke beslissingen?

 2. Victor Sijthoff

  Deelnemers krijgen dus Max. €5,- per uur vergoed. (Totale kosten aan deelnemers max. €35.000,-) Het advies gaat wel max. €1,3 miljoen kosten… Succes met deelnemers vinden… Vind de verhoudingen niet ok. Weer lekker cashen voor de adviesbureaus.

 3. Léon

  Heel goed dat dit gebeurt! Jammer dat ik onlangs ben verhuisd uit Utrecht, anders had ik graag meegedaan mits geloot.

 4. Lombokker

  Waarom zo ingewikkeld (en duur) voor een ‘advies’ dat niet eens bindend is.

  Volgens mij hebben we al sinds jaar en dag een organisatie die over zulke zaken aanbevelingen kan doen, en jawel, zelfs besluiten kan nemen: de gemeenteraad.
  Helaas zien we al langer dat gemeenteraden en andere overheden allerlei dure adviesbureaus inschakelen, en nu komen ze dus met deze flauwekul.

  Voormalig gemeenteraadslid Henk Westbroek had er vorige week ook al commentaar op:
  https://twitter.com/henkwestbroek/status/1694720994638995798

 5. Derk van Dorth, kandidaat gemeenteraadslid

  Wat een circus wordt er opgetuigd, en niet eens voor een vuurwerkvrije jaarwisseling 2023/24. Dat kan toch simpeler en sneller, één of twee avonden, besluit, klaar

 6. Hans

  Maar liefst €5 per uur? Incl. reiskosten? Belachelijk!
  En waarom is deze vergoeding belastingvrij en die voor een stembureaulid niet?

 7. Koel Hoofd

  De gemeente gaat (hoeveel meer dan?) 10.000 uitnodigingen voor participatie aan het burgerberaad versturen terwijl er meer dan 280.577 (2022) stemgerechtigden in Utrecht zijn. Oftewel, slechts 3,6% van de stemgerechtigden krijgt een uitnodiging om te participeren terwijl 96.4% van de stemgerechtigden wordt buitengesloten. Dat is zeer, zeer ondemocratisch.

  Maar ja, onze gemeente heeft nu eenmaal aantoonbaar iets tegen ‘inspraak en referenda voor iedereen’ omdat het hun door het volk democratisch toegekende macht ondermijnd. Dit plan ondermijnt echter de democratie uit naam van de macht en dat is veel kwalijker.

  Daarnaast hebben ambtenaren zowel een informerende en controlerende taak in deze kwestie omdat er een aantal complexe randvoorwaarden zijn die zowel zijn omschreven(praktisch, juridisch, financieel) als niet zijn omschreven omdat ‘de gemeente nog niet weet met welke adviezen het burgerberaad komt’. Dat maakt dit hele experiment een totale farce omdat ambtenaren (de vierde macht) het laatste woord hebben voordat het advies aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

  Een advies met een budget van max €1.3 miljoen belastinggeld voor een links deugend feestje. Daar zouden ze bij de WMO heel blij mee zijn want er zijn (oudere/zieke/hulpbehoevende) Utrechters achter hun voordeuren aan het creperen omdat er zogenaamd geen geld is om ze te helpen.

 8. Ad

  “vanaf 2024/2025 en daarna”

  Jammer toch weer.

 9. WvR

  Je kunt nu eenmaal ook niet verwachten dat het gekozen bestuur zelf hun taken uitvoert. Dat zou van de gekke zijn.

 10. Nico

  I.v.m. vuurwerk even vraagje.
  Hoeveel van de mensen die straks mee praten hebben geen vuurwerk afgestoken als kind en plezier gehad van deze 100 uitverkorenen..??.
  Oftewel, eigen jeugt vergeten? Wij deden nooit dingen die niet door de beugel konden met vuurwerk?
  Laat de jeugt van nu en in de toekomst ook vuurwerk afsteken en pak de mensen die het verpesten nu is hard aan en dan bedoel ik niet paar uurtjes papierprikken b.v.

 11. Nina

  1,3 miljoen euro voor een advies met twee uitkomsten (dat geld zijn we dus sowieso al kwijt):

  1. geen vuurwerkverbod en dus geld volledig verspilt
  2. een vuurwerkverbod dat qua handhaving nog eens zeker zoveel zou gaan kosten en dus zijn we nog duurder uit

  We hebben een tekort van 6-7 miljoen op de begroting in Utrecht 🤔. Waarom besluit de gemeenteraad dit niet zelf? We hebben toch al gestemd?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).