Meer groen langs de lijn; Gemeente Utrecht zorgt voor biodiversiteit in sportparken Meer groen langs de lijn; Gemeente Utrecht zorgt voor biodiversiteit in sportparken

Meer groen langs de lijn; Gemeente Utrecht zorgt voor biodiversiteit in sportparken

Meer groen langs de lijn; Gemeente Utrecht zorgt voor biodiversiteit in sportparken
Sportpark Overvecht-Noord. Bron: Google Maps
De Utrechtse sportparken gaan groener worden. Door de hoge gebruiksdruk moeten de parken de ruimte die ze hebben optimaal benutten voor de sport, maar met creatieve oplossingen zorgt de gemeente toch voor meer biodiversiteit langs de lijn.

De Utrechtse sportparken gaan groener worden. Door de hoge gebruiksdruk moeten de parken de ruimte die ze hebben optimaal benutten voor de sport, maar met creatieve oplossingen zorgt de gemeente toch voor meer biodiversiteit langs de lijn.

De gemeente Utrecht gaat ook in drukbezette sportparken voor meer biodiversiteit zorgen, door meer variatie in de groenstroken te brengen. Er komen verschillende soorten bomen en planten in de groenstroken en er worden ecologische grassen en bloemen gezaaid. Het nieuwe groen helpt bij het vergroten van de biodiversiteit in de parken.

Grasveldjes rondom sportvelden worden vaak door de sporters gebruikt om bijvoorbeeld warm te lopen. Die stroken zijn niet geschikt voor het aanplanten van diversere begroeiing, omdat mensen de planten en bloemen stuklopen. De groenstroken waarin nu bomen en planten komen, worden niet gebruikt om te sporten.

Nestkasten en klimplanten

Naast het inzaaien van de groenstroken wil de gemeente ook op andere manieren de sportparken vergroenen. Voorbeelden daarvan zijn het plaatsen van nestkasten voor vogels of vleermuizen en het ‘verticaal vergroenen’, door meer klimplanten bij de hekken te plaatsen.

Afgelopen zomer heeft de gemeente al veel van deze maatregelen getroffen, maar meer vergroening toepassen kan nog steeds.

12 Reacties

Reageren
 1. HArry

  De onzinprojecten binnen deze gemeente worden hemeltje tergend. Wanneer zijn de verkiezingen er weer.? Het geld wordt echt met bakken de gracht in gedonderd terwijl het onderwijs, de (geestelijke) gezondheidszorg, de veiligheid, de woningnood en ons democratische bestel dit geld veeeel harder nodig hebben!

  Het wordt steeds duidelijker dat ons bestuur in een parallelle wereld leeft welke niets meer met de realiteiten democratie te maken heeft.

 2. Karla

  Wat HArry zegt.

 3. MJPD

  @HArry
  Want biodiversiteit dat kost natuurlijk “bakken” met geld… Biodiversiteit maakr dat we geen bakken de gracht ingooien aan eikenprocessierups bestrijding. Geld spenderen aan een democratisch bestel, hoe moet ik dat zien, dat heet toch belasting…? En er gaat volgens mij al genoeg geld naar “veiligheid”.

 4. Hankiepankie

  Beste mensen, waarom zo negatief en naar er staan geen eens kosten bij. Het is toch prima om de biodiversiteit te bevorderen in een dichtbevolkte stad. Is goed voor de leefomgeving, stimuleert insecten (heel nuttig zo niet een voorwaarde om te overleven met zijn allen) en is gewoon fijn. Ik ben heel blij dat hier wat mee gedaan wordt. Probeer het een beetje positief en gezellig te houden ipv maar negatieve en nare reacties.

 5. Kadoendra

  Als de biodiversiteit in de wereld afneemt, dus ook in Nederland, schaad dit ook de economie.
  Dus investeren in biodiversiteit is geen geld weggooien!

 6. Wouter

  En ondertussen wil de gemeente Utrecht 96 bomen kappen bij Sportpark Vechtzoom, waaronder 40 eiken van meer dan 50 jaar oud. Lekker verhaal gemeente Utrecht!

  Misschien eens beginnen met die gewoon te laten staan.

 7. Koel Hoofd

  Biodiversiteit, ecologische grassen en bloemen.
  Hmm, klinkt als een ecologische hooikoorts epidemie?

  Over krap 15 maanden zijn er weer verkiezingen…

 8. Cico

  “Bakken met belastinggeld!!” roept iemand vanuit de parellele wereld.

  We hebben het hier over plantenzaad. Ik schat in dat de gemeente ongeveer 200 euro wegsmijt voor meer blije bijen.

  Geen insecten = einde verhaal voor ons

 9. Ilvy

  Heel goed. Ik denk direct aan de velden bij Kampong met het kale parkeerterrein.

 10. Hetty

  Men vergeet vaak, dat mensen groen hard nodig hebben. Mensen hebben de Natuur broodnodig, want als die uit balans raakt, waar het met de opwarming al aardig op begint te lijken, dan ben je ook als mens de dupe. Men vergeet vaak, dat de mensheid de Natuur moet koesteren en goed verzorgen. En zeker niet vernielen en uitbuiten ten bate van kortstondig economisch gewin. Daarom juich ik elke actie tot vergroening toe. Dus ook over deze plannen van de gemeente Utrecht ben ik enthousiast. Zo krijgt het gezonde sporten naast een bezigheid met een gouden rand ook nog een prachtige bloemrijke groene rand, waar niet alleen ondermeer vlinders heel blij van worden.

 11. Ger

  Kampong is zelf al bezig met een partij om meer ecologisch te gaan beheren. Ook verbetering van de paden met waterafvoer en opslag gaan we onderzoeken.

 12. MariekedeV

  Ere wie ere toekomt: dit was een voorstel van de Partij voor de Dieren waar het college aan voldoet, het was niet hun eigen idee: https://utrechtgemeente.partijvoordedieren.nl/bijdragen/commissiebijdrage-stad-en-ruimte-kaderbrief-2020

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).