Meerderheid Utrechtse gemeenteraad wil uitbreiding terrassen toestaan tot 1 november Meerderheid Utrechtse gemeenteraad wil uitbreiding terrassen toestaan tot 1 november

Meerderheid Utrechtse gemeenteraad wil uitbreiding terrassen toestaan tot 1 november

Meerderheid Utrechtse gemeenteraad wil uitbreiding terrassen toestaan tot 1 november
Archieffoto terras Neude
Een meerderheid van de gemeenteraad wil de tijdelijke terrasuitbreidingen vanwege corona toestaan tot 1 november 2021. D66, VVD, Student & Starter, CDA, PVV en Stadsbelang dienden daarvoor een motie in en die is aangenomen. Het gemeentebestuur laat weten te onderzoeken hoe ze uitvoering kunnen geven aan de wens van de raad.

Een meerderheid van de gemeenteraad wil de tijdelijke terrasuitbreidingen vanwege corona toestaan tot 1 november 2021. D66, VVD, Student & Starter, CDA, PVV en Stadsbelang dienden daarvoor een motie in en die is aangenomen. Het gemeentebestuur laat weten te onderzoeken hoe ze uitvoering kunnen geven aan de wens van de raad.

Horecaondernemers mochten hun terrassen afgelopen tijd uitbreiden vanwege de coronamaatregelen. De vergunningen voor die uitgebreide terrassen zijn echter geldig tot twee weken nadat de anderhalvemetermaatregel wordt losgelaten. Nu duidelijk is dat dat op 25 september is, komen verschillende raadspartijen met een motie om de terrasuitbreidingen langer toe te staan.

De partijen die de motie indienden, vinden dat de uitbreiding tot 1 november onder meer nog nodig is omdat horeca-ondernemers nog altijd om 0.00 uur de deuren moeten sluiten en dus geen volwaardige omzet kunnen draaien. Ook vinden ze de terrassen belangrijk omdat ‘Utrechters genieten van de extra (veilige) buitenruimte door de coronaterrassen’.

De motie over de kwestie werd gesteund door CDA, ChristenUnie, D66, DENK, PVV, PvdA, Stadsbelang, Student & Starter en VVD. GroenLinks, Partij voor de Dieren en SP stemden tegen. Het college van B&W heeft woensdag laten weten de mogelijkheden te onderzoeken om uitvoering aan de motie te geven en zegt op korte termijn met een beslissing te komen.

Opnieuw invoeren

Wel is al duidelijk dat de tijdelijk terrassen in Utrecht opnieuw mogen als de anderhalvemetermaatregel in de periode tussen 31 oktober 2021 en 1 november 2022 opnieuw wordt ingevoerd. Horecaondernemers in de stad kunnen in dat geval dus opnieuw een vergunning voor tijdelijke terrasuitbreiding aanvragen. 

Die vergunning zou uiterlijk 1 november 2022 eindigen of twee weken na stopzetting van de anderhalvemetermaatregel. “We vinden het belangrijk om goed voorbereid te zijn indien de maatregelen weer aangescherpt worden”, aldus het college.

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
 1. GeeWee

  Wel gekoppeld aan een expliciet verbod op terrasverwarming neem ik aan?

  Verder een prima regeling!

 2. Binnenstadsbewoners

  Weer zijn omwonenden van coronaterrassen door de gemeente belazerd
  In hoorzitting jl maart waar bewoners ondernemers juristen van de gemeente aanwezig waren
  Is in een hard besluit wettelijk bepaald dat de horecaterrassen tot uiterlijk 8-10 open konden blijven
  Vergunning tot 8-10
  Zonder overleg met omwonenden , is dat nu met 3 weken verlengd
  Omwonenden kunnen niet in bezwaar etc
  Wat is dat voor D66 machtspolitiek ?
  Ben heel benieuwd hoe wethouder verschuure dit gaat motiveren ,,,,,iets van gedogen of zo
  Toont wel aan hoe wethouder verschuure over omwonenden van coronaterrassen denkt
  Geld ook voor partijen die voor verlengen zijn

 3. P

  Fijn en maak het daar waar het kan permanent. Het maakt de stad levendiger. Het hoort gewoon bij de stad. En zij die er overlast van ervaren kunnen zich ook afvragen of het wonen in de grote stad met de lusten en dus ook de lasten wel de juiste plek is.

 4. isabelle

  Kroegen first! Bewoners laatst….

  Kennelijk is D66 onze nieuwe lokale horeca-lobbypartij.

 5. Katja

  En beslist niet langer !

 6. Kees Truijens

  @GeeWee
  Met een klimaatcrisis in het vooruitzicht die ernstiger gevolgen zal hebben dan de coronacrisis is niet toestaan buitenlucht te verwarmen wel het minste wat de gemmente kan doen.

 7. Speak Up

  @ Binnenstadsbewoners.

  Als dit klopt wat jullie als omwonenden zeggen kan je de gemeente voor het gerecht slepen en afdwingen dat de terrassen weg moeten na begin oktober. Zo werkt dat in Nederland. We zijn een rechtsstaat en je kan zeker ook de politiek terugfluiten als burger. Zeker als de gemeente niet met een fatsoenlijke onderbouwing of besluitvorming komt.

  Gegroet

 8. Peter de V.

  @P: er zijn veel mensen die jarenlang prima in de binnenstad hebben gewoond met een cafeetje op de hoek of zo. Sinds 2017 heeft de horeca zich echter explosief uitgebreid, zodat bijvoorbeeld de Mariaplaats en Stadhuisplein inmiddels horecapleinen zijn geworden waar horen en zien je savonds vergaat. Die zijn dus onleefbaar geworden, terwijl ze dat een paar jaar geleden nog zeker wel waren.
  Mag je dan na 10 of 25 jaar daar wonen niet zeggen dat je overlast hebt? Ben je dan ineens ongeschikt om in de binnenstad te wonen? Dat lijkt mij een beetje de omgekeerde wereld he?
  Beetje empathie en begrip voor de binnenstadsbewoner die zijn habitat ineens onleefbaar ziet worden lijkt me hier op zijn plaats.

 9. Moniek

  @P
  Bent u uit op een deels ontvolkte binnenstad? Het Venetië van het noorden?
  Dat komt de veiligheid niet te goede, denk ik.

 10. Scherpschutter

  De Gemeente behoort zich hier niet mee te bemoeien. Weg met die onzinnige reguleringen. De-illegaliseren en gewoon permanent zo houden, zolang de vraag er is. De markt lost het wel op.

  Heerlijk man! In de winter op het terras in een polo’tje een sigaartje roken onder een terraswarmer, met een mooie single malt en charcuterie-schaal voor de neus. Life is good.

 11. Barend

  @P

  Een binnenstad die bestaat uit één groot drinkterras. Hoort dat bij een stad? Neen, mijn beste. Wat bij een stad hoort is een stad met een menging van functies. Wonen, werken en ja, ook recreëren. Maar waar het nu naar toegaat, een monofunctioneel door horeca gedomineerd verblijfsgebied, is op termijn de dood in de pot.

 12. Wim

  De dag die je wist dat zou komen. Na eerst een tijdelijke verruiming hadden we een eerste verlenging van de tijdelijke verruiming en nu een tweede verlenging. Waarom zou het mij niet verbazen als na deze tweede verlenging de verruiming permanent wordt? Pretpark Utrecht, door de horeca geregeerd.

 13. Koel Hoofd

  @Speak Up
  De gemeente krijgt anders regelmatig horeca overlast rechtzaken aan de broek van boze en getergde binnenstadbewoners.
  Die verliest de gemeente dan ook nog, maar de gemeente is niet in staat om daarvan te leren. De gemeente denkt dat ze boven de wet staan, ook al worden ze met de wet om de oren geslagen en met de wet onder de grond geschoffeld.

 14. Ook binnenstadbewoner

  @binnenstadbewoners en de rest van de roeptoeters, die ondernemers hebben de laatste 1,5 jaar zo ontzettend veel omzetverlies en ellende mee gemaakt en jullie gunnen ze die 3 weekjes extra terras niet eens. Ga je schamen joh. Het liefst ergens in een dorpje waar jullie van niemand last hebben

 15. Ook binnenstadsbewoner

  Volgens mij betreft de “bewoners” die overlast ervaren maar een zeer gering aantal die bezwaar aantekenen op alles wat een horeca bedrijf wil doen. Van een koffiebar tot discotheek. Als er de stempel horeca aanhangt wordt het door hen als overlastgevend genoemd.

  Ik woon zelf al jaren aan het Stadhuisplein en ervaar geen overlast van de horeca. Ik zie daar vooral hard werkende mensen die onze stad steeds mooier maken. Complimenten. Helemaal in deze tijden.

  Laat je niet gek maken door die enkele klager.

 16. Wim

  @ ook binnenstadsbewoner

  Dan ben je de enige binnenstadsbewoner die er zo over denkt. Als je tenminste echt binnenstadsbewoner bent en niet onderdeel van de Utrechtse horecawereld.

 17. Pee

  “Wel is al duidelijk dat de tijdelijk terrassen in Utrecht opnieuw mogen als de anderhalvemetermaatregel in de periode tussen 31 oktober 2021 en 1 november 2022 opnieuw wordt ingevoerd”

  Die maatregel word dus opnieuw ingevoerd begrijp ik?

 18. Paul

  Maak deze uitbreiding permanent, het geeft veel extra sfeer.

 19. George Knight

  D66 is de ultieme cafépartij. Ontstaan in het café en nu in Utrecht spreekbuis van de horeca.

  Je zou van de lokale politiek wensen dat het in een drukke binnenstad uiteenlopende belangen tegen elkaar afweegt en niet eenzijdig kiest voor het particuliere belang van de horeca. Maar de lokale politiek weegt niet evenwichtig de verschillende belangen af, maar kiest voor het belang van de horeca. Dat is bij nader inzien merkwaardig en ongewenst.

  Hulde aan GroenLinks, PvdD en SP dat ze tegen de motie om de openingstijden van de terrassen op te rekken hebben gestemd. Tegen een eerdere belofte in dat niet te zullen doen, zoals sommige reacties terecht en tandenknarsend opmerken.

  CDA, ChristenUnie, D66, DENK, PVV, PvdA, Stadsbelang, Student & Starter en VVD laten zich kennen als onbetrouwbaar en opportunistisch. Ze zwichten voor de volksgunst. Is het een wonder dat het vertrouwen in de politiek afneemt?

 20. Toine Goossens

  @Scherpie,

  Helemaal op de toer van Hobbes, zo te lezen. Leg het individu geen strobreed in de weg en dan samen op weg naar de ‘Oorlog van allen tegen allen’.
  Wat dat betreft is internet een waarlijk Godsgeschenk voor u.

  Hobbes voorspelde de komst van de Leviathan, de ultieme externe macht die nodig is om die oorlog te voorkomen.
  Gek hé, dat de wereld steeds meer dictaturen en dictators kent. Ik ken US inwoners die naar Nederland zijn gevlucht voor Trump.

  Laten we Nederland vooral zo houden en doe niet meer van dit soort loze uitlatingen.

 21. Peter de V.

  @Wim: je hebt gelijk over ook binnenstadbewoner. Deze woont inderdaad in de binnenstad, en aan het huilie-huilie over de zieligheid van de horeca, en aan het ontkennen van het overlastprobleem, herken je de horeca-uitbater. Ik weet wie het is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).