Meeste stemmen in Utrecht naar GroenLinks/PvdA; grootste stijger is Volt Meeste stemmen in Utrecht naar GroenLinks/PvdA; grootste stijger is Volt

Meeste stemmen in Utrecht naar GroenLinks/PvdA; grootste stijger is Volt

Meeste stemmen in Utrecht naar GroenLinks/PvdA; grootste stijger is Volt
De voorlopige uitslag van de Europese Verkiezingen is bekend. Alle stemmen die in de gemeente Utrecht zijn uitgebracht, zijn geteld. GroenLinks/PvdA is onder Utrechters de grootste partij geworden. Volt laat de grootste stijging zien.

De voorlopige uitslag van de Europese Verkiezingen is bekend. Alle stemmen die in de gemeente Utrecht zijn uitgebracht, zijn geteld. GroenLinks/PvdA is onder Utrechters de grootste partij geworden. Volt laat de grootste stijging zien.

Op donderdag 6 juni 2024 was de verkiezing van het Europees Parlement. Omdat er in andere landen nog tot en met zondagavond gestemd kon worden, waren de uitslagen niet direct bekend. Nu is de voorlopige uitslag wel gepubliceerd.

Utrecht heeft links en progressief gestemd, zoals vanouds. GroenLinks/PvdA is de grootste geworden met 38,1 procent van de stemmen. De tweede partij is D66 met 14,1 procent van de stemmen. De grootste stijging is te zien bij Volt. Die partij ging van 3,8 procent in 2019 naar 11,2 procent in 2024.

Het stemgedrag in Utrecht laat een ander beeld zien dan de landelijke uitslagen. In heel Nederland werd ook GroenLinks/PvdA het grootst, maar daarna gevolgd door de PVV en VVD.

In onderstaande grafiek zijn alleen partijen meegenomen die minimaal 1 procent van de stemmen hebben behaald.

64 Reacties

Reageren
 1. S

  Fantastisch! Zo ken ik mijn stadsie weer! Niks ruk naar rechts! ✊🏼

 2. JR

  Tsjongejongejonge, leert de Utrechter het dan nooit af.
  EĂ©n op de drie GL. En GL66 samen meer dan de helft.
  Hebben we dan nog niet genoeg drama met dit college gehad?

 3. Sjef

  Zeg S, doe je ook nog andere dingen in het leven dan hier de hele dag rondmiepen?

 4. rvd

  GroenLinks/PvdA bestaat niet als partij in Europees verband. Dus deze kun je niet op Ă©Ă©n hoop vegen.

  PvdA zit in het democraten / socialisten. Groenlinks zitten in de vrije aliantie (Groenen/EVA)

 5. piet

  Joepie! Nog meer ovondes, smallere straten, nutteloze stoplichten, onbetaalbare parkeerplaatsen, enorme blunders in de gemeenteraad en slecht onderhouden fiets- en voetpaden. Goed gedaan, jochies! We kunnen fijn weer 4 jaar blijven klagen.

 6. Pee

  Het ligt er maar aan hoe je het bekijkt.

 7. M.A

  Gek hé in studentenstad, waar groot deel stad weer verlaat en ons met de rotzooi van GL laten zitten

 8. S

  @piet: lekker blijven klagen jongen (kan je lekker dit forum voor gebruiken, lekker de onderhuik blijven legen), maar links blijft hoe-dan-ook ĂĽbergroot.
  Oef, @Sjefke, verkeerde been uit bed? Sterkte man!

 9. Scherpschutter

  Jongens, het maakt allemaal niet uit. Terwijl de lokale carnavalsvereniging een half jaar worstelde om een kabinet te formeren dat defacto eigenlijk niets kan of zal veranderen, heeft de Europese Commissie de agenda voor de komende 4 jaar al vastgelegd. De agenda ligt er al volledig…

  Aangezien het Europees parlement niet eens wetten mag indienen (geen initiatiefrecht) en alleen mag stemmen over wat de ongekozen leden van de Commissie ter stemming brengen (niets dat agenda verandert uiteraard), zal er helemaal niets veranderen de komende jaren…Zelfs een theoretisch totaal krankzinnig 100% neo-nazistisch Europees Parlement kan letterlijk niets anders bereiken dan de huidige status quo in stand houden, door alleen alle nieuwe voorstellen van de Comissie weg te stemmen. Meer kan en mag ze niet…

  Of zoals Boris Jeltsin het ooit zei: “Ik begrijp er niets van. Jullie waren zo tegen de Sovjet Unie…en bouwen nu een nieuwe Sovjet Unie”.

 10. Wil

  Wow, 74% stemt links!
  @pee: hoe dan?

 11. Utrechtvoorutrecht

  Blijkt dat bepaalde groepen oververtegenwoordigd zijn op dit medium. Fijn dat we daar nu getallen bij hebben. Meer PvdD-stemmers dan PVV+FvD opgeteld.

  @Pee Ik zie geen gewaagde interpretaties van deze getallen in het artikel staan?
  @piet Weet u het verschil tussen de EU en de gemeenteraad?

 12. Katja

  @Piet, het zijn Europese verkiezingen, dit heeft niks te maken met ovondes oid.

 13. Uuu

  @ Piet

  Wat heeft Groen Links Utrecht met de landelijk of Europese PvdA Groen Links te maken die ook nog verdeeld zijn over 2 Europese families?

  Je bent duidelijk weer iemand die niet heeft opgelet bij Staatisinrichting, maar bent wel weer lekker aan het roeptoeteren.

  Dat je zelf geen idee hebt waar je keuzes op gabseerd zijn, a la, maar ook nog anderen menen te moeten beĂŻnvloeden, tja?

 14. Lisa

  @ rvd

  Of je bedenkt dat die 2 Europese families nu meer met elkaar verbonden zijn, waardoor zowel PvdA als Groen Links meer geregeld krijgen in Europa.

  In Nederland bestaat PvdA Groen Links wel gewoon en worden ze in de nabije toekomst zelfs 1 partij. Daar loopt men nu op vooruit.

  Wilders wisselt iedere Europese verkiezingen (waarschijnlijk weer) van Europese familie. Nee dat is betrouwbaar. Weet je van te voren helemaal niet waar je stem uitkomt.

 15. GeeJee

  @Piet
  Altijd nog beter dan meer auto’s, files en smog in de stad, slechtere voorzieningen omdat iedereen het ‘maar zelf’ moet regelen, racisme, bevooroordelen van de rijken in Oost, polarisatie omdat groeperingen tegen elkaar worden opgezet, minder groen omdat er geen boom blijft leven met al die smog, nog meer fietsen op straat omdat de fietsparkeerkelders worden omgebouwd naar autoparkeergarages, nog meer kapotte werfkelders, historische bruggen, grachtkades en historische gebouwen omdat al het verkeer gewoon wordt toegelaten in de stad, enorme groei van het aantal voedselbanken omdat het verschil tussen rijk en arm toeneemt….oh nee, geen voedselbanken meer omdat er geen ondersteuning meer is vanuit de gemeenschap dus nog meer daklozen, drugsgebruik en overlast, minder sociale huurwoningen omdat woningcorporaties volledig geprivatiseerd worden en geen prestatieafspraken meer hoeven te maken met de Gemeente omdat het liberale ‘laat de markt haar werk doen’ prefeleert… Tja, het is maar waar je meer belang aan hecht.

 16. Joes

  @ Sjef

  S heeft hier nog nooit een reactie achter gelaten. Dat kunnen we van de befaamde rechtse reaguurders niet zeggen, die nu weer massaal huilie huilie aan het doen zijn als democratische verkiezingen en de uitslag hen niet aan staan.

  Het is huilie huilie of ze doen net of Wilders toch de grootste is. Hahaha. Wat een jankerds.

  Radicaal rechts heeft 15 zetels gewonnen in Europa. Echt maar een hele kleine groei. Niks de Tsunami van radicaal rechts die voorspelt werd. Helaas zijn Frankrijk en Duitsland wel voor de bijl gegaan. Daar gaat dan ook veel onrust en ellende komen de komende jaren, mark my words> dankzij radicaal en extreem rechts dus.

  De linkse sociaal democraten blijven zelfs de 2e fractie in Europa met echt heeeeel veel zetels (net zo groot als vorige verkiezingen) en hebben in sommige Europese landen (op Duitsland na) zelfs groei verwezenlijkt en in sommige Europese landen zijn ze zelfs de grootste geworden.

  Zelfs in een land waar de neo fascisten van Melloni groot zijn, zijn de sociaal democraten 2e, met slechts een paar procent achterstand. Dus miljoenen Italianen stemden ook sociaal democratisch. Dat wordt in alle analyses gemakshalve even gemist.

  Onderschat links dus niet. Daar stemmen gewoon een heleboel landgenoten en mede europeanen op. Deze mensen voortdurend aanvallen en demoniseren slaat helemaal nergens op. Zij mogen gewoon vinden wat ze vinden en daar voor uitkomen. Dat heet vrijheid. Men doet niets wat strafbaar is daarmee. Deze vrijheid wordt wel ingeperkt als radicaal en extreem rechts het voor het zeggen krijgen. Daar zinspelen als deze politici voortdurend op. Wat nou vrijheid krijg je aan de zeer rechtse zijde?

  Ook niet zo raar dat mensen in grote aantal sociaal democratisch blij, want zo veel macht heeft links in Europa nooit gehad. Het zijn toch vaak de conservatieve christen democraten (en soms ook conservatieve liberalen) die vaak langdurig aan de macht zijn. Of de macht moet met hen gedeeld worden. Wil je dus eens echt verandering, is sociaal democratisch stemmen nog niet eens zo’n gek idee. Krijg je tenminste beleid op de burger gericht, ipv een verwevenheid tussen politiek en bedrijfsleven en een alles voor de winst van enkelen beleid.

  Dat groen nu wat verloren heeft, komt ook door de voortdurende ongefundeerde aanvallen op groen, vanuit de boerenindustrie lobby (die juist de belangen van kleine en middelgrote boeren schaden) en vanwege Russische desinformatie en propagandacampanges. Groen komt echt wel weer terug hoor, als steeds meer delen van Europa met waterschade te maken krijgen.

 17. Kees Truijens

  @JR
  We hebben het over verkiezingen voor het Europese parlement. Voor je afkeer van links maakt dat kennelijk niet uit.

 18. Hugo Aylva

  @Piet: het gaat hier om de Europese verkiezingen, he?

 19. Justin

  Trots op Utereg me stadsie!

 20. Alex

  Ruim 70% stemt ontzettend links. Marxistisch links. Erg zorgwekkend dit.

 21. Statler

  Niet echt verrassend.

 22. Boogschutter

  @ piet

  Sorry beste Piet,
  dit waren verkiezingen voor het Europese parlement. Geen gemeenteraadsverkiezingen. Dus wat dit met parkeerplaatsen, stoplichten, smalle straten etc. in onze stad te maken heeft, het is mij een raadsel.
  Ga stemmen Piet, bij de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen zou ik zo zeggen. Stem ze weg als het je niet bevalt.

 23. JdV

  Ach. Het gaat om de verhoudingen in het europees parlement. Utrecht is van geen enkel belang daarin.
  Een prachtige uitslag in Europa wat mij betreft.
  Groen(links) zo ongeveer weggevaagd europees (iets van 35% minder). Socialisten ook zwaar verloren (15% minder). Miljoenen europeanen zijn de klimaatwaanzin en ongelimiteerde instroom van gelukszoekers spuugzat. Gematigde rechtse partijen hebben heel slim veel standpunten overgrnomen van hun collega’s aan de rechterzijde. De beweging is duidelijk en niet te stoppen. Duitsland, Frankrijk, Italie. Het socialisme en de groene klimaatwaanzin lopen op hun laatste benen. Ze spartelen nog wat, doen alsof ze nog relevant zijn. Maar deze dinosaurussen verdwijnen in een razend tempo. En maar goed ook. Over 5 jaar zal ook het laatste restje socialisme een herinnering zijn zoals het communisme nu al weer 30 jaar vergeten is.

 24. de Kreek

  Kan mij niet rechts genoeg zijn, ik ben al die milieu defensie partijen meer dan zat. Genoeg is een keer genoeg, maar dat staat niet in het vocabularium of vocabulaire woordenboek van linkse partijen, ze hebben nog nooit gehoord dat je `beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald`, maar dat is tegen dovemansoren gericht bij de linkse partijen!

 25. W

  @alex: marxistische links?!?! Broehahahahahahahaha

 26. JR

  @ Kees

  I know en dat klopt

 27. woutvr

  Fijn. Als Marxistisch linkse en bovendien bejaarde stemmer voel ik me weer thuis in m’n stadsie. Ik blijf weer even.

 28. Koel Hoofd

  @Joes
  Ik wil even onder je aandacht brengen dat PvdA/GL in Nederland de partij van de eite is omdat ze onder Kok (dat was zo te lezen al ver voor jouw geboorte) al de vakbondskeet hebben verruild voor de bestuurskamer en ze vervolgens de ‘Partij van de Allochtonen’ een vervelende bijnaam vonden. Timmermans ging voor de verkiezingen vorig jaar zelfs zo ver om te zeggen dat er helemaal geen ‘arbeiders zoals vroeger'(lees witte arbeiders) meer bestaan….

  In andere landen en streken, zoals bijvoorbeeld Wallonie, is de PvdA nog ‘links ouwe stijl’. Oftewel, zij maken zich nog wèl hard voor die arme mensen die op ze stemmen, in Wallonie zijn dat ook een hoop allochtonen. Dus in die landen wordt nog op de sociaaldemocraten gestemd en daarmee bleef het zetelaantal van de sociaaldemocraten enigszins op peil.

  Overigens, links is begonnen met demoniseren van iedereen met gezond verstand die beestjes bij de naam durft te noemen, en houdt dat ook al vele decennia vol. De aanslagen (het gevolg van die demonisering) op Aad Kosto (een PvdAer Nota Bene), Hans Janmaat en Pim Fortuyn zijn allemaal door links gedaan, niet door rechts.

  Dan je discriminatie puntje. Links promoot tegenwoordig antisemitisme incl genocide omdat ze de propaganda van Hamas geloven. Putin’s propaganda geloven ze niet maar die bullshit van Hamas wel…. Daarmee zijn ze keihard door de morele ondergrens gezakt waar ze zelf PVV stemmers zo graag mee om de oren meppen.
  Links weet ook het verschil niet eens tussen religie, cultuur en ras. Dus iedereen die kritiek heeft op religie of cultuur is een racist. Lekker makkelijk, niet nadenken maar wel naroepen…

 29. Sanne

  @kh: misschien wat minder fdv-journaal kijken zal je goed doen.

 30. Passant

  Het gaat allemaal zo goed in Utrecht 4 van de 10 inwoners van Utrecht stapt na het werk weer onder die grote steen of komt u nooit in Overvecht / Kanaleneiland. Daar kan je zie wat er loos is in onze samenleving .

 31. Koel Hoofd

  @Scherpschutter
  Helemaal mee eens.

  Maarre, heeft Boris Jeltsin dat echt gezegd in de jaren negentig?
  Die was toch pro-EU vanwege onze diepe zakken.

 32. Lisa

  @ M A

  Het is al werkelijk waar een paar miljoen keer ontkracht dat het (alleen) de studenten zijn die Groen Links of Link stemmen in Utrecht.

  Studenten stemmen heel vaak niet namelijk.

  Juist in de oude Utregse wijken wordt heel vaak links of groen gestemd. In Leidsche Rijn wordt overwegend liberaal of VVD gestemd. Yuppen stemmen sowieso VVD en niet links. Hooguit D’66.

  Dat rechtse gejank begint me wel een beetje de keel uit te hangen. Ga dan verdomme stemmen, als je het allemaal zo belangrijk vindt. Lui volgevreten volk dat alleen maar online kan klagen, klagen, klagen. Doet niks voor de samenleving. kan alleen maar consumeren bij de Action. Lekker zinvol leven zo.

 33. Joes

  @ Koel Hoofd

  Alleen je eerste zin al: “Ik wil even onder je aandacht brengen dat PvdA/GL in Nederland de partij van de eite is omdat ze onder….” Blablablabla

  Complete lariekoek man! Haha. Als mensen met dit soort desinformatieve lariekoek aan komen kakken, doelbeuwst om te framen, hou ik inmiddels op met lezen hoor. Wat laat je je kennen trouwens?!

  Dus de verkiezingsuitslag bevalt je niet en dus ga je maar van alles verzinnen? Alleen maar bedoel om je gelijk proberen te halen en mensen te brainwashen. Het is gewoon propaganda.

  Ga jij nu zeggen dat een Vera van der Wiel Tax elite is? Je weet wel, degene die in Europa in het parlement gezeten heeft, elite is? Hahahahaha. Of haar man, die juist opkomt voor de armen in de samenleving? Is gewoon iemand uit een doodgemiddelde buurt/ volksbuurt met hart voor de zaak, voor de democratie. Waarschijnlijk ken jaar nog niet eens. Kok heeft trouwens nooit voor de PvdA in het Europarlement gezeten en over deze verkiezingen hebben we het hier. Dus de naam Kok doet er niet zo heel erg veel toe.

  De PvdA/ Groen Links hebben heel weinig meer te maken met de PvdA van Kok, Melkert en Bos. Groen Links heeft daar al helemaal niets mee te maken. Die voerde juist opositie tegen de neoliberal koers van Kok en Bos. Dus daar zou je ze, als je consequent bent aan je eigen uitspraken, opvattingen en woorden, juist voor moeten prijzen. Maar dat ben je niet, want je bent een reagurende roeptoeter.

  De mensen op invloedrijke posities bij de partij zijn inmiddels allemaal wel vervangen hoor. Het is dus inmiddels een andere partij dan in de jaren negentig, die 30 jaar achter ons liggen, meer dan de heklft van een werkend leven van mensen.

  Feit: De elite in Nederland stemde VVD en doet dat nog steeds. Kijk maar eens wie er op invloedrijke posities zit en wie er bevriend is met VVD’ers. Onderschat een Neelie niet.

 34. Janssen

  @Alex

  Er zijn geen Marxistisch linkse partijen meer in Nederland. Volgens mij is de communistische partij er al een tijdje geleden mee gestopt namelijk. Die zijn sowieso niet in de lokale, provinciale, landelijke en Nederlands Europese politiek te vinden. So far het (bewezen foutieve) onderbuik gebraak weer.

 35. arbeider

  @ Koel Hoofd

  Ben het weer met je eens!

  @ de harde cijfers zijn dat de groenen ( extreemlinks/ GroenLinks) de grootste verliezers zijn in Europa. Dat rechts de grootste winnaars zijn!

  En dan nog hard durven te juichen als je zelfs met het bekende optelsommetje van GroenLinks/ Pvda 1 zetel verliest. En de PVV er 5 wint..het word steeds zieliger.

  Dat extreemlinks in Utrecht ( nog) de grootste is komt door de bevolkingssamenstelling. Alles war nieuw ia yup of grachtengordel, want alleen doe kunnen de huizen betalen, of nemen genoegen met een wijk waar geen auto’s mogen staan.

  Daarom een oproep aan de oppositie, sla ook de handen ineen en zie dat je over 2 jaar de grootste partij bent. U weet wel….het GroenSlinkse optelsommetje!

 36. Toine Goossens

  Al vaak voorspeld. GroenPvdA is op haar retour in Utrecht. 6% minder is 16% achteruitgang. Lot van Hooijdonk moet de Utrechtse politiek verlaten en een baan zoeken. Alleen dan heeft Utrecht kans op beleid dat breed gedragen zal worden. Om GroenLinks dat duidelijk te maken dient de PvdA de samenwerking op te zeggen.
  Er dient een progressief bestuur te komen dat al het walhalla denken achter zich laat.

 37. W

  Wat in ieder geval wederom bijzonder duidelijk is, is dat het rechtse geblaat hier op het forum absoluut niet representatief is voor de Utrechtse bevolking. Al pretenderen de scherpschutters, geenstijlen, koelhoofden en kreken anders.
  Ik ben trots op mijn stadsie!

 38. Statler

  @Janssen
  correct. De CPN is opgegaan in Gl. En die geest waart blijkbaar nog immer rond.

 39. JdV

  @Janssen: die zijn niet gestopt hoor. De CPN is gewoon een belangrijke deelnemer, heet tegenwoordig Groen Links.
  @Joes( waar ken ik dat zeurderige/belerende toontje toch van): Links heeft dik maar dan ook dik verloren in europa. Groen is bijna weggevaagd, 1/3 van haar zetels kwijt. Sociaal Democraten verliezen ook. Liberalen verliezen. Rechts wint op alle fronten. Nog 1 verkiezing en het is uit met links. Duitsland? AFD de grote winnaar. Frankrijk? RN 2 x zo groot als de partij van Macron. Italie? Idem. Dat zijn de landen die er toe doen in de EU. De rechtse regeringsleiders uit die landen gaan samen met NL, Polen, Hongarije en Belgie het beleid bepalen. En geloof mij, dat gaat een heel rechts beleid worden.

 40. Yoshua

  @Hoelhoofd,
  Je noemt PVDA/GL en je gaat verder met de elite van de PVDA.
  Je vergeet dat de PVDA bij de EU-verkiezingen bij een andere club zit dan GroenLinks.
  Ik denk dat die elite van jou minder stemmen heeft gekregen dan GroenLinks.
  PVDA is eigenlijk een stervende zwaan, die GroenLinks aan het inlijven is.
  Het is bijna niet mogelijk dat de PVDA de volgende verkiezingen nog mee doen als partij.
  Timmermans faalt compleet en is niet wat wij GroenLinks-mensen in een leider herkennen.
  Je elite zal snel overgaan in GroenLinks.
  Ben je in een keer van je elite af.
  Hoe mooi is dat.

 41. Zoef

  Ik blijf mij erover verbazen dat er zoveel mensen zijn die de verschillende verkiezingen niet uit elkaar kunnen houden.

 42. Realist

  Heel logisch in een ontzettend dure stad bevolkt door rijk-linkse yuppen en ideologische studenten zonder levenservaring. De gewone man en vrouw zijn de dupe van ellenlange wachtlijsten, exorbitante huizenprijzen, hoge vervoerskosten en woke-linkse culturele ontspanning waar de gewone man niets van snapt. De kloof is juist in linkse steden goed te zien en als rechtse bal snap ik geen sikkepit van dit stemgedrag.

 43. Sj

  @arbeider: kijk nog even goed naar de UTRECHTSE uitslagen hierboven.
  @Toine: het betrof EUROPESE verkiezingen, geen locale. Meegekregen?

 44. Janssen

  @ JdV

  Jij noemt sociaal democraten die de 2e fractie zijn gebleven in Europa (135 zetels) met nagenoeg hetzelfde aantal zetels als de vorige keer (4 verlies op 135> verwaarloosbaar) verlies? Merkwaardig. En het feit dat men op links een comback maakte in ScandinaviĂ«? Ga maar eens opzoeken in welke landen de sociaal demcoraten, buiten Frankrijk en Duitsland, allemaal een groei in zetels hebben laten zien en waar ze allemaal bij de top 2, top3 of top 5 van partijen zitte,n. Wordt schrikken voor je… Even in de cijfers duiken dus. (Zelfs) In ItaliĂ« dus gewoon 21 zetels (dus groei) voor de sociaal democraten tegenover 24 voor Melloni.

  In deze tijd van de opkomst van extreem rechts is dat gewoon een goede score voor de sociaal democraten.

  Extreem en radicaal rechts heeft in Europa slechts een paar zetels ( + 9 en +4, + nog wat overige zetels) winst behaalt (in tegenstelling tot de verwachte prognoses die dus verre van uitkwamen; er komt nog wel wat bij uit de groep overige van + 55, maar veel te weinig om een rol van betekenis te kunnen gaan spelen) zeer rechts kan daarmee eigenlijk zo goed als niets. Daarnaast is het compleet onduidelijk welke zeer rechtse clubs dadelijk bij elkaar zitten, omdat ze weer eens gaan wisselen van fracties. Dat lijkt verdacht veel op kiezersbedrog. Gaan trouwens nog wel wat koppen rollen. Veel zeer rechtse types die op de spionnenlijst voor Ch*na en R*sland staan namelijk. Wat we nu hebben gezien en gehoord was pas het tipje van de sluier. Niet echt natioalistisch he? Je land verraden aan de potentiële vijand.

  De groenen zijn trouwens wat anders dan de linker sociaal democraten he?

  En o ja ja, CPN is gewoon opgeheven. Lees je eens wat beter in. Dat wat nu Groen Links is, kan je dus geen CPN noemen. (Opgericht februari 1909
  Opheffing 15 juni 1991). In de statuten van Groen Links is niks communistisch en niks marxistisch aan te treffen. Maar dan moet je ze wel gaan lezen. Ze zijn onder Halsema zelfs opgeschoven richting de (economisch) liberale kant.

  En lees je reactie eens even na, over belerende toontjes gesproken. Op extreem rechts hebben ze sowieso geen spiegels. Anders zouden ze de Voldemortjes in zichzelf herkennen.

 45. Klaas

  @realist: de gewone man? De gewone man met z’n 65-inch tv scherm, vette dodge voor de deur en z’n vakanties in Kroatie?
  De gewone man die helemaal geen problemen heeft, afgezien van de “problemen” die hem worden aangepraat door ome Greet? Bedoel je die?

 46. Inez

  Opvallend: ondanks landelijke groei voor GL/PvdA en geen Student en Starter bij de Europese verkiezingen 6% eraf in Utrecht. D66 en CDA mooi stabiel. VVD lijkt last van Europees Volt effect te hebben dus komt wel weer goed; krijg weer vertrouwen in de raadsverkiezingen in 2026.

 47. Janssen

  Waar blijft mijn reactie van gisteravond? We doen toch niet aan censuur?

 48. Pee

  Het gevaar komt van links , al jaren.
  Nederland is Nederland niet meer dankzij links, dat valt niet te ontkennen.

 49. Toine Goossens

  @Sj,

  Ja, dat heb ik heel goed meegekregen. Als Lot van Hooijdonk nu opstapt dan kan GroenPvdA deze forse lokale nederlaag over 2 jaar voorkomen.

 50. Boogschutter

  Veel extreem rechts getoeter hier.
  De Utrechtse stembusuitslag laat een heel ander geluid horen.
  En dat is wat telt. De rest is lucht & lulkoek.

 51. M.A

  @lisa

  Lekker even je gal gespuugd ,met een heleboel aannames Utrecht zou wat meer voor zijn ouderen bewoners moeten doen, zoals mijn 98: jarige moeder wonend in Lombok
  Misschien kun je haar in je bakfiets eens meenemen , want als oudere slecht ter been ben je nergens, als je als mantelzorger geen auto hebt ben je nergens
  Dus praat me niet over de Utrechtse gemeente.Gelukkig woon ik er niet meer ,

 52. Uuu

  @ Pee

  Als je roept dat “het” gevaar van links komt, ben je zelf eigenlijk een gevaar voor de samenleving.

  Wat voor strafbare feiten heeft de gemiddelde linkse sociaal democratische kiezer op zijn naam staan? Je weet wel, je buurman/ buurvrouw, je meester of juf op de basisschool, de verpleegkundige, de plantsoendienstmedewerker, de vrachtwagenchauffeur, de bloemist, de boekenverkoper, de muzikant, etc., etc..

  (En kom niet met extreem links aankakken, die worden nergens in Nederland politiek vertegenwoordig namelijk>) feitelijk is alleen de SP nog een linkse sociaal democratische partij, PvdA Groen Links is dat eigenlijk al niet meer helemaal. Dus er is niet alleen geen extreem links qua politieke vertegenwoordiging er is ook eigenlijk maar 1 normaal linkse partij, die geen bestuursverantwoordelijkheid draagt nota bene.

  Dat Extreem Rechts en Radicaal Rechts alles links noemen links van hen (dus ook conservatief rechts als een VVD), doet je voor het ergste vrezen. Het is vijanddenken in optima forma, het is een aanval op alles wat feitelijk democratisch en middenpartij is, dat noemen extreme partijen dan “links”. Het is dus een aanval op een democratisch bestel (met meerdere kleuren waar mensen uit kunnen kiezen en die er OOK gewoon mogen zijn, behalve als ze de dmeocratie zelf aantasten).

  Zijn er onevenredig veel leden van PvdA/ Groen Links of de SP veroordeelt voor strafbare feiten? Ook niet echt he.

  Je mag gewoon links zijn in dit land en voor de belangen van burgers, werkenden ouderen en mensen die niet mee kunnen komen opkomen hoor. Nog wel tenminste. Niet als het aan zeer rechts ligt inderdaad, zoals je zelf al laat doorschemeren. Meteen een reden waarom dat een probleem is. Dan komt de gedachtepolitie in het leven en mag je jezelf dus niet meer vrij uiten als het niet in het straatje past van zeer rechts. DAAROM moet de publieke omroep er ook aan. Kritiek is omwelvallig. Ook al is kritiek terecht. Kritiek leveren mag niet, de rechtse agenda moet uitgevoerd worden. Het maakt niet uit of er strafbare feiten gelpeegd worden, schandalen zijn of er sprake is van corruptie bijvoorbeeld. men wil niet gecontroleeerd worden en eer op aangesproken worden. En het maakt ook niet uit of er met 2 maten gemeten wordt.

  Wie zijn de lachende derden? De rijken, de vermogenden, het groot kapitaal, de industrie, de multinationals, de grote jongens. Precies diegenen die alle rijkdom binneharken ten koste van jou en mij en de samenleving.

 53. Bromsnor

  @Pee, Bromsnor wil dat graag ontkennen. Sinds de jaren ’90 worden we steeds rechtser en de problemen nemen alleen maar toe. Bromsnor (en velen met hem) denken niet dat de problemen met een radicaal rechtse regering zullen afnemen.

 54. Lisa

  M.A.

  Als Utrecht iets anders moet doen volgens jou, dan moet je jouw stem laten horen bij de GEMEENTEraadsverkiezingen, in gesprek gaan met burgerplatformen, op spreekuur gaan bij de wethouder en ambtenarij, inspreektijd vragen in de gemeenteraadsvergadering (wordt nauwelijks gebruik van gemaakt) je aansluiten bij 1 van de bestaande gemeenteraadsfracties (die van je voorkeur) of indien niet aanwezig, je eigen lokale politieke partij oprichten. Heb je deze dingen nog nooit gedaan, dan heeft klagen eigenlijk niet zoveel zin.

  De eerste vraag, voor je over de gemeenschap, samenleving of overheid gaat klagen is: wat doe JIJ zelf aan het door jou geconstateerde probleem?

  HIER hebben we het over de EUROPESE verkiezingen en ging het om EUROPESE thema’s, gernsoverschrijdende zaken die we SAMEN MOETEN oplossen in heel Europa, omdat dit niet kan of niet goed werkt per land afzonderlijk.

  De lokale PvdA Groen Links fractie zit landelijk helemaal niet zo hoog in de boom en heeft helemaal niet veel invloed op het partijkader van de PvdA Groen Links of de politici in the picture, zekers Europees gezien niet. Bedenk dat het met name Groen Links is dat Utrecht regeert en niet PvdA Groen Links en je snapt dat er in de zeer nabije toekomst veel gaat veranderen in Utrecht. Zeg maar gedag tegen Lot van Hooijdonk, want die scoort bij de nu belangrijke partijprominenten van de nieuwe PvdA Groen Links helemaal geen hoge punten.

  Heel veel pijnpunten die jij opnoemt zijn onderdeel van LANDELIJK beleid, iets waar de gemeente weinig mee kan of aan kan doen, of waarbij de gemeente alleen maar kleine bradnjes kan blussen of schade kan repareren. Het is landelijk gezien een rechts conservatieve neoliberale koers die al decenia lang gevaren wordt in Nederland. Echt links (SP of pak een Groen Links) hebben nog nooit aan de regeringsknoppen mogen draaien.

  Aangezien de VVD met een rechts neoliberale koers al decennia lang in kabinetten zit en zelfs de PvdA onder druk van de VVD en D’66 deze koers is gaan varen in de jaren ’90, ligt dáár waarschijnlijk de basis van je probleem en je frsutratie(s). Meer rechts en meer neoliberalisme lost jouw problemen in ieder geval niet op, zoals Bromsnor terecht constateert (neoliberalisme: ook door de PVV in de praktijk uitgeoefend, ondanks verkiezingsbeloftes, Geert W blijft in hart en nieren een VVD’er, kijk maar naar zijn stemgedrag: hij moest ook tegen zijn zin uit die partij).

  Nederland is sinds de jaren negentig een ĂĽberkapitalistisch, rechts-economisch land, de PvdA kieperde immers haar partijbeginselen over boord onder Nijenrode Kok. Daarna is er na iedere zeer rechtse oprisping (Fortuyn/ Van Gogh) alleen maar MEER rechts (en rechts economisch beleid) gevoerd.

  De toeslagenaffaire is een gevolg van Zeer Rechts beleid. Buitenlandse fraudeurs (Bulgaren bijv.) (die nauwelijks bleken te bestaan in het echt) moesten namelijk koste wat kost aangepakt worden, ook al kostte dit de overheid MEER dan het opleverde, het principe was belangrijker om de populistische achterban te bedienen. Ook Geert heeft staan schreeuwen en eisen in de 2e kamer. Dus iedereen met een buitenlandse achternaam en achtergrond/ identiteit kreeg in het sysyteem en algoritme van de belastingdienst sowieso al verdachte vinkjes achter zijn of haar naam, wees er ook maar iets op een fout of iets onverklaarbaars, dan was je eigenlijk al zo goed als de sjaak als je vinkjes achter je achternaam had. Het gevolg van rechts populisme dus. In onze kamer.

  Ik spuw verder geen gal, ik benoem de feiten en benoem en reageer op de “huilie huilie” reacties van met name rechtse reaguurders die geen respect kunnen opbrengen voor een democratische verkiezingsuitslag. Dat dwingen ze zelf vreemd genoeg wel/ alleen af als hĂşn grote roergangers “winnen”.

 55. Petrus

  @ M. A.

  Vreemd, ik kan in zo goed als iedere straat in Utrech komen met mijn auto, behalve wat afgesloten winkelstraten overdag in het centrum. Ik moet heel vaak iets brengen of ophalen of mensen ophalen, afzetten, zo ook mijn eigen moeder (mantelzorg). Zelfs in de ĂĽbersmalle Lange Lauwerstraat kan ik met mijn auto rijden en dat is midden in het histrosiche centrum.

  Wat doe ik goed en jij fout?

 56. H. van Poppel

  M.A.

  Je woon niet in Utrecht, maar komt op de UTRECHTSE Internet Courant over de Utrechtse uitslag van de EUROPESE verkiezingen klagen, maar klaagt in feite over wat de GEMEENTE Utrecht (het ambtenarenapparaat, niet de gemeenteraad) doet.

  Misschien eens wat bijles staatsinrichting aan volgen, want er gaat veel fout in hoe je tegen politiek en overheid aankijkt. Eigenlijk zouden mensen die zo slecht op de hoogte zijn van politiek, overheid en staatsinrichting helemaal niet mogen stemmen (vind ik), omdat ze hun stemmen baseren op foute aannames. Maar ook mensen als jij mogen gewoon hun stem laten horen in Nederland.

  ZoĂłoooooooo democratisch zijn we in Nederland. En nog klagen, klagen en klagen……

 57. Bart van Woersem

  t heeft het vo or zin als duic pas op dinsdag bij A.H. Overvecht verkrijgbaar is? Dan is de week reeds half om en kun je van de evenementen op de voorgande zaterdag geen gebruik maken.

 58. Nina

  @ Bromsnor

  De problemen voor wie zullen niet afnemen?

 59. Nina

  Waarom de post van Lisa 10/6/2024 – 17:43 in reactie op M A langs de moderator is gekomen, is mij werkelijk een raadsel.

 60. Uuu

  @ Nina

  Pleit rechts nu ook al openlijk voor censuur op onwelvallige meningen? Wordt steeds enger met jullie lui zeg!!! Niet normaal!

  Er staat werkelijk niks in de reactie van Lisa dat niet door de beugel kan. Sterker nog: het klopt allemaal wat ze schrijft. Snap dat het confronterend kan zijn als je in je zeer rechtse bubbeltje zit.

  Gaat nog wel vaker gebeuren, kritiek en commeentaar, je snapt dat de PVV nu overal de schuld van gaat krijgen he? Van alles wat mis gaat? Aangezien men de problemen niet oplost, maar negeert en voor zich uit schuift, zullen de problemen alleen maar groter, groter en groter worden en daar is de PVV dan met name voor verantwoordelijk. De PVV daalt nu al rap in de peilingen. Kennelijk gaan spionerende geheime dienstmannetjes, de VVD agenda en PvdA personen voor functies (bij gebrek aan beter) veel kiezers toch echt te ver.

 61. S

  @nina: ik vind het eigenlijk wel een prima bijdrage van Nina. Zo ei je maar weer.
  Overigens is de moderatie meer een soort randomizer,.

 62. Statler

  @Nina
  waarom een oproep tot sterk ingrijpende moderatie? Een bijdrage ongefilterd plaatsen geeft de lezer ook meer inzicht in de denkwereld van de auteur. Of die lezer daar blij van wordt is iets anders.
  S
  u bedoelde waarschijnlijk “een prima bijdrage van Lisa”?

 63. arbeider

  @ Petrus

  Ik hoor je graag over een Jaar als de Maliebaan, Graadt van Roggenweg, het Ledig Erf ,Goylaan en nog wat hobby’s van dit College ( lees Lotte van Hooydonck/ Pvda) klaar zijn!

 64. Petrus

  @ Arbeider

  Nog een keer, het waren Europese verkiezingen, geen lokale. Het ging niet over Utrechtste straten en ovondes. Daar mag je wat mij betreft heel kritisch op zijn hoor, maar daar gaat het hier niet over. Flauw om dat steeds opnieuw in te blijven brengen. Laat ook zien dat je een gebrek aan argumenten hebt en dat je het dus niet op argumenten die er toe doen kan winnen.

  De Lokale Utrechtse Groen Links fractie staat er helemaal niet zo lekker op bij de nieuwe gezamelijke landelijke PvdA Groen Links fractie of de nieuwe Europese PvdA Groen Liniks fractie. Weet ik uit betrouwbare bron. Zelf stem ik lokaal geen Groen Links trouwens, mocht je benieuwd zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).