Met de kerst naar de kerk? Een overzicht van vieringen in de binnenstad | De Utrechtse Internet Courant Met de kerst naar de kerk? Een overzicht van vieringen in de binnenstad | De Utrechtse Internet Courant

Met de kerst naar de kerk? Een overzicht van vieringen in de binnenstad

Met de kerst naar de kerk? Een overzicht van vieringen in de binnenstad
De kerken mogen dan leeglopen, met de kerst is daar niets van te merken. In de binnenstad openen deze week 12 kerken de deuren om er een bijzondere kerstavond, eerste of tweede kerstdag van te maken. Hier een overzicht. 

De kerken mogen dan leeglopen, met de kerst is daar niets van te merken. In de binnenstad openen deze week 12 kerken de deuren om er een bijzondere kerstavond, eerste of tweede kerstdag van te maken. Hier een overzicht. 

St. Augustinuskerk, Oudegracht 69

In deze Rooms-Katholieke ‘Waterstaatskerk’ kun je deze kerstavond de kerststal bekijken en vanaf 19:00 uur is er een Kerstavondviering voor kinderen. Vanaf 21:00 uur is de kerk open voor iedereen en worden er een uur lang kerstliederen gezongen, waarna de nachtmis begint.

Eerste kerstdag is er om 10.30 uur een hoogmis, die om 12.30 uur wordt vervolgd met een English Mass. Tweede Kerstdag is er om half 11 ‘s ochtends een eucharistieviering met volkszang.

St. Catharinakathedraal, Lange Nieuwstraat 38

Op kerstavond is er vanaf 19:00 uur een kinderkerstviering dat om 20:30 uur overgaat in een kerstnachtviering gevolgd door een nachtmis. Eerste kerstdag is er vanaf 10:30 uur een Kersthoogmis.

DomkerkDomkerk, Domplein 1

Kerstavond vindt er vanaf 17:00 uur een kerstvesper plaats en om 19:00 een spectaculair kindertheater. Om half 11 is er vervolgens een kerstnachtdienst. Op de eerste kerstdag is er vanaf half 11 ‘s ochtends een Kerstmorgendienst.

Doopsgezinde Kerk, Oudegracht 270

Op kerstavond wordt er in de doopsgezinde kerk op zoek gegaan naar de diepere betekenis van kerst door middel van een kindermusical. Op Kerstochtend is er een sfeervolle viering met het gemeentekoor.

Geertekerk, Geertekerkhof 23

De remonstrantse gemeente van de Geertekerk houdt op kerstavond het spel ‘nieuwe stoelen voor de kerk’. Een voorstelling van kinderen waarbij het hele kerstverhaal wordt verteld. Op kerstochtend is er vanaf half 11 een dienst.

Sinte Gertrudiskathedraal, Willemsplantsoen 2

Een interactieve dienst voor jong en oud rond een kribbe, dat vindt er kerstavond vanaf 6 uur plaats in de Oud-Katholieke Parochie van Utrecht. Waarna er om half 9 liederen worden gezongen en de nachtmis begint. De volgende ochtend is er om 10 uur een Pontificale Hoogmis.

Op de Tweede Kerstdag kun je hier ook terecht voor een traditionele misviering op het feest van de Heilige Stefanus.

Jacobikerk, St. Jacobsstraat 171

Hier is op eerste kerstdag om kwart voor 10 ‘s ochtends een kerkdienst waarin de boodschap van kerst centraal staat en waar kerstliederen worden gezongen.

Janskerk, Janskerkhof 1

Kerstavond begint hier pas om 22:30 uur. Met een viering in samenwerking met het Janskoor over de messias. De viering op eerste kerstdag begint om 11 uur met datzelfde koor maar dit keer gaat het over Johannes en Lucas en hun gedachten over de messias.

Evangelisch-Lutherse Gemeente, Hamburgerstraat 9

Om 22:00 uur begint hier de kerst op 24 december. Er is veel muziek, eenvoud en vreugde om de geboorte van Jezus te vinden. De volgende ochtend begint de kerstviering om half 11 doorlopend in Heilig Avondmaal.

Nicolaïkerk, Nicolaaskerkhof 1

Vocale solisten brengen stukken van Bach ten gehore op kerstavond. De volgende ochtend is er om 22:00 uur de kerstmorgendienst met orgels en instrumentalisten. Op Tweede Kerstdag is er vanaf 12:00 uur een kerstconcert.

Pieterskerk, Pieterskerkhof 1

Hier is alleen op eerste kerstdag vanaf 10:30 uur een kerstviering.

St. Willibrorduskerk, Minrebroederstraat 21

Deze kerk is gesloten tijdens kerst.

4 Reacties

Reageren
 1. Nick

  Het zijn er dan toch echt 13! 😉

  City Life Church Utrecht heeft op kerstavond ook twee kerstnachdiensten met het thema ‘christmas makes everything new!’ Om 19.00 en 21.00 ben je gegarandeerd van een moderne en tegelijkertijd ook nostalgische en gezellige kerstdienst.

  De dienst wordt gehouden in Ottone op Kromme Nieuwegracht 62.

 2. Liesbeth Timmers

  De kerstnachtviering in de Janskerk begint niet om 23 uur maar om 22.30 uur. Het adres is Janskerkhof 26.

  Het thema is: Licht, kind in mij…

  In de kerstnacht horen we in de Janskerk de oude verhalen van een nieuw geboren kind dat koning van de vrede genoemd wordt. We betrekken die verhalen op onze levens: kan dat kind in ons geboren worden, ruimte krijgen? Kunnen we bevrijd worden tot onbevangen en verwonderd leven uit de hoop die dit kind ons brengt?

  Iedereen is van harte welkom!

  http://www.eug-janskerk.nl/content/cyclus-kersttijd-het-licht-breekt-door

 3. jeroen spruijt

  is er ook een viering in de sint augustinuskerk.tijdens de kerst dagen

 4. Christine

  Nog vele aanvullingen op de bovenstaande lijst:

  De Jacobikerk heeft ook op tweede kerstdag een dienst van 10.00-11.15 uur

  De Nieuwe Kerk (bollenhofse straat) heeft ook een kerstnachtdienst, vanaf 19.00 uur en weer om 22:00 – 23:30
  Op eerste kerstdag ook een dienst vanaf 10.00 uur

  En dan zijn er nog vele kerken zoals inderdaad de CLC maar ook de ‘Best Life Church’, ‘The Vine Jard’ en er zijn nog internationale kerken en de vergadering der gelovigen.

  Hier is nog een compleet overzicht van alle diensten van protestante kerken:
  http://www.pgu.nu/defaultpgu.aspx

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).