De komende drie jaar moeten er miljoenen euro’s worden gestoken in de voor- en vroegschoolse opvang in Utrecht. Met dat geld moeten meer kinderen beter worden begeleid bij het inhalen van achterstanden. Sommige wijken krijgen daarbij de focus.
Voor- en vroegschoolse educatie (VVE) is bedoeld voor jonge kinderen van 2,5 tot 6 jaar, die extra ondersteuning kunnen gebruiken in hun taal- en sociale ontwikkeling. Op bepaalde plekken krijgen zij extra begeleiding om achterstanden in te halen.
Soepele verloop
In totaal moet 7,8 miljoen euro er onder meer voor zorgen dat kinderen die extra ondersteuning nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van taal of motoriek, betere begeleiding krijgen. Ook moet de samenwerking met basisscholen worden verbeterd, zodat de overgang van voorschool naar een basisschool soepeler verloopt.
“Tot slot investeren we in de professionalisering van medewerkers in de voorschool, zodat zij de best mogelijke begeleiding kunnen bieden”, schrijft de gemeente.
Bepaalde wijken
De gemeente zegt dat jonge kinderen in bepaalde wijken een meer kans hebben op een langzame ontwikkeling. “Vooral in bepaalde wijken, zoals Overvecht en delen van Zuidwest en Leidsche Rijn.”
Met een langzame ontwikkeling heeft een kind op 1- of 2-jarige leeftijd nog niet alle vaardigheden die past bij die leeftijd. In de ‘zorgwijken’ wil de gemeente extra ondersteuning inzetten op de voorschool.
Meer gelijke kansen
De gemeente wil door een vroege investering in kinderen dat er betere kansen in het onderwijs ontstaan. Er moeten meer gelijke kansen worden gecreëerd. “Maar we voorkomen ook toekomstige kosten op het gebied van (jeugd)zorg.”
In 2027 wordt gekeken naar welke maatregelen in de voorschool het meeste effect hebben gehad.
16 Reacties
ReagerenWaarom is de vraag die bij mij opkomt. Leg de rekening voor kinderen gewoon bij de ouders.
De wereld, nederland en utrecht zijn al te vol. Mensen die bewust bijdragen aan het nog erger maken van de overbevolking moet je niet belonen.
Ik ben het eens dat de kosten voor de opvoeding van kinderen voordat ze naar school gaan bij de ouders gelegd mag worden indien er geen handicap of stoornis aanwezig is bij ouders of kind.
Geen taak van de gemeente.
Natuurlijk is het geld alleen bestemd voor de groepen waar de coalitie zich voor inzet
Een instroom van niet-westerse immigranten is al zó lang niet nieuw, dat het bevreemd dat er nog steeds geen goede begeleidingsprogramma’s zijn.
Vergeet vooral niet te om ze erop te attenderen dat rechten vergezeld gaan van plichten. En houd ze dan dan ook aan.
Helemaal eens met JvD.
Analoog geldt natuurlijk hetzelfde voor auto’s.
Leg de rekening voor auto’s gewoon bij de bezitters.
De wereld, nederland en utrecht zijn al te vies. Mensen die bewust bijdragen aan het nog viezer maken van de wereld moet je niet belonen.
Haha, @JdV. Dus kinderen nu zijn het probleem? Niet de kinderen van 50 jaar terug, die niet zonder auto kunnen, de verwarming aanzetten als het kouder is dan 21 graden en de airco als het warmer is dan 21 graden?
En gaat u over 10 jaar piepen als blijkt dat niemand u zorg geeft, en niemand uw pensioenspot vult? Wat een kortzichtig gewauwel.
Kunnen we het niet eens gaan omdraaien? Als je kinderen op die leeftijd al zoveel subsidie nodig hebben om ze op de rails te houden, misschien moeten die wijken dan maar eens gaan betalen voor elk extra kind
Lieve reageerders, ga gewoon zelf eens kijken bij de scholen en in gesprek met de ouders. Dan merk je snel genoeg dat het nodig is om kinderen in bepaalde situaties extra te begeleiden en ondersteunen. En ja, dat kost geld. En op termijn kunnen die kinderen als volwassene volwaardig meedraaien in onze maatschappij.
Aan de samenstelling van de wijken te zien schuurt dit probleem aan cultuur/integratie en ligt de kern van dit probleem elders/dieper. Voorschoolse educatie zal daarom niet het gewenste effect hebben.
@Realist
Ach. Noemt u mij 1(!) probleem dat de gemeente ooit wérkelijk opgelost heeft. Ééntje maar…
Politiek draait helemaal niet om zaken oplossen. Politiek draait om problemen veroorzaken(!) zodat je jezelf als ‘oplossing’ kunt verkopen, waarop je de problemen vervolgens nog een stukje groter maakt…
Alles dat een overheid doet is contraproductief. Niets werkt. Niets levert de maatschappij ook maar iets op, behalve meer problemen.
Heb spontaan flashbacks naar de jaren negentig, zelfde retoriek, zelfde plannen, zelfde geld.
Hebben die miljoenen aan hulpverlening toen geholpen?
Neen, maar ‘straattaal’ is er wel door ontstaan.
“Maar we voorkomen ook toekomstige kosten op het gebied van (jeugd)zorg.”
Dus door pre-jeugdzorg in te voeren worden kosten op jeugdzorg voorkomen? Dat is expansief circulair vestzak-broekzak denken in het kader van economisch rendabele modelburgertjes scheppen.
“Tot slot investeren we in de professionalisering van medewerkers in de voorschool, zodat zij de best mogelijke begeleiding kunnen bieden”
Right.
Als ze op die lijn blijven doorzagen, komen we weer uit bij het kostschoolsyseem omdat professionele begeleiding in opvoeding en onderwijs beter voor de ontwikkeling van het kind zouden zijn dan wat hun eigen ouders ze volgens die ‘professionals’ kunnen bieden.
Aangezien er nu ook weer specifiek ‘zorgwijken’ worden genoemd, en elke Utrechter weet welke problemen er in die genoemde wijken spelen, zit discriminatie feitelijk fundamenteel ingebakken in die betuttelende topdown denkwijze.
@ W
De lucht is zo schoon boven Europa dat de zon ongehinderd de aarde opwarmt. Dit is de ongemakkelijke waarheid.
Inmiddels ben ik wel klaar met de bangmakerij gepredikt door ecologen, biologen, milieuclubs, meteorologen die pas 150 jaar metingen verrichten en klimaatwetenschappers. Allen ontlenen hun bestaansrecht aan ramp en tegenspoed over de natuur. Het is hun verdienmodel. Zij doden de discussie door ons angst aan te praten.
https://www.rtl.nl/nieuws/artikel/5408227/wolken-klimaat-opwarming-aarde
@Nina, wél een taak van de gemeente: “is verantwoordelijk voor de huisvesting van scholen en geeft geld uit aan leerlingen die extra begeleiding nodig hebben”. Lijkt me helder. Lees het even na: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gemeenten/taken-gemeente
@Realist
Zolang men daar over blijft zwijgen en net doen of het niet bestaat zal, het ons alleen maar geld kosten en de problemen verergeren.
Wat is het budget voor dit programma, wordt dit door de gemeente betaald? En waar bespaart men dan op? ( verbouwen Ledig Erf, Maliebaan, Adelaarstraat, Bemuurde Weerd etc.?)