Milli Görüş-moskee in Utrechtse wijk Ondiep start met dagelijkse oproep tot gebed | De Utrechtse Internet Courant Milli Görüş-moskee in Utrechtse wijk Ondiep start met dagelijkse oproep tot gebed | De Utrechtse Internet Courant

Milli Görüş-moskee in Utrechtse wijk Ondiep start met dagelijkse oproep tot gebed

Milli Görüş-moskee in Utrechtse wijk Ondiep start met dagelijkse oproep tot gebed
Milli Görüş-moskee in Ondiep. Bron: Google Maps
De Milli Görüş-moskee in de Utrechtse wijk Ondiep gaat binnenkort twee keer per dag een oproep tot gebed doen. Dat is te lezen aan een brief die de moskee aan omwonenden heeft verstuurd.

De Milli Görüş-moskee in de Utrechtse wijk Ondiep gaat binnenkort twee keer per dag een oproep tot gebed doen. Dat is te lezen aan een brief die de moskee aan omwonenden heeft verstuurd.

In de brief is te lezen dat het bestuur van Milli Görüş overleg heeft gehad met de gemeente Utrecht over de wens om de oproep tot gebed “in beginsel tweemaal per dag publiekelijk te laten klinken”. De oproep wordt gedaan via een geluidsinstallatie en zal in de directe omgeving van de moskee te horen zijn.

Volgens de gemeente valt het oproepen tot gebed onder de godsdienstvrijheid. In artikel 10 van de Wet openbare manifestaties staat: “Klokgelui ter gelegenheid van godsdienstige en levensbeschouwelijke plechtigheden en lijkplechtigheden, alsmede oproepen tot het belijden van godsdienst of levensovertuiging, zijn toegestaan.”

Arabisch

De oproep duurt volgens Milli Görüş maximaal vier minuten en wordt in het Arabisch gedaan. “De belangrijkste functie van de oproep tot gebed is om kenbaar te maken dat de tijd voor het gebed is aangebroken. Deze functie is te vergelijken met het klinken van kerkklokken”, is te lezen in de brief.

De gemeente zegt niet te beschikken over de exacte cijfers van het aantal moskeeën dat in Utrecht een oproep tot gebed doet. Wel kon een woordvoerder vertellen dat het er in ieder geval drie zijn. “De Ulu-moskee in Lombok, de ABI Bakr Issiddik-moskee in Zuilen en nu dus de Milli Görüş- moskee in Ondiep.”

43 Reacties

Reageren
  1. Is

    Schande, in Lombok ook last van geluidsoverlast van de moskee. Het is ook gewoon totaal onnodig en toont een totaal gebrek aan respect voor de omgeving waarin je als moskee functioneert. De gemeente verschuilt zich overigens achter de grondwet maar geluidsnormen voor een dergelijke oproep zijn gemakkelijk met een APV vast te leggen.

  2. M

    Ik vind het bijzonder dat Milli Görüş überhaupt nog in Nederland aanwezig mag zijn.

    Verder is sinds begin dit jaar de oproep van de Ulu-moskee tot diep in het centrum te horen, ook als de wind niet in die richting waait. Het aantal overlast meldingen loopt gestaag op, maar er wordt niets mee gedaan. Top.

  3. Kjeld

    Voor de ABI Bakr Issiddik-moskee op Zuilen zijn er 400+ klachten bekend bij de gemeente. Ik heb veel last van de oproepen. Het bestuur wil niet met mij in overleg. Wel heb ik met iemand van de moskee gesproken die de oproepen moet verzorgen. Hij vond het ook niet echt nodig. Iedereen gebruikt namelijk al een app op zijn telefoon ter herinnering. Het is erg jammer dat er op deze manier een wig in onze wijk / samenleving wordt gedreven. Zo hoor je niet met elkaar om te gaan. Iedereen mag geloven wat hij/zij wil maar val er niemand er mee lastig. Het kerkklokken argument is natuurlijk niet aan de orde. Dat is historisch. Hopelijk gaat er iemand voor zorgen dat dit stopt.

  4. wollie

    achterhaalde wetgeving. kunnen ze geen app maken voor geinteresseerden die tzt de oproep afspeelt?

  5. 3512

    Ben ik even blij dat ik niet in een moslim/moskeewijk woon zeg. Kost wat, maar dan heb je ook wat. Scheelt iig een hoop geluidsoverlast en vervreemding door uitheemse taal) Hebben die gelovigen trouwens geen groepsapp dan…. dat ‘roept’ wat makkelijker op tot gebed lijkt me. Gemeente Utrecht, stop deze religieuze waanzin en onzin en stop dan ook gelijk de herrie van die kerkklokken..
    En val weldenkende en veel minder naieve mensen daar verder niet mee lastig!

  6. JJ

    Prima dat de oproep tot gebed middels de grondwet mag. Via een APV kan er wel een maximum van bijvoorbeeld 1x per dag of 1x in de week aan verbonden worden, inclusief maximum geluidsnormen, zodat het alleen in 5 straten te horen is, ipv door een hele wijk. Ook is het vreemd waarom de oproep in het arabisch plaats vindt en niet in de Nederlandse taal.

    Zijn er niet modernere vormen te bedenken, een kerkklok-app, oproep-tot-gebed-app? Hierdoor hebben niet gelovigen of anders gelovigen, of mensen die een hekel hebben aan veel geluid, geen last meer van een dergelijk geluid.

    Het is aan de gemeenteraad om goede voorwaarden tot leefbaarheid te creëren.

  7. Ton

    En binnenkort ook in de App !
    Bidden kan geen kwaad zullen we maar zeggen. Mijn oma deed het ook veel.
    Maar versterkt geluid, in welke vorm dan ook, houd je voor je zelf, binnenshuis of met een koptelefoon of in je ‘oortjes’.

  8. Esrin W.

    Iedereen hier die klaagt heeft toch het gemeente bestuur gekozen wat er nu zit en alle beslissingen neemt?
    Ophouden met klagen.

  9. Nina

    Er zijn inmiddels modernere manieren om op te roepen tot gebed, zoals een whatsapp-groep. Geldt ook voor kerkklokken. Veruit de meeste mensen in Nederland zijn ongelovig, dus vreemd dat zij er hinder van moeten ondervinden.

  10. G. de Vries

    Een keer per week, op de vrijdag, is nog net uit te houden met het ‘moskee-alarm’.
    Iedere dag een paar keer, zoals in de afgelopen coronatijd, is gewoon ergerniswekkend. Het overschreeuwt de straatgeluiden en dringt onuitgenodigd de huizen binnen. Alsof je in een reli fundi islamitisch land woont en het bevordert bepaald niet de tolerantie, eerder het totaal tegenovergestelde.

  11. Fred

    Elke keer als ik iets als dit lees of hoor denkt ik er weer aan om BWV 18 (Gleichwie der Regen und Schnee vom Himmel fällt) te beluisteren, bijvoorbeeld via youtube.com.

  12. AR

    Ik schrik eigenlijk meer van de reacties.

    Wil ik wel wonen in een buurt waar men zo negatief tegenover andere culturen staat?

  13. Ongeloof

    Belachelijk dit. Dag en dag uit, meerdere keren per dag een gesproken religieuze tekst in je huis of op straat. Ik ben een atheïst, val me niet lastig met je onzin. Ik luister mijn wetenschappelijke podcast ook met headphones op. Misschien moet ik die ook eens versterkt gaan draaien onder het mom van vrijheid van wat ik geloof. 🙂 Geloof is prima, het in groepsverband belijden daarvan ook. Maar niet op deze manier. Zijn de kerken eindelijk leeg en is dat geluid wat beperkter, krijgen we deze onzin ervoor terug. Doe mij dan maar een kerkklok op een mooie zondagochtend.

  14. Vrijheid

    Wat een gemekker elke uur de kerk klok luiden mag wel, waarschijnlijk gaan we richting het einde van de wereld laten we eens lief zijn voor elkaar tot de grote dag gaat uitbreken!

  15. Trebor

    Ik woon in oog en al
    Ik word dagelijks op de hoogte gehouden met ,,,,ja wist ik het maar?is dat niet genoeg ????

  16. Peter van Staffelen

    Is de wijk net een beetje opgeknapt zodat het weer leefbaarder wordt krijg je dit… wat een trieste manier om de wijk weer volledig te verlammen. Een gemiddeld gezin zit hier toch niet op te wachten.

  17. JdV

    Uiteraard is er vrijheid om te geloven in dit land, en die vrijheid moet binnenshuis of binnen de eigen ruimte dan ook nooit ter discussie staan. Anders ligt het echter in de openbare ruimte. Daar zou wat mij betreft elke vorm van geloof moeten ontbreken. Dat wil zeggen geen kruizen aan de muur van het gemeentehuis. Geen zichtbare symbolen van geloof bij mensen die voor de overheid werken tijdens de uitvoerin van hun werk. Geen kruizen, keppeltjes, tulbanden of hoofddoeken. De staat is geheel neutraal en gelijk voor allen. Na afloop van de werktijd mag de betreffende werknemer zich uitdossen zoals hij of zij wenst. Geen kerkklokken, moskeeoproepen of andere geluiden in de openbare ruimte derhalve.

  18. Ongeloof

    @AR: ik lees vooral dat mensen zeggen: vrijheid van geloof vind ik prima, maar ik hoef geen (oproep tot) gebed in de publieke ruimte dagelijks en versterkt. Verder hebben mensen weinig begrip ervoor omdat de functie (informeren over de dienst) in de moderne tijd er niet meer is. Is dat intolerant richting een andere cultuur? Denk het niet, het is gewoon praktisch gedacht.

  19. Vee

    Graag de APV inzetten om die verschrikkelijke draaiorgels In de stad tot stilstand te dwingen. Een ieder kan muziek via zijn of haar app luisteren op de door hem of haar gekozen tijden en naar eigen smaak.

  20. Vee

    Draaiorgels hebben maar een plek, en dat is museum Speelklok!

  21. Dick

    Dat De Kwikstaart op deze manier in het nieuws komt had ik nooit verwacht.
    Overogens eens met JdV, de Fransen hebben er een speciale wet voor (die overigens nogal onder druk staat); de wet op de laïciteit.

  22. Hans

    En iedereen spoed zich, nu het weer kan, naar de meest exotische oorden en geniet van de geluiden die men daar (in Azië, Afrika enz)voortbrengt, o.a. de oproep om te bidden. Hebben we nu de mogelijkheid om het prachtige gezang in eigen omgeving te horen, lopen we ineens te hoop tegen “geluidsoverlast”
    Het is ook nooit goed !

  23. JJ

    @ AR

    Begrijpend lezen is ook een kunst.

    Men staat niet negatief tegenover andere culturen, men staat zelfs niet negatief tegenover religie. Men staat negatief tegenover een geloofsoproep, versterkt via een geluidsinstallatie, meerdere keren per dag, alle dagen. Dat is gewoon iets wat zeer aanwezig is in de OPENBARE ruimte en waar je niet aan kan ontkomen. Daarnaast is het ook nog eens oproep in een taal die de meeste mensen niet machtig zijn. Een taal die niet als officiële taal geld in Nederland, want daar wonen we nog altijd. Het Engels zou je bijvoorbeeld wel langzaam als tweede taal kunnen zien. Als kerkklokken ieder uur van de dag of meerdere keren per dag geluid zouden worden op een bepaald geluidsniveau vier een bepaalde duur zou ik daar net zoveel moeite mee hebben eigenlijk. Dat ik een paar keer per jaar of 1x per week ze maar hoor en dat er af en toe liedjes gespeeld worden door de beiaardier, daar kan ik nog net/ wel meeleven.

    Vandaar dus: als het mag/moet van de grondwet; dan de vraag aan de gemeente om het maar 1x per dag toe te staan, 2 minuten lang op een beperkt geluidsvolume, en het bijvoorbeeld niet in het weekend toe te staan. Ook de vraag om de geloofsoproep te vertalen in het Nederlands of Engels. Dat kan de gemeenteraad allemaal regelen.

  24. Anna

    Kerkklokken luiden een keer nu wordt er 2x per dag in een andere taal geschreeuwd. Iedereen heeft recht op vrijheid van religie maar niet om dit aan anderen op te dringen door het door de wijk te schallen 2x per dag notabene. Gauw ingrijpen Utrecht.

  25. Ton

    @AR
    Of wel toestaan maar alleen onversterkt ?

  26. Wim Vreeswijk

    Kjeld@ Zeer correct dat je verwijst naar de app-mogelijkheid om geruisloos (!) op te roepen. Bovendien duidt dit niet op een gewillige integratie en gezien de decibellen meer op een provocatie van de overgrote autochtone meerderheid. Ook staat Utrecht van 355 gemeenten landelijk op een 3e plaats van jonge gezinnen die onze stad uit vluchten vanwege allerlei vormen van overlast en onleefbaarheid..

  27. J.Daniels

    Dat de volgers van de ideologie die islam wordt genoemd zich op godsdienstvrijheid beroepen is een gotspe !

  28. HArry

    Toch maar eens op een ander partijtje kiezen.

  29. Scherpschutter

    @J. Daniels

    Waarom? Iedereen in deze natiestaat heeft een privilege van staatswege om een godsdienst naar keuze te belijden. Wat is er precies zo vreemd als aanhangers van een religie gebruik maken van dit privilege, laat staan dat dit een gotspe is?

  30. Co

    Leven en laten leven is doorgaans mijn motto.
    Maar tig keer per dag/week zo’n gebedsoproep in een taal die we niet kennen en evenmin prettig in het gehoor ligt, is misschien wat te veel van het goede.
    Tja, dan krijg je natuurlijk de discussie over het luiden van kerkklokken.
    Om te beginnen zijn we dat gewend en staat veel dichter bij onze cultuur.
    Conclusie: verschillende culturen op een kluitje gaat niet altijd samen.

  31. Berend

    Wacht de nieuwe jeugd hier nu op, voor wie doen ze het? Voor die paar oudjes met heimwee? Geloven doe je thuis en niet op straat.

  32. Gaikokujin

    @Wim V: Ook staat Lombok bekend als een wijk waar steeds meer jonge stelletjes gaan wonen omdat het blijkbaar wel meevalt met de overlast, ondanks de Ulu Camii.
    Ik woon er zelf, met veel plezier, en heb meer last van de 24/7 reaguurders op deze site dan van muezzins of kerkklokken

  33. G. de Vries

    Je hoeft toch niet alles te pikken? Kan me voorstellen dat als je al jaren in de buurt woont van een moskee, dit volledig accepteerd maar nu begint het ding opeens via een geluidsinstalatie hard gebedsoproepen uit te schreeuwen dat je dan enorm baalt en dit echt ontoelaatbaar acht. Dit indringende geschreeuw overstemt alles en de omliggende wijken mogen ook meegenieten. Als een pastoor middels een geluidsinstallatie vanaf een kerktoren een deel van een preek zou gaan bazelen zouden omwonenden dit ook snel zat zijn.
    Het valt gewoon onder het kopje: geluidsoverlast.https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geluidsoverlast/vraag-en-antwoord/is-geluidsoverlast-in-mijn-woonomgeving-schadelijk-voor-mijn-gezondheid

  34. Anne Marie ten Berge

    In Art. 10 van de Wet openbare manifestaties staat: “Klokgelui ter gelegenheid van godsdienstige en levensbeschouwelijke plechtigheden en lijkplechtigheden, alsmede oproepen tot het belijden van godsdienst of levensovertuiging, zijn toegestaan.” Er staat dus NIET: oproepen met luidsprekers op sirene sterkte zijn toegestaan. Dus wat is het probleem ? De burgemeester moet de wet handhaven.

  35. Majid

    Ik lees alleen maar klachten.

    Moet je nagaan hieveel mensen nog haat zaaien.

    Het is een prima beslesing omdat de moslims ook een deel nemen van deze maatschappij.

    De gemeente heeft eerlijk gehandelt en heeft ook rekening gehouden met 2 x overdag en niet in de avond.

    EN HOOP BINNEN KORT ALLE MOSKEEN VAN EUROPA
    OOK OPROEP DOEN.

  36. Inwoner Zuilen

    In Zuilen werden we tijdens de ramadan ineens geconfronteerd met 2 x per dag een zeer luidruchtige voor ons onverstaanbare tekst die uit de luidsprekers schalde. In de verre omtrek was dit luid en duidelijk te horen. Mensen schrokken hier van. En we vroegen ons af : wat is het doel hiervan? Dit was onaangekondigd in de wijk. Wel in naastgelegen straten. Maar het volume liet de gehele wijk.meegenieten.
    Nu weer mee gestopt en ik en vele wijkbewoners met mij zouden het gewoon niet aangenaam en onnodig vinden als dit dagelijks meerdere keren zou klinken. Jarenlang weten de mensen de moskee ook te vinden voor hun gebed……
    Bij feestdagen prima hoor maar niet dagelijks!

  37. Thuisblijver

    Ik denk dat moslims zich een beetje miskend voelen en daardoor dit soort verzoeken aanvragen. Niet linksom, dan maar rechtsom. Voor je het weet schroeven ze het volume en de tijdstippen op. Doe de oproep dan in het Nederlands, dan wordt de boodschap ook beter begrepen. Of toch niet, want als je echt weet wat er gezegd wordt…
    Kerkklokken zijn historisch en werden vaak met hulp en draagvlak van het gehele dorp en gemeenschap gerealiseerd. Klok op de toren gaf de tijd aan, toen alleen de dokter, burgemeester en notaris een horloge bezaten. Rampen en nood werden ook door de klokken gemeld. Dus ook nog praktisch nut.
    Nu denk ik dat er in de buurt van zo’n moskee erg weinig draagvlak is. Dus gaat averechts werken. Islam heeft nog een paar generaties nodig om soepel in Nederland te worden geaccepteerd (en andere godsdiensten te accepteren, dat vooral). Als ik zou mogen adviseren: Laat die oproep horen via een app en hooguit een straat rond het gebouw van de moskee. Op die manier kunnen we elkaar accepteren.
    Ik lees overigens hierboven alleen reacties van niet-moslims. Dus, jongens (en meiden), wat vinden jullie?

  38. Thuisblijver

    @ majid
    Onze reacties hebben elkaar gekruist. Maar kijk eens naar je reactie en dan vooral de zin in hoofdletters. Dit is precies wat ik bedoel met miskend voelen. Doe dat nou niet: op deze manier creëer je nog meer onbegrip.
    Van het woord “haat” begrijp ik nog minder. In de reacties hierboven is daar geen sprake van. Wel van genieten van de rust, en van het niet opdringen van boodschappen die niet zo lekker liggen.

  39. Yoshua

    Ik denk dat het wel geestig is om 5 keer daags iemand laten oproepen tot gebed.
    Hier in de wijk zit in de verste verte geen moskee maar wel bij mijn ouders in Lombok.
    Moskee lopers zijn meestal bejaarden en denk niet dat die een smartphone hebben.
    In ruil voor het versterkt oproepen tot gebed zou de moskee een regenboogvlag op de moskee laten wapperen om te laten zien dat echt iedereen welkom is in de moskee.
    @Majid
    Ben bang dat in Oost-Europa dat niet snel zal plaats gaan vinden.
    Ik vindt dat het wel mag in heel Europa, maar dan ook op de Europese manier van samenleven.
    Nederland kan een voorloper worden met als eerste transgender imam en dan hopen dat de rest van de moslims in Europa dat gaan volgen.

  40. Bernhard

    Jammer dat men de racisme/xenofobie-kaart trekt in een discussie die in feite gaat over liberale grondwaarden. De openbare ruimte is van iedereen, en dient daarom zoveel mogelijk geloofsneutraal te zijn. Een atheïstische boodschap – lezing van The God Delusion? – over versterkt geluid zou het religieuze deel van de samenleving ook niet blij mee zijn. En nee, het luiden van een kerkklok is niet helemaal hetzelfde als een minutenlange talige geloofsoproep die onder meer verkondigt hoe groot Allah is. Maar wat mij betreft stoppen we met beide.

    Hopelijk komt dit bericht wel door de censuur.

  41. Erik

    Het moet niet gekker worden.
    Er komt een tijd dat wij gediscrimineerd gaan worden en er helemaal niet naar ons meer geluisterd gaat worden.
    En wat die brief betreft…..
    Nooit gehad….. (het zullen er ook maar een paar zijn….)

  42. Oorwurm

    “De gemeente zegt niet te beschikken over de exacte cijfers…”
    Bijzonder dat de moskee op Kanaleneiland er niet tussen staat, aangezien ook deze moskee in de kennisgeving aan omwonenden aangaf dat de gebedsoproep in uitvoerig overleg met de gemeente wordt gedaan. Niet normaal hoe hard die oproep is. Meerdere malen per dag. Tijdens een corona-thuiswerk-conference-call kunnen de andere deelnemers meegenieten, zelfs als je het raam dicht hebt. Erg uitnodigend, maar niet zozeer om te gaan bidden. Eerder om de speakerkabels door te knippen.

  43. Joop

    In Zuilen ondervinden veel bewoners last van de versterkte gebedsoproep van de moskee aan de Berlagestraat. De grenzen wat betreft volume zijn daar echt bereikt. Het is dus geluidsoverlast. De gemeente Utrecht verschuilt zich schriftelijk achter het “vergelijkbare” gelui van kerkklokken. En die vergelijking gaat in Zuilen mank. Er zijn daar namelijk geen kerkklokken meer te horen. Zo staat de tijdsaanduiding van de Bethelkerk al maanden stil en geven de klokken geen hoorbare tijd meer aan. Zo heel af en toe is het klokje vanuit Oud-Zuilen te horen. Bijna lieflijk en alleen in de buitenlucht waarneembaar. De oproep van de moskee aan de Berlagestraat is penetranter en binnen duidelijk hoorbaar.

    Voorts gooit de gemeente Utrecht het op ontbrekende regelgeving (dus we doen niks), vrijheid van godsdienst en de te maken afweging in het kader van het algemeen belang. Wel wil de gemeente vooropstellen dat het “begrip heeft” voor het feit dat “bewoners de versterkte gebedsoproep als hinderlijk ervaren.” Ook hier wordt dus de versterkte gebedsoproep van een moskee gelijkgesteld aan het gelui van een kerkklok, zonder dit met zoveel woorden te zeggen. Het woord moskee wordt in het schrijven van de gemeente zelfs vakkundig gemeden. Dat er sprake is van geluidsoverlast wordt door de gemeente Utrecht genegeerd.

    Mijn verwachting is dat dit niet op korte termijn zal veranderen. Gesterkt door de succesverhalen van andere moskeeën, zullen er in Utrecht en omgeving velen volgen. Niet in overleg met de buurt, maar uit pure rancune en met het vrijheidsargument achter de hand. Een hand is snel gepakt als er een vinger wordt toegestoken. De geluidsoverlast zal aanhouden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).