Minder ongelukken in Utrecht maar gevoel onveiligheid in wijken neemt niet af | De Utrechtse Internet Courant Minder ongelukken in Utrecht maar gevoel onveiligheid in wijken neemt niet af | De Utrechtse Internet Courant

Minder ongelukken in Utrecht maar gevoel onveiligheid in wijken neemt niet af

Minder ongelukken in Utrecht maar gevoel onveiligheid in wijken neemt niet af
Archieffoto Amsterdamsestraatweg
Er zijn weer minder ongelukken geweest in Utrecht, maar die cijfers stroken niet met het gevoel van bewoners. Dat blijkt uit het analyse van de verkeersveiligheid van de gemeente.

Er zijn weer minder ongelukken geweest in Utrecht, maar die cijfers stroken niet met het gevoel van bewoners. Dat blijkt uit het analyse van de verkeersveiligheid van de gemeente.

De registratie van ongevallen laat een lichte daling zien in het aantal verkeersongevallen en verkeersslachtoffers, in tegenstelling tot de landelijke trend. Er zijn volgens het rapport 256 minder ongelukken gebeurd in 2018 ten opzichte van het gemiddelde in de drie jaar ervoor.

In 2018 waren er 1909 ongelukken, waarvan 493 met gewonden en 7 met dodelijke afloop. Een jaar eerder werden 2082 ongelukken geregistreerd met 525 gewonden en 3 met dodelijke afloop. Ook in 2015 en 2016 waren er 7 doden te betreuren na ongelukken in de stad.

De Amsterdamsestraatweg komt veruit het vaakst in de lijstjes naar boven van locatie met ongevallen in de gemeente. Dat komt wel omdat de kruispunten op de weg dichtbij elkaar liggen en daarom worden gegroepeerd.

Dodelijke afloop

In 2018 zijn er in Utrecht 96 ongevallen geweest die in de media zijn gekomen, waarvan vier met dodelijke afloop: het kruispunt Einsteindreef, de kruising Niels Bohrweg – Rutherfordweg, het kruispunt Weg der Verenigde Naties -Overste den Oudenlaan en het kruispunt Strijkviertel – busbaan Oudenrijn.

De ongevallen zijn volgens de politie vooral veroorzaakt door gedragsfactoren, zoals het negeren van rood licht en geen voorrang verlenen. De politie heeft geconcludeerd dat de inrichting van de weg geen of geen belangrijke rol speelde.

Gevoel van veiligheid

Ondanks een daling van het aantal ongevallen is het gevoel van onveiligheid in het verkeer toegenomen. Per wijk zijn er verschillen: bewoners uit West zijn het minst tevreden, bewoners uit Oost zijn het meest positief over de verkeersveiligheid. In Leidsche Rijn is gevaarlijk verkeer volgens bewoners het minst vaak aan de orde.

Het percentage inwoners dat ontevreden is over verkeersveiligheid in de buurt is 36%. Een lichte stijging ten opzichte van de afgelopen jaren.

Om de verkeersveiligheid te verbeteren werkt de gemeente ook aan de fysieke inrichting van de stad, met momenteel 24 lopende projecten en 4 die afgelopen halfjaar zijn opgeleverd.

Acht smiley-borden om te hard rijden te ontmoedigen zijn sinds eind 2017 op wisselende locaties in de stad te zien. Eind 2018 zijn nog eens vier extra snelheidsdisplays aangeschaft. Tevens zijn er in de tweede helft van 2018 214 verkeershandhavingsacties gehouden door de politie. In totaal zijn hierbij 26.537 bekeuringen uitgedeeld en 28 rijbewijzen ingevorderd voor te hard rijden en rijden onder invloed van alcohol.

8 Reacties

Reageren
  1. Harry

    Wat dacht u van de geïntroduceerde fietsstraten waar de fietser zich de alleenheerser waant en alle regels van de wegenverkeerswet aan zijn laars lapt.

  2. Bernhard

    De fietsstraat is alleen onveilig omdat automobilisten de fietsers er constant op hoge snelheid proberen in te halen.

  3. katja

    ASW is de Max Verstappenlaan, vindt je het dan gek dat daar de meeste ongelukken geberuren.

  4. BramD

    @Harry, Niet alleen de fietsers weten er gebruik van te maken maar ook de automobilisten. Bijvoorbeeld de Koekoekstraat is voor velen ideaal om even lekker de auto uit te proberen.

  5. Sjaan

    @ Harry

    Fietsers hebben dan ook voorrang op een fietsstraat. De automobilist MOET achter de fietsers blijven rijden en kan ze alleen inhalen als het kan. Het constante gedrukt is dus niet hoe het hoort. Kortom, de automobilist zit meestal fout op de fietsstraten.

    Krokodillentranen dus en eigen schuld dikke bult als je zo gefrustreerd raakt. Laat de fietsers dan maar wel met rust.

  6. Wim Vreeswijk

    Dat er minder verkeersongevallen is simpel te verklaren omdat Utrecht inmiddels veranderd is in één grote stilstaande file of zeer langzaam rijdend verkeer.

  7. Freddie

    Het is gevaarlijk in oog in Al – Lessing Laan en verder. De politie rijdt door al die files tegenwoordig over de stoep waardoor er veel bijna aanrijdingen met personen zijn gebeurd. Ik kan dat niet veilig noemen. Het is een puinhoop

  8. bee

    fietsers die bewust met zijn drieën naast elkaar blijven fietsen moedwillig.
    en dan kijken ze je nog aan of je een moord hebt gepleegd.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).