Kinderhartchirurgie verdwijnt definitief uit Utrecht; UMC en Prinses Máxima Centrum gaan naar de rechter Kinderhartchirurgie verdwijnt definitief uit Utrecht; UMC en Prinses Máxima Centrum gaan naar de rechter

Kinderhartchirurgie verdwijnt definitief uit Utrecht; UMC en Prinses Máxima Centrum gaan naar de rechter

Kinderhartchirurgie verdwijnt definitief uit Utrecht; UMC en Prinses Máxima Centrum gaan naar de rechter
Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft definitief besloten dat het kinderhartcentrum van het UMC Utrecht gaat verdwijnen. De operaties van kinderen met een aangeboren hartafwijking worden geconcentreerd in het UMC Groningen en het Erasmus MC. Het UMC Utrecht en het Prinses Máxima Centrum (PMC) laten donderdagmiddag weten juridische stappen te gaan zetten.

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft definitief besloten dat het kinderhartcentrum van het UMC Utrecht gaat verdwijnen. De operaties van kinderen met een aangeboren hartafwijking worden geconcentreerd in het UMC Groningen en het Erasmus MC. Het UMC Utrecht en het Prinses Máxima Centrum (PMC) laten donderdagmiddag weten juridische stappen te gaan zetten.

De kwestie rondom de concentratie van centra voor kinderhartchirurgie speelt al vele jaren. Er werden meerdere onderzoeken gedaan, waaruit naar voren kwam dat concentratie van kindhartchirurgie noodzakelijk zou zijn. Als er meer dan twee centra openblijven, zouden chirurgen te weinig operaties uitvoeren om hun vaardigheden op peil te houden. Ook zou de bezetting per centrum te laag zijn.

Kuipers heeft in februari bekendgemaakt dat hij van plan is om de centra in Leiden en Utrecht te sluiten. Volgens minister Kuipers zorgt de combinatie van operaties in Groningen en Rotterdam voor ‘de meest optimale kwaliteit en toegankelijkheid van deze zorg’. Dat betekende dus dat de centra uit Leiden en Utrecht zouden verdwijnen. Het gaat dan alleen om chirurgische ingrepen. Controles, poliklinische afspraken, voor- en nazorg en gesprekken over medicatie kunnen wel in Utrecht plaats blijven vinden.

Het UMC Utrecht gaf eerder al aan ‘enorm teleurgesteld’ te zijn in het voorgenomen besluit en noemde het ‘onbegrijpelijk’. De UMCs kregen de afgelopen maanden de tijd om een zienswijze op het voorgenomen besluit in te dienen, maar die bevatten volgens het ministerie ‘geen nieuwe doorslaggevende redenen om van het voorgenomen besluit af te wijken’. Dat betekent dus dat de centra in Leiden en Utrecht definitief zullen sluiten.

UPDATE 13.00 uur – UMC en Prinses Máxima Centrum zetten juridische stappen

Het UMC Utrecht en het Prinses Máxima Centrum hebben samen besloten om juridische stappen te ondernemen tegen het besluit. “Beide organisaties zullen de rechter verzoeken om het besluit van de minister ongedaan te maken. De belangrijkste redenen hiervoor zijn dat de geslaagde concentratie kinderoncologie voor een belangrijk deel tenietgedaan wordt en onduidelijke criteria gehanteerd zijn voor concentratie naar twee kinderhartcentra”, schrijven de centra in een gezamenlijke reactie.

Het UMC en het PMC wijzen erop dat de concentratie van zorg en onderzoek voor kinderen met kanker in het Prinses Máxima Centrum tenietgedaan wordt door de keuze van de minister. Kinderen met kanker die in het PMC behandeld worden, hebben volgens de centra vaak zorg nodig van het kinderhartteam van het UMC Utrecht/Wilhelminakinderziekenhuis. “Als het kinderhartteam uit Utrecht verdwijnt, moeten ernstig zieke kinderen voor zeer gespecialiseerde en ingrijpende onderdelen van hun behandeling reizen naar een andere locatie in het land waar geen oncologische expertise is. Dit brengt grote risico’s met zich mee”, staat in de reactie.

Verder vinden het UMC en het PMC dat de criteria voor het concentreren van de kinderhartoperaties onduidelijk zijn. “Het besluit van de minister leidt niet tot optimale toegankelijkheid van zorg. Niet alleen voor de kinderen van het Prinses Máxima Centrum, maar ook voor alle kinderen die een hartinterventie nodig hebben uit het zuiden en oosten van het land. De huidige situatie met een kinderhartcentrum in Utrecht, onlosmakelijk verbonden met het Máxima, garandeert nu goede kwaliteit van zorg voor kinderen met kanker en dat willen we graag zo houden”, schrijven het UMC en het PMC.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
  1. Wim Vreeswijk

    Het lijkt mij inderdaad absurd dat de kinderhartchirurgie in Utrecht verdwijnt naar Groningen, 200 kilometer verderop. Van een serieuze en tijdige spoedbehandeling van hartproblemen bij jonge kinderen is er kennelijk geen lokaal alternatief meer mogelijk. Het is dan ook zeer terecht dat hierover geprocedeerd gaat worden !

  2. Wim

    Het Groningse aardbevingssentiment heeft het gewonnen van de rationaliteit.

  3. L. Roessingh

    Ernst Kuipers? Opleiding: Rijks Universiteit Groningen; laatstelijk voorzitter Raad van Bestuur Erasmus Medisch Centrum Rotterdam.

  4. HvH

    Met weemoed denken we terug aan Hugo de Jonge als dossierhouder.

  5. Koel Hoofd

    @wim Vreeswijk
    Exact hetzelfde argument hebben die Groningers ook, 200km rijden voor gespecialiseerde hulp.
    Ik ben mantelzorger en moet regelmatig iemand naar LUMC brengen voor behandeling. Dat kost me 2.5uur om er met die persoon te komen, en dan moet ik ook weer terug. Dus een behandeling door een expert van een half uur kost mij 5 uur rijden en de patient valt op de terugweg uitgeput in de auto in slaap.
    Ik wordt dan ook woest van die authaat van GL want mantelzorg kunnen verlenen wordt daardoor voor mij steeds moeilijker omdat ik de stad niet meer ftsoenlijk uit/in kom. Maar kan ook niet met de zieke in bakfiets of trein naar LUMC, terwijl GL/D66 kliek dat wel van mij eist.
    Dus nee, deze verwende artsen met broodnijd krijgen mijn steun niet, ik beticht ze van inflexibiliteit en niet verder willen kijken dan hun dopneusje groot is. losers

  6. Moniek

    @Wim Vreeswijk
    Utrechtse kinderen zouden toch ook naar Rotterdam kunnen? Dat is veel minder ver dan Groningen. Als Groningen gesloten zou zijn, geldt uw bezwaar wel, maar dan voor de Groninger kinderen. Dat alles natuurlijk los van de overwegingen tot sluiting, daar kan ik geen oordeel over geven.

  7. Halbe

    Goed dat Groningen open blijft, anders moeten kinderen uit het noorden helemaal naar midden of zuiden van het land, Dat is ook niet wenselijk voor deze kinderen en ouders. Als er 2 moeten sluiten zijn er altijd 2 verliezers en zal nooit iedereen tevreden zijn met de uitkomst. Lijkt mij een goede keuze dat hart operaties voor kinderen verspreid blijft over het land. Of dan Utrecht of Rotterdam zou moeten sluiten kan men over twisten

  8. Pee

    Utrecht ligt centraal en is voor iedereen makkelijk te bereiken .
    Er kunnen dus meer mensen in Utrecht terecht dan in Groningen
    als men moet reizen .
    Bovendien sluit de kinderhartchirurgie aan bij WKZ en MKZ .
    Kuipers heeft zich in de luren laten leggen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).