Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft besloten dat de operaties van kinderen met een aangeboren hartafwijking geconcentreerd gaan worden in het UMC Groningen en het Erasmus MC. Dat betekent dat de centra in Utrecht en Leiden verdwijnen. “We zijn enorm teleurgesteld”, laat het UMC Utrecht weten.
De kwestie rondom de concentratie van centra voor kinderhartchirurgie speelt al vele jaren. Er werden meerdere onderzoeken gedaan, waaruit naar voren kwam dat concentratie van kindhartchirurgie noodzakelijk zou zijn. Als er meer dan twee centra openblijven, zouden chirurgen te weinig operaties uitvoeren om hun vaardigheden op peil te houden. Ook zou de bezetting per centrum te laag zijn. Volgens minister Kuipers zorgt de combinatie van operaties in Groningen en Rotterdam voor ‘de meest optimale kwaliteit en toegankelijkheid van deze zorg’.
Na deze onderzoeken volgde een nieuwe stap. Minister Kuipers heeft in januari aan de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) gevraagd om voor 15 februari te laten weten of de organisatie zelf een keuze kon maken voor welke twee van de vier locaties open moeten blijven. Het NFU heeft vorige week laten weten niet zelf tot een besluit te kunnen komen, waarop de minister nu dus zelf met dit voorgenomen besluit komt. Een definitief besluit wordt genomen als de betrokkenen hun zienswijze hebben toegelicht.
‘Onbegrijpelijk’
Het UMC Utrecht geeft aan ‘enorm teleurgesteld’ te zijn in het voorgenomen besluit van minister Kuipers. Het is onbegrijpelijk dat in dit voorgenomen besluit het belang van instellingen boven dat van de kwaliteit en continuïteit van zorg voor patiënten gaat”, schrijft het ziekenhuis in een reactie.
“We betreuren ook dat de eerder ingezette concentratie van kinderoncologie in het Prinses Máxima Centrum nu weer deels teniet wordt gedaan. De unieke letterlijke- en figuurlijke brug tussen het WKZ en het Prinses Máxima Centrum, kan helaas niet worden overgenomen door andere centra. Dit betekent onnodige vervoersbewegingen voor ernstig zieke kinderen met kanker en een veiligheidsrisico voor kinderen, die in acute situaties de expertise van een kinderthorax chirurg of kinderanesthesist nodig hebben.”
18 Reacties
ReagerenKuipers gezwicht voor de Groningse lobby. Naar ik inmiddels begrepen heb, is er eigenlijk geen enkel geldig argument aangedragen waarom Kuipers het besluit van De Jong terugdraait en Groningen in plaats van Utrecht open wil laten. Bizar, dit bestuurlijke gezwabber.
Is de Utrechtse arrogantie ok de beste en grootste te willen zijn weer eens pijnlijk afgestraft? Zoals ze zo vaak.
Eeeh. Leg eens uit, uuuh.
Klinkt als een logische beslissing. Op de website van Hartekind is te lezen dat er sowieso jaarlijks ‘slechts’ 1500 baby’s met hartafwijking worden geboren. Daarvan behoeft 33% geen operatie, 33% een kleine operatie en 33% een zwaardere ingreep.
In totaal gaat het dus -ruwweg- om 3 operaties per dag. En als dat zo is, dan is de argumentatie van Kuipers om die paar operaties voortaan te verdelen over 2 i.p.v. 4 ziekenhuizen logisch en billijk. Het betekent immers 50% meer operaties per specialist, en hoe meer ervaring hoe beter de operaties zullen verlopen door deze kennisconcentratie.
Het zorgargument is daarmee geleverd, maar er zijn uiteraard ook financiële argumenten te bedenken. Vier hooggespecialiseerde peperdure OK’s in tip top shape houden om te kunnen blijven voldoen aan de hoogste normen en nieuwste innovaties, is uiteraard vele malen kostbaarder dan dit met twee exemplaren doen.
Kuipers lijkt op het eerste oog een uitstekend punt te hebben. Dat kan niet worden gezegd over het standpunt van het UMC, dat zich beperkt tot een lege kreet.
Uuu: Utrechtse arrogantie, ergens zelf een minderwaardigheidscomplex opgelopen? Elke zorginstelling “vecht” voor het eigen bestaansrecht, zo ook het UMCU. De grootste was trouwens al in Rotterdam, maar u hebt u waarschijnlijk wat minder in de materie verdiept.
Van de kwaliteit weet ik niks, maar de spreiding over het land is zo wel beter geregeld lijkt me. Rechtsboven en linksonder op de kaart.
Dat Utrecht dit vervelend vindt, snap ik, maar “onbegrijpelijk” is het beslist niet.
Voor mij als ouder van een hartekind heel moeilijk en verdrietig. Een aangeboren hartafwijking is echt een ander verhaal dan de reguliere cardiologie. We hebben altijd uitstekende zorg gekregen bij het WKZ en UMC.
Het einde voor de kinderhartchirurgie en de complexe volwassenenchirurgie in Utrecht, en daarmee ook de gespecialiseerde geneeskundige opleiding lijkt me. En niet te vergeten voor de kinderen in het Prinses Máxima Centrum die ook cardiologische zorg nodig hebben. Oa voor hen is die brug tussen de twee gebouwen gemaakt.
Wat een misser van de minister en wat een uitkleding van de zorg.
Scherpschutter je mist het punt. Dat er twee centra dicht moeten, daar is iedereen het over eens. Maar waarom Kuipers het besluit om Groningen te sluiten terugdraait en nu ineens Utrecht wil sluiten is wel zeer mager beargumenteerd.
@ Scherpschutter
Lege kreet? U bent kennelijk niet aan de laatste alinea toegekomen. Ik lees daar uiterst relevante inhoudelijke argumentatie. Of wellicht snapt u die alinea niet.
In ieder geval snapte Hugo de Jonge dat wel. Treurig dat Ernst Kuipers zich door de Groningse lobby heeft laten inpakken,
@Scherpschutter: deze kinderen hebben doorgaans nogal een complex medisch beeld en relatief veel ingrepen nodig. Het is noodzakelijk om ook bij kleinere ingrepen op de achtergrond in kindercardiologie gespecialiseerde mensen te hebben. Ook bij spoed.
Als deze zorg slechts op twee plekken geconcentreerd wordt gaat het kinderlevens kosten. Is het financiële voordeel het u waard?
@Bill, als jezelf heel hard blijft roepen dat je de grootste bent dan wordt je dat vanzelf. Blijkt nog wel het een en ander op af te dingen. Ben wel benieuwd want het is de bedoeling dat de artsen uit Leiden en Utrecht naar de andere centra gaan. Mijn gevoel zegt dat geen van de chirurgen zomaar naar Groningen wil verhuizen dus dat Rotterdam echt wel de grootste wordt maar dus het effect van schaalvergroting is dan wel verdwenen voor Groningen.
Iedere verliezer zal teleurgesteld reageren, gast vooral om prestige.
Groningen en Rotterdam lijken aardige geografische spreiding te zjjn. Al had in plaats van Rotterdam ook Utrecht de plek kunnen zijn.
@ Herman
Het gaat niet allen om spreiding. Het gaat ook om de inhoud en de kwaliteit van de zorg. De minister heeft zich op sleeptouw laten nemen door het Groningse ‘wij doen er niet toe’-sentiment, dat nogal een boost heeft gekregen door de aardbevingsproblematiek.
Wat is nou centraler dan Utrecht ?
Wat ook het UMC/WKZ en het maxima centrum heeft.
De bevolking groeit als een gek en ze sluiten gewoon twee locaties .
Er komen rechtszaken aan daar kan je vergif op innemen.
@Henk van H. Geen idee waar de kwaliteit nu hoger of lager is. Begrijp wel dat voor de landelijke kwaliteit 4 centra teveel is. Dus zodra dat er 2 worden zal de kwaliteit per saldo stijgen, mocht die Groningen nu lager zijn, dan zal dat daar dus ook goed komen.
En spreiding is wel degelijk een goed argument, Utrecht en Rotterdam liggen veel te dicht bij elkaar en ver weg van het Oosten en Noorden, alleen Zuiden blijft er bekaaid afkomen.
Jammer voor Utrecht, vooral aanzien en prestige zullen er onder lijden, maar landelijk gezien prima besluit.
Wat ik heb meegekregen van de argumentatie van Kuipers is het een volkomen logische beslissing.
Het is voor een kleine groep patientjes heel gespecialiseerde zorg waar ook nog eens veel oefening voor nodig is en artsen die het goed kunnen met pensioen gaan. Het houdt gewoon een keertje op en dan moeten er keuzes worden gemaakt. Ouders uit het noorden 4 uur laten reizen (Utr-zwolle is al een uur!) om bij hun kleintje op bezoek te gaan is ook niet in de haak, ongeacht wat ze in Utrecht allemaal kunnen/willen doen.
Als de nood aan de man is kunnen die Utrechtse artsen ook zelf in de ambulance helikopter stappen om in Groningen bijstand verlenen, er zit een helipad op het dak UMC op nog geen 500m van Maxima centrum. Die optie hebben artsen wel maar ouders niet.
@ Koel Hoofd
Nogal een eendimensionale reactie van je. Zullen we dan in Maastricht ook maar een kinderhartchirurgiecentrum bouwen? Overigens hilarisch dat je meent dat de reistijd tussen Groningen en Utrecht vier uur is. Zoiets kan allen maar uit het toetsenbord komen van een randstadbubbelaar die niet verder komt dan zijn neus lang is.
Wat is het argument dat het Erasmus moet openblijven.
Omdat Kuipers daarvandaan komt.