Minister Ollongren gaat Utrecht niet dwingen tot woningbouw in polder Rijnenburg Minister Ollongren gaat Utrecht niet dwingen tot woningbouw in polder Rijnenburg

Minister Ollongren gaat Utrecht niet dwingen tot woningbouw in polder Rijnenburg

Minister Ollongren gaat Utrecht niet dwingen tot woningbouw in polder Rijnenburg
Archieffoto Polder Rijnenburg
Minister Ollongren heeft vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat ze Utrecht niet gaat dwingen op korte termijn woningen te bouwen in de polders Rijnenburg en Reijerscop.

Minister Ollongren heeft vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat ze Utrecht niet gaat dwingen op korte termijn woningen te bouwen in de polders Rijnenburg en Reijerscop.

In december nam de Tweede Kamer een motie aan over de polders. De Kamer wilde dat minister Ollongren Utrecht een zogenoemde ‘proactieve aanwijzing’ zou geven, waarmee de gemeente gedwongen werd snel woningen te bouwen. Kamerleden Julius Terpstra en Daniël Koerhuis dienden de motie in vanwege het woningtekort in Nederland. Ze wilden daarom dat Utrecht in de polders Rijnenburg en Reijerscop zo snel mogelijk over zou gaan tot woningbouw. De gemeente wil de komende jaren juist geen massale woningbouw in de polder.

De gemeente Utrecht reageerde in december op het aannemen van de motie. De proactieve aanwijzing zou voorbijgaan aan de huidige plannen voor het gebied en de minister kreeg volgens de gemeente een ‘onuitvoerbare opdracht’. “Het is onnodig de minister met deze motie te dwingen tot een aanwijzing. […] De minister geeft aan dat een aanwijzing geen gewenste en haalbare weg is en wij delen die mening.”

Reactie Ollongren

Minister Ollongren ontraadde de motie al voordat erover gestemd was. Vrijdag heeft ze dus laten weten Utrecht geen proactieve aanwijzing te geven. “In goed overleg met de gemeente Utrecht, omliggende gemeenten en de provincie Utrecht werk ik voortvarend aan de verstedelijkingsopgave […] Er is nu geen financiële dekking. Er is nader onderzoek nodig naar de ontwikkeling van Rijnenburg alvorens hierover een besluit kan worden genomen”, aldus de minister.

“Het volgende kabinet kan, samen met de betrokken partijen, op basis van de juiste beslisinformatie, besluiten over de ontwikkeling van de grootschalige woningbouwlocaties, waaronder Rijnenburg.”

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
  1. Koel Hoofd

    Ik had niet anders verwacht.

    Het gemene hier is dat er een enorm grote vraag naar betaalbare woningen in de pijllijn zit vanwege diverse redenen welke allemaal te herleiden zijn naar politiek economisch beleid uit het verleden en heden.
    En wat doen D66 en GL: bouwen tegen de hoofdprijs voor de eigen elitaire achterban.
    Ik vind dat echt heel erg kwalijk en schandelijk.

  2. HArry

    Dus je weet welke partijen je 17 maart niet moet kiezen. In ieder geval geen D66 en GL. Overigens geldt dat ook voor VVD en CDA. Maar gelukkig er zijn voldoende alternatieven dit jaar.

  3. Scherpschutter

    ’66 minister dwingt ’66 bestuur niet tot het uitvoeren van niet-’66 beleid (ofwel beleid waar burgers wel iets aan hebben). Je verwacht het niet…

    De burger is naar goed ’66 gebruik weer eens de grote verliezer van vier jaar ’66 en ’66 is daarom de aankomende verkiezingen naar goed ’66 gebruik ook weer de sigaar; er blijft spreekwoordelijk geen zetel meer over voor ’66 en haar door de NPO (bestuurd door een ’66’er) gelanceerde ‘Minister van Hoop’ (LOL!), Sigrid Kaag.

  4. Tom

    Uitstekend! Dat eeuwige gezeur over betaalbare woningen. In Utrecht alleen al zat betaalbare woningen in Overvecht, Kanaleneiland, Lunetten etc. Verder prima woningen in Nieuwegein, IJsselstein en delen van Houten. Kortom laten we ook nog wat groen houden.

  5. Bromsnor

    Bromsnor denkt, dat is maar goed ook mevr. Ollongren. Het is een Utrechtse aangelegenheid. We laten ons niet pipelen door de bouwlobby.

  6. Joop

    Snel woningen bouwen in die polder kan natuurlijk wel, en is ook nodig, maar….
    Het rijk is blijkbaar niet van plan met geld over de brug te komen om de benodigde infrastructuur aan te leggen die hiervoor nodig is, ontsluiten van dit gebied, OV, e.d. en daaruit blijkt ook weer dat Utrecht erg slecht bedeeld wordt uit de pot voor het grote steden beleid t.o.v Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, voor Utrecht resten slechts de kruimels.

  7. Jozias

    Volgens mij is er ook een demissionair kabinet, met een reden.

    Zal beetje raar en vreemd zijn als een demissionair minister ingrijpende beslissingen neemt. Dat zal natuurlijk niet heel democratisch zijn.

    Veel reaguurders snappen democratie niet zo. Die willen alleen hun eigen agenda uitgevoerd zien en preken vooral voor eigen parochie. Iedereen die het daar niet mee eens is moet verketterd worden, op vuile wijze vaak ook. Publiek moet gemanipuleerd worden om hun agenda te volgen. Beetje sneu eigenlijk.

  8. Willem

    Ook heel sneu, die reaguurders die de wijsheid in pacht menen te hebben en anderen de maat nemen. #Jozias

  9. Koel Hoofd

    @Jozias
    “Veel reaguurders snappen democratie niet zo. Die willen alleen hun eigen agenda uitgevoerd zien en preken vooral voor eigen parochie. Iedereen die het daar niet mee eens is moet verketterd worden, op vuile wijze vaak ook. Publiek moet gemanipuleerd worden om hun agenda te volgen.”

    Jij bent diegene die hier democratie niet snapt.
    Kern van een democratie is vrijheid van meningsuiting.
    En daarbij hoort ook kritiek uiten op politieke partijen, zeker bij naderende verkiezingen.
    Dus Klaver en Kaag manipuleren de bevolking net zo hard als Rutte, Hoekstra en alle overige 37 (NB!) partijen waar we in maart uit moeten kiezen. Of je dat nu bevalt of niet, dat is een kernonderdeel van het democratisch proces.
    Daarom heeft Nederland ook zo een verfijnde democratie, dankzij die vrijheid van meningsuiting waardoor Nederland in staat is tot polderen. De rest van de wereld lukt dat nog steeds niet.

    Die vrijheid van meningsuiting niet willen accepteren komt neer op naar een totalitair regime verlangen waarbij anderen het zwijgen wordt opgelegd omdat er geen kritiek geleverd mag worden.

  10. Poekie

    @HArry

    GL zit niet of nooit in landelijke regeringen en zijn dus ook niet verantwoordelijk voor landelijk beleid.

  11. Wim Vreeswijk

    Nu we vanwege snel opvolgende corona-pandemieën in de grootste recessie zitten sinds WO-II is inmiddels ook gebleken dat de behoefte om naar Nederland te emigreren fors aan het afnemen is. Dus de dwingende behoefte om maar door te blijven bouwen, nu in Rijnenburg, wordt daardoor een verstandig stuk minder. Utrecht staat ondertussen met 3812 inwoners per km2 landelijk op een kwalijke 9e plekn (Bron: Metatopos) en het wordt nu dan ook hoog tijd dat we ons ook eens een keer gaan bekommeren met de wachtlijst van maar liefst 12 jaar voor een betaalbare huur- of koopwoning. Zelfs minister Ollongren lijkt zich dat nu ook te realiseren !

  12. RABE

    Waar rook is, is vuur.
    Die woningen komen er heus wel.
    Is het niet direct, dan wel binnen een paar jaar.
    Ze zullen er wel liever windmolens zetten.
    Wat het meest oplevert gaat het worden.
    Men maakt zich niet zo druk om de woningnood omdat ze er zelf wel warmpjes bijzitten.

  13. Jozias

    Waar in mijn reactie zie je eigenlijk dat ik censuur bepleit?

    Ik geef gewoon een reactie. Of val ik niet onder vrijheid van meningsuiting, omdat ik denkwijzen bekritiseer? Voel je jezelf aangesproken?

    Er staat werkelijk geen enkele feitelijke onjuistheid in mijn bericht.

    De vrijheid van meninfsuiting houdt niet in dat je mag liegen, bedriegen en manipuleren. Dat vreet namelijk de samenleving op als een soort kanker. Dat is een probleem.

    De minister doet als demissionair minister in dezen het juiste. Geen ingrijpende beslissing nemen. Dat “mag” zij immers niet (dat is not done).

    En zoals je zegt, politiek is ook polderen. Er is momenteel geen consensus over de polder. So it is.

  14. Klaas

    @ Wim Vreeswijk. Eigenlijk niks aan de hand als de 4e stad 9e staat qua bevolkingsdichtheid. Dan zitten we er als 4e stad best ruim bij eigenlijk.

    Je migratieretoriek slaat als een tang op een varken.

  15. Bill

    @Klaas: Juist punt. Er kan in Utrecht nog zat worden bijgebouwd. Kijk naar de grote drie steden en Haarlem, Delft en Leiden, en je weet dat er in Utrecht nog veel dichter gebouwd kan worden onder dat het aan leefbaarheid inboet.

  16. Katja

    Heel goed ! Plant er een bos, want er moeten honderdduizenden bomen in NL geplant worden.

  17. HArry

    Goed idee Katja! Wel snel graag want dan vallen ze nog onder de GL biomassasubsidieregeling waar enkele multinationals en GL gemeentes hun zakken mee vullen.

    @Poekie
    Kijk eens waar GL het VVD kabinet heeft gesteund. U zult zich verbazen.

    @Jozias
    Beschuldigingen en polariseren is volgens u toch een rechtse afwijking? Dus dan bent u nu officieel rechts en waarschijnlijk een PVV stemmer. Ik weet alleen niet of ik u hiermee moet feliciteren.

  18. Jozias

    @ HArry

    Ik polariseer daadwerkelijk nergens. U daarentegen in uw laatste reactie…..sjongejonge

    Ik heb het nergens over links vs rechts. Nergens!

    Hoe komt u daar bij? Gelukkig kan iedereen gewoon teruglezen wat ik daadwerkelijk wel schrijf en hoeft gelukkig niet mee te gaan in uw ruzieachtige manier van het gesprek aangaan. (Precies mijn punt over de gemiddelde reaguurder overigens, fijn dat u het bevestigd, dankuwel).

    Ik heb het over de democratie en het functioneren van een demissionair kabinet en over het gebrek aan consensus over polder Rijnenburg. Daar hadden we het over. Reaguurders kunnen dan hoog en laag springen, het is wat het is en het is zoals het werkt. Godzijdank ook.

    Mijn politieke voorkeur gaat u trouwens geen fluit aan. Ik voer liever wat meer objectieve gesprekken. Ik geef wel een hint, niet zo rechts en niet zo links en ook niet zozeer in het midden. Rarara.

    Ik heb even in de cijfers van 2e kamer.nl zitten neuzen. Valt wel mee met dat steunen van VVD-beleid door GL. De PVV daarentegen die u zo mooi aanhaalde…….

    Waar ze (GL) dat al deden, studieleningen bijv., of de door u zoveel genoemde biosmassa, zijn ze daar al flink op teruggekomen. GL heeft inmiddels al geruime tijd daar een nieuw standpunt over ingenomen. Ik ben overigens helemaal geen fan van GL, of van D66 (absoluut niet zelfs), die zijn mij wat te populistisch bezig vaak (en te neo-liberaal ook, en dat in strijd met hun beginselporgramma’s). Ik hou wel van politici die hard werken en gewoon hun werk doen, ongeacht hun partij. Ik kan slecht tegen reaguurders die maar wat roepen en de publieke opinie ophitsen.

    Politici die hard en goed hun werk doen, bijv: Pieter Omtzigt, Renske Leijten, Kathelijne Buitenweg, (en dat kan soms zelfs een Fleur Agema zijn, terwijl ik op haar verdere denkbeelden wel veel kritiek heb), Chris van Dam, Jasper van Dijk, Eva van Esch, Sadet Karabulut, Femke Merel van Kooten-Arissen (wat je ook van haar persoonlijkheid en wisselvalligheid vindt, ze doet objectief haar werk goed en werkt hard), Atje Kuiken, Ronald van Raak, Dilan Yeşilgöz-Zegerius, Voordewind. Zoals je ziet spelen mijn eigen politieke voorkeuren geen enkele rol bij het beoordelen van deze stuk voor stuk goed hun werk doende kamerleden, die daarbij helder en duidelijk kunnen communiceren met de media.

    Fijne dag nog!

  19. Nina

    @ HArry

    Je eerste reactie heb ik ook als neutraal gelezen. De explosie van beschuldigen daarna door anderen begrijp ik totaal niet. Waarom moet dat zo? Lees anders de eerste reactie van HArry nog een keer.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).