Moet het Utrecht Science Park weer De Uithof gaan heten? Moet het Utrecht Science Park weer De Uithof gaan heten?

Moet het Utrecht Science Park weer De Uithof gaan heten?

Moet het Utrecht Science Park weer De Uithof gaan heten?
Het is al ruim vijf jaar geleden besloten, maar de politieke partij UtrechtNu! doet vandaag een poging om dat besluit terug te draaien: het Utrecht Science Park moet weer De Uithof gaan heten. Via een motie in de raad roept de partij de gemeente op om de kosten voor de naamwijziging te onderzoeken.

Het is al ruim vijf jaar geleden besloten, maar de politieke partij UtrechtNu! doet vandaag een poging om dat besluit terug te draaien: het Utrecht Science Park moet weer De Uithof gaan heten. Via een motie in de raad roept de partij de gemeente op om de kosten voor de naamwijziging te onderzoeken.

De huidige lichting studenten weet het misschien niet eens meer, maar voorheen had het Utrecht Science Park een andere naam: De Uithof. Deze naam is ook historisch verbonden aan de plek, want vroeger zat er een boerderij die dateerde uit de 17e eeuw met de naam De Uithof in het gebied.

Alleen De Uithof klinkt niet zo goed in het Engels, de instellingen in het gebied pleitten er daarom voor om de naam officieel te laten veranderen in het Utrecht Science Park. Dit zou beter passen bij ‘profilering, positionering en branding’ van het gebied. RTV Utrecht schreef vorige maand al uitgebreid over de lobby voor de naamswijziging.

Bewoners

Veel van de instellingen gebruikten de naam Utrecht Science Park zelf al, alleen de formele wijknaam kon alleen veranderd worden door de gemeenteraad. En zo geschiedde in 2018, de naam werd officieel veranderd. Bewoners van de wijk werden niet geraadpleegd. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde met het plan in.

UtrechtNu! ziet dit graag teruggedraaid worden. Want bewoners zijn nooit geraadpleegd en de historische waarde van de naam De Uithof zou onderbelicht blijven. Via een motie roept de partij het college op om onderzoek te doen naar de kosten van de naamwijziging en een voorstel waarmee de oude naam in ere wordt hersteld in stemming te brengen bij de gemeenteraad. Als een meerderheid van de politiek vandaag instemt moet het college dit gaan doen.

Straat, plein of gebouw

Toen de naamwijziging in 2018 werd goedgekeurd werd ook besloten dat er in het gebied aandacht moest blijven voor de naam De Uithof op twee verschillende manieren. Zo zou er een informatiebord komen waar voorheen de boerderij De Uithof stond. Ook moest er een straat, plein of gebouw worden vernoemd naar De Uithof.

Gekoppelde berichten

61 Reacties

Reageren
 1. Katja

  Ja.

 2. homie

  ja

 3. Niels

  Wat mij betreft mag dit een opzet zijn voor een contrabeweging op de internationalisering van het Nederlandse onderwijs. Laat internationale studenten maar Nederlands leren als ze zo graag hier willen studeren.

 4. 19Bentje48

  Ja, a.u.b. De Uithof in ere herstellen. Ik heb er 20 jaar gewerkt en het verdwijnen van die naam ging me zeer aan het hart

 5. w

  Lekker belangrijk. 🤭
  Heeft UtrechtNu (v/h PVV) geen betere punten?

 6. Boogschutter

  Graag!

 7. Statler

  Denk het wel, vindt “Utrecht science park” nogal banaal, klinkt als “theoretisch industrieterrein. “De Uithof ” past veel beter bij de stad, en in een rijtje als “Eton, Yale ” enz. “

 8. Len

  Ja en laat Pluto ook gewoon weer een planeet zijn, een zebrapad weer een zebra en onder de Dom weer onder de Dom

 9. Pragmatist

  Ja.

  Ik noem het nog steeds de uithof sinds ik begon met mijn studie. Ik ga het niet iets onorigineels als Utrecht Science Park noemen.

 10. Klaasjan

  Geen kosten voor maken maar gewoon massaal De Uithof blijven zeggen en schrijven. We zijn hier in Nederland en gebruiken dus de Nederlandse taal.

 11. engel van dienst

  Ik ben het hier helemaal mee eens.

 12. BdV

  Profilering, positionering en branding zijn overtuigende tegenargumenten voor een naamswijziging, maar desalniettemin zitten we nu met een nietszeggend UTC. UPC? UTP. UPS. Whatever.

 13. Rottebert Peermans

  Ik stel voor dat we het BrainPowerPlant noemen en wat aantrekkelijker maken met muziek en lasers.

 14. Jakob

  En de oplossing is zo eenvoudig: Utrecht Science Park ‘De Uithof’

 15. Berend

  Het het dan niet de Uithof?

 16. Iris van der Graaf

  Absoluut

 17. Scherpschutter

  Dit bewijst maar weer eens hoe totaal nutteloos en zelfs contraproductief politici zijn. Mijn god, ga wat nuttigs doen man.

 18. Fvw

  Voor mij is het en blijft het nog altijd de Uithof.

 19. Utrechtvoorutrecht

  We hebben net verkiezingen gehad, dan hoeven we nu toch geen suffe voorstellen voor de buhne meer te doen?

  Mensen die op de Uithof/USP werken, interesseert het niet hoe het heet. De rest zou het ook niet moeten interesseren. Zijn de volgende punten van UtrechtNu de tram naar de Uithof afschaffen, koffie op de Uithof te laten betalen in guldens, vrouwen weer verbieden college te volgen, en nieuwere opleiding zoals biomedische technologie en data science af te schaffen?

  Als UtrechtNu de “historische naam” zo belangrijk vindt, zou de partij dan niet gewoon PVV (David Bosch, Sjors Nagtegaal, Guy Rigler) of JA21 (Ramon Emmen) moeten heten?

 20. Rob

  Eens. Alleen al omdat het vanwege de ondoorzichtige, democratie ondermijnende lobbycratie is gegaan met als moverende reden, marketing, branding, etc.
  Eigenlijk is dit in een notendop (bijna) alles wat fout is/gaat in het huidige systeem.

 21. wollie

  terugveranderen is nog onzinniger dan de wijziging naar Utrecht Science Park…

 22. Otto Nelemans

  Omdat er ook en schaatsbaan De Uithof bestaat, lijkt me een volledig terugdraaien niet wenselijk. Wat is er tegen Utrecht Science Park De Uithof?
  Het gaat natuurlijk niet om de mensen die er werken. het gaat om de herkenbaarheid internationaal maar natuurlijk ook nationaal.

 23. Fred

  Wat een waanzin, eerst veel geld uitgeven om de naar te veranderen, en nu weer veel geld uitgeven om het weer terug te veranderen ?
  Niet heel nuttig, de naam USP is prima, en “Uithof” zal in de volksmond gewoon gebruikt blijven worden.
  Sentimenteel gedoe.
  Gewoon zo laten, en laat de politiek zich bezig houden met belangrijke zaken.

 24. Ilene

  lekker belangrijk

 25. Nina

  Ja

 26. Angelique

  Ik ben het niet ineens anders gaan noemen, omdat de universiteit dat zo graag wil. En dat het beter zou passen bij de branding van het gebied, zegt genoeg… De branding is een zone in de zee waar de golven breken, heeft niks met De Uithof te maken.

 27. RABE

  Absoluut “de Uithof”. Dat zal wel weer het nodige kosten, maar in Nederland mogen we Nederlandse namen gebruiken. Dat is duidelijk voor iedere Nederlander. Ik begrijp dan ook niet waarom er toen een naamsverandering nodig was. Waarschijnlijk weer een prestigeproject. Nu kost het weer een heleboel geld, waar toen niet over nagedacht is. Was het misschien een van de vele miskleunen van Lot van Hooydonk???

 28. Belachelijk

  Het had destijds natuurlijk gewoon De Uithof moeten blijven heten, maar tjezus hé… Er zijn belangrijkere opgaven om gemeenschapsgeld en tijd aan te besteden!
  Eerst een onderzoek naar de kosten (wat op zich al geld kost) en dan voor veel geld allerlei bordjes en administraties veranderen.

  Kan ik mijn gemeentebelastingen intrekken voor dit soort onzinnigheid? Gemeente: besteed ons geld aub aan NUTTIGE zaken. Zoveel armoede, criminaliteit, mentale problemen en dakloosheid. Dat hoort in elke samenleving toch prioriteit te krijgen boven naambordjes?

 29. Rob H.

  Nee, natuurlijk niet.

  Gewoon weer Johannapolder, zoals vroegah!

 30. Anneke

  Goed initiatief, graag weer de Uithof

 31. De Utregter

  Ach, het door de strot duwen van dit soort wijzigingen/’rebranding’ is iets waar Utrechtse projectleiders erg goed in zijn. Kijk ook maar eens naar ‘het WC’, of Winkelcentrum Overvecht, of nee wacht, ‘Shoppingcenter Overvecht’ bedoel ik natuurlijk.

 32. expat_in_youtrek

  YES!

  LET’S CALL IT THE YEWT-HOFF

 33. Yoshua

  Dus je zit als PVV-politici gewoon te slapen.
  Begin je UtrechtNU en dan ga je het, maar eens over de Uithof hebben, omdat RTVU er over heeft geschreven.
  Verhaal van RTVU was niet eens compleet.
  Een Frans bedrijf met de Spaanse naam Danone vond De Uithof niet internationaal klinken.
  Bij het Franse bedrijf met de Spaanse naam Danone is het begonnen.
  Utrechters noemen de Uithof gewoon de Uithof.
  Zelfs niet Utrechters, het nichtje van mijn meisje uit Gouda, zegt dat haar universiteit op de Uithof is.
  UtrechtNU kan beter contact zoeken met Macron van Frankrijk.
  Uiteindelijk zijn de Fransen de schuldigen aan de naam USP.

 34. karel

  ‘tot Science Park-gemaakte’

 35. Don

  Ja

 36. Herman

  Natuurlijk.
  Die idiote naam is alleen maar knieval voor de multinational Danone. Die eiste dit en de gemeente met zwakke knieën, heeft hieraan toegegeven.
  We hernoemen de Dom toch ook niet. En in zowel London als Parijs is geen ” grote markt” te vinden.

 37. Ajoup

  Gewoon het lhbtq+ park noemen ligt lekker in de mond
  Kan er gelijk even gevel geschilderd worden in deze kleuren

 38. Karel

  Gewoon weer terug naar De Uithof en naar ‘t AZU…

 39. Nee, natuurlijk niet ,!

  Het grootste science park van Nederland met de naam van een boerderij? Totaal onbegrijpelijk !

 40. wollie

  Angelique 😄

 41. Koel Hoofd

  JA

  De Uithof is als naam ook vele malen onderscheidender dan een engelsbekkende flutnaam als science park want daar zijn er een intussen meer dan paar duizend van in de wereld…

 42. Andere

  Yes. Uithof please. Much better.

 43. HenQ

  USP ‘De Uithof’ is echt de gouden middenweg hier

 44. Derk van Dorth

  Ja, voor mij is het altijd De Uithof gebleven. Praat maar Nederlands. Inderdaad een mooie opstap voor minder buitenlandse studenten, scheelt ook weer woningtekort.

 45. Ernst

  Totaal eens met @Jakob 7/12/2023 – 11:48; dit had men moeten doen en zou men nog steeds kunnen doen.

 46. Jack

  Utrecht science park= Utrecht wetenschaps park.

  Beetje treurige naam voor een plek waar allemaal opleidingen gegeven worden die helemaal niets met wetenschap te maken hebben.

  Ook de focus op buitenlandse studenten stoort enorm daar de faculteiten gesubsidieerd worden met nederlands geld.

  Het soort studenten dat je moet aantrekken met branding en marketing is overigens ook helemaal niet het soort dat je wilt hebben..

 47. Ihsan

  Ik denk niet dat er Utrechters zijn die de woorden “Utrecht science park” ooit in de mond nemen. Ik heb het in ieder geval nog nooit iemand horen zeggen. Ik denk dat ik er hard om zou moeten lachen. Maar eigenlijk is het gewoon diep triest wat er in gebeurd. Een wijknaam veranderen zonder de bewoners te raadplegen is echt schofterig gedrag.

 48. Jakob

  @Yoshua,
  De Fransen mogen dan Œil-tof schrijven

 49. Guus

  De naam “De Uithof” had nooit, maar dan ook nooit, gewijzigd mogen worden!

 50. Blaag

  Soms zijn oplossingen zo simpel (en het geklaag helemaal niet nodig):

  Je zet aan de randen van het park borden neer met daarop:
  “Utrecht Science Park – De Uithof/ Utrechts Wetenschaps Park – De Uithof”

  Op de landingspagina van de website voeg je (in het logo of in een afbeelding) die benamingen ook toe, maar in de communicatue spreek (en schrijf je) over het Utrecht Science Park, ook vanwege het internationale karakter.

  Probleem opgelost, je hoeft niet al het briefpapier, drukwerk, e-mailhandtekeningen, info in zoekmachines en navigatiesystemen weer aan te passen en het kost ineens heel wat minder geld ;). Zo maar een gratis tip. Iedereen blij en de babylonische verwarring is voorbij.

  Het is niet zwart of wit, maar heel vaak ligt de ideale oplissing in het midden. Een beetje van dit en een beetje van dat, Het is geen wedstrijd van kampen waarvan 1 kamp moet winnen. Dat is meteen 1 van de problemen in dit land momenteel, dat er zo naar het nieuws, de politiek en het bestuur gekeken wordt.

 51. Nee, het is ook internationaal bedrijven park

  Zeker niet terug naar een internationaal niet uit spreekbare naam. Ook Amsterdam, en andere steden noemen het een Science Park immers.

 52. Nee !

  Wat een hoeveelheid bekrompen provinciaal denken hierboven die niet verder kijken dan Utrechtse buurtjes….ongelovelijk. Waar moet dat heen met dit land.?

 53. Anja

  ja

 54. buurtbewoner

  Ik vind Outhof ipv Uithof ook best internationaal klinken

 55. Nina

  @ Nee, het is ook internationaal bedrijven park

  Hoe leuk als je in een land komt waar je gelijk gedwongen wordt om een moeilijk woord uit te spreken (of lezen) in de taal van dat land.

  Dat is juist zeer authentiek. Daar gaan bijv. de meeste mensen ook naar op zoek op hun vakanties: authenticiteit.

 56. Rien

  Waarom alles tegenwoordig in het Engels moet, is mij altijd al een raadsel geweest. Als Jansen een garage begint, heet het tegenwoordig miet eenvoudig “garage Jansen”, maar “Jansen Cars”. Schamen we ons voor het Nederlands? Er zijn zangers, die vinden, dat je alleen in het Engels kunt zingen! Dus zijn er politici, die vinden, dat je alleen in het Engels kunt communiceren. Dat dat de ondergang van Fokker is geweest, is kennelijk nog steeds niet doorgedrongen!

 57. Wim

  Heerlijk, die argumentatie. “Iedereen is gek, dus wij ook”. @ Nee, het is ook een internationaal bedrijvenpark

 58. Otto

  @ nina, het is geen vakantie bestemming. Engels is VOOR IEDEREEN toegankelijk wereld wijd.

 59. Nina

  @ Otto

  Op naar eenheidsworst opgeslokt in het grote geheel?

  Nee, dank je. Authentiek graag.

  Maar goed: we verschillen hierover van mening. Prima.

 60. Joris

  JA!

 61. wollie

  Laten we alles hernoemen. Internationale allure!

  Domtoren > Stupid tower
  Lunetten > Moons
  Croeselaan > Afro alley
  Wittevrouwen > White women
  Zuilen > Columns

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).