Mogelijk problemen bouw 2000 woningen Archimedeslaan door stop verbreding A27 | De Utrechtse Internet Courant Mogelijk problemen bouw 2000 woningen Archimedeslaan door stop verbreding A27 | De Utrechtse Internet Courant

Mogelijk problemen bouw 2000 woningen Archimedeslaan door stop verbreding A27

Mogelijk problemen bouw 2000 woningen Archimedeslaan door stop verbreding A27
Het oude complex aan de Archimedeslaan. Foto: Melle Bos
De bouw van 2000 woningen bij de Archimedeslaan loopt mogelijk vertraging op doordat de A27 niet verbreed mag worden. Er kan namelijk alleen een woonwijk gebouwd worden als er een geluidswal en stiller asfalt komt en de Varkensbocht verdwijnt. De gemeente Utrecht laat weten de gevolgen te onderzoeken.

De bouw van 2000 woningen bij de Archimedeslaan loopt mogelijk vertraging op doordat de A27 niet verbreed mag worden. Er kan namelijk alleen een woonwijk gebouwd worden als er een geluidswal en stiller asfalt komt en de Varkensbocht verdwijnt. De gemeente Utrecht laat weten de gevolgen te onderzoeken.

De stikstofcrisis heeft ervoor gezorgd dat de vergunningen voor de verbredingen A27 en A12 rond Utrecht niet verleend kunnen worden. Dit heeft ook weer gevolgen voor de nieuwe woonwijk bij de Archimedeslaan.

Doordat de nieuwe wijk met ongeveer 2000 woningen zo dicht tegen de snelweg aan zou komen te liggen zijn er aanpassingen aan de weg nodig. Zo moet er een geluidswal komen en stiller asfalt. Ook zou de zogenoemde Varkensbocht, een verbindingsweg tussen de A28 en A27, verdwijnen. De verbreding van de snelweg is nu van de baan waardoor ook deze aanpassingen stil zijn gelegd.

Gevolgen

Wat de gevolgen zijn voor de nieuwe woonwijk wordt nu onderzocht door de gemeente Utrecht en de projectontwikkelaar Aprisco. De organisaties hopen daar later meer duidelijkheid over te kunnen geven.

Veel betrokkenen onderzoeken hoe vergunningen die geraakt zijn door de stikstofcrisis alsnog afgegeven kunnen worden. Dan zou de verbreding van de A27 en A12 ook weer kunnen doorgaan met de bijbehorende aanpassingen.

Aan de Archimedeslaan staat nu nog een groot complex. In het voormalige schoolgebouw uit 1975 woonden tot juli van dit jaar 400 studenten. De bewoners zaten daar sinds 2010 op basis van een tijdelijk contract. Afgelopen juli moesten ze allemaal weg zijn omdat men ging beginnen met de sanering en sloop van het pand.

Gekoppelde berichten

31 Reacties

Reageren
 1. Hadjememaar

  Ik dacht al, er gebeurt helemaal niks. Lang leven de boeren (en het LTO)!

 2. Rethep

  Is er al eens uitgezocht of de A27 misschien versmald kan worden?!
  Die drukte is er nl. vooral in de spits. Ik vind het niet (meer) van deze tijd dat we zoveel en zover reizen voor ons werk. Thuiswerken stimuleren, spreiding van werktijden en bij sollicitatieprocedures voorkeur geven aan de kandidaat die dichtbij woont of bereid is te verhuizen! Zo los je files en drukte in het ov op! En stikstofuitstoot, en andere rotzooi, besparen we zo.

 3. Katja

  Jippie !

 4. Tim

  Nare toestand weer, vooral omdat dit pand nu onnodig lang leeg moet staan.

 5. JdV

  Woningen zijn ondergeschikt aan de beperking van de stikstofuitstoot. U wacht maar gewoon langer of huurt lekker voor heel veel geld particulier als student of starter zijnde. Tenslotte wil iedereen minder CO2 en Stikstof, dus niemand vindt het erg daar wat voor op te offeren. Tenslotte gaat voor niets de zon op. Meer files? Minder huizen? Allemaal geheel terechte consequenties van keuzes die gemaakt zijn door weldenkende mensen zoals u en ik. U krijgt waar u om heeft gevraagd. Wie zijn billen brand….

 6. cas

  Als de milieu organisaties en slim zijn maken ze tegen elk bouwproject in de stad bezwaar. Dat volgooien van elk stukje ruimte in de stad is natuurlijk een verhoging van de uitstoot van stikstofverbindingen in de toekomst.

 7. Marcel

  Krankzinnige stikstof hype. Gewoon wachten tot heel Nederland in opstand komt omdat er niet meer met de auto gereden mag worden, de wegen verstoppen, de bouw stilligt, Tata steel 27000 mensen ontslaat, de economie in elkaar zakt, maar de heide bloeit wel. Alleen kan je dat niet bekijken want met paard en wagen kopje er niet en de stins is stilgelegd. En dan noemen ze mij optimist :-))

 8. Piet

  Het wordt tijd dat we de A27 verbouwen tot N27 lekker 2 baans weggetje met een maximum van 8o in het uur.
  Kunnen dit soort plannen sneller doorgang vinden.

 9. Jos

  Wie wil er dan ook een woonwijk dicht tegen de snelweg aanbouwen ook?

  Wat zijn dat voor rare fratsen?

  Overigens is die hele verbreding niet nodig. Dat weten we al x jaar.

 10. Koel Hoofd

  @ Rethep Ter verruiming van je nauwe scope op de wereld: niet iedereen kan thuiswerken.

  Maar ik kan hier zo van genieten, Nederland op slot en straks economisch op zijn gat dankzij de milieu en klimaat activisten.
  Dat gaat GL en D66 straks zoveel stemmen kosten bij de landelijke verkiezingen, dat ze een paar jaar in therapie moeten om bij te komen.

 11. Yoshua

  Belachelijk om woningen te gaan bouwen en wegen te verbreden op het moment dat de aarde vergaat.
  Misschien dat we met zijn allen alle zeilen kunnen bijzetten en trachten de boel te gaan redden.
  Sluiten van bedrijven en het verbieden van auto rijden is een noodzakelijk kwaad.
  Tatra steel dient deze maand nog dicht te gaan en Pernis liefst ook.
  Wat hebben we aan mooie nieuwe huizen en wegen wanneer we allemaal dood zijn……

 12. Jos

  @ Koel Hoofd?

  Wie zegt dat ze dit stemmen gaat kosten? Daarnaast heeft Groen Links nog nooit echte landelijke politieke macht gehad. Het is dus hilarisch om deze club voor overheidsbeleid verantwoordelijk te houden.

  Er is een steeds groter wordende groep die juist vindt dat de overheid veel te weinig doet om de toekomst veilig te stellen. Echter deze steeds groter wordende groep krijgt relatief gezien nog te weinig media-aandacht.

  Sinds de jaren zeventig zijn mensen die inzien dat er veel aan het milieu gedaan moet worden massaal in aantal toegenomen. Letterlijk van minder dan 1% van de bevolking richting 35-45% van de bevolking. Noem het maar weinig. De groep groeit gestaag door, door de jaren heen.

  Let wel; bij klimaatacties komen zo veel meer mensen opdagen dan bij de boerenacties.

  Je moet wel even uit de Telegraafbubbel komen om dit in te zien

 13. Scherpschutter

  Er bestaat niet zoiets als een stikstofcrisis. Er bestaat wel zoiets als een wetenschapscrisis, een algemene intelligentiecrisis en een burgercrisis, veroorzaakt door de grootste crisis van allemaal: een ongekende politieke integriteitscrisis.

  Gelukkig is ook deze politieke crisis bijna opgelost. Onder de juiste druk wordt alles vloeibaar, zelfs hardnekkige politieke integriteitscrisissen….

 14. Hadjememaar

  @JdV, @Macel, @Koel Hoofd, U lijkt maar niet te willen beseffen dat 40 jaar druk van de boerenlobby op de opeenvolgende ministers van Landbouw (meestal CDA of VVD) heeft geleid tot struisvogelpolitiek ten opzichte van de intensieve veehouderij. De eerste wetenschappelijke rapporten met betrekking tot “het mestprobleem” zijn 50 jaar oud. Steeds zijn voorgenomen maatregelen van de overheid van tafel geveegd. Als je problemen 40 jaar lang negeert, moet je niet gek opkijken dat ze je in de bibs bijten.

  Het “stikstof probleem” is niet het probleem. 40 jaar struisvogelpolitiek op het ministerie van landbouw is het probleem. Het probleem is niet veroorzaakt door milieuactivisten maar door VVD en CDA politici.

 15. BdV

  Kwestie van hier en daar een gummetje of tipp-ex en een lijntje wat opschuiven.

  En dat niet iedereen kan thuiswerken (waar ik niet eens zo’n voorstander van ben, wel van dichter bij huis werken, indien mogelijk) betekent niet dat het dan opeens niet gestimuleerd kan worden. Als het gezeur over verbreding rationeel is, is versmallen net zo logisch. Intussen doen we even niets, maar die ruimte voor ongeveer 2000 woningen is er nog steeds.

  “Mogelijk problemen” zie ik als “waarschijnlijk geen enkel probleem”.

 16. Harry

  Vandaag valt in het AD te lezen dat de GGD zich zorgen maakt over de oplossingen van de klimaatreddertjes. Astma door 628 NIEUWE zwaar gesubsidieerde vervuilende biomassacentrales of overlast en negatieve invloed op gezondheid van windmolens. Nog zorgwekkender is dat een Chinese club het voor mekaar heeft om in Renkum een particulier gebied binnen Natura 2000 gebied vol te pleuren met zonnecellen nadat het bos is weggekapt en verstookt in een gesubsidieerde biomassacentrale. Dit maakt de huidige klimaatfocus wel heel erg belachelijk en ondertussen wordt ook nog eens onze welvaart langzaam de nek omgedraaid. Bedrijven trekken weg vanwege komende klimaatbelastingen, de bouw ligt op zijn reet en langzaam komt ook de rest van de maakeconomie tot stilstand met grote werkloosheid tot gevolg.

  Tijd dat na de ondemocratische vaststelling van het klimaatplan we weer naar de stembus mogen!

 17. Scherpschutter

  @Harry 09:30

  Harry, iedereen weet dat biomassacentrales extreem vervuilend zijn en massa’s Co2 de lucht in pompen. Er is slechts 1 reden waarom de Nederlandse overheid hier dik 11 miljard in pompt. Die reden is dat er een Europese afspraak is die luidt dat uitstoot uit biomassacentrales niet meegeteld hoeft te worden in de totale Co2 uitstoot….

  Biomassacentrales zijn niets anders dan een peperduur foefje om de Co2 uitstoot op papier(!) naar beneden te krijgen.

  De politieke kaste in dit land is compleet losgeslagen van de realiteit. Het is al lang zuiver wetenschappelijk bewezen dat Co2 een zo marginale rol van betekenis speelt in de temperatuur op aarde dat het niet eens meetbaar is. Niet alleen wordt deze wetenschap compleet genegeers, men is daarnaast dus zelfs bereid om massa’s meer Co2 in de lucht te pompen om de Co2 op PAPIER naar beneden te krijgen…

  Compleet doorgedraaid!

 18. Wim

  @ Harry

  En dan hebben we het nog niet eens over al die vervuilende en stinkende houtkachels die als paddestoelen uit de grond schieten.

 19. blm

  Gewoon nu al stil asfalt op de bestaande wegen en bestaande breedte en een hogere geluidswal.
  Voor de wijk Rijnsweerd is het geluid nu al niet te pruimen.
  Varkensbocht aanpassen zonder de verbreding, dus geen verbreding.
  Minder stikstof en fijnstof en herrie van de weg de wijk in, en een klein wijkje bouwen met brede rand groen aan de rand van de weg, want te dicht bouwen bij de weg dat is ook niet wat je wil als Utrecht toch? Gaan voor kwaliteit en op de toekomst gericht.

 20. Wim

  De gene die beweren dat we straks dood zijn door de milieu vervuiling in Nederland moeten eens iets verder weg klikken in landen waar er echt vervuiling en daar gaan helpen.
  Nederland is het meest aangeharkte landje dat nu omzerp wordt geholpen door van het gas af te gaan en te vervuilen met windmolens bio centrales en zonnnepanelen.
  Leg die krengen in de Sahara en breng er stikstof naartoe waardoor er planten groei komt.

 21. Nina

  @Hadjememaar

  Het zgn. stikstofprobleem komt doordat er Natura 2000 gebieden zijn aangewezen. Om 100 jaar terug in de tijd te stappen, hebben biologen daar de gronden afgeplagd (vroeger werd die plag gedroogd tot turf). Hierdoor is die grond nu stikstofarm geworden.

  De biologen beginnen daar nu opnieuw met plantjes die op stikstofarme grond groeien. Om die plantjes een kans te geven te groeien, mag er geen stikstof uit de omliggende omgeving naar de plantjes waaien.

  Let op: Onze groenten en fruit groeien uitsluitend op stikstofrijke grond.

  Daarom worden alle bouwprojecten stopgezet en moeten boeren hun vergunningen inleveren.

  Het is maar wat je belangrijk vindt natuurlijk.

 22. Harry

  Worden er eerst onze miljoenen door dit dorpsbestuur voor vermindering van fijnstof en oudere auto’s uitgegeven en een milieuzone ingesteld gaan ze doodleuk de stad mistig stoken met vers gekapte bomen van Staatsbosbeheer of geïmporteerd uit Canada.

  @ Scherpschutter
  Was bekend met de vervuiling van biomassa centrale. Het aantal was nieuw voor mij. ZESHONDERDACHTENTWINTIG!!!!!!!!! Hoogste tijd dat het Maliveld elke dag vol staat.

 23. Johannes

  @ Scherpschutter

  Mbt je gefoeter tegen de biomassacentrales heb je volkomen gelijk. Een rekenkundige truc die meer kwaad doet dan oplost.
  Mbt je ontkenning van de schadelijke effecten van Co2-uitstoot draai je helaas zelf door.

  @ Wim

  Dat is inderdaad nog zo’n bizar effect van de energietransitie. Fijnstof en Co2 uitbrakende kacheltjes als vervanging van relatief schone gasketels. Hoe verzinnen ze het.

 24. Scherpschutter

  @Johannes 12:54

  Zuivere wetenschap, goede man. De Ierse gebroeders Connolly (lezen die werken!) hebben op basis van extensieve decennia durende studies empirisch bewezen dat Co2 een onmeetbaar kleine rol in de opwarming speelt, speelde of ooit kan spelen.

  Het Co2 sprookje is voorbij!

 25. Toine Goossens

  Op naar de geen risico samenleving.

  Straks stappen wij allemaal, moet van Lot, op onze fiets. Dat moet verboden worden. Fietsen zonder gezondheidsrisico te lopen is onmogelijk. Niet alleen fietsen wij dan in walm, zoals de hyperschone lucht van tegenwoordig genoemd wordt, maar de kans om letsel op te lopen is dermate groot dat dat onverantwoord is.

  Het aantal fietsdoden stijgt onnoemelijk hard. Stoppen daarmee.

  Gaan stappen is ook een onverantwoord groot risico. Op weg kun je een ongeluk krijgen. Het spuiten, slikken, snuiven en drinken is verschrikkelijk schadelijk voor de gezondheid. Dan hebben we het nog niet over de geluidsschade die stappen oplevert. De GGD zou per direct alle uitgaansgelegenheden en festivals dienen te verbieden. Mensen overlijden eerder door geluidsschade!

  Thuis blijven in stilte is het nieuwe normaal. Vleesloos, melkloos, kaasloos (boeren bestaan niet meer), een keer per maand komt een bezorger van kunstvoeding langs. Alleen die voldoet nog aan de eisen van de Luilekkerland masochisten.

 26. cas

  @ Yoshua, doe maar rustig, de aarde vergaat niet hoor. Die blijft gewoon voort leven met of zonder mensheid. Dat een ras uitsterft is niets nieuws. Niet leuk als je het zelf bent, maar de natuur regelt zichzelf wel. Daar is echt geen enkel mens voor nodig.

 27. Ad gladium

  @Scherpschutter @Johannes

  Ik sluit me aan bij jullie gezamenlijke conclusie rondom de biomassa(bijstook)centrales – vaak voor de buhne, en soms zelfs contraproductief.

  Heb daarna uit nieuwsgierigheid, misschien tegen beter weten in, de genoemde ‘gebroeders’ Connolly maar eens opgezocht – en kwam al snel uit op hun website, https://globalwarmingsolved.com/. Wellicht terzijde, het lijkt het niet om broers te gaan maar om een vader/zoon-combinatie – het lijkt toch dat u ook uw achteronderzoek nauwelijks gedaan heeft Scherpschutter, dat vermindert uw geloofwaardigheid al aanzienlijk. Daarnaast doorklikkend naar de FAQ, vraag 2: “Q: is uw research peer reviewed?” “A: ja, in dit tijdschrift […] dat we zelf opgericht hebben […]”. Als iets pseudo-wetenschap schreeuwt dan is dit het wel, valt niet serieus te nemen.

  Mist u toch het doel iets, Scherpschutter. I hoor een eventuele weerlegging graag komen!

  MvG, Ad gladium

 28. Hans

  @Jos

  Je maait het gras heerlijk voor mijn voeten weg!
  En Rethep: originele invalshoek!
  Versmallen die rotweg. En een deksel erop.
  Het verzet tegen de marginalisering en vernietiging van de natuur is niet meer tegen te houden.

 29. Marcel

  @hadjememaar
  Er is een hoorzitting geweest voor de kamer. Daar was een wetenschapper aan het woord. Kwam er op neer dat alle maatregelen die je treft voor of tegen stikstof niets uitmaken. Het klimaat veranderd. Dat is al miljoenen jaar aan de gang. 15000 jaar geleden liep je van hier naar Ierland. Binnenkort, 50 jaar, kan je doorzwemmen naar Amersfoort. Gelukkig is de mensheid slim genoeg om er iets aan te doen. Dat we het klimaat kunnen stoppen met hogere temperatuur? Keep on dreaming. Het is gewoon een achterlijke hobby van een paar groenactivisten. Er wat aan doen is oke maar dan iets afspreken in/met de hele wereld. Gaat dat lukken? Denk het niet!!!!

 30. Hetty

  Kan dit gebouw niet worden omgebouwd tot studentenwoningen. Studenten zitten te springen om woonruimte. Bovendien zou dit niet alleen een nuttige, maar ook duurzame oplossing kunnen zijn.

 31. Scherpschutter

  @Ad Gladium

  Als u de wetenachap nou ontkracht zou hebben, quod non, dan was ik wellicht onder de indruk geweest. U schiet nu echter gewoon simpelweg in dezelfde angst/paniekreflex als de rest, en dat resulteert in dezelfde drogrederingen en aanvallen op de persoon zoals bij de rest.

  Dat u het briljante werk van de Connelly’s zelfs als pseudo-wetenschap durft te betitelen zonder ook maar een letter van de fabelachtige onderzoeken te hebben gelezen is wel de spreekwoordelijke kers op de taart die alles over u zegt…

  De wetenschap is sluitend! Het Co2 sprookje is definitief doorprikt door de Connelly’s. Genoeg met die onzin…Ook u kunt weer rustig op twee oortjes slapen. Er was, is en zal nooit een Co2 gedreven opwarming zijn. Empirisch bewezen godsonmogelijk!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).