Utrecht is een nieuwe muurschildering rijker: vanaf Maliesingel 54 kijkt professor Johanna Westerdijk (1883-1961), de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland, de voorbijgangers vanuit haar laboratorium aan.
De muurschildering is gemaakt door het schilderscollectief De Strakke Hand, dat al eerder Utrechtse wetenschappers op muren in de binnenstad vereeuwigde. Zij brachten Westerdijk in beeld in haar laboratorium tegen een achtergrond vol reageerbuisjes met schimmelkweek en omlijst door iepenbladeren.
Westerdijk heeft zeer grote bijdragen geleverd op het gebied van onderzoek en onderwijs in de plantenziektekunde en de schimmelkunde en was jarenlang betrokken aan de Universiteit Utrecht. Zij deed onderzoek naar de invloed van micro-organismen op het afweersysteem van planten. Samen met haar onderzoeksteam toonde ze in de eerste helft van de 20ste eeuw onder meer aan dat de iepenziekte en aardappelziekte door specifieke schimmels worden veroorzaakt.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Collectie
Westerdijk was ook de grondlegger van de grootste collectie levende schimmels ter wereld. Die collectie maakt deel uit van meer dan 100.000 verschillende levende schimmels, gisten en bacteriën die te vinden is op het Utrecht Science Park in het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute.
Schimmelonderzoek is van groot maatschappelijk belang: onder meer voor medische toepassingen, gewasbescherming, voedselvoorziening en voor circulaire innovatie. Deze muurschildering moet als een eerbetoon aan Johanna Westerdijk, als pionier op dit vakgebied, worden gezien.
Tekst gaat verder onder afbeelding
De muurschildering van Johanna Westerdijk is een initiatief van SPORE, waarin Jacqueline Castelijns en Marieke Bemelman samenwerken om historische vrouwen bekend te maken bij een breder publiek.
6 Reacties
ReagerenHmm… En ik altijd maar denken dat de grootste collectie levende schimmels ter wereld in mijn keuken is te vinden…
mooi resultaat!
Er zijn er tientallen in de stad; maar ik kom regelmatig langs een muur die ernaar snakt beschilderd te worden, het is op de hoek van St Jacobsstraat en Nieuwekade, aan centrumkant, recht tegenover waar recent die replica kraan is geplaatst
Geweldig ! En helemaal terecht. Deze dame heeft grote invloed gehad op het onderzoek naar Schimmels, onze onmisbare, maar veel te vaak miskende helpers in de natuur. Het door haar opgerichte Centraalbureau voor Schimmelcultures is van Baarn naar Utrecht verhuisd, en inmiddels vernoemd naar deze onderzoekster, Professor Hans Westerdijk, zoals ze zicht graag liet noemen. Waarmee Utrecht een gigantische Schimmelcollectie rijker is.
Schimmels helpen de meeste planten en bomen bij hen groei een voortbestaan, dus zonder Schimmels zouden er waarschijnlijk wereldwijde voedseltekorten ontstaan. Zij sluiten de koolstofkringloop. Schimmels hebben vele levens gered door hun antibiotica. Zonder Schimmels geen brood, zoals wij dat kennen, en geen bier en wijn. We vinden Paddenstoelen waarschijnlijk allemaal erg mooi. Dat zijn de vruchtlichamen van Schimmels. Kortom, ik ben heel blij, dat deze Schimmelpionier nu zo mooi is vereeuwigd op deze gevel. Komplimenten en dank aan De Strakke Hand, Utrecht is weer een prachtig kunstwerk rijker.
Blijft een geweldig idee, en wat schildert de Strakke Hand toch mooi! Ik zal er zo eens op letten als ik langs de Maliesingel naar huis fiets.
Een geweldige aanwinst voor de buurt en de stad. Zo leren we de geschiedenis kennen! Vraagje: heeft mevrouw Westerdijk hier gewoond of is het een willekeurige plek in de stad?
Nu nog een muur (en geld) zien te vinden voor Hugo de Groot, Johan de Witt en Van Oldenbarnevelt: drie grote staatslieden van ons land!
Mooi, en erg fijn dat er thematisch aandacht is voor beroemde stedelingen. En in het bijzonder om vrouwen meer zichtbaar te maken in de geschiedenis. Uit recente onderzoeken blijkt steeds weer dat deze vaker ontbreken dan mannelijke historie relevante personen.
In het Science Park zelf zijn wellicht ook nog blinde muren te vinden die inzichten geven…