De nabestaanden van Laura Korsman hebben bij de gemeente Utrecht een verzoek ingediend voor het plaatsen van een gedenkmonument aan de Bosboomstraat. Korsman werd in juli 2018 om het leven gebracht door haar ex-vriend, nadat hij haar langere tijd stalkte. Het monument moet daarom naast gedenkplek, ook aandacht vragen voor de gevaren van stalking.
Het monument, dat de nabestaanden al hebben gemaakt, is een beeld van een vlinder. Voor het beeld is gebruik gemaakt van cortenstaal, waardoor het met de tijd zal verkleuren naar roestbruin. Ook willen ze Korsman haar geboorte- en sterfdatum, en de tekst ‘Ter nagedachtenis aan Laura Korsman, geboren uit liefde, gestalkt en vermoord’ aanbrengen. Het monument moet worden geplaatst in een plantenbak in de Bosboomstraat, tegenover Korsman haar woning.
De gemeente heeft als voorwaarde voor de plaatsing dat er geen bezwaar komt van de direct aanwonenden.
Stalker
De Utrechtse studente Laura Korsman werd op 11 juli 2018 in haar woning om het leven gebracht door haar ex-vriend Zamir M., nadat deze haar langere tijd gestalkt had. Hij werd in 2019 veroordeeld tot 15 jaar cel en tbs. Wel werd M. verminderd toerekeningsvatbaar verklaard, waardoor de straf drie jaar lager uitkwam dan de eis van het OM.
7 Reacties
ReagerenHeel goed. Het zou een keer tijd worden dat stalking hard aangepakt gaat worden want er zijn al talloze slachtoffers te betreuren. Bij elk slachtoffer was de ernst van situatie bekend maar niemand greep in. Stalkers moeten gewoon preventief opgepakt en opgeborgen kunnen worden.
de dader loopt dus over al 8 jaar weer vrij rond… wat moet dat vreselijk zijn voor de nabestaanden, ik pleit voor veel zwaarder straffen bij moord, minimale straffen van 30 jaar, en voor alle extra strafbare feiten zoals bijv wapenbezit, ontvoering, stalking, overtreden gebiedsverbod, simpelweg de rekenmachine pakken, bovenop die 30 jaar!
Aqua: zoek eens op hoe tbs met dwangverpleging werkt. In potentie is dat levenslang, ná je gevangenis straf. En ja dat gebeurt.
Daarnaast heeft Nederland gemiddeld tot zware straffen in europa, met als uitschieters de strengere van europa.
Nog strenger straffen? Welke landen heb je in gedachten die daar goed resultaat mee halen? Niet de VS hoop ik.
@Bozewolf
Het resultaat waar jij het over hebt is of de dader geneest of niet in herhaling valt, ik heb een heel ander uitgangspunt, namelijk vanuit het slachtoffer/nabestaanden icm rechtvaardigheid/genoegdoening
Aandacht voor stalking ja.
Overal individuele monumenten voor overleden mensen, liever niet. Hoe naar het verlies natuurlijk ook is.
Het spijt me als ik ongevoelig klink, maar voor herdenken hebben we kerkhoven, natuurbegraafplaatsen en andere laatste rustplekken.
Inmiddels zie je op allerlei plekken herdenkingstaferelen. Ik vind het een verrommeling van de openbare ruimte. Zeker bij verkeersslachtoffers leidt het ook nog eens de aandacht af van de weg.
Daarbij wil ik gewoon niet overal tekenen zien in de openbare ruimte, dat er mensen overleden zijn.
@Heel verdrietig
Je bent niet de enige die dat vind.
@Aqua
-rechtvaardigheid/genoegdoening zijn andere woorden voor wraak.
-rechters leggen al steeds zwaardere straffen op vanwege de emotionele beleving van slachtoffers/nabestaanden. Het werkt niet maar de gevangenis loopt wel vol.
Algemeen.
Feit is dat de politie gewoon te weinig mensen heeft om al die stalkers aan te pakken. En er zijn echt veel mensen die gestalkt worden tegenwoordig, social media maakt dat ook heel makkelijk, helaas soms met dramatische afloop.
Gelijk maar bij de eerste melding van stalking verplicht de therapeutische ervaring van TBS ter preventie van erger? Of zijn daar weer te weinig psychiaters voor?
Intussen, bij elke zielepoot die maar beetje afwijkend gedrag heeft: niet aanhalen, niet binnen laten, en zeker geen relatie mee beginnen. En dan maar hopen dat de boodschap overkomt?
De doodstraf, de beste oplossing. Het was zijn 2e slachtoffer! Kijk naar die gek in België die de peuter ombracht, was ook zijn tweede moord. Ze kosten verschrikkelijk veel geld, worden verzorgd en komen dan terug in de maatschappij. Berouw kennen ze niet en dat er flinke steken los zitten is overduidelijk, dat komt niet meer goed. Weg ermee.