Nieuwe bevolkingsprognose: Utrecht bereikt in 2029 aantal van 400.000 inwoners Nieuwe bevolkingsprognose: Utrecht bereikt in 2029 aantal van 400.000 inwoners

Nieuwe bevolkingsprognose: Utrecht bereikt in 2029 aantal van 400.000 inwoners

Nieuwe bevolkingsprognose: Utrecht bereikt in 2029 aantal van 400.000 inwoners
Foto: Robert Oosterbroek
Utrecht bereikt zoals het er nu naar uitziet in 2029 het aantal van 400.000 inwoners. Dat blijkt uit de nieuwe bevolkingsprognose van de gemeente Utrecht. Vorig jaar was nog de verwachting dat die grens al in 2028 overschreden werd. Wel komt volgens de huidige voorspelling het inwonertal op 1 januari 2040 uit op bijna 472.800, terwijl die van vorig jaar uitkwam op 471.000 inwoners.

Utrecht bereikt zoals het er nu naar uitziet in 2029 het aantal van 400.000 inwoners. Dat blijkt uit de nieuwe bevolkingsprognose van de gemeente Utrecht. Vorig jaar was nog de verwachting dat die grens al in 2028 overschreden werd. Wel komt volgens de huidige voorspelling het inwonertal op 1 januari 2040 uit op bijna 472.800, terwijl die van vorig jaar uitkwam op 471.000 inwoners.

De gemeente maakt elk jaar een prognose van de bevolkingsgroei van Utrecht. Het rapport geeft een idee van de ontwikkeling van de Utrechtse bevolking. Daarbij worden onder meer woningbouwplannen en demografische cijfers – zoals geboorte, sterfte en migratie – meegenomen.

De prognosecijfers zijn wel altijd onzeker, omdat bijvoorbeeld het aantal migranten van jaar tot jaar kan verschillen. Ook veranderende omstandigheden in de bouw, zoals stijgende bouwkosten en tekort aan personeel, maken dat de prognose onzeker is. Vertraging bij woningbouwprojecten werkt bijvoorbeeld direct door in het prognosecijfer. Hoe verder er in de toekomst gekeken wordt, hoe onzekerder de cijfers zijn, benadrukt de gemeente.

Verschillen met vorige prognose

Het aantal inwoners dat Utrecht 1 januari 2023 telde is hoger dan voorspeld, omdat de bevolking in 2022 flink groeide. Volgens de gemeente heeft dat te maken met een sterke toename van het aantal immigranten, waaronder veel vluchtelingen uit Oekraïne.

Een van de vaste onderdelen van de bevolkingsprognose is de vraag wanneer Utrecht de grens van 400.000 inwoners passeert. In 2020 leek het er nog op dat dat in 2027 zou zijn, maar afgelopen jaren wordt de prognose steeds bijgesteld naar een jaar later. De nieuwste bevolkingsprognose gaat uit van 2029. In 2040 telt Utrecht naar verwachting 473.000 inwoners.

Tekst loopt door onder de grafiek

Bron: Gemeente Utrecht

Wel komt de voorspelling van het aantal inwoners in 2040 hoger uit dan in de vorige bevolkingsprognose was opgenomen. Volgens de huidige voorspelling komt het inwonertal op 1 januari 2040 uit op bijna 472.800, terwijl die van vorig jaar uitkwam op 471.000 inwoners.

Meeste inwoners erbij in Zuidwest

De wijk Zuidwest krijgt er tussen nu en 2040 de meeste inwoners bij, onder meer vanwege de bouw van de Merwedekanaalzone in dat gebied. De komende zeventien jaar krijgt de wijk er 29.000 inwoners bij, wat het totaalaantal inwoners van Zuidwest op 68.918 brengt. Voor dit gebied staat tot 2040 de bouw van meer dan 15.000 nieuwe woningen gepland.

Tekst loopt door onder de grafiek

Bron: Gemeente Utrecht

Ook Oost en Leidsche Rijn groeien behoorlijk. Daar komen er respectievelijk 16.189 en 16.705 inwoners bij. In Oost staan 8.600 nieuwe woningen op de planning en in Leidsche Rijn 8.500. De wijken waar naar verwachting de minste inwoners bij komen, zijn Noordoost (687) en Zuid (4.191).

Ook op het gebied van leeftijd is duidelijk welke groepen het hardst gaan groeien. Tussen nu en 2040 verwacht de gemeente dat er 29.733 mensen van 24 tot 34 jaar bij komen. De groep die het minst groeit is de leeftijdscategorie 12 tot 17 jaar.

Tekst loopt door onder de grafiek

Bron: Gemeente Utrecht

Op de website van de gemeente is het hele rapport over de bevolkingsprognose te bekijken.

Gekoppelde berichten

30 Reacties

Reageren
 1. Nina

  De prognoses van bevolkingsgroei kunnen de prullenbak in, volgens mij.

  Een meerderheid van de nieuwe Tweede Kamer heeft inmiddels laten zien de migratie een halt toe te gaan roepen.

 2. Hans

  Dat gaat vast werken: kijk maar naar het succes in Groot-Brittanië (niet dus). Bovendien zorgen in Utrecht vooral kenniswerkers voor de toename.

 3. Klaasjan

  @Nina
  De nieuwe Tweede Kamer is tot nu toe alleen maar chaos. Een nieuw kabinet laat ook nog wel even op zich wachten.
  Ik zou er dus maar niet teveel op rekenen…

 4. Kloek

  @Nina

  Duidelijk hoezeer je in de desinformatiefuik zit.

  Met de VVD en BBB heb je al 2 partijen die VOOR verdere groei van het aantal arbeidsmigranten in NL zijn. Hun achterban: VNO-NCW en de agrarische sector vraagt daar immers om. De PVV stemt bijna altijd met de VVD mee, ze roepen alleen wat voor de bühne.

  Volgens het bedrijfsleven MOETEN er juist de komende 10 jaar honderdduizenden migranten bijkomen. Alleen in Noord-Limburg , in de transport-logistiek en agrarische sector, volgens de aan de VVD gelieerde lobbyclub al 30.000-70.000 man.

  Juist de linkse partijen, zoals een SP, waren bijzonder kritisch over arbeidsmigratie. Al is het maar vanwege arbeidsverdringing van Nederlands personeel. Jij hebt nu juist op 1 vd partijen gestemd die meer migranten willen binnenhalen, maar de schuld van problemen bij vluchtelingen legt, terwijl deze partijen dus meer en meer bijv. oost-Europeanen willen binnenhalen. Met alle gevolgen van dien.

 5. Binnenstadbewoner

  De groei wordt sterk begrenst door het tekort aan woningen. Hoe meer woningen erbij, hoe meer inwoners erbij.

 6. Lombokker

  Poeh hee, dat gaat nog druk worden onder alle Utrechtse bruggen.

 7. Koel Hoofd

  @Nina
  Eerst zien dan geloven.
  E.e.a. hang toch af van de EU en die wil alleen maar meer Meer MEER van alles… en eist daar applaus voor.

 8. Wim Vreeswijk

  De enige echte oplossing is: GRENZEN DICHT !

 9. Peter

  Let op mijn prognose: 400.000 halen we niet in 2029

 10. IBB

  Niet normaal meer‼️

 11. w

  @nina: ja want dat is immers de grootste oorzaak van de groei… not!
  maar goed, je hebt weer even lekker je onderbuik kunnen legen.

 12. Massegast

  @Nina. — Jammer, want hoe meer zielen, hoe meer vreugd

 13. Rietje

  Waar moeten al die mensen wonen dan ?

 14. Kloek

  @ koel hoofd

  De lokroep vanuit het bedrijfsleven om meer arbeidsmigranten en vooral goedkope gastarbeiders, heeft weinig met de EU te maken, behalve dat de EU een systeem is dat ook vooral ten goede komt aan de industrie, de agrarische sector en het bedrijfsleven, vooral ten behoeve van de economie en daarmee veel meer een rechtse hobby is dan jij wil doen geloven.

  De lokroep om meer arbeidsmigratie komt vanuit het bedrijfsleven, toevallig het type bedrijfsleven dat nu juist de VVD en ook bewegingen als een PVV sponsort en een warm hart toedraagt.

  Des te vreemder is het dat de VVD- en PVV-kiezer niet door de afleidings-praatjes en -tactieken heen prikt. Je hebt straks door beide partijen en zeker in combi met de BBB, juist meer migratie ipv minder. Er zullen nog veel meer Oost-Europeanen deze kant op komen. En met name deze groep zorgt voor veel gedoe in onze samenleving, ook ten nadele van deze groep zelf, zomaar een voorbeeldje op een willekeurige dag: https://www.1limburg.nl/nieuws/2349198/barre-omstandigheden-voor-arbeidsmigranten-in-venray (in dit geval veroorzaak een vleesverwerkende fabriek in combi met een louche uitzendbureau dit probleem).

 15. Nina

  @ Kloek

  “Volgens het bedrijfsleven MOETEN er juist de komende 10 jaar honderdduizenden migranten bijkomen.”

  Als we de toeslagen afschaffen, gaat werken weer lonen. Ik ken veel mensen die nu parttime werken en niet meer uren willen werken, omdat ze dan hun toeslagen kwijtraken en er netto op achteruitgaan.

  Dus 3 dagen per week werken met toeslagen, levert netto meer inkomsten op. Rare situatie waar veel werkgevers tegenaan lopen, als ze hun personeel vragen meer uren te werken. Dit moet heel snel geregeld worden.

 16. Nina

  @ w

  Fijn als jijzelf de feiten weet voordat je mij ergens van beschuldigd. Ik verzin het niet zelf no.

  “Momenteel wordt de bevolkingsgroei vooral veroorzaakt door een positief immigratiesaldo.”

  Bron: https://www.cpb.nl/de-nederlandse-economie-in-historisch-perspectief-bevolking#:~:text=Immigratie%20en%20emigratie%20zijn%20steeds,kernonzekerheden%20voor%20de%20toekomst%20maakt.

 17. JdV

  @w: bevolkingsgroei 2022: 220k. Oorzaak? 100% immigratiesaldo. 3000 meer sterftes dan geboortes. ls er iemand niet weet waar hij over praat ben jij het. Met je onderbuik er bij.

 18. Mark

  Afbrokkelende beschaving zoals we in Nederland maar ook elders zien betekent meer polarisatie, grotere kans op conflicten en meer vluchtelingen. Met de koers die Nederland lijkt in te slaan neemt de onzekerheid toe. Ik verwacht dat die bevolkingsprognose voor Utrecht nog heel vaak bijgesteld zal moeten worden. Als er over een paar jaar voldoende woningen gebouwd zijn om 400,000 mensen te huisvesten dan gaat er iets heel goed in Utrecht.

 19. Paul

  Met onrealistisch denken schieten we niet op zoals bepaalde mensen denken. Grenzen dicht is niet alleen onmogelijk, maar onze huidige welvaart danken we aan arbeids migratie en buitenlandse handel. De hele Nederlandse economie , al voor de Gouden eeuw, was sterk verbonden met het buitenland. Dankzij de komst van Antwerpenaren is Amsterdam groot geworden, met de Italianen is veel glas kennis binnen gekomen, de export is van vitaal belang voor Nederland. Het zeer hoge kennis nivo is essentieel voor Utrechtse economie, dus ook kennis immigranten. ASML in Eindhoven gaat zelf woningen laten bouwen om die reden. En daarom is het ook voor Utrecht essentieel om voldoende te bouwen. De bevolkings groei verdeelt ook de lasten van kostbare voorzieningen ( OV, Cultuur, Sport,)die we heel normaal vinden hier.
  Er wordt hier op reageerders zo vaak gedacht dat meer inwoners minder kwaliteit is, heel merkwaardig . Wordt ook nooit met argumenten onderbouwd.

  Infeite is de groei van 300.000 tot 400.000 zelfs vrij traag te noemen gezien de werkelijk behoefte groei.
  Prognoses zijn nodig, maar verwacht dat economische omstandigheden in een politiek zeer in een zeer instabiele tijd de groei vertraagd door besluiteloosheid , gebrek aan realiteit zin en inzichten. Dus eerder 2030 dan 2029 die 400.000 grens..

 20. JdV

  @paul: De bevolkings groei verdeelt ook de lasten van kostbare voorzieningen ( OV, Cultuur, Sport,)die we heel normaal vinden hier.
  Wat een onnozelheid. Dit soort faciliteiten is nu al onvoldoende aanwezig (OV, wonen, wegen etc) en de druk daarop neemt onevenredig toe met meer mensen aangezien uitbreiding niet of nauwelijks van toepassing is. Daarnaast is een gedeelte van de migratie volkomen improductief (60% in bjjstand na 5 jaar) en stijven de kosten alleen maar. Tel je zegeningen zou ik zeggen. Immigratie? Prima, Canadees model.

 21. Kloek

  @ Nina

  Weer Noord-Limburg toevallig, maar in de rest van Nederland speelt dit ook en komt dit later, ook in de regio Utrecht (want binnen een straal van 30 km van Utercht worden ook in alle windrichtingen de warehouses uit de grond gestampt): https://omroepvenlo.nl/nieuws/artikel/meer-arbeidsmigranten-hard-nodig

  Je weet trouwens dat de oorzaak van veel problematische schulden bij veel Nederlanders juist de toeslagen zijn? Veel Nederlanders die denken recht te hebben op toeslagen, moeten ze juist massaal terugbetalen, met boetes, want zomaar in 1x even 5.000-10.000 euro terugbetalen kan natuurlijk bijna niemand. Dus denk dat veel mensen die door de toeslagen minder werken nog wel eens van een koude kermis thuis gaan komen.

  En het toeslagensysteem afschaffen? Het is juist een resultaat van VVD-beleid en de VVD gaat de komende 4 jaar VVD-beleid blijven voeren in een nieuw kabinet. Dat krijg je ervan als mensen massaal op een ex-VVD’er gaan stemmen die altijd met de VVD in een kabinet zal gaan zittenen meestemt met VVD-beleid. Er gaat helemaal NIKS veranderen aan het beleid in Nederland op economisch en sociaal niveau en juist de “onderkant” van de samenleving en de middenklasse gaan zo gigantisch de lul zijn, ze hebben het alleen nog niet door.

  Je weet dat het toeslagenschandeel (nog steeds niet opgelost door de VVD 7 jaar nadat het aan het licht kwam, al minsten 13-14 jaar bezig) geen ongelukje was, maar doelbewust VVD-beleid? De 30.000+ ouders waren collateral dammage. Het interesseert de VVD geen hol dat deze mensen in de problemen zitten. De veroorzaker van het beleid hebben ze recent erelid gemaakt.

  Daarnaast, de werkgevers hebben zelf juist liever parttimers in dienst dan full timers. Veel banen zijn part time functies.

  Daar weer naast. Het bedrijfslven gaat niet stoppen met aantrekken van arbeidsmigranten hoor> zeker niet in de industrie, transport en logistiek en de agrarische sector/ agrarische industrie (zoals bijv. de vleesverwerkende inudstrie> slachthuizen). Ze hebben nu al lobby’s gedaan, net na de verkiezingen, met de oproep aan gemeentes om nog even honderdduizenden arbeidsmigranten te huisvesten de komende 10 jaar, want deze zijn nodig, als ZIJ verder willen gaan met ordinair nog meer winst maken ten koste van de samenleving. Het moet namelijk allemaal goedkoper/ goedkoopst.

  Daarom ook zaken doen met de vele duizenden louche uitzendbureaus in Nederland, vaak gerund door Turske “maffia”. Pas in de toekomst worden uitzendbureaus vergunngingsplichtig, we zitten dus al vanaf eind jaren negetig na een accident in slow motion te kijken. De tijd vanaf waar de VVD bijna full time hun neo-liberale agenda kon uitrollen. De gastarbeiders kan je ook wetsovertredingen laten begaan (te veel uren maken), zonder daar al te veel gedoe mee te krijgen, want taalbarriëre en machtsfactor (als je klaagt ben je je baan en onderdak kwijt, dus dakloos> zie hier de giga daklozenproblematiek in Nederland door Oost-Europeanen).

  Dus nee. Arbeidsmigratie gaat niet stoppen als Nederlanders meer zouden willen werken. Sterker nog. Die Nederlanders moeten dan die laagbetaalde en laaggeschoolde banen zien te vinden. Voor jou namelijk honderden-duizenden-tiendzuidenden-honderdduizenden vele goedkopere Oost-Europeanen die 50-60 uur per week werken.

  Dus nee, de arbeidsmigratie gaat niet stoppen. Zeker niet onder het aanstaande droomkabinet van VNO-NCW die helemaal geen moeite hebben met een kabinet dat morrelt aan de grondwet. Alleen hun bankrekening telt (en niet die van jou).

  Google maar eens op “oproep meer vraag naar arbeidsmigranten” en blader maar eens de eerste 10 pagina’s aan zoekresultaten door en lees en huiver.

 22. Nina

  @ Paul

  Een hardnekkig misverstand. Het vluchtelingenverdrag kan worden opgezegd door een brief te sturen, dan zijn we er een jaar later vanaf om vluchtelingen op te nemen. Dat staat in artikel 44 van het vluchtelingenverdrag uit juli 1951. De wereld is nogal veranderd sinds 1951 toen het verdrag werd opgesteld vlak na WOII.
  Bron: https://wetten.overheid.nl/BWBV0001002/1956-08-01

  Opzeggen lijkt mij helaas nu heel zinvol, omdat we onze eigen bevolking aan het benadelen zijn om vluchtelingen te kunnen opvangen. We kunnen statushouders ook niets bieden, want er zijn geen huizen. Onze zorg loopt volledig vast (2/3 van de huisartsen neemt geen nieuwe patiënten aan aan – bron: https://www.pw.nl/nieuws/2023/twee-op-drie-huisartsenpraktijken-heeft-patientenstop).

  Eerst moeten we orde op zaken stellen in Nederland en dan kunnen we weer extern iets bieden. Als we zo door blijven gaan, dan is er straks geen welvarend Nederland meer om naartoe te vluchten.l en dat zou nog veel erger zijn dan een tijdelijke pauze.

 23. Boogschieter

  Lieve Nina,
  de bevolking vergrijst.
  Ze neemt af.
  De puinhoop die Ter Apel heet is een zelfgecreëerde puinhoop die door een nette VVD-staatssecretaris getracht wordt bestreden te worden. Het opgewonden rechtse zootje wat nu probeert de leiding over te nemen torpedeert die verstandige plannen door wat terecht ‘staatkundig vandalisme’ wordt genoemd. Dit zal niet helpen om de stad Utrecht op een fatsoenlijke manier te laten bouwen voor een groter groeiende groep inwoners. Met asielzoekers die je niet buiten wilt laten slapen heeft dit niks te maken.

 24. Wim Vreeswijk

  Nederland, w.o. Ons Utrecht ressorteert, is al jarenlang verreweg het meest overvolle landje van Europa. Wanneer gaat het onder de schedel van de bewuste verantwoordelijke politicus eens een keer gisten ?

 25. Fred Mobach

  Gelukkig hoef ik die drukte van 400.000 inwoners niet meer mee te maken. Van een Utrechts stadsjochie ben ik verandert in een plattelander, die geniet van de rust en ruimte in dat ver buiten het dorp gelegen zelf georganiseerde park met weide waarin vrouw en dochters van hun eigen paarden kunnen genieten. We hebben zoveel populieren- en wilgentakken in de grond gestoken en hazelaar zaailingen geplant dat we meer hout jaarlijks oogsten van die tot wel 40 meter hoge bomen dan we in de houtkachel kunnen verstoken. Aardgas is hier nooit aangelegd maar hebben we ook niet nodig. Eieren van onze eigen kippen, brederode stoofperen voor de wekelijkse warme maaltijd, nieuw geplante goudreinet appelbomen voor de wekelijkse appelmoes (en de overmaat voeren we aan de paarden). Boodschatten doen we in wat dorpswinkels. Parkeren doen we op ons eigen landgoed. Reizen soms naar de Poolse grens waar een dochter woont en verder soms een weekend in een B&B in Nederland. Vliegtuigen kennen we alleen van krantenartikelen en daar voelen we ons gelukkig bij. En de dieren wonen ook graag bij ons op het landgoed, zoals herten, hazen, konijnen, fazanten, diverse soorten uilen, sperwers, haviken, spechten, en zo nog wat kleine vogeltjes waaronder honderden mussen en zwaluwen. Zo groen leven zouden sommigen wel willen maar deze consertatief brengt het in de prsaktijk en voelt zich daar gelukkig bij.

 26. Wies

  @Fred
  Je wekt de suggestie dat je übergroen bent ten opzichte van stadsbewoners. Toch is in een stad wonen aantoonbaar duurzamer. Als iedereen op het platteland met lappen grond zou wonen, dan zou dat ook zo zijn weerslag hebben op de ruimte. Om nog maar te zwijgen van het aantal auto km’s dat mensen op het platteland maken. Voorzieningen zoals wegen en de aanvoer van producten is ook relatief inefficiënt op het platteland. Maar prachtig dat je jouw folklore beschrijft. Dat iets groen eruit ziet, wil niet zeggen dat het groen is.

 27. Ihsan

  Er is echt geen tekort aan personeel. Er is een tekort aan inzicht bij HR. Zo solliciteerde ik voor een baan onder mijn niveau, maar werd mijn sollicitatie afgewezen omdat ik niet de juiste kwalificaties zou hebben. Dit terwijl een vriend van mij met een lagere opleiding zo aan de slag kon. Het ging om licht administratief werk (mbo niveau, ik studeerde toen aan de universiteit). Ik heb die mensen van HR toen laten weten wat ik van ze dacht. Ik heb de leidinggevende zelf gebeld en gevraagd wat het probleem was. Dat was er niet, ik kon de volgende dag beginnen. Die losers van HR stonden er bij met hun mond vol tanden. HR is het meest nutteloze onderdeel van een bedrijf. Het zijn mensen die zelf nog nooit echt werk hebben gedaan, dus ze weten ook niet wat voor kwaliteiten je nodig hebt voor een baan. Ik heb ook een keer gesolliciteerd voor een baan in de ICT, werd mij gezegd dat ik eerst een half jaar mocht schoonmaken. Ik ben die onzin over een “tekort aan geschikte arbeidskrachten” echt zat. Het is gewoon een smoes voor luie werkgevers om goedkope krachten uit het buitenland te halen en zelf niets te hoeven investeren.

 28. Nina

  @ Wies

  Het verhaal van Fred Mobach geeft goed aan dat we in de stad Utrecht iets aan het nastreven zijn dat niet haalbaar is.

  Voor frisse lucht (zonder houtstook en uitlaatgassen) en veel bomen/groen moet je niet in een stad gaan wonen.

 29. Leon

  Uiteraard. Iedereen wil in Utrecht wonen omdat het een van de betere plekken is om te wonen in Nederland. In de praktijk heb je ook bijna geen last van de zuurpruimen die op DUIC reageren.

 30. Fred Mobach

  @Wies:
  Ik ben niet übergroen maar leef bewust eenvoudig met veel ruimte waar mijn kinderen en kleinkinderen ook kunnen paardrijden, wandelen, hout hakken en genieten. Wat die auto kilometers betreft kan ik je geruststellen: mijn vrouw maakt de meeste kilometers met haar electrische fiets, onze auto heeft een benzinetank nog half vol van de laatste tankstop in Duitsland zo’n vier weken geleden. De auto gebruiken wij voor bezoekjes aan de kinderen, wekelijks evel boodschappen doen in een nabijgelegen dorp met alle winkels rond hun eigen parkeerterrein en soms het bezowek van een B&B in Nederland. Dat lijkt groen maar is het eenvoudig en puur nuttig. Dus ik ben geen groenling maar een conservatief en voel me daar prettig bij.
  Wat er trouwens zo duurzaam is in een stad snap ik niet, veel aardgas verstoken waar wij ons eigen hout oogsten in een circulair stookproces.
  En ik besef dat niet iedereen op het platteland kan wonen, maar dat hoeft ook niet: dat heet in onze maatschappij keuzevrijheid. Bovendien heb ik nooit getracht de Nederlandse bevolking met 50 % te laten groeien in mijn leven. De aanvoer van producten is niet inefficiënt, die landelijke supermarkt heeft behoorlijk efficiënte beleveringmethoden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).