Meter voor meter laat het gebouw House Modernes zijn gevel zien aan Utrecht. De afbraak van de steiger is begonnen waarmee het beeldbepalende bouwwerk op de hoek van Oudegracht en de Lange Viestraat steeds meer terugkrijgt van zijn oorspronkelijke allure.
De blauwe gevelplaten die veel Utrechters zich vast nog kunnen herinneren komen niet meer terug. Ook de letters van De Planeet zijn afgedankt en de nieuwe naam House Modernes prijkt al op de gevel. Het is een indrukwekkend project waarmee de Utrechtse binnenstad weer een blikvanger erbij krijgt.
“Even wachten”, roept een verkeersregelaar naar enkele fietsers. Juist op dat moment hijst een grote kraan – een elektrische om zo voor minder geluidsoverlast te zorgen voor de buren – een lading naar het dak van het gebouw. Galeries Modernes, Kwantum Hallen, de Blue Building en De Planeet, het pand dat meerdere namen heeft gehad geeft al decennialang smoelwerk aan de betreffende hoek. Nu wordt er gewerkt om de plek klaar te maken voor een nieuwe toekomst.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Steiger
Het pand verdween medio oktober nog achter een grote steiger, maar sinds die tijd is er steeds meer te zien van het pand. Van bovenaf werken de bouwvakkers naar beneden toe waarbij de eerste delen van de steiger al weggehaald zijn. Meter voor meter laat het gebouw zijn gevel steeds meer zien, tot aan straatniveau.
Het is een groot project waar eigenaar Syntrus Achmea Real Estate & Finance voor verantwoordelijk is. Erik Tillemans is projectontwikkelaar bij het bedrijf en komt wekelijks op de bouwplaats om de ontwikkelingen te volgen. Hij loopt net zo goed in pak als met bouwlaarzen en een helm op.
Syntrus Achmea beheert voor ruim 25 miljard euro aan vastgoed en hypotheken. Dat geld is van pensioenfondsen en verzekeraars, die met het rendement op hun investeringen de pensioenen betalen van miljoenen Nederlanders. Tillemans en zijn collega’s zoeken uit welke panden geschikt zijn om te verhuren, verkopen, of om her te ontwikkelen. Dat laatste deden ze bijvoorbeeld in de binnenstad al eerder bij de Neudeflat, en nu dus bij het gebouw op de hoek van de Oudegracht en de Lange Viestraat.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Puzzelen
Als Tillemans de verkeersregelaar aan het werk ziet vertelt hij: “Het is ingewikkeld om hier midden in de binnenstad een bouwlocatie te hebben, de bevoorrading is echt een uitdaging. We willen natuurlijk zo min mogelijk overlast bezorgen en alles moet veilig verlopen.”
De ingrijpende renovatie ging iets meer dan een jaar geleden van start. In oktober 2019 begonnen de sloopwerkzaamheden met het verwijderen van niet-constructieve delen in het gebouw, zoals balies, deuren en plafondplaten. In december volgde het weghalen van wanden en vloeren. “Uiteindelijk bleef alleen het skelet van het gebouw nog over. Het was nodig om zo veel te slopen omdat we het gebouw weer helemaal in topkwaliteit willen krijgen.” Hoewel het gebouw een sterke vernieuwingsslag ondergaat wordt de gevel van het pand in de stijl van het naoorlogse Galeries Modernes hersteld.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Rollende vloeren
Op de begane grond van het gebouw, waar vroeger de grote roltrappen winkelcentrum de Planeet ingingen, wijst Tillemans naar boven. Het lijkt alsof er een groot stuk van de vloer erboven ineens wegschuift, waarna het zonlicht naar binnen komt.
“We zitten aan een van de drukste straten van het centrum van Utrecht. We moesten dus een manier bedenken waarmee we alle bouwmaterialen zo snel mogelijk het pand binnen kunnen krijgen met zo min mogelijk overlast op straatniveau. We hebben op de stoep plek voor één vrachtwagen waaruit de goederen gehesen worden en via een gat in het dak naar alle verdieping getild kunnen worden.”
Omdat een gat, van zo’n 5 bij 5 meter op elke verdieping niet handig is tijdens de werkzaamheden zijn er op elke verdieping verrijdbare vloeren gemaakt. Als een lading naar verdieping 3 moet, gaan de vloeren op de verdiepingen 4, 5 en 6 open zodat de lading daar doorheen kan. Daarna gaan ze weer dicht.
“Als de werkzaamheden klaar zijn laten we de vloerdelen vanaf de derde verdieping weg en wordt het een prachtige vide.” Ondertussen wordt er nog hard gewerkt. Het gebouw is eerst volledig gestript, alleen het skelet van beton stond er nog. Sindsdien zijn ze bezig om het gebouw weer helemaal op te bouwen.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Allure weer terug
Bovenop het dak van het gebouw is er een prachtig uitzicht over de stad. “Maar wat ook bijzonder is zijn deze tegels”, Tillemans laat een paar gebroken varianten zien, “dat zijn de originelen zoals die hier zaten sinds de oplevering van het gebouw rond de jaren 40. Wij hebben stad en land afgezocht om eenzelfde soort tegel, met de juiste kleur, te vinden. En dat is gelukt. Zo hebben we op veel plekken gezocht naar manieren zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke ontwerp te blijven. We zochten ook nog een partij bakstenen om een kolom te maken waar de letters House Modernes op zouden komen. Uiteindelijk kwamen we terecht bij een restpartij van stenen die gebruikt zijn bij het opknappen van het Raadhuis in Hilversum. Laat dat nou net een ontwerp zijn van de bekende architect Dudok, en het oorspronkelijke ontwerp van dit gebouw is van Dirk Brouwer. Hij was een tijdgenoot van Dudok en werkte ook samen met hem.”
Weer verderop is een witte bol te zien, met meer dan 1700 ronde raampjes. “We hebben al die 1700 ronde raampjes aan twee zijden laten polijsten, en daarna heeft de schilder ze allemaal moeten afplakken om de bolling te schilderen. Ongelofelijk werk. Zo iets zouden we nu niet meer helemaal opnieuw maken omdat het te duur is, maar nu het er al is willen we dat natuurlijk graag behouden.”
Tekst gaat verder onder afbeelding
Hoewel corona niet voor problemen zorgt op de bouwplaats – er zijn wel extra bouwketen geplaatst zodat bouwvakkers afstand kunnen houden tijdens het schaften – is het economisch gezien natuurlijk een onzekere tijd. Voor House Modernes zijn er grotendeels al wel huurders. Het gebouw wordt multifunctioneel gebruikt, dus niet alleen maar winkels of alleen maar kantoren, maar van alles wat.
Voor een groot gedeelte is het nieuwe pand straks in gebruik bij Spaces. Dit bedrijf biedt flexibele werkplekken aan, voor zzp’ers maar ook voor grotere bedrijven. In totaal heeft het gebouw ruim 12.000 vierkante meter en circa 7000 daarvan gaat gebruikt worden door de werkplekaanbieder. Ook in het nog te bouwen bijzondere Wonderwoods bij het Jaarbeursplein komt Spaces te zitten. Op de begane grond en de eerste verdieping van House Modernes is plek voor winkels. Voor wat daar komt, zijn nog geen namen te noemen.
Tekst gaat verder onder afbeelding
In de kelder huurt de gemeente Utrecht ruimte voor circa 900 fietsen en die plek gaat zodoende dienen als publieke stalling. Weer een verdieping daaronder is ruimte voor horeca. Wat vooral bijzonder aan deze plek is, is dat deze etage op het niveau van de werf ligt. Via twee werfkelders kunnen bezoekers straks in de rest van de horecaruimten uitkomen.
Omgeving knapt op
Er moet nog wel een paar maanden gewerkt worden voordat House Modernes weer haar oude allure terug heeft. Het pand uit 1941 wordt in een duurzaam jasje gestoken en krijgt energielabel A. Volgend jaar zal de grote glazen gevel met stalen puien weer te bewonderen zijn.
In de omgeving zijn de afgelopen jaren al een hoop gebouwen opgeknapt. Op de kruising met Vredenburg, Lange Viestraat en Sint Jacobsstraat zijn zowel de Bijenkorf, als het pand waar tegenwoordig Decathlon zit flink onder handen genomen. Voor het Apollo-hotel liggen ook vergevorderde plannen. Post Neude is natuurlijk onlangs opgeleverd en het tegenoverliggende pand – waar ING gehuisvest is – op de andere hoek van de Oudegracht en de Lange Viestraat is ook enkele maanden geleden aangepakt. Het knapt er flink op. Tillemans: “Wij zijn ook blij dat we niet alleen een mooi project kunnen maken voor onze beleggers maar dat we ook echt iets bijdragen aan de leefbaarheid van Utrecht. Zo komt een van de meest prominente plekken van de stad weer tot bloei.” In de loop van 2021 moet het project opgeleverd worden.
Geschiedenis
De nieuwe naam van het gebouw House Modernes is een verwijzing naar de naam van het gebouw zoals die bijna honderd jaar geleden al klonk: Galeries Modernes. Dit was een warenhuisketen die dus ook een vestiging had op de hoek Oudegracht en Lange Viestraat. Dat was eerst nog in een allegaartje van gebouwen maar een felle brand in 1939 legde het hele complex in as. Er kwam een noodgebouw op de Neude en de bouw van een totaal nieuwe Galeries Modernes kon beginnen na ontwerp van de Amsterdamse architect Dirk Brouwer.
In 1941 opende het gebouw. In verschillende advertenties was te lezen: “Alle moeilijkheden tengevolge van brand en wereldgebeuren zijn overwonnen, de Nieuwbouw staat er, gereed om te beantwoorden aan het doel van zijn opzet: U voor de toekomst weer in een meer waardige, aangename en gezellige sfeer te kunnen bedienen”, zo adverteerde het bedrijf. Het bleek overigens de laatste opdracht van architect Brouwer te zijn, in de Tweede Wereldoorlog zat hij in het verzet en werd gefusilleerd door de Duitsers.
De warenhuisketen had goede jaren, maar in de loop van de jaren 60 ging het minder. Het bedrijf werd overgenomen door Bijenkorf, vestigingen gingen dicht en werden omgetoverd tot andere winkels. De locatie in Utrecht bleef nog tot 1981 bestaan. Er werd een nieuwe huurder gevonden en dat was Kwantum Hallen. Een grote winkel in tapijten. Het bleek geen groot succes en in de loop van de jaren kwamen er andere huurders bij. In 1991 kreeg het gebouw uiteindelijk zijn blauwe gevel en was de omvorming naar een winkelcentrum en kantoorlocatie compleet. De naam Blue Building werd kort gebruikt en daarna werd het De Planeet. In 2013 kwamen de eerste berichten naar buiten dat de eigenaar het gebouw grondig wilde renoveren. Daar zijn ze vorig jaar mee begonnen.
Meer lezen over de geschiedenis kan in dit verhaal van DUIC-schrijver Arjan den Boer.
Gekoppelde berichten
Galeries Modernes: glazen warenhuis met etalagepromenade
De helblauwe gevelplaten van De Planeet hebben de laatste decennia het zicht ontnomen op de…
50 Reacties
ReagerenZou fijn zijn als de gemeente de Lange Viestraat ook gelijk opknapt, die ligt er qua bestrating en straatmeubilair zeer treurig bij…
Complimenten, dat wordt een echte blikvanger.
Ik voorspel leegstand en verloedering. Wat een kansloos project. Had er luxe appartementen gemaakt. Op winkels zit niemand meer te wachten – zie de leegstand. En waarom ik bij spaces zou gaan zitten is ook volledig onduidelijk.
Het wordt mooi, leuk!
De GalMod!
Wat een idiote naam! Een onmogelijke combinatie van een Engels woord met een Frans bijvoeglijk naamwoord, in meervoud nota bene. Wie heeft dat nou weer bedacht? En hoe spreek je het in hemelsnaam uit: “modern” of “moderns”? Of moet je “house” op zijn Frans uitspreken: “oeze” of zoiets? Of is het een soort Europeaans?
Een visuele verbetering. Maar welke halve analfabeet bedenkt zo’n gekke naam? En… verbouwd voor leegstand, evenals het V&D-gebouw?
Prachtig, modernistisch chic!
Stuurvrouwtje vindt het top!
Wat een vooruitgang! Alleen die naam, daar vind ik wel wat van (wat is er toch mis met Galeries Modernes, in plaats van dit tweetalige taalkundige misbakseltje?). Maar klein leed, het gaat er fantastisch uitzien.
Toko Mitra terug svp
Prachtig! Ik ben heel blij dat dit pand weer in volle oude/nieuwe glorie tevoorschijn komt. Heb die blauwe platen nooit begrepen…
wow mooi hoor!
Wordt een prachtig hoekje daar, oude postkantoor, dit gebouw en daartussen de Oude Gracht, de rondvaartboten en Broodje Mario in zijn marktkraam.
Die naam is nog beetje jammer, maar dat is makkelijk vervangbaar als de boel er eenmaal staat.
Jammer dat het grotendeels kantoorruimte (werkplekken)wordt. Het gebouw zal daarom niet echt in trek zijn voor het winkelend publiek,
Jammer, wel is de buitenkant bijzonder!
Dit gebouw hoort niet in Utrecht. Het is te mooi voor Utrecht. De Utrechter is deze schoonheid bijna niet waardig….A diamond in a goat’s ass.
@Niels: ik ben het helemaal met je eens. Hopelijk veranderen ze de naam nog.
Ook ik vind dat Toko Mitra terug moet komen, heel graag!
Ben ik de enige die zo slim is om te bedenken dat de naam Galerie MOdenrnes een merknaam is, mogelijk vasrt ligt en niet vrijelijk te gebruiken is?
Bromsnor vind het erg mooi worden, behalve de naam. Die schuurt. Maison Modernes?
@ Niels
Ik stel voor om consequent te blijven en het vanaf nu op z’n frans uit te spreken.
Dus ongeveer als
Belachelijke naam, mooi gebouw !
@Scherpschutter: zo u dat al vindt is de enige mogelijkheid om dat te veranderen natuurlijk juist wel door het er niettemin neer te zetten.
Ik word hier in ieder geval erg blij van.
Prachtig gebouw, weer in oude glorie hersteld.
Dat de projectontwikkelaar zijn pak uit trekt wanneer die de verplichte veiligheidslaarzen en helm moet dragen geloof ik echt niet.
Heb er hard om gelachen.
@Niels Bokhove
Eens, ik ga er niet winkelen zolang het zo heet. Winkels zat in de binnenstad.
@Bromsnor
OK, maar dan wel “Maison Moderne”
(verkeerde leestekens gebruikt.)
Dus ongeveer als ” l ‘oez modern “
Mooi gebouw! Nu direct de bovenste verdiepingen ombouwen naar woningen zou ik zeggen. Winkelruimte is er al in overvloed en kantoorruimte ook.
Heerlen heeft sinds 1935 zijn ‘glaspaleis’ SCHUNCK en Utrecht sinds 1941 zijn ‘glaspaleis’ GALERIES MODERNES. Iets minder iconisch maar toch. Een ‘diamant’ voor de binnenstad van Utrecht. Gaat erg mooi worden!
Nu nog de rest van de straat tussen GM en het Apollo hotel.
Ik dacht waar gaan al die reacties nou over? Niks mis met de naam Galeries Modernes toch? Maar nu zie ik dat de naam House Modernes is geworden. Heel bijzonder. Engels – Frans, enkelvoud – meervoud.
Wat een gave renovatie, pand gaat er erg op vooruit!
Helaas niet de oude naam terug, dat zou helemaal mooi geweest zijn.
Ik ben nooit zo’n fan van die badkamertegels op gevels van gebouwen, maar het totale plaatje is heel mooi.
@Len
Eens. Het wordt weer een mooi gebouw. Maar op de render onder de foto ziet het er nog gaver uit, omdat het tegelverband daar veel minder prominent zichtbaar is.
Hoe je het uitspreekt maakt voor de meeste Utrechters niet uit Niels, die hebben het bij de meest simpele Nederlandse dingen al over ketoor, arupols, tandars en het automerk Mietsebietsie.
100% eens met Niels Bokhove!
Uitspraak maar als H&M, dus G&M 😉
@G.H.
Why? Je kunt Da Vinci’s Ornithopter ook wel aan holbewoners demonstreren, maar nooit zullen ze het briljante concept begrijpen of de pure schoonheid ervan inzien. Het is totaal zinloos… Het is een kwestie van tijd tot ze er stenen naar gooien of het ding in mootjes hakken om er een kampvuur mee te voeden.
Je moet culturele barbaren eigenlijk helemaal niet lastig vallen met dit meesterwerk. Laat die zich lekker laven aan een grijsgeverfd spoorhuisje, een infantiele grafity kladderaar of monstrositeiten als die nieuwe Wonderwoods gebouwen met planten op de muren. Is allemaal al moeilijk zat.
Galeries Modernes,
Ja natuurlijk. Zo te zien is die naam niet beschermd. Terug naar een stukje Franse tijd. De UK heeft inmiddels als modeverschijnsel afgedaan.
Mooi pand geworden, maar wat een jeuknaam ☹️
Heerlijk, al het standaard gemekker weer….
Het is nooit, maar dan ook nooit, goed…
Wordt mooi! Een flinke verbetering en doet recht aan het pand. Met een minder kreupele naam zou het enthousiasme nog groter zijn, dus dat is een gemiste kans.
@Manou De R. Klopt absoluut, er komt sowieso een “nickname” voor dat gebouw en gelukkig maar. Matsubatsu (Mitsubishi) en Kappesjiedo (cappuccino) heb ik ik als geboren en getogen Utrechter ook langs zien komen, dus dit komt ook wel goed.
In Rotterdam was men gauw klaar met de Beurstraverse en maakte er Koopgoot van, laten we er in Utrecht dan niet moeilijk over doen en er gewoon Koophoek van maken!
@Kees, Bromsnor dankt u voor de correctie “Maison Moderne” zal het zijn. Als het woningen worden kan het “Maisons Modernes” worden.
Ik kwam er vandaag langs en zag dat de naam House Modernes helaas al op de gevel staat/hangt. Te laat om nog te veranderen.
Waarom dan ook niet de oorspronkelijke naam: Galeries Modernes, in de volksmond afgekort als ‘De Galerie’ teruggebracht als eerbetoon aan de architect Dirk Brouwer die in de oorlog vermoord is omdat hij in het verzet zat ? Overigens: “Ik ga even naar House” of “Je moet bij House zijn,” klinkt van geen kanten maar wel lachwekkend.
De HoMo. Lekker kort.
Dat gezeur over die naam is een overschatting van het Utrechts publiek. De helft kan de naam Media Markt nog niet eens behoorlijk uitspreken en/of schrijven.
Galeries Modernes als naam zal niet gaan aangezien De Bijenkorf die keten ooit gekocht heeft en ongetwijfeld nog eigenaar van de merknaam zal zijn.
Zou dat mooie trappenhuis er nog wel zijn?
Heel mooi dat Modernes een zoveelste leven krijgt. Persoonlijk ben ik blij dat ook het fraaie balkon gehandhaaft blijft. Succes met de exploitatie!
Het voormalige galerie modern was mooi.Maar nu toppi,geweldig voor utrecht.
Als kind kwamen ik er vaak met het gezin, De balustrade kon je ‘s zomers zitten, eten/drinken, prachtig uitzicht. Hoop dat daar weer een koud buffet/lunchroom voor terugkomt. Ranja, met een rietje. (ranja bestaat weer) ….. Saucijzenbroodjes, en koffie voor 25 cent. Gewoon NORMALE koffie. Ipv al die vieze variaties met liters vol dikmakende vollemelk/schuim. en een normaal kopje thee. Aan de overkant vroom en dreesman, met destijds ook een prachtig uitzicht op de viestraat . Daarna kwantumhallen geworden. Het pand werd verwaarloosd. Wat prachtig dat dit is hersteld. Nu hoop ik dat alle megamagnaten eruitgaan en er weer 1 groot warenhuis komt, met bediening zoals dat vroeger was. En je met u aangesproken wordt en niet in casual kleding, en in ABN ipv half Engels. Maw. Hoop ik dat er weer een klasse winkel in utrecht komt, want daar ontbreekt het aan. En horeca IN het pand ipv ervoor aan de gracht, zodat daar kleine ondernemers zonder terras weer normaal kunnen boeren. mooi, prachtig … echt grandioos. Heel goed gelukt ! Nu Aldi er uit jassen en er een kwaliteitswinkel in terug.