Nieuwe burgemeester van Utrecht wordt vanavond voorgedragen Nieuwe burgemeester van Utrecht wordt vanavond voorgedragen

Nieuwe burgemeester van Utrecht wordt vanavond voorgedragen

Nieuwe burgemeester van Utrecht wordt vanavond voorgedragen
Foto: Robert Oosterbroek
De nieuwe burgemeester van Utrecht wordt vanavond voorgedragen. De gemeenteraad zal in een openbare raadsvergadering rond 21.00 uur iemand als nieuwe burgemeester aanbevelen bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De nieuwe burgemeester van Utrecht wordt vanavond voorgedragen. De gemeenteraad zal in een openbare raadsvergadering rond 21.00 uur iemand als nieuwe burgemeester aanbevelen bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Update: Sharon Dijksma wordt de nieuwe burgemeester van Utrecht. Lees hier verder.

De aanbeveling volgt op een periode waarin commissaris van de Koning Hans Oosters met een aantal kandidaten sollicitatiegesprekken heeft gevoerd. Hij heeft een selectie gemaakt en die besproken met de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad. Ook die commissie is vervolgens met kandidaten in gesprek gegaan.

De vertrouwenscommissie van de gemeenteraad maakt vanavond de eerste en tweede voorkeur voor een nieuwe burgemeester bekend in een besloten vergadering. De raad gaat op basis daarvan stemmen wie moet worden aanbevolen als de nieuwe burgemeester van Utrecht. Die naam wordt vanavond dus tijdens de openbare raadsvergadering rond 21.00 uur naar buiten gebracht. Dan weten we wie de nieuwe burgemeester van Utrecht wordt.

Profiel

Toen Jan van Zanen bekendmaakte te stoppen als burgemeester, kwam de gemeente met een oproep aan Utrechters om mee te denken over de nieuwe burgemeester. Daarop kwamen 1.100 reacties.

Als het aan Utrechters ligt, is de nieuwe burgemeester een jonge vrouw die betrokken is bij Utrecht en ervaring heeft met besturen. Ook verbindend en daadkrachtig zijn worden vaak genoemd als belangrijke eigenschappen.

De antwoorden van de inwoners zijn door de gemeente gebruikt voor het maken van een profielschets. Die is vervolgens aangeboden aan de commissaris van de Koning, waarna de vacature voor burgemeester van Utrecht is opengesteld.

Vacature

Op de burgemeestersvacature reageerden 27 kandidaten, waarvan 11 vrouwen en 16 mannen. Onder de sollicitanten zijn twintig kandidaten met bestuurservaring in het openbaar bestuur. Van de 27 sollicitanten zijn er 6 van de VVD, 6 van D66, 5 van de PvdA en 4 van het CDA. Vier kandidaten zijn geen lid van een politieke partij en van twee is dat niet bekend.

Oud-burgemeester Jan van Zanen vertrok in juli naar Den Haag om daar burgemeester te worden. Sinds zijn vertrek is Peter den Oudsten waarnemend burgemeester van Utrecht.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Het zou mij niets verbazen als Stientje van Veldhoven D66 vanavond uit de koker komt zetten. Ben benieuwd…

 2. JdV

  Een ware thriller. Het duur nog even voordat de nieuwe Bond film in de bios komt maar dit is bijna even spannend. Live op TV, als een Championsleague finale of Eurovisiesongfestival. Politiek op het allerhoogste niveau. Douze points pour ‘ L Utrecht. And the winner is…….

 3. herman

  Polletje?
  Jongerius
  Pechtold

 4. Hadek

  Khadija Arib lijkt me de beste optie.

 5. Bert

  Rinda den Besten

 6. Repelstelen

  D66 alle kroonjuwelen ingeleverd om ook een burgermeester te krijgen in een grote 4 stad.

  Sterkte Utrecht

  @hadek, Arib zou ik best een goede keuze vinden!

 7. HArry

  Elke ongekozen D66 burgemeester dient na aanstelling een referendum te organiseren voor een gekozen burgemeester. Nadien mag hij of zij weer vertrekken.

 8. De count

  Sharon dijksma, pffffff.

 9. Barcelona

  Ja, Arib zou een goeie zijn, maar zou ze gesollicteerd hebben?

 10. Stuurvrouwtje aan wal

  Stuurvrouwtje had Arib ook een mooie keuze gevonden!
  Goeie tip Hadek. Jammer genoeg niet gebeurd. Vast niet gesolliciteerd.

  Maar ook wel blij met Sharon.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).