Sharon Dijksma wordt de nieuwe burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma wordt de nieuwe burgemeester van Utrecht

Sharon Dijksma wordt de nieuwe burgemeester van Utrecht

Sharon Dijksma wordt de nieuwe burgemeester van Utrecht
Sharon Dijksma is door de Utrechtse gemeenteraad voorgedragen als nieuwe burgemeester van de stad. Sharon Dijksma volgt Jan van Zanen op die in juli naar Den Haag vertrok.

Sharon Dijksma is door de Utrechtse gemeenteraad voorgedragen als nieuwe burgemeester van de stad. Sharon Dijksma volgt Jan van Zanen op die in juli naar Den Haag vertrok.

De aanbeveling van de 49-jarige Sharon Dijksma betekent dat de procedure bijna is afgerond. De minister zal haar nu voordragen bij de koning, die de nieuwe burgemeester officieel benoemt. De commissaris van de Koning zal Sharon Dijksma uiteindelijk beëdigen. Dijksma is nu nog wethouder Verkeer en Vervoer in Amsterdam. Van 2012 tot 2015 was ze staatssecretaris Economische Zaken en van 2015 tot 2017 staatssecretaris Infrastructuur en Milieu.

Reactie Sharon Dijksma

Dijksma heeft direct gereageerd via een live-verbinding met de Utrechtse raad: “Echt fantastisch, ontzettend veel dank voor dit vertrouwen. Ik heb net een paar dingen meegekregen van de fantastische aanbeveling en het is natuurlijk een enorme verplichting die meteen op mij afkomt en daar wil ik jullie zeer voor danken. Ik praat natuurlijk tegen een scherm waarbij ik jullie niet kan zien, maar ik hoop dat ik dat live wel heel snel mag doen.”

De nieuwe kandidaatsburgemeester van Utrecht vertelt verder: “Ik zou in de eerste plaats willen zeggen dat ik echt heel graag een burgemeester voor alle Utrechters wil zijn en er ook naar uitkijk om niet alleen alle raadsleden maar ook alle inwoners van de stad te ontmoeten. Ik denk dat het belangrijk is, zelfs in een tijd waarin dat ongetwijfeld aan strikte regels gebonden zal zijn, om ook die ontmoeting te hebben en jullie snel te leren kennen.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Dijksma vertelt dat het een lastige tijd is, maar ook dat ze de stad heeft zien opbloeien: “Het is een hele lastige tijd, dat zullen heel veel mensen ervaren, maar dan is het wel belangrijk dat we er met elkaar gaan staan en inderdaad ook de hoop voor de toekomst levend houden. Ik heb Utrecht in de afgelopen jaren zien veranderen en opbloeien en ik hoop eigenlijk dat dat licht waar we naartoe moeten voor iedereen heel snel weer voelbaar en tastbaar is. Ik vind dat we daar echt van alles aan moeten doen om daar samen een bijdrage aan te leveren, als stadsbestuur, vanuit de raad. Ik zou zeggen: ik zie ernaar uit. We zullen met het gezin samen heel snel richting Utrecht komen om te gaan wonen in deze prachtige stad. Dank jullie wel.”

Reactie wethouders

De wethouders van Utrecht heetten Dijksma meteen na de bekendmaking van harte welkom in Utrecht. “Met de voordracht van Sharon Dijksma krijgt Utrecht een ervaren en betrokken bestuurder die als burgemeester een belangrijke rol speelt in het verbinden van alle inwoners en ondernemers in Utrecht. Juist in deze moeilijke tijden als gevolg van het coronavirus is dit belangrijker dan ooit. Wij kijken ernaar uit om samen met de burgemeester verder te werken aan de ontwikkeling van onze stad.”

Reactie van Heleen de Boer, voorzitter van de vertrouwenscommissie

De voorzitter van de vertrouwenscommissie, Heleen de Boer, zei dinsdagavond in de raad: “Dijksma is een sterke en zeer ervaren bestuurder. Sinds mei 2018 is zij wethouder in Amsterdam. Daarvoor was zij kamerlid voor de Partij van de Arbeid en staatssecretaris in verschillende kabinetten. Haar brede netwerk past bij de ambitie van Utrecht en kan ons helpen in onze lobby. Ze ziet kansen om onze sterke positie verder uit te bouwen en heeft tegelijkertijd gevoel voor de knelpunten die met groei en verandering gepaard kunnen gaan.”

Volgens De Boer heeft de raad de overtuiging dat Dijksma voor Utrechters symbool zal staan voor het vertrouwen in de toekomst. “Ze kijkt ernaar uit om Utrecht als thuis te hebben voor haarzelf en haar gezin en zich te wortelen in en te verbinden aan onze mooie stad. Wij hebben er vertrouwen in dat Sharon Dijksma zal handelen met praktische wijsheid, zelfbewustzijn en dat ze laat zien wat ze doet ten dienste van anderen. Ze is zichtbaar, energiek en benaderbaar en staat zo symbool voor het vertrouwen in onze gezamenlijke toekomst. Voor alle Utrechters. We kijken uit naar haar komst als onze nieuwe burgemeester van Utrecht en naar de samenwerking.”

Vacature

Op de burgemeestersvacature reageerden 27 kandidaten, waarvan 11 vrouwen en 16 mannen. Onder de sollicitanten zijn twintig kandidaten met bestuurservaring in het openbaar bestuur. Van de 27 sollicitanten zijn er 6 van de VVD, 6 van D66, 5 van de PvdA en 4 van het CDA. Vier kandidaten zijn geen lid van een politieke partij en van twee is dat niet bekend.

Oud-burgemeester Jan van Zanen vertrok in juli naar Den Haag om daar burgemeester te worden. Sinds zijn vertrek, is Peter den Oudsten waarnemend burgemeester van Utrecht.

Gekoppelde berichten

87 Reacties

Reageren
 1. Nicol

  Yes, wat fijn! Ik had niet eens aan Sharon gedacht maar iemand met veel ervaring. Welkom in Uuuu

 2. Bill

  Wat een drama voor de stad, College bedankt…

 3. De Baliekluiver

  Welkom in Utrecht en ik hoop dat het wederzijds zal bevallen.

 4. Utrechter

  Nou dat zal even wennen worden na van Zanen, onbegrijpelijke keuze. Hopelijk valt het allemaal mee.

 5. Trol

  Nou hier zit werkelijk waar niemand op te wachten, behalve Amsterdammers.

 6. Floor

  Top, een ervaren politica met veel ervaring en van de juiste partij.

 7. HArry

  Wat een drama. Hebben wij ook nog een stem? Ik en andere Utrechters voelen zich zwaar gepasseerd. Kunnen we gelijk de vertrouwenscommissie afschaffen en het geld veel beter besteden.

  ttps://www.ad.nl/utrecht/gesteggel-over-erebaantje-als-voorzitter-vertrouwenscommissie-mag-groenlinks-of-vvd~aa2d71b0/

 8. René

  @Bill: Hoezo “College bedankt”? Hebt u het artikel wel gelezen? En begrijpt u wel hoe het selectieproces in zijn werk gaat? Het is namelijk niet het College dat deze keuze heeft gemaakt. En hoezo “drama”? Het enige dramatische dat ik zie is dat de nieuwe burgemeester ook met burgers als u te maken heeft. Maar dat is niet alleen een drama voor de nieuwe burgemeester.

 9. Anlies

  @bill: want?
  @utrechter: waarom onbegrijpelijk? Omdat het geen zure boze man van middelbare leeftijd is?

 10. Uuutje

  @ Bill

  Waarom is het een drama?

  Het college heeft hier trouwens weinig mee van doen; het is een keus van de gemeenteraad, incl. oppositie.

  @ Utrechter

  Wat is er onbegrijpelijk aan? Overigens was van Zanen 1 van de zwakste burgemeesters die Utrecht gekend heeft: veel woorden, weinig wol.

 11. Géénstijl @Utrecht

  Het wordt tijd voor échte Democratie, tijd voor een referendum …..
  Volslagen onbegrijpelijk deze keuze, Utrecht is verkocht voor een paar politieke aalmoezen.

 12. Piet

  Nou waren er geen betere kandidaten beschikbaar. We zullen zien

 13. M.van Cappellen

  Groot verlies voor de Stad en Amsterdam

 14. Rob

  Het is tenminste een doorgewinterde dame.
  Verrassend!!
  Welkom in utrecht

 15. Vincent

  Heel veel succes Utrecht! Na heel veel betrokkenheid met Groningen, Den Haag en haar voorliefde voor Amsterdam nu toch ineens Utrecht? Ik vraag mij eerlijk af of deze lieve en zachte bestuurster Utrecht echt verder kan helpen maar ik laat mij graag positief verrassen.

 16. Annètje

  Sharon, een dijk van een politica! Uitstekende keuze. Welkom, en veel succes toegewenst!

 17. Barcelona

  Een flinke en betrokken vrouw, vermoedelijk moeten we er blij mee zijn

 18. JdV

  Wie was de 2e kandidaat?

 19. Jan Arie

  Was er echt geen andere kandidaat?

 20. Gerda

  Kan den Oudsten niet aanblijven?

 21. F van wegen

  Dat had beter gekund, moet zo nodig een vrouw zijn, dat is tegenwoordig belangrijke dan kwaliteit. Voordeel van de twijfel maar geven. Totaal geen binding met de stad.

 22. Jeroen

  Ellende! 4e stad van het land en dan krijgen we dit… Bedankt Jan.

 23. Terence

  Welkom!

 24. Marian

  De perfecte keuze!!

 25. Gregor

  Ik blijf het bizar vinden dat een marginale partij als de PvdA, landelijk én regionaal bezien, zoveel burgemeesters van grote steden levert: Rotterdam, Utrecht, Arnhem, Eindhoven etc. Dit is de reinste vorm van regentesk handelen en partijkartels.

 26. Kadoendra

  Ik kan nu wel enorm gaan zeiken maar laat ik haar nu maar eerst een kans geven.

 27. Ton

  Leuk toch, voor iedereen die zeker wist dat we Pechtold zouden krijgen.

 28. Ahme

  Goede keuze, iemand met ruime bestuurlijke ervaring en een prettig mens in de omgang.

 29. Ben

  Utrecht kan zo’n powervrouw wel gebruiken. Een uitstekende keuze, gepokt en gemazeld in de politiek en voor niemand bang. Succes Sharon !

 30. Yvon

  Goede keuze voor Utrecht

 31. Rico

  Welkom in Utrecht! Hopelijk kunnen we je binnenkort in het echt zien 🙂

 32. Katrien L.

  Nog geen binding met Utrecht, maar wel veel ervaring. Voordeel van de twijfel. Want bestuurlijk is ze top.

 33. Danny

  Wat een lekkere, zure, Nederlandse reacties. Alsof we met mevr. Dijksma op school gezeten hebben. Misschien eerst een kans geven?

 34. Rob H.

  Dit riekt me iets teveel naar de standaard Pvda-baantjescarrousel, maar Dijksma mag het bewijzen. Welkom Sjerren!

 35. Hebbe

  Sorry , n i et mijn burgemeester lekker in Amsterdam blijven ……

 36. Utrechter

  Wat een drama voor onze stad.

 37. Herman

  Enthousiaste dame, leuk en welkom!

 38. Petrus

  Nou, als reaguurder kan ik nu zeggen: helemaal goed! Veel succes en plezier in onze stad meid!

 39. wollie

  pech voor de mensen die weer een vvd’er wilden…
  told you so 🙂

 40. Wijnand Paauw

  Dit is geen goed nieuws helaas. Veel te links voor de stad

 41. Nina

  Leuk weer een vrouwelijke burgemeester èn met veel bestuuurlijke ervaring. Lijkt me een goede keuze.
  Welkom, mevrouw Dijksma en veel werkplezier gewenst in ons mooie Utrecht.

 42. Luuk Upuuk

  Ze heeft samen met de koning het nieuwe station geopend en is al vaker in Utrecht geweest voor haar werk. Dat zijn natuurlijk de perfecte kwalificaties voor deze job. Ben benieuwd of ze het verschil tussen Utrechter en Utrechtenaar kan uitleggen…

 43. Inez

  Ik ben er blij mee. Veel succes en plezier Sharon, je bent welkom!

 44. Mark

  De door ons gekozen gemeenteraad heeft dit namens en voor ons geregeld, gebaseerd op voorkeuren van Utrechters. Een ervaren bestuurder die zich voor de stad wil inspannen, is dat slecht nieuws? Om hier bij voorbaat al negatief op te reageren is … negatief. Ben benieuwd hoe zij het gaat doen, misschien over een tijdje beoordelen?

 45. Massegast

  Effe kijke hoor. Hoe mot dat nou op z’n Utregs? Sjaron van Dijkenburgh, volgens mijn.

 46. Kees K.

  Sharon , van harte welkom , een prachtvouw in een prachtstad .

 47. Bennie

  Geen ruggengraat.

 48. Miffy

  Sharon maakt hier gelijk kennis met onze zwartgallige. Gewoon negeren dat soort schorrie morrie. Welkom Sharon en succes.

 49. Bakfiets

  We gaan het zien.

  Wat ik extreem storend vind is het feit dat vooraf al werd vastgesteld dat het een vrouw moest worden. Wat zou de wereld zeggen als het andersom was, het een man moest zijn? Deze extreem linkse benadering laat zien dat de politiek Utrecht haat en niet vrij laat denken en doen.

  Zullen we nu eens ECHT gaan voor gelijke kansen ongeacht geslacht, leeftijd, etnische achtergrond, etc. Gewoon de beste kandidaat.

 50. Pete

  Vraag,,,pvv heeft 20 zetels,,maar geen enkele burgemeesterspost,,,,how comes?

 51. Nick Schas

  Kiek es oan! Een echte Utrechtr ne als ik zelf mien jongns!
  Moak er wa von Sharon!

 52. paul

  Gefeliciteerd, een heel goede keuze om te kiezen voor een zeer nationale ervaren bestuurder die tevens juist ook de problematiek van de grote stad kent!
  Utrecht staat voor de enorme opgave om veel meer te anticiperen op haar groei met bij behorende OV en Woningbouw thema’s. Verwacht dat een wethouder uit Amsterdam veel beter een bredere perspectief hierop heeft dan een regionale burgemeester die eerst nog jaren een leer curve heeft of zelfs zoals Brouwers altijd klein steeds bleef denken.
  Ook is belangrijk dat Utrecht nog veel sterker haar rol in de Randstad en internationaal invult.
  Top, veel succes !

 53. JdV

  Ach, bekijk het van de positieve kant. Het kan altijd erger. Pechtold bijvoorbeeld. Maar Dijksma betekent dat er de komende jaren absoluut niet zal worden gehandhaafd, ze staat bekend als te lief en besluiteloos. Verantwoording nemen is niet bepaald haar sterkste punt blijkt uit haar track record. Bovendien, waarom mag een splinterpartij als de PvdA de burgemeester leveren van de 4e stad van NL? PvdD+50plus is net zo groot als de PvdA. Maar goed, ook Sharon moet natuurlijk wel tot haar 67e worden voorzien van een inkomen uit de baantjescarrousel. Dus ik verwacht veel ellende en weinig als positieve bijdrage van deze nieuwe burgemeester. Wel goed voor de omzet van de theeleveranciers, die zien hun winst met sprongen stijgen door alle kopjes thee die gedronken zullen gaan worden.

 54. Ton

  Als je als staatssecretaris op Landbouw het respect weet te winnen van zowel varkensboeren als dierenbescherming heb je in ieder geval talent voor het burgemeesterschap.

 55. paul

  @ Gerda, Den Oudste mist ieder elan voor een grote stad, dat is duidelijk waarneembaar…

 56. bawang putih

  al die bakken kritiek kreeg Halsema ook toen ze burgemeester van amsterdam werd, en ze doet t goed vind ik, dus niet allemaal zo negatief

 57. SH

  Ik denk dat het een goede keus is. Vanuit haar rol als wethouder in Amsterdam ken ik haar als betrokken, scherp en bijzonder sterk in het debat. Ze laat niet met zich sollen en dat kan Utrecht wel gebruiken.

 58. Wouter

  Welkom en veel succes!

  @Pete: misschien zegt het feit dat ze in nog geen 10% van de Nederlandse gemeenten mee hebben gedaan in de gemeenteraadsverkiezingen wel iets.

 59. Zuilen030

  Voorlopig het voordeel van de twijfel, allang blij dat Alexandertje niet komt.
  Succes wijffie.

 60. Bromsnor

  Bromsnor is verheugd, Dijksma is een tof wijf met veel ervaring. Politieke signatuur is niet belangrijk. Welkom Sharon!

 61. jan

  Waarom geen ervaren manager uit het bedrijfsleven? Iemand die de stad kent en liefde heeft voor de stad. Het is in de politiek altijd grabbelen uit dezelfde bak met mensen. Durf eens iets anders. Ja het is nu een vrouw pfff nou en.

 62. Erwin

  @Pete: waarom de PVV geen burgemeester heeft ondanks de 20 (virtuele) zetels? Omdat dat dat geen criterium is. Criteria zijn bestuurlijke ervaring, mensen kunnen verbinden, een netwerk hebben etc etc. Allemaal eigenschappen waarin de PVV niet bepaald uitblinken.

 63. Scherpschutter

  Goed nieuws. Ze kan als burgemeester niet zoveel schade aanrichten als politica.

 64. Joepie

  @ Erwin

  Er zijn ook geen PVV’ers die solliciteren. Wil je burgemeester worden moet je in de eerste plaats een sollicitatiebrief schrijven.

 65. vak K

  @ Erwin
  Jij beweert nogal wat, dat is hooghartigheid waar Nederland aan ten onder gaat.Alsof alleen laaggeletterden PVV stemmen…daar vergis je je goed in Erwin

  Dit soort kartel toestanden kwam vroeger voor in het Oostblok of dictaturen….nou…kijk eens om je heen naar de baantjes carrousel…klopt toch van geen kant….niets is wat het lijkt!

  Maart 2021 niet schrikken hoor!

 66. ceeteewee

  Gekozen door gemeenteraad? Of daar neergezet na schimmige onderhandelingen in het Partijkartel. Niets is zo ondemocratisch als het benoemen van een Burgemeester, zeker in een grote stad.

 67. Yttje Knol

  Plezierige verrassing dat Sharon Dijksma onze nieuwe burgemeester wordt.
  Ik woon 40 jaar in deze mooie stad en ben blij met deze opvolger van de gewaardeerde Jan van Zanen. Haar optreden valt altijd op door realiteitszin, nuchterheid en ze heeft ‘eigen’ geluid. Veel bestuurlijke en politieke ervaring.
  Van harte welkom en veel succes met de klus!

 68. René

  @ JdV: Daar gaan we weer met allerlei fact free beweringen. U denkt zeker ook dat in Amerika de communisten de verkiezingen hebben gestolen. Het tegendeel van wat u beweert, is namelijk het geval. Dijksma staat juist bekend als doortastend, besluitvaardig en direct. Zie bijvoorbeeld https://www.trouw.nl/nieuws/de-kleine-revolutie-van-sharon-dijksma~b673043a/

 69. Piet

  Je kunt kennelijk burgemeester worden zonder noemenswaardige opleiding?

 70. G. de Vries

  Moet Utrecht nu blij zijn met deze burgemeester zonder ervaring in dit vak? Effe anderhalf jaar wethoudertje gespeeld in A’dam, een fikse bijnaam vergaard en nu burgemeester in de vierde grote stad? Omdat de baantjescarrousel nu eenmaal moet draaien in het oude PvdA-kartel?
  Waren er echt geen betere kandidaten met heuse bestuurlijke burgemeesterervaring? Utrecht degradeert zichzelf weer tot een dorp waar iemand mag oefenen tot het ambt. Helaas geen garantie voor de toekomst.
  Utrecht verdient beter!

 71. Géénstijl @Utrecht

  Misschien een goed idee om onze burgemeester een kans te geven,mocht het zo zijn dat ze er niks van kan dan gaan we de straat op om haar te ontslaan.

 72. Utrechtvoorutrecht

  Mooi! Veel ervaring en verbindend. Je kunt de eeuwige zeikerd toch nooit tevreden houden, dus daar luisteren we gewoon niet naar. Niks mee te winnen.

  @jan Je wilt liefst wat tegenwicht bieden aan “het bedrijfsleven”.

  @Pete Een strafblad doet het niet zo goed bij een sollicitatie. Prima dat je daarmee voor de PVV in de kamer komt, maar als burgemeester gaat dat wat ver.

 73. isabelle

  Topkeuze, dit is de meest daadkrachtige vrouw binnen de overheid.

  Ik ben er blij mee!!

 74. Peter Utreg

  Je zal maar burgemeester moeten worden van een stad met zo veel huilstruiken, betweters en complotgekkies. Mensen die anderen kansloos achten voor een funcitie voordat iemand überhaupt is begonnen. Ik heet Sharon van harte welkom en geef haar alle kans om te laten zien wie ze is en wat ze kan.

 75. Utrechtse Jantje

  Ik wens deze dame veel wijsheid toe , het zou mijn keuze niet geweest zijn , ik had liever een persoon met andere bestuurskwaliteiten gezien en zonder politiek rugzakje . Maar dat schijnt tegenwoordig niet meer te kunnen …Verder had ik liever een betrokken Utregter gezien ……

 76. Marcel

  Ja, daar zat ik al op te wachten. Gelukkig heeft een burgemeester niks te vertellen in de raad. Zij is voorzitter en mag linten knippen en bla bla doen. Het laat wel wederom zien dat politiek typisch iets is wat de gewone man/vrouw niet meer begrijpt. VVD burgemeester gehad en dan naar PvdA? Kan het nog gekker?

 77. Linlin

  Fijn! Welkom Sharon, je gaat het gewoon heel goed doen.
  En super dat we nu eindelijk weer een vrouwelijke burgemeester hebben. Er zijn al veel te veel (zelfingenomen) mannen op dit soort posities.

 78. claudia

  welkom! Dat het een termijn wordt met veel daadkracht en vernieuwingsslag waarbij de stad weer een plek is voor iedereen. En dat er ook spijkers met koppen worden geslagen als dat nodig is! Fijn dat u er bent. .

 79. Janah

  Geheel eens met @Peter Utreg. Welkom.

 80. Don

  Burgemeester is het enige vak waar je zonder ervaring in de 4e stad van Nederland mag beginnen. Of zou het lidmaatschap van bepaalde politieke partijen hier hebben meegespeeld. De baantjes fabriek heeft zijn werk weer gedaan.

 81. Pol

  Burgemeester zonder enig relevante opleiding; dat is toch opmerkelijk.

 82. Ton C. Kroon

  @Sharon: Welkom! Zoals je hierboven ziet hebben we in Utrecht wel wat zuurpruimen. Maar wees gerust. Het betreft zoals gebruikelijk een hele kleine minderheid die vooral herrie maakt. Jammer dat ze de optimistische Utrechters wat overschreeuwen. Die zijn veelal uit deze digitale beerputten vertrokken. Maar ze zijn er gewoon nog! Het leuke daaraan is dat die positieve Utrechters in levende lijve te ontmoeten zijn. Overal en nergens. Je gaat ze zeker tegenkomen. Ze zijn vaak herkenbaar aan hun ideeën voor de toekomst. Ze hebben plannen en wensen voor de stad.
  Succes! Positief Utrecht ziet uit naar goede samenwerking!

 83. Wim Vreeswijk

  In 1994, dus 26 jaar geleden, mocht ik enkele gastlesjes Maatschappijleer geven in het Stedelijk Gymnasium en daar zat zowaar ook Sharon Dijksma namens de PvdA-jongeren. Zij stelde mij 2x een vraag en verder bleef het stil bij deze persoon. Dat was mijn ervaring met haar en die was niet wereldschokkend..

 84. Koel Hoofd

  Beste reaguurders.
  Deze zeer intelligente dame krijg je niet gek, zij krijgt wel al die huilstruiken in Utrecht gek omdat ze (vriendelijk lachend) keihard door die verstikkende walm van morele emoties heen prikt….
  En dat is precies wat deze exclusieve inclusieve en compleet van de realiteit losgezongen stad nodig heeft!

 85. Anne Marie ten Berge

  ‘Volgens De Boer, (GroenSlinks) ook plaatsvervangend raadsvoorzitter, heeft de raad de overtuiging dat Dijksma voor Utrechters symbool zal staan voor het vertrouwen in de toekomst. WEG met dat symbool. Of ik vertrouwen heb in de toekomst maak ikzelf wel uit.

 86. Katja

  @Wim Vreeswijk; dus je baseert je mening op een voorval van 26 jaar geleden ?
  Ze heeft in 020 en als staatssecretaris misschien wat mindere dingen gedaan, maar van mij mag ze het proberen. Ik wens haar succes.

 87. Joep

  Waar is de mening eigenlijk op gebaseerd dat ze haar werk slecht doet?

  2 x uitstekend gefunctioneerd als staatssecretaris op 2 moeilijke departementen waar mening topstuk is gesneuveld. Op beide departementen als puinruimer gefungeerd. Het Fyra-drbacle gefixed, puin geruimd bij Pro-rail en NS, vrienden met milieubeschermers EN varkensboeren. Misschien wat kort als wethouder gewerkt, maar bedenk dat ze daarvoor gevraagd is en haar ambitie ergens anders ligt; zie haar staatssecretarisschappen en haar sollicitatie als burgemeester in Nijmegen (waar ze ook al de vertrouwensxommissie achter zich kreeg).

  Misschien heeft ze in A’dam wel afgesproken dat ze bij een dergelijke kans weg kon? De termijn in A’dam zit toch al op de helft en de beleidslijnen zijn al gemaakt. Haar opvolger moet vooral het werk afmaken en de rit uitzitten.

  En passant regelt ze op 1 van haar laatste werkdagen nog even 1 miljard voor het doortrekken van de metro in Amsterdam. https://www.google.nl/amp/s/amp.nos.nl/artikel/2356400-eerste-miljard-voor-doortrekken-noord-zuidlijn-tot-schiphol-is-binnen.html

  En hoezo partijkartel? De PvdA heeft helemaal niet meer zo veel te vertellen het land. Veel PvdA-burgemeesters? Ze solliciteren fanatiek en ze leveren ook goede kandidaten: zie Abouteleb en Marcoush. Daarnaast is het de VVD die al meerdere keren negatief in het nieuws gekomen bij het lekken in burgemeesterssrlectieprocedures en het beïnvloeden van kandidaten hierbij. Zie deze leuke link: https://www.google.com/search?client=ms-android-samsung&source=android-home&source=hp&ei=7liuX-jfNYu7kgXC_bWQBA&q=vvd+lekken+burgemeesters&oq=vvd+lekken+burgemeesters&gs_lcp=ChFtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1ocBADMgUIABDNAjoFCAAQsQM6AggAOgUILhCxAzoCCC46CAgAELEDEIMBOgUIIRCgAToGCAAQDRAeOgcIIRAKEKABUMQLWPI-YLJFaABwAHgAgAGAAYgBxxOSAQQ2LjE4mAEAoAEBsAEA&sclient=mobile-gws-wiz-hp. De VVD levert volgens mij ook meer burgemeesters.

  Nogmaals, kandidaten moeten wel solliciteren willen ze kans maken. Je kan wel een Utrechts profiel opstellen, maar dan moeten er wel Utrechtse kandidaten solliciteren. En als ze dat doen moeten ze ook maar goed genoeg zijn. Een burgemeester heeft meer aan een landelijk netwerk en lobbykwaliteiten (om iets voor de stad en haar burgers te betekenen) dan een lokaal smoel.

  Wat heeft van Zanen nu eigenlijk gedaan, behalve een geldverslindende tour en vuelta binnen gehaald (waar de stad miljoenen op moest toeleggen en moest bezuinigen op amteursport en amateurkunst en het verenigingsleven)?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).