Nieuwe gevelsteen aan stadhuis om 100 jaar kiesrecht te vieren | De Utrechtse Internet Courant Nieuwe gevelsteen aan stadhuis om 100 jaar kiesrecht te vieren | De Utrechtse Internet Courant

Nieuwe gevelsteen aan stadhuis om 100 jaar kiesrecht te vieren

Nieuwe gevelsteen aan stadhuis om 100 jaar kiesrecht te vieren
Het stadhuis in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
Er komt een gevelsteen aan het stadhuis in Utrecht om 100 jaar kiesrecht te vieren. Burgemeester Jan van Zanen onthult de steen op vrijdag 27 september 2019 om 13.00 uur. In 1919 werd het algemeen kiesrecht ingesteld en mochten in Nederland mannen én vrouwen stemmen.

Er komt een gevelsteen aan het stadhuis in Utrecht om 100 jaar kiesrecht te vieren. Burgemeester Jan van Zanen onthult de steen op vrijdag 27 september 2019 om 13.00 uur. In 1919 werd het algemeen kiesrecht ingesteld en mochten in Nederland mannen én vrouwen stemmen.

De steen wordt geplaatst na een motie van de gemeenteraad. Marjet Douze van het Utrechts Geveltekenfonds en initiatiefnemer van de gevelsteen, vertelt na de onthulling het verhaal achter de steen. Het ontwerp is van Britt Nelemans.

Aansluitend is er in het stadhuis een programma voor bewoners en raadsleden. Zij gaan met elkaar aan tafel en zullen deze middag praten over het verleden en de toekomst van Utrecht als het gaat om gelijke rechten en behandeling. Raadsleden Hester Assen van de PvdA en Sophie Schers van GroenLinks gaan vertellen wat deze viering, gelijke rechten en behandeling voor hen betekent.

3 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    Uitstekend. Het is goed om het begin van de definitieve dictatuur van de minderheid en de introductie van onze semi-socialistische overheid te herinneren. In 1919 werden de meeste van uw individuele rechten (de enige werkelijke rechten die bestaan) afgepakt.

    In 1914 zette de overheid al haar eerste hondsbrutale stap in het knechten van burgers en werd de eerste inkomstenbelasting ingevoerd. Een ongevraagde invordering van de vruchten van arbeid, die met agressief geweld werd afgedwongen. Wie niet wilde betalen ging de bajes in en werd opgesloten tussen moordenaars, dieven en verkrachters wegens het plegen van de ‘misdaad’ niet te willen betalen voor diensten van een gewapende bende waar nooit om gevraagd is.

    In de beginjaren leverde het innen van de buit de overheid echter veel problemen op. Burgers moesten er niets van weten en waren bovendien gewapend. Wapenbezit was nog niet verboden in die tijd. Burgers konden zich nog verdedigen tegen overheidstirannie. Daarom werden alle burgers in 1919 via diezelfde overheid verplicht ontwapend via de Vuurwapenwet (waarmee Nederland in 1940 ook een eenvoudige prooi voor het nationaal-socialistische Duitsland werd) en werd in hetzelfde jaar het stemrecht (een plicht uiteraard, geen recht) ingevoerd, waarmee de degradatie van vrije burger tot horige van politici definitief geformaliseerd was. De ‘inkomsten’ van de overheid stegen na ontwapening van de burgers in no-time tot boven de 50% van wat alle burgers samen verdienden….Ze kregen er bitter weinig voor terug.

    Uitstekend dat deze donkere dagen in onze vaderlandse geschiedenis herinnerd zullen worden en wie verstandig is zal de dagen herinneren om wat ze zijn: het einde van de vrijheid in Nederland.

  2. Koel Hoofd

    @ scherpschutter, ik kan me altijd wel vermaken met je cynisme.

    Ik vraag me echter al jaren af wat dat vrouwenkiesrecht nou eigenlijk heeft opgeleverd? Kan iemand daar wat licht op schijnen?

  3. Theo

    Leuk, @Scherpschutter. Je teksten bevatten altijd ook waarheid, en het is een mooie uitdaging voor de lezer om er uit te halen wat hem aanstaat.

    In het licht van deze verworvenheden past ook het streven van het gemeentebestuur om te bevorderen dat alle ambtenaren op dezelfde manier denken.
    Een stap verder is het beleid om te zorgen dat ook alle burgers hetzelfde denken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).