Wat moet er gebeuren met het brugwachtershuisje bij de Oranjebrug? Inwoners van Utrecht mogen stemmen op hun favoriete idee. Zij kunnen kiezen uit een gedenkplek, een ijssalon, een microwoning en een startpunt van een interactieve wandeltocht.
Het brugwachtershuisje bij de Oranjebrug over de Vaartsche Rijn wordt al jaren niet gebruikt. Op het oog is het ook niet echt meer een huisje te noemen. Er staat nog een fundering van waar het huisje ooit op stond, met daaronder een opvallende benedenverdieping die onderdeel is van de kademuur. Achter het huisje is een trap die leidt naar een klein plateau langs de waterlijn.
In juli deed de gemeente een oproep om ideeën voor een nieuwe invulling van het gebouwtje in te sturen. Daaruit zijn nu vier inzendingen geselecteerd, waar op gestemd kan worden.
Gedenkplek
Het eerste initiatief is een algemene gedenkplek. De initiatiefnemer ziet graag dat er een stadsmonument komt, dat van het huisje een plek van rust en bezinning maakt. “Een plek om te denken aan degene die de reis naar de overkant al gemaakt hebben”, zegt de bedenker in een video.
IJs-en koffiebar
De volgende suggestie: een ijs- en koffiebarretje. De initiatiefnemer denkt aan een terras op het kleine plateau aan het water. Het moet een ontmoetingsplek voor de buurt vormen, waar ambachtelijk (n)icecream geserveerd wordt, ijs dat volledig uit bevroren fruit bestaat.
Microwoning
Het meest ingrijpende plan is dat van een microwoning met een publieke functie. Op de fundering moet een verdieping komen, met daarop een kubusvormige sociale huurwoning. Onderin het gebouw is ook in dit plan ruimte voor een kleine koffiebar. Op de bouwtekening is op het dak een metershoge duikplank te zien. Op het oog lijkt deze olympische hoogtes te bereiken.
Startpunt interactieve wandeltocht
Als dit plan wordt gekozen, komt de brugwachter terug in het huisje. Maar dan als begeleider van een escapewandeling. Dat is een escaperoom, in de vorm van een wandeling. Door de hele wijk komen puzzels om op te lossen en codes om te kraken. Aan de hand hiervan ontdekken deelnemers lokale verhalen.
16 Reacties
ReagerenEscaperoom lijst leuk, maar duidelijk dat dit alleen door een paar mensen per maand gebruikt wordt en verder niets verandert in de wijk.
Een microwoning en/of koffie-ijstent bieden daarintegen elke dag waarde en verrijken de buurt.
Duikplank lijkt prima face onmogelijk om veiligheidsredenen, dus verdacht dat dit door de selectie kwam.
beginpunt van een wandeling
Een plek voor het kunstwerk van Jan Bons dat eerst op het Vredenburg op het Dixons-pand was bevestigd?
Kan wat kleur aan deze grauwheid bieden.
De reis naar de overkant? Daar begrijp ik niets van.
Ik heb een voorkeur voor een niet genoemde optie, nl. afbreken.
Micro woning met koffie bar. Perfecte startplek voor sup tocht rondje Utrecht.
En dan wel alles gerund door bewoners sociale micro woning.
Ingrijpend maar wel mooi plan
Duikplank??
En dan de nekbreken door de afgedankte fietsen in het water…
Wat Jelmer zegt. Prima combinatie van eerder genoemde ideeën.
Doe maar poffertjes 😋
Jammer dat de keuze voor een drive-by koffieshop niet bestaat.
Los van de vraag of je op de nog bestaande fundering wel of niet iets neerzet zou ik willen adviseren om niet aan de gang te gaan met de kwetsbare gemêleerde platen 10 x 18 meter van Jan Brons maar eens te kijken naar b.v. het kleurrijke tegeltableau 2.50 x 25 meter van Dick Elffers. Ook het keramieken wandwerk Relatie kind en wereld 1.64x 2.34 meter van JJ den Rooden-Wolff en betonnen wandwerk Handel 0.95 x 2.21 meter van Pieter d’ Hont zouden volgens mij niet misstaan op de onderliggende kadewand. (voor zover mij bekent allen aanwezig in het gemeente depot Tractieweg)
Maar het moet per sé ijs in de vorm van bevroren fruit zijn? Doe dan maar een gedenkplek of zo.
Waarom kunnen ze het niet laten zoals het nu is? De tijd en moeite die hierin wordt gestopt is toch gewoon onzinnig. En bovendien moet niet alle ruimte worden opgeslokt door terrassen of andere invullingen.
@jdv. Een boat drive-thru coffeeshop zou wellicht nog mooier zijn.
Gewoon zo laten , klaar.
Ik ben voor de start van een escape-wandeling!
Ze zeggen wel eens dat de Bijbel het meest invloedrijke boek in de geschiedenis van de mens is, maar onder de Utrechtse ambtenarij is dat duidelijk Nudge van Richard Thaler en Cass Sunstein. Zelfs een bloody brughuisje ontsnapt niet meer aan de ‘choice architecten’ ..LOL