Nieuwe muurschildering in hartje Utrecht eert oogheelkundige F.C. Donders Nieuwe muurschildering in hartje Utrecht eert oogheelkundige F.C. Donders

Nieuwe muurschildering in hartje Utrecht eert oogheelkundige F.C. Donders

Nieuwe muurschildering in hartje Utrecht eert oogheelkundige F.C. Donders
Foto's: Robert Oosterbroek
Je moet heel wat aan je ogen mankeren, wil je het nieuwste eerbetoon aan oogheelkundige Franciscus Cornelis Donders over het hoofd zien. Vanaf de zijmuur van zijn voormalige werkplek, aan de Wijde Begijnestraat in hartje Utrecht, kijkt de wetenschapper voorbijgangers met een kritisch onderzoekende blik aan. Het is het vijfde werk gemaakt door De Strakke Hand in de serie Utrechtse muurformules.

Je moet heel wat aan je ogen mankeren, wil je het nieuwste eerbetoon aan oogheelkundige Franciscus Cornelis Donders over het hoofd zien. Vanaf de zijmuur van zijn voormalige werkplek, aan de Wijde Begijnestraat in hartje Utrecht, kijkt de wetenschapper voorbijgangers met een kritisch onderzoekende blik aan. Het is het vijfde werk gemaakt door De Strakke Hand in de serie Utrechtse muurformules.

Baanbrekende wetenschap, daar gaat het om bij de serie muurschilderingen die de naam Muurformules heeft meegekregen. Het project is opgezet door de natuurkundigen Ingmar Swart en Sander Kempkes en de schilderingen zijn van De Strakke Hand.

De nieuwste muurschildering gaat over Franciscus Cornelis Donders (1818-1889). Veel Utrechters zullen zijn naam weleens gehoord hebben. Hij was pionier in de oogheelkunde en verwierf een grote reputatie. Er staat een groot standbeeld van hem op het Janskerkhof en er is een straat in de stad naam hem vernoemd. In die straat zat voorheen ook het Ooglijdersgasthuis. Dat ziekenhuis is een voortzetting van het gasthuis dat eerder door Donders werd opgezet in de binnenstad.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Specialisme

Voordat Donders zich ging focussen op het oog was de medische wetenschap nog een vrij algemeen werkveld, zonder al te veel specialismen. Artsen en wetenschappers bestudeerden en behandelden zo ongeveer alles, ook oogaandoeningen. In de negentiende eeuw groeiden oogaandoeningen echter uit tot een heuse volksziekte, en nam de behoefte aan meer specialistische kennis hierover toe.

Donders bestudeerde allerlei aspecten van het oog, bijvoorbeeld oogbewegingen en aandoeningen. Hij was een van de eerste Nederlandse medici die een oogspiegel – instrument om het oog te inspecteren – gebruikte om het inwendige van een oog te kunnen bestuderen. Zijn naam als oogarts trok gaandeweg steeds meer oogpatiënten naar zijn praktijk in Utrecht. 

Tekst gaat verder onder afbeelding

Gasthuis

In 1858 opende hij in Utrecht een ziekenhuis speciaal voor oogheelkunde: Het Nederlands Gasthuis voor behoeftige en minvermogende ooglijders. Op de zijkant van het monumentale pand, aan de Wijde Begijnestraat, waar dit gasthuis was gevestigd prijkt nu de muurschildering ter ere van Donders. In dit gebouw zit tegenwoordig het Eye Hotel.

“Het is geweldig dat we deze muurschildering konden plaatsen op de plek waar Donders zijn praktijk had”, zegt Sander Kempkes, een van drijvende krachten achter de schildering. “Het is een unieke plek met een unieke geschiedenis.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Treffend aan de schildering zijn de onderdelen die terugkomen bij oogtesten, waar Donders veel aan heeft bijgedragen. De letters OOG zijn bijvoorbeeld geschreven met openingen, zoals bij een oogtest. De lijnen eromheen verwijzen naar een test voor astigmatisme, een oogaandoening die leidt tot optische vervormingen. De formule op de muurschildering beschrijft hoe het oog zich aanpast aan lichtomstandigheden.

Donders verdient de Utrechtse muurschildering als geen ander, vindt Kempkes, ook al ligt de nadruk bij de serie schilderingen vooral op de natuurkunde. “Donders was een zeer bekend wetenschapper in Utrecht”, zegt Kempkes. Donders deed experimenten aan het oog en het brein die tegenwoordig prima onder de biofysica of psychologie zouden vallen. Er is zelfs een psychologische vakgebied ontstaan door zijn onderzoek. Wat ik zelf heel boeiend vind is dat de termen als bijziend en verziend door Donders zijn gecategoriseerd, ingedeeld en verklaard. Ik heb jarenlang natuurkundelessen gegeven waarin dit terugkwam, maar had geen idee dat dit in Utrecht is gedaan!”

 

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. Wim

  Sorry hoor, maar die muurkliederhype begint echt hilarisch te worden. Het straatbeeld verrommelt. En wie zorgt er voor het onderhoud? Over 10 jaar zien ze er allemaal shabby uit.

 2. Herman

  Prachtig!
  Wordt hoog tijd voor een muurschilder route door Utrecht. Inmiddels de nodige bijzondere muurschilderingen te bewonderen.

 3. Michael

  Geweldige schildering!

 4. Wilma

  Waanzinnig mooi en knap gedaan
  Overal wanneer ik langs zo’n prachtige muurschildering kom , wordt ik blij
  Hopelijk komen er nog veel meer
  Bedankt 🙏🏼❤️🙂

 5. Utrechtse Jantje

  Sorry hoor @ Wim , maar jou opmerking over deze meer dan geweldige en interessante Muurschilderingen , die ik bewust met ‘n hoofdletter M schrijf … zullen echt wel door het collectief van De Strakke Hand in de gaten worden gehouden , en zo nodig worden bijgehouden , dat verwacht ik zeker wel van deze unieke Vakgroep , dus dat wat jij ,, geklieder ,, noemt … zou ik maar eens beter gaan bekijken , in plaats van je ondeskundige en domme opmerking ….

 6. Sjaak

  Wim dat is onzin

 7. passalacqua

  @Wim
  zet je allerbeste bril op en fiets ff langs strosteeg,oosterkade en burg.reigerstr, mijn favoriet is die op strosteeg, in blauwe tonen

 8. Wim

  @Wim,gaan de onderwerpen op deze fantastische muurschilderingen boven je pet.

 9. Utrechtvoorutrecht

  @Wim En het internet verrommelt door uw onzinnige opmerkingen onder elk artikel. Ook maar mee stoppen dan.

 10. Peter van Zoest

  Lieve help! Straks is geen blinde muur in Utrecht meer veilig voor de kliederaars.

 11. Rien

  @Herman
  Bij het Gilde Utrecht kun je zo’n wandeling aanvragen

 12. Route

  @ Herman:

  Die zijn er al:

  https://www.oud-utrecht.nl/nieuws/666-route-langs-muurschilderingen
  https://www.ontdek-utrecht.nl/route/85972/street-art-route-utrecht

 13. Binnenstadbewoner

  Een aanwinst!

 14. Johan

  De hele stad valt over dat kermisobject dat op het voormalig postkantoor op de Neude is geplaatst. Maar als vervolgens zo langzamerhand elke lege muur van een kermisplaat wordt voorzien, juicht de hele stad.
  Gooi het maar in mijn pet; ik snap dat niet.

 15. Peer

  Super!

 16. Koel Hoofd

  Utrecht heeft er weer een Muurpareltje bij.

  @Wim
  Liever ‘muurkliederij’ van een paar echt talentvolle kunstenaars dan van die vele wannabee creatief edoch volkomen talentloze graffitikleuters.

 17. Sleutelkoning

  Al meer dan 5 jaar een muurschildering in de Ridderschapsstraat die er nog steeds fris en onbeschadigd uitziet, terwijl deze muur voorheen als canvas voor verschillende graffity spuiters werd gebruikt. Deze kunstwerken wordt gerespecteerd en niet bezoedeld met onzinnige uitingen.
  Wij zijn er enorm blij mee, en nog dagelijks staan mensen erbij stil en worden er foto’s van gemaakt.
  Inderdaad weer een muurpareltje erbij!

 18. Zwaon

  Pure kunst en dat hangt zomaar bij je aan een muur … 🙂

 19. Trots op Utrecht!

  Schitterend omdat zowel kunst als wetenschap en stads historie op hoog nivo worden gekoppeld ! Dat onderscheidt Utrecht.
  Wat mij betreft iedere lege wand in de stad voorzien van een doordachte muur kunst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).