Nieuwe plannen Universiteitsmuseum bekend | De Utrechtse Internet Courant Nieuwe plannen Universiteitsmuseum bekend | De Utrechtse Internet Courant

Nieuwe plannen Universiteitsmuseum bekend

Nieuwe plannen Universiteitsmuseum bekend
Het nieuwe ontwerp van het Universiteitsmuseum
Het nieuwe ontwerp van de Universiteitsmuseum is bekend. De instelling zou eigenlijk vanaf maart 2018 twee jaar dichtgaan voor een grondige verbouwing, maar de eerdere plannen kregen veel kritiek. Daarom ging dat ontwerp niet door en moest er een nieuw plan gemaakt worden. Dat is nu klaar. 

Het nieuwe ontwerp van de Universiteitsmuseum is bekend. De instelling zou eigenlijk vanaf maart 2018 twee jaar dichtgaan voor een grondige verbouwing, maar de eerdere plannen kregen veel kritiek. Daarom ging dat ontwerp niet door en moest er een nieuw plan gemaakt worden. Dat is nu klaar. 

De huidige unieke gevel van het museum is ontworpen door architect Koen van Velsen en won eerder de Rietveldprijs. Veel mensen vinden het een prachtig gebouw. Alleen voldoet het volgens het Universiteitsmuseum niet meer aan het huidige gebruik van het museum. Het museum is in zijn huidige vorm gebouwd met de ambitie om 25.000 bezoekers per jaar te trekken, maar vorig jaar kwamen er 75.000 mensen op af.

Op de eerdere plannen van het museum was echter kritiek, waaronder van het Cuypersgenootschap. De universiteit is in gesprek gegaan met allerlei belanghebbenden in een stadsgesprek. Vervolgens heeft De Zwarte Hond, het architectenbureau dat verantwoordelijk is voor de vernieuwing, na overleg met de oorspronkelijke architect, Koen van Velsen, een aangepast ontwerp gemaakt. In het ontwerp dat er nu ligt, blijven de gevel en het karakter van het huidige gebouw intact.

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

Het Universiteitsmuseum in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek

Nieuw ontwerp

In het nieuwe ontwerp worden de grootste knelpunten voor het museum opgelost. Door het entreegebied uit te breiden en een deel van de huidige kantoren bij het museale deel te betrekken, komt er meer ruimte voor tentoonstellingen en faciliteiten voor de groeiende bezoekersstroom zoals garderobe, toiletten en receptie.

Het gebouw moet zo het open karakter behouden met zicht op de achterliggende Oude Hortus. Architect Kees Kaan, die namens Van Velsen mee heeft gekeken tijdens het ontwerpproces, stelt dat het ontwerp de hoofdopzet van Van Velsen ‘volledig respecteert’. Er is inmiddels vooroverleg geweest met de Commissie Welstand en Monumenten.

Tevreden

Paul Voogt, directeur van het Universiteitsmuseum: “Ik ben tevreden met de gevonden oplossing. We zijn er in goed overleg met het Cuypersgenootschap en de architect van het oorspronkelijke gebouw uitgekomen. Daarbij hebben we compromissen moeten sluiten, maar het belangrijkste is dat we met deze verbouwing en vernieuwing de museumbeleving naar een nog hoger niveau kunnen brengen, voor een nog groter publiek.”

Over het nieuwe museum vertelt Voogt: “In het nieuwe museum wordt de bezoeker zelf onderzoeker. Een goede bezoekerservaring is altijd het uitgangspunt geweest van de hele vernieuwing en dat kunnen we realiseren met de gevonden oplossing. Er komt meer expositieruimte, met meer aandacht voor de actualiteit en innovatieve concepten, plus betere faciliteiten. Kortom: we kunnen aan de slag om een op de toekomst gericht onderzoeksmuseum te worden dat past bij de huidige tijd en bij een universiteitsstad als Utrecht.”

Het Universiteitsmuseum Utrecht organiseert op 15 oktober van 17.00 tot 18.30 uur een publieksbijeenkomst over de vernieuwings- en verbouwingsplannen van het museum. 

Gekoppelde berichten

1 Reactie

Reageren
  1. Marc

    Hee, die lelijke GSM mast wordt van het dak gehaald! Goed nieuws

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).