Nijmegen, Rotterdam en nu ook Utrecht vergoeden kosten wijzigen geslacht geboorteakte Nijmegen, Rotterdam en nu ook Utrecht vergoeden kosten wijzigen geslacht geboorteakte

Nijmegen, Rotterdam en nu ook Utrecht vergoeden kosten wijzigen geslacht geboorteakte

Nijmegen, Rotterdam en nu ook Utrecht vergoeden kosten wijzigen geslacht geboorteakte
Archieffoto
In navolging van Nijmegen en Rotterdam vergoedt gemeente Utrecht nu ook deel van de kosten die komen kijken bij het aanpassen van iemands geregistreerde geslacht. Om precies te zijn gaat het om de kosten van een deskundigenverklaring. Die is nodig om het geslacht op de geboorteakte en in de Basisregistratie Personen (BRP) aan te passen.

In navolging van Nijmegen en Rotterdam vergoedt gemeente Utrecht nu ook deel van de kosten die komen kijken bij het aanpassen van iemands geregistreerde geslacht. Om precies te zijn gaat het om de kosten van een deskundigenverklaring. Die is nodig om het geslacht op de geboorteakte en in de Basisregistratie Personen (BRP) aan te passen.

De Utrechtse fracties van Partij voor de Dieren en BIJ1 wilden van het college weten of Utrecht de bijkomende kosten voor de administratieve wijziging van geslachtsregistratie (met terugwerkende kracht) zal vergoeden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Nijmegen, vergoedt Utrecht niet alle kosten.

“Wij zijn bereid om de deskundigenverklaring te vergoeden”, lichtte burgemeester Sharon Dijksma toe. “We zijn ook aan het kijken of er nog mogelijkheden zijn, binnen het beperkte budget dat de wethouder heeft, om die vergoeding eventueel met terugwerkende kracht te vergoeden.”

Geen bugdet

De bijkomende rechtskosten voor rechtszaken of de kosten voor het aanvragen van een nieuw paspoort, identiteitskaart en rijbewijs worden door de gemeente Utrecht niet vergoed. Daar is volgens burgemeester Dijksma geen kwijtscheldingsbeleid voor en geen budget.

Eerdere soortgelijke verzoeken van andere groepen werden afgewezen door de gemeente, zegt Dijksma, zoals gratis ID-kaarten voor mensen met een laag inkomen. “Dan is het moeilijk verdedigbaar als we dat nu wel zouden doen.”

Iemands geslacht aanpassen op hun geboorteakte en in de BRP is gratis, maar daar is nu nog een deskundigenverklaring bij verplicht. Die kost 65,00 euro en het gesprek dat daarvoor met een deskundige gevoerd moet worden, kost 250,00 euro.

‘Zijn wie je bent’

Er ligt nu een wetsvoorstel, de zogenoemde transgenderwet, om dit aan te passen. Dat zou betekenen dat iemand die ouder is dan 16 jaar geen deskundigenverklaring meer nodig heeft om in de geboorteakte het geslacht aan te passen.

“Daar zijn we erg voor”, zegt de burgemeester. “Het recht om te kunnen zijn wie je bent, is essentieel.” Ze citeert daarbij belangenorganisaties die vaak zeggen: “Trans- en intersekse personen weten zelf prima wie ze zijn”.

Volgens Dijksma is het tegenstrijdig met het recht op zelfbeschikking dat iemand, zeker als diegene ouder is dan 16, dan nog ‘ingewikkelde gesprekken moet voeren om hun identiteit te bewijzen’. Dijksma: “Ook deskundigen hebben aangegeven geen toegevoegde waarde te zien in die verklaring. Dat is denk ik ook heel relevant.”

32 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Hoe werkt dat dan als die mensen die geslachtverandering hebben ondergaan naar een land op vakantie gaan waar ze niet zo ruimdenkend zijn?
  Concreet voorbeeld, Tunesie, heel bekend vakantieland, lekker warm en goed voor toeristen want die brengen geld op. Daar hadden ze in 2010 nog treinen met mannen en vrouwen rijtuigen. Ik zat als argeloze Hollander verkeerd en werd zeer vriendelijk edoch wel dringend verzocht om me bij mijn eigen geslacht te voegen.
  Ik denk niet dat je die mensen kan uitleggen wat transgenderidentiteit is.

 2. Kloek

  @ Koel Hoofd

  Als het geslacht van een man in dat van een vrouw (of vice versa) is omgezet zal diegene dat probleem niet hebben in Tunesïe, wat volgens het paspoort is diegene immers een man of vrouw (en heel vaak heeft iemand die dit wil ook zijn of haar lichaam laten aanpassen).

  Het probleem bestaat wel bij geslacht X en geen lichamelijke aanpassingen. Maar ja, ik zou ook mensen die genderneutraal zijn en erg opkomen voor LGHBTQI+ rechten niet aanbevelen om naar landen als Tunesë op vakantie te gaan. Voorkomen is immers beter dan genezen.

 3. Max

  Nog maar even los van het vergoeden hiervan snap ik niet dat dit kan.
  Ik dacht dat we het gezamenlijk eens waren geworden dat gender en sex/geslacht niet hetzelfde is en dat je dus van gender kan veranderen.
  Waarom is het dan toch mogelijk om in officiële documenten je biologische sex/geslacht ook aan te passen!?

 4. BdV

  Ik voel me een beetje een saaie achterblijver, die nog nooit van geslacht is veranderd.

 5. Hans

  Koel Hoofd, wat wilt u met het intrappen van deze open deur
  eigenlijk beweren?

 6. Utrechtvoorutrecht

  @KH Nou en? Dan ga je toch niét naar Tunesië. U ziet werkelijk waar o-ver-al beren op de weg. Wat u bedoelt is: fijn dat de gemeente doet wat het Rijk had moeten doen.

 7. Cas

  Mijn vraag is waarom? Als ze het willen veranderen moet je gewoon betalen. Niemand verplicht ze iets. Dit is typisch gooien met geld wat gewoon zonde is

 8. Chef Plongeur

  Krijg ik nu dan ook de kosten vergoed sie gemoeid waren bij naamsverandering?!! Kostte me ook een bakvol centen!!

 9. Rob

  In Oostenrijk zijn 8 miljoen mensen gevaccineerd.
  Daar moest je voor de prik een vragenlijstje invullen met oa de vraag man, vrouw of x.
  48 mensen hebben de x aangevinkt.
  Dit zegt me iets over de discrepantie van hoe groot het ‘probleem’ is en hoeveel aandacht er naar uit gaat…

 10. Uuu

  @ Cas

  Mensen kiezen er ook niet voor om in het verkeerde lichaam geboren te worden.

  1953 heeft gebeld……Ze willen hun opvattingen terug.

  De gemeente heeft trouwens beslist. Jouw individuele mening doet verder niet meer zoveel ter zake. Ik zie het probleem niet zo. Het is een simpele handeling voor een gemeenteambtenaar en dat rechtvaardigt echt niet tientallen euro’s hoor. Het vinkje veranderen. Er wordt dus ook geen verlies geleden door de kosten niet in rekening te brengen. Het zou ook maar om enkele tientallen personen per jaar gaan.

 11. Frank

  Fijn die vergoeding, ook al gaat het niet om alle kosten. Heel steunend, vooral gezien de motivatie.

 12. Kloek

  @ plongeur

  Nee

 13. Katja

  18 miljoen tekort voor jeugdzorg, en dan dít ? verkeerde prioriteit.

 14. S

  Waarom wordt geslacht überhaupt bijgehouden in de BRP? Waarom moet iemands geslacht eigenlijk op paspoort of id-kaart?

 15. Henk

  @Rob
  Waar heeft u deze informatie vandaan?

 16. Cas

  @ uuu, de handeling kost gewoon geld. Kunnen ze dat echt niet opbrengen? En omdat je iets voelt moet het maar gratis zijn? Hele rare beredenering. Je hebt de mogelijkheid en daar moet iemand voor werken dus gewoon betalen en niet huilen

 17. Deelauto

  @rob spijker op de kop. In alles wat je doet met met gemeenschapsgeld kijk je naar welke impact maakt het. Over hoeveel lui hebben we het in Utrecht 2 of 3? Al deze inzet en aanpassingen kost wss rond 100k ok goed in te voeren. Gelukkig kunnen ze de inwoners altijd nog plukken voor meer budget

 18. Scherpschutter

  @Rob 16:58

  Er zit een bredere gedachte achter, als u het mij vraagt. Het gaat om transhumanisme. Wat je ook vindt van mensen als Schwab en Yuval Harari, ze hebben natuurlijk wél volkomen gelijk over het feit dat er een bizarre Vierde Industriële revolutie zit aan te komen. Werkelijk ongelofelijke technologieën staan op het punt van doorbreken. Denk alleen al aan Crispr-Cas, quantum computing en A.I. in bredere zin, met daarbovenop bijvoorbeeld de gedachte om die technologieën te combineren met het menselijk lichaam.

  De mens is nu nog mens. In absolute zin als juridische zin, maar in hoeverre (of voor zoverre) is daar zometeen nog sprake van als mensen het menselijk lijf kunnen verrijken met technologie of zelfs compleet kunnen modificeren middels genetische modificatie?

  De komende decennia gaan veranderingen plaatsvinden binnen de mensheid die we ons op dit moment nog maar nauwelijks kunnen inbeelden. De buitensporige hoeveelheid aandacht op het moment voor een handvol transgenders is als u het mij vraagt de geesten een beetje rijp maken voor de nog veel extremere vormen van verandering van menselijke transitie die de komende decennia gaan plaatsvinden.

  Over 40 jaar heb je cyborgs met een IQ van 1000 of mensen die hun lichaam zodanig hebben gemodificeerd dat ze niet eens als mens meer te herkennen zijn. Identiteit als mens als zodanig zal ter discussie komen te staan. Dit zijn pas de eerste stapjes in die richting.

 19. Rob

  @henk,
  Podcast, krant, maar ook wetenschappelijk onderzoek uit Zweden laat zien dat het gaat om 0,4% van de bevolking waarvan overigens een groot gedeelte na geslachtswijziging(helaas) zelfmoord pleegt. Wist u overigens dat de grootste sex-change kliniek in Engeland is gesloten vanwege het enorme aantal claims van daar geopereerde mensen die later spijt hebben gekregen.

 20. Yoshua

  De gemeente zou het gelijkheidsbeginsel respecteren door iedere Utrechter een bedrag van € 315.- te schenken.
  Het nobel wat de gemeente wil betekenen voor een enkele inwoner.
  Maar gelijke monniken gelijke kappen.
  Een trans man/vrouw dient gelijk te worden behandeld.
  Nu stoppen we mensen in een hokje, terwijl ze gewoon mens zijn als ieder ander.
  Als trans man/vrouw zou je niet moeten willen dat je een stempeltje krijgt dat je niet in staat bent om € 315.- te betalen om je droom te verwezenlijken.
  Jammer dat we nergens lezen en horen of deze personen het fijn vinden om als niet normaal, zelfs zielig, te worden neergezet door de politiek.
  Art.1 moet leidend zijn.

 21. w

  @scherpschutter
  altijd al een zeer groot vermoeden gehad dat uw blik op de wereld ietwat verward is, na ‘t lezen van de cyborgs heeft u dat ietwat teniet gedaan LOL!

 22. Hans

  @ Scherpschutter

  U klinkt een beetje als Victor Frankenstein.
  Dat was ook zo’n romantische ziel.

 23. Utrechtvoorutrecht

  @Katja U wilde vliegtuigen voor Oekraïne? En wat kosten die dan? Ik ben bang dat financiële plaatjes wat ingewikkelder zijn dan u wilt geloven.

 24. Rob

  @scherpschutter,

  Interessante gedachte. Dit zou ons dus een beetje moeten voorbereiden op wat er komen gaat. Ik ben over 40 jaar waarschijnlijk dood of in ieder geval in de winter van mijn leven en dat vind ik, met dit toekomstbeeld in gedachte hélemaal niet erg.

 25. Scherpschutter

  @w

  U doet net alsof ik iets raars zeg, maar een cyborg is niets anders dan een cybernetisch organisme, ofwel een lijf dat is versmolten met technologie. C’est ca. Wel, dat bestaat nu al. Denk alleen al aan protheses met ingebouwde A.I., waardoor de protheses functioneren alsof ze onderdeel van het lijf uitmaken. Techniek versmolten met het lijf. Zo kan ik nog 20 voorbeelden noemen.

  En kijk alleen al wat smartphones vandaag de dag al voor ons betekenen. Nu zitten deze functies en intelligentie nog in een smartphone, maar de eerste stappen om dat allemaal te integreren in het lichaam zelf middels een interface zijn allang gezet…Neem Neuralink, van Elon Musk. Zo zijn er nog tientallen bedrijven die eraan werken.

  Over 40 jaar (een astronomische hoeveelheid tijd als je bedenkt hoe snel het nu al gaat met technologie) is de symbiose tussen lijf en technologie al lang voltooid. Combineer dat gegeven vervolgens met quantum computing (tegen die tijd vermoedelijk al weer lachwekkend achterhaald) en andere vormen van A.I., en zeg ik dan werkelijk iets raars wanneer ik stel dat er over 40 jaar cyborgs rondlopen? Het bestaat nu al! In deze technologisch spreekwoordelijke oertijd…

  Transgenders trekken vandaag de dag al opgetrokken wenkbrauwen links en rechts, maar kunt u zich enigszins voorstellen hoe ‘weird’ de toekomst wel niet gaat worden?! En combineer dit alles dan nog eens met technieken als Crispr-Cas, waarmee extreme genmodificaties (u kunt het zo gek niet verzinnen wat u aan uw lijf kunt wijzigen) mogelijk worden die u uitvoert vanuit uw huiskamer…

  Geloof me; de nabije toekomst al gaat pas echt weird worden!

  @Hans 13:56

  Tja. Ik kan het ook niet mooier maken dan ik denk dat het gaat worden, maar dat wordt echt de toekomst. Techniek in het lijf wordt een (te) grote verleiding voor velen…. Wat zou u doen als u met een in een minuutje geimplanteerd A.I. chipje in uw brein instant een IQ van 1000 zou kunnen realiseren…?

  Like it or not; we gaan het tijdperk van transhumanisme in.

 26. Scherpschutter

  @Rob 15:56

  That makes two of us… U en ik blazen over een paar decennia onze laatste adem uit in een wereld waar we meer dan vermoedelijk écht hélemaal niets meer van begrijpen. Maar dan ook echt hélemaal niets…LOL.

  De oudjes vandaag de dag kunnen de hedendaagse moderne wereld al nauwelijks bijbenen. Die krijg je e-mail en contactloos betalen al nauwelijks uitgelegd, laat staan een smartphone. Moet u nagaan hoe wíj het als oudjes straks voor de kiezen krijgen in een wereld met A.I. driven cyborgs met adelaar-DNA voor zicht, panter-DNA voor atletische skills en een IQ van 1000+ dankzij quantum computing chips in het brein. Discussies gaan we nooit meer winnen van de jeugd van de toekomst in ieder geval..LOL.

  Transgenders zijn nog maar het begin van iets groters. Transhumanisten zometeen. Die gaan pas echt los…

 27. w

  @scherpschutter
  haha vermakelijk, hopelijk kunnen ze tzt ook iets implanteren wat verwardheid bij sommige mensen reduceert 😉

 28. Rietje

  Was er niet iets met gelijke behandeling ?

 29. Koel Hoofd

  @Rob 15:56
  Sluit me daarbij aan

  @Scherpschutter 15:57
  SF auteurs zijn de beste visionairs.
  Wat jij beschrijft heb ik 40 jaar geleden al een SF boek over gelezen.
  In die toekomst konden mensen een afspraak boeken en zich compleet laten ombouwen, inclusief vachten, pauwenstaarten, 6 armen en andere wilde fantasieen. Dat kon je om de dag doen want je lijf, of wat er nog over was van je genen, moesten na de verbouwing wel even bijkomen.
  Het gaf wel wat verwarring met vrienden en kennissen, want die herkenden je niet gelijk… Met de crispr-cas komt die destijds nog onmogelijke waanzinnige fantasie rap binnen handbereik.

 30. Scherpschutter

  @Koel Hoofd

  Als je ook maar een minimale jaarlijkse rate van vooruitgang in acht neemt in de ontwikkeling van Crispr-Cas technologie, dan moeten dat soort mogelijkheden er binnen 5-10 jaar beslist zijn, voor zover en indien het niet nú al bestaat. Want wat het publiek ziet is natuurlijk niet de laatste stand van de wetenschap…Het publiek ziet nu pas publiekelijk wat feitelijk al jaren en jaren geleden eigenlijk al bestond, hè?

  Het is in mijn beleving verre van ondenkbaar dat er nú al genetisch- en/of technologisch gemodificeerde super-mensen rondlopen met een IQ dat het gemiddelde met een tienvoud overtreft waar werkelijk niemand nog weet van heeft…

  En dan maakt de mens zich druk over het mogelijke klimaat in het jaar 2100…Er lopen binnen nu en 40 jaar geavanceerde cyborgs rond op deze planeet, al dan niet met een blauwe luipaard-staart en drie tieten….LOL

 31. R. Stekelenburg

  Ik behoor tot de lgbth+scene maar vind dit belachelijk.

 32. Bromsnor

  Bromsnor heeft weliswaar een snor, maar vindt geslacht niet zo belangrijk. Hoeft ook niet in zijn paspoort. Mijnheer Bromsnor, mevrouw Bromsor, wat een gedoe, doe Bromsnor maar gewoon “beste Bromsnor” en u.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).