NK Tegelwippen is van start gegaan, waaronder in Utrecht; ‘We zetten in op minimaal 10.000 tegels’ NK Tegelwippen is van start gegaan, waaronder in Utrecht; ‘We zetten in op minimaal 10.000 tegels’

NK Tegelwippen is van start gegaan, waaronder in Utrecht; ‘We zetten in op minimaal 10.000 tegels’

NK Tegelwippen is van start gegaan, waaronder in Utrecht; ‘We zetten in op minimaal 10.000 tegels’
Utrecht is een van de veertig steden die meedoet aan het NK Tegelwippen dat dinsdag van start is gegaan. Het idee is dat er in een maand tijd zoveel mogelijk tegels plaatsmaken voor groen. De stad die de meeste tegels omwipt, wint het kampioenschap.

Utrecht is een van de veertig steden die meedoet aan het NK Tegelwippen dat dinsdag van start is gegaan. Het idee is dat er in een maand tijd zoveel mogelijk tegels plaatsmaken voor groen. De stad die de meeste tegels omwipt, wint het kampioenschap.

Met het NK Tegelwippen wordt op een ludieke manier aandacht gevraagd voor een serieus probleem. Wanneer er in een stad namelijk te veel bestrating is kan het regenwater slechter worden opgevangen, is het tijdens de zomerdagen nog warmer en is er minder plek voor bijvoorbeeld vogels en insecten.

“Minder tegels en meer groen, het klinkt simpel. En dat is het ook”, zegt wethouder Kees Diepeveen. “In de openbare ruimte vervangt de gemeente asfalt of stenen door groen waar dat kan. Bijvoorbeeld bij de herinrichting van het Malieblad, maar ook op de Eykmanlaan. Ook op kleinere schaal kunnen we veel bereiken, bijvoorbeeld door een deel stoeptegels te vervangen door een kleine strook of blok aan groen, zoals op de Oranjerivierdreef.”

Oproep

Maar de gemeente kan het niet alleen. Grofweg 40 procent van de buitenruimte in Utrecht is van de gemeente. De overige 60 procent is dus van particulieren en bedrijven. “Daarom wil ik alle inwoners van de gemeente Utrecht oproepen om een paar tegels te wippen en te vervangen door groen of een geveltuintje. Samen maken we het verschil”, aldus de wethouder.

Utrechters die mee willen doen kunnen terecht op de website van het NK Tegelwippen. Hier kan worden ingevuld hoeveel tegels plaats hebben gemaakt voor groen. De gemeente zegt in te zetten op minimaal 10.000 tegels die door bewoners worden vervangen door planten, bloemen of gras.

14 Reacties

Reageren
  1. Piet

    Prachtig 2 tegeltjes eruit in de voortuin en iets verderop een paar rijen asfalt op de A27 erbij.

  2. Kees

    @Piet
    Dat asfalt ligt er nog niet dus tot die tijd kunnen die twee tegeltjes er wel uit.

  3. c.

    Ik zou heel graag het beton uit het herderplein willen wippen, maar ik ben niet sterk genoeg. Ik weet dat het een kunstwerk is, maar wat heb je er aan als dat kunstwerk alleen van boven te zien is (zie ook vredenburgplein)?

  4. Inez

    Het filmpje suggereert dat je overal zomaar stenen uit de grond mag wippen. Maar dat lijkt me niet.

  5. Piet

    @Kees Het gaat mij niet om mijn 2/3 tegeltjes, het gaat erom dat wat je predikt ook doet.
    Dus als de overheid dit initieert zelf het goede voorbeeld geeft. Hier gaat het om de wethouder maar het kabinet vind dat heel Nederland dient thuis te werken maar zitten elkaar wel allemaal te besmetten.
    Je kan wel iets van de burger verwachten maar laat de overheid eerst zelf het goede voorbeeld geven.

  6. Jan v. Steen

    Enkele stoeptegels eruit, maar vervolgens bomen kappen in Amelisweerd en daar asfalteren.

  7. Isabelle

    ….maar wel een bos omkappen bij Amelisweerd.

    Hoe dan?!?!

  8. Bart

    Klopt zeker dat de overheid het goede voorbeeld moet geven. Maar dat ontslaat ons niet van de mogelijkheid zelf ook mee te doen. Of dat nou gaat om zoveel mogelijk thuis the werken of bij te dragen aan een leefbare omgeving. In dit geval in je eigen tuin zoveel mogelijk tegels eruit halen. Als je als excuus aanvoert dat de overheid iets wel of niet doet loop je te makkelijk weg voor je eigen verantwoordelijkheden.

  9. Cico

    @c dat komt omdat het Herderplein van oorsprong een waterplein is. Je kan hem laten vollopen in de zomer voor verkoeling en in de winter kon je erop schaatsen. Dit is wegbezuinigd

  10. kobalt

    Sorry maar ik wip liever iets anders,stenen doen pijn.

  11. Scherpschutter

    Isabelle 11:20

    In Zeist is een bos. Langs de A27 staat een strookje jonge bomen.

  12. Angelique

    Liggen hier in de wijk stoepen van wel 10 meter breed. Mijn vingers jeuken, maar ik moet daar toch echt afblijven ben ik bang

  13. Lexus

    @Scherpschutter: typisch voorbeeld van de klok hebben horen luiden. En dan ook nog een gebarsten klok… Ga zelf eens de bossen in om het met eigen ogen te zien. Goed voor lichaam en geest!

  14. Katja

    A (jakkes) 27 wordt door het Rijk doorgedrukt, gemeente is tegen verbreding, dus tegelwippen (lijkt mij best pijnlijk, slechte woordgrap), staat hier los van.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).