‘Nog steeds intimidatie bij abortuskliniek in Utrecht’ | De Utrechtse Internet Courant ‘Nog steeds intimidatie bij abortuskliniek in Utrecht’ | De Utrechtse Internet Courant

‘Nog steeds intimidatie bij abortuskliniek in Utrecht’

‘Nog steeds intimidatie bij abortuskliniek in Utrecht’
Het Vrelinghuis. Foto: Bas van Setten
De maatregelen die in Utrecht genomen zijn om intimidatie door anti-abortusdemonstranten bij de kliniek aan de Biltstraat te stoppen zouden weinig effect hebben. Het Humanistisch Verbond luidt nu de noodklok omdat de problemen bij verschillende klinieken in Nederland blijven aanhouden.

De maatregelen die in Utrecht genomen zijn om intimidatie door anti-abortusdemonstranten bij de kliniek aan de Biltstraat te stoppen zouden weinig effect hebben. Het Humanistisch Verbond luidt nu de noodklok omdat de problemen bij verschillende klinieken in Nederland blijven aanhouden.

De abortuskliniek op de Biltstraat heeft al langer last van ‘agressieve anti-abortusdemonstranten’. Mensen die het gebouw bezoeken, zoals vrouwen die een abortus willen ondergaan, worden aangesproken door demonstranten.

De gemeente Utrecht is al meerdere malen in gesprek gegaan met de anti-abortusdemonstranten van ‘Schreeuw om Leven’. De burgemeester liet eerder al weten dat de demonstranten niet bij de toegangen naar de kliniek mogen staan om mensen aan te spreken en te demonstreren. In de omgeving demonstreren kan wel.

De problemen in Utrecht staan niet op zichzelf. Een jaar geleden startte het Humanistisch Verbond de campagne ‘Vrij om over je eigen buik te beslissen’ om aandacht te vragen voor de toenemende intimidatie van abortuskliniek-bezoekers.

Noodklok

De vereniging van humanisten luidt nu echter de noodklok. “Helaas is het bij praten gebleven. We zijn een jaar verder en niets is veranderd. We spraken met elf van de veertien klinieken over de status van intimidatie van abortusklinieken, waaronder het Vrelinghuis in Utrecht.”

Ondanks gesprekken met gemeenten en politie is de intimidatie daar niet afgenomen volgens het Humanistisch Verbond. Manager Bar-Lev Querido van het Vrelinghuis, de kliniek in Utrecht vertelt: “In Utrecht is het probleem niet effectief aangepakt. Nog altijd worden bezoekers opgewacht, toegang tot de kliniek bemoeilijkt, aangesproken of nageroepen, bestookt met ‘woorden Gods’, of ze krijgen folders of plastic embryo’s in de handen gedrukt.”

Bufferzones

Het Humanistisch Verbond wil nu dat er ruime bufferzones rondom de klinieken worden ingesteld en dat die ook gehandhaafd gaan worden. “Iedereen heeft het recht om te demonstreren, maar vrouwen moeten veilig en ongestoord de kliniek kunnen bezoeken. Bufferzones zijn een oplossing. Anti-abortusdemonstranten worden daarmee op afstand gehouden zodat vrouwen ongehinderd naar binnen kunnen.”

Er is ook een petitie om gemeentes op te roepen om de bufferzones in te stellen. Deze is maandagmiddag ruim 22.000 keer ondertekend.

Gekoppelde berichten

27 Reacties

Reageren
 1. Utrechter2

  Rekbare woorden als intimidatie gebruiken zonder het te definiëren is mensen verdacht maken. Ook humanisten zijn maar mensen 😉

  En als de aantijgingen waar zijn (met dwang of erger folders en babypoppetjes in handen, tassen of zakken stoppen), dan kan de politie ingrijpen en hoef je niet de media, en uiteraard, de politiek te bespelen.

 2. Herman

  Netjes is het niet, dus alleen als bedenker… wat als we iedere zondag voor de kerk ons zo gaan gedragen dat de kerkgang wordt belemmerd?

 3. Taco

  Heel erg pijnlijk elke keer als ik vrouwen naar die kliniek zie gaan om zo’n moeilijke keuze te maken. Daarom ook onacceptabel dat “Schreeuw om Leven” daar mag staan en het leed nog groter maakt.

 4. Adje

  Ik vind het een vreselijk kwetsende uitspraak om te stellen dat sommige mensen abortus “willen” plegen. Het is een noodoptie wanneer alle alternatieven slechter zijn.

  Niemand heeft ooit gedacht : “Weet je wat mij nou een goed gevoel geeft? Even abortusje tussendoor. Als ik vanavond nog zwanger word, dan kan ik gelijk uitkijken naar de komende weken snel allerlei vreemden onderzoek laten doen in mijn lijf en me door hen laten ondervragen over mijn intiemste onzekerheden waarom ik deze keuze maak. Daarna nog een tijdje uitzieken en met een beetje geluk kan ik tussendoor ook nog door een stel activisten uitgemaakt worden voor alles wat slecht kan zijn.”

 5. Erwin

  Ik stel voor dat gezond denkend Nederland op de zondagen voor de diverse kerken gaan staan en de kerkgangers vertellen dat god niet bestaat.
  Zul je zien dat de problemen aan de Biltstraat snel verleden tijd zijn.

 6. BW

  @Utrechter2
  Op DUIC zijn over dit onderwerp al diverse artikelen geschreven en daarin is in hele duidelijke taal uitgelegd wat dat intimiderende gedrag precies inhoudt. Ook in dit artikel worden overigens weer concrete voorbeelden genoemd. Jij en ik hebben onder één van die artikelen al eens uitgebreid over dit onderwerp gediscussieerd en we zijn het toen niet eens geworden, maar het is geveinsde onwetendheid wanneer je nu claimt dat je geen idee hebt wat die intimidatie inhoudt.

  Het is wat mij betreft geen probleem dat wij het over het onderwerp abortus niet eens worden, maar het zou prettig zijn als jij en de demonstranten je aan het simpele uitgangspunt willen houden dat jullie je particuliere (al dan niet religieuze) opvattingen niet opdringen aan individuele burgers. Oftewel: blijf daar gewoon weg.

 7. Fred

  Zolang de demonstanten niet complete wegen blokkeren zoals Extinction Rebellion regelmatig doet lijkt me dit een hele hoop gezeur dat nergens over gaat. Schijnt iets met vrijheid van demonstratie te maken te hebben, en dat geldt voor iedereen.

 8. Berend

  Heel verdrietig dit. Wat denken die mensen eigenlijk? Wat ik niet mag, mag jij ook niet? Hou het bij jezelf. Dat zou voor meer zaken goed zijn.

 9. M

  Advies voor wie tegen abortus is: neem geen abortus.

 10. Nlz

  Religie is en blijft als een penis. Het is prima wanneer je er een hebt, en je mag er ook best trots op zijn. Maar dring hem aan me op en we hebben een probleem.

  Niemand gaat voor zijn plezier naar zo’n kliniek. Die hebben dan niet óók nog eens een stel figuren nodig dat ze een nog groter schuldgevoel aanpraat.

 11. cas

  @ Fred, en pegida mag niet voor een moskee demonstreren…. die vrijheid is toch vrij selectief…

 12. Hadjememaar

  @Fred, er is een groot verschil tussen een persoonlijke aanval op iemand in een kwetsbare positie en een “publieke actie” die al dan niet overlast bezorgd. Demonstraties zijn gericht op het publiek of publieke figuren. Het intimideren van personen onderweg naar een kliniek heeft niets met een publieke actie te maken, maar is op de persoon gericht en daarmee te classificeren als molest. Dat is strafbaar. De burgemeester heeft genoeg handvatten om strenger op te treden.

 13. Toine Goossens

  Ook dit is weer een gesloten groep die de eigen normen en waarden dominant vindt boven die van de samenleving. Al Fitrah is ook zo’n groep. Pegida ook.

  Laten we er iets tegen doen. We gaan ook naar de Biltstraat en gaan het gesprek aan met de demonstranten. We spreken ze stevig tegen op de Vrijheid om over het eigen lichaam te beslissen. Die Vrijheid is net zo belangrijk als de Vrijheid van meningsuiting.
  Maak het de demonstranten zo moeilijk mogelijk. Dat werkt ook bij ongewenst aan huis bezoek van godsdienstfanaten. Als je moeilijke vragen stelt komen die nooit meer terug. Gericht tegenspreken is HET feed back mechanisme om fundamentalisten af te stoppen..

 14. Utrechter2

  @BW: jammer dat je zowel nu als toen niet geluisterd hebt en had, zie onderste paragraaf. Want ik gaf duidelijk aan dat als de aantijgingen waar zijn dat de politie makkelijk in kan grijpen. Als die aantijgingen niet waar zijn dan is het een poging om mensen verdacht te maken, en dat kan uitstekend met een begrip als intimidatie. Taalkundig kun je namelijk zeggen dat iedere ouder die zijn kind waarschuwt voor straf (uitje gaat niet door, geen toetje) intimideert, maar zo gebruiken we het in de praktijk natuurlijk nooit. Het wordt vooral/alleen maar gebruikt bij dreigen met geweld, of met ontslag, bijvoorbeeld bij ongewenst man-vrouw verhoudingen.

  Jullie geven zelf aan dat de moeders voor een dramatisch keus staan (die bijna definitief is). Dus hoe fijn is het voor moeders als er op netwerken gewezen kan worden zodat moeders een keus kunnen maken tussen aborteren of het kiezen voor praktische hulp.

 15. Paul

  Het had er aan bijgedragen als er bv films met bodycams gemaakt worden. Nu is het zo’n welles nietes verhaal. Onderbouw het met beelden/geluid.

 16. Utrechter2

  @Toine Goossens: als ze de christenen demonstranten noemt dan moet je je zelf in wat je voorstelt een tegen-demonstrant noemen. Maar ja, je hoeft geen voorlichtingsdeskundige te zijn om te weten dat aan deze term een negatieve connotatie zit.

 17. Utrechter2

  Eerste bijdrage van 3 maart was een reactie op BW
  Twee bijdrage van 3 maart was een reactie op Toine

 18. Utrechter2

  @BW: je gaat niet op mijn woorden in: als de aantijgingen waar zijn dan kan de politie ingrijpen. Als het de bedoeling is om een groep gelovigen verdacht te maken, dan gebruik je natuurlijk een begrip dat heel rekbaar en manipuleerbaar is. Dat zal ik uitleggen: taalkundig gezien kun je stellen dat een ouder die zijn kind overbrengt dat ongewenst gedrag consequenties heeft (geen toetje, geen uitje) intimideert, maar in praktijk gebruiken we het woord vooral voor fysieke bedreiging, en intimidaties van een man richting een vrouw.

 19. Utrechter2

  @BW: een zwangere vrouw staat voor een dramatische keus dat geven zelfs voorstanders van abortus aan. Mensen die bij de kliniek staan kunnen creatief meedenken met moeders als het afbreken van de zwangerschap vooral voortkomt uit huisvestingsproblemen, schaamte of financiën.

 20. Utrechter2

  @Toine Goossens: jouw initiatief komt neer op een tegendemonstratie. Maar ja, wil je zelf, zonder meer als ‘tegen-demonstrant’ gelabeld worden?

 21. wollie

  @toine daar zijn deze mensen prima op voorbereid dmv rollenspellen

 22. Toine Goossens

  @ Utrechter2,

  Nee zo voelt dat niet. Tegenspreken is een gesprek aangaan. Dan stel je vragen luistert naar antwoorden en reageert daarop. Ik was bij Pegida demonstraties, daar werkte het ook.

  Deze mensen zitten opgesloten in het denken van hun groep, horen nooit anders. Daar mogen zij stevig over aan de tand worden gevoeld. Door de goede vragen te stellen breng je twijfel in hun denken, confrontaties die zij in de eigen gesloten wereld niet kennen.

 23. BW

  @Utrechter2
  Dank, maar ik heb geen behoefte aan een ellenlange, irrelevente, semantische discussie over het woord ‘intimidatie’.

 24. Utrechter2

  @Toine Goossens: ik zie je niet het woord (tegen)demonstrant voor jezelf gebruiken.

 25. Utrechter2

  @BW: ellenlang is omdat we langs elkaar heen-praatten. Hierbij mijn bijdrage uit de vorige discussie waarbij ik inging op je punt.

  “Ik snap trouwens heel goed dat je het probeert te bagatelliseren tot semantiek terwijl het precies het punt is waar het om gaat: de kliniek en medestanders willen het liefst de mensen daar weg hebben en daar is instrumentarium voor nodig dat overtuigend is voor de politie en verder: dus het is juist essentieel om begrippen als ‘demonstratie’ en ‘agressie’ ingeburgerd te krijgen in deze case, en het werkt natuurlijk alleen als niemand deze framing aanstipt. Sorry dat ik de partypooper ben.”

  Het derde discutabele woord dat nu wordt ingebracht is ‘intimidatie’.

 26. Toine Goossens

  @Utrechter2,

  U kunt uw vraag zelf oplossen door na te denken over het verschil van ‘in gesprek gaan’ en demonstreren. Ik ken dat verschil, u blijkbaar niet.

 27. Utrechter2

  @Toine Goossens: bedankt voor uw tip, ik hoop dat hij niet neerbuigend bedoeld was.

  ” Ik ken dat verschil, u blijkbaar niet.”

  En om dat verschil gaat het precies. Tegen-demonstrant kan neutraal uitgelegd worden maar het kan zo maar zijn dat mensen dat in verband brengen met ‘Friesland’. Er zijn mensen op dit forum die het verschil zien als louter semantiek. Ik ben blij dat u het verschil wel ziet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).