Gemeente Utrecht neemt extra maatregelen tegen onrust en overlast bij bollendak op Stationsplein Gemeente Utrecht neemt extra maatregelen tegen onrust en overlast bij bollendak op Stationsplein

Gemeente Utrecht neemt extra maatregelen tegen onrust en overlast bij bollendak op Stationsplein

Gemeente Utrecht neemt extra maatregelen tegen onrust en overlast bij bollendak op Stationsplein
Archiefbeeld Stationsplein. Foto: Robert Oosterbroek
De gemeente Utrecht gaat extra maatregelen nemen tegen de overlastgevers bij het bollendak op het Stationsplein. Het gaat al langere tijd regelmatig mis onder het bollendak: er is sprake van overlast en intimidatie en er zijn meerdere steekpartijen geweest. Daarnaast is er een stijging van het aantal winkeldiefstallen en zakkenrollerij in de binnenstad.

De gemeente Utrecht gaat extra maatregelen nemen tegen de overlastgevers bij het bollendak op het Stationsplein. Het gaat al langere tijd regelmatig mis onder het bollendak: er is sprake van overlast en intimidatie en er zijn meerdere steekpartijen geweest. Daarnaast is er een stijging van het aantal winkeldiefstallen en zakkenrollerij in de binnenstad.

De incidenten laten volgens de gemeente ‘een zorgelijk patroon zien van overlast en geweld’. De overlast zou veroorzaakt worden door verschillende groepen. De ene keer gaat het om alcohol- en drugsverslaafden, terwijl het de andere keer arbeidsmigranten of ‘veiligelanders’ (vreemdelingen in Nederland afkomstig uit een land dat door de Rijksoverheid als veilig wordt aangemerkt, red.) zijn.

Voor de politie, het Openbaar Ministerie (OM) en de gemeente zijn de vele incidenten bij het bollendak aanleiding om extra maatregelen te treffen. “De huidige situatie is onacceptabel. Het heeft grote impact op omwonenden, winkeliers, bezoekers en passanten”, schrijft de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad.

Verblijfsontzeggingsgebied

De politie, het OM en de gemeente komt nu met een breed pakket aan maatregelen, van preventietrainingen voor winkeliers tot acties van enkele uren waarin gecontroleerd wordt op bijvoorbeeld overlast. Onder het bollendak is ook per direct toezicht van vier tot zes extra gemeentelijke handhavers en de politie is zichtbaarder aanwezig en treedt op bij overtredingen.

Naast de direct genomen maatregelen, gaat burgemeester Sharon Dijksma een zogenoemd ‘verblijfsontzeggingsgebied’ aanwijzen. Personen die in dat gebied de openbare orde verstoren, krijgen gelijk een tijdelijke verblijfsontzegging. Hoe lang die verblijfsontzegging geldt, hangt af van hoe vaak iemand de openbare orde verstoort; hoe vaker dat gebeurt, hoe langer de ontzegging.

Overlastgevende vreemdelingen

De aanpak van de groep overlastgevende vreemdelingen is volgens de gemeente lastig. “Het mobiele karakter van deze groep (veelal afkomstig van buiten Utrecht), hun ‘status’ als vreemdeling uit een veilig land en het feit dat het uitzetten van deze vreemdelingen zeer ingewikkeld is, maakt de aanpak van deze doelgroep complex.”

Er wordt daarom samen met onder meer het Rijk en justitie gewerkt aan een persoonsgerichte aanpak. “Gestart wordt met ongeveer 50 personen die nu in beeld zijn. Voor personen die niet rechtmatig in Nederland verblijven en crimineel gedrag en overlast veroorzaken, wordt beoordeeld of gedwongen of vrijwillig vertrek mogelijk is”, aldus de burgemeester.

Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

Gekoppelde berichten

37 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  “Het mobiele karakter van deze groep (veelal afkomstig van buiten Utrecht), hun ‘status’ als vreemdeling uit een veilig land en het feit dat het uitzetten van deze vreemdelingen zeer ingewikkeld is, maakt de aanpak van deze doelgroep complex.”

  Nee hoor. Het is doodsimpel. Je pakt ze op en brengt ze linea reactie naar Schiphol, alwaar je ze op een vliegtuig richting land van herkomst zet. Weg ermee. Alle andere barrières zijn slechts ambtelijk papiergeneuzel die met twee seconden door een shredder gehaald kan worden.

  Het is helemaal niet complex. Het is complex gemaakt. Door dezelfde ambtenaroïden die nu roepen hoe complex het wel niet is…

  Maar pluspunten voor het benoemen van de realiteit (wat gaan we nou krijgen?), al is het alleszeggend over de deplorabele toestand waarin de bestuurslaag verkeert dat je eens pluspunten meent te moeten uitdelen voor het benoemen van een realiteit…

 2. katja

  Niet vaak eens met Scherpschutter, maar nu wel.

 3. Lexus

  @Scherpschutter: die zogenaamd veilige landen laten die lui helemaal niet toe en dan nemen ze op de terugweg van het vliegtuig weer ruimte in, al is het maar in de opslag. Dat moet voor u als neoliberaal toch wel een probleem zijn. En dan laat ik de diplomatieke problemen nog buiten beschouwing. Het is misschien toch een stukje ingewikkelder dan u het zich in uw voortdurend uitgedragen libertarische wijsheid voorstelt.

 4. Carlo

  @Lexus Heel simpel, gewoon zeggen dat wij ze ook niet op nemen. Ze hebben geen Nederlands paspoort dus niet ons probleem.

 5. Koel Hoofd

  @Lexus
  Nee hoor.
  Al die veilige landen zijn geen EU lidstaten en vallen dus niet onder Schengen. Ze hebben daarom een stuk tussen vliegtuig en douane wat een stukje ‘niemandsland’ is ook al is het op het grondgebied van het land. Dus uitladen in land van herkomst, vliegtuig leeg en deuren dicht, en hop naar de startbaan en weer terug. Dat land kan er ook niets doen want op het moment dat het vliegtuig niet mag opstijgen is het gegijzeld, en dat is tegen alle internationale verdragen die deze landen wel hebben ondertekend.
  Maar dn zitten de veilige landers wel veilig in de terminal voor de douane van het veilige land van herkomst en zijn ze letterlijk het probleem van die veilige landen. Dus als die er in die terminal er een humanitaire puinhoop van maken is dat niet de schuld van Nederland maar van de lokale heersers die beweren dat hun land veilig is.

 6. Realist

  @Scherpschutter. Dat klopt helemaal, het is heel simpel maar het kan nog simpeler. De eerste stap is om deze personen helemaal niet toe te laten in ons land. Komen ze toch binnen dan in ieder geval uit de maatschappij houden, afzonderen dus. Volgens links is het maar een ‘zeer kleine groep’ dus dan moet dat nogal makkelijk zijn.

 7. Scherpschutter

  @Lexus

  Nope. Het is werkelijk zo simpel als ik zeg, zelfs binnen de context van dit gedrocht van een rechtsstaat (niet te verwarren met een morele rechtsorde). Verdragen, wetten en directieven door de shredder (2 minuten werk), even een nieuw wetje vervaardigen (ongeoorloofde toetreding van het grondgebied kost een direct opeisbare boete van 1.000.000 Euro en 10 jaar gevangenisstraf). Klaar.

  Kost 10 cent stroom, 5 cent inkt, 10 minuten tijd en verder niets dan onwrikbare politieke wil. Het kan voor 17.00 vanmiddag geregeld zijn.

 8. Pee

  “De aanpak van de groep overlastgevende vreemdelingen is volgens de gemeente lastig. ”
  Ja, omdat ze ze niet mogen aanpakken van hogerhand.
  Dat het land van herkomst ze weigert hebben wij niets mee te maken en zijn niet verantwoordelijk voor hun.
  Ze weten dat ze nergens bang voor hoeven zijn en misdragen zich steeds meer.
  Weggejaagd bij die ballenbak gaan ze ergens anders gewoon verder en de groep word steeds groter.

 9. The world is for al the people

  Humm volgens mij is het nog simpeler om deze mensen te accepteren in bijvoorbeeld een asielzoekers centrum… O ja de meeste mensen zien zo een opvang niet in hun dorpje of stadje. Nu krijg je rondzwervende asielzoekers die niks te verliezen hebben en het alleen maar moeilijker maakt om iets te doen in deze maatschappij. Ik accepteer niet goed wat ze doen maar geef deze mensen onderdak en bied ze eerst een kans, als ze inderdaad illegaal hier verblijven en hun eigen land veilig is dan kan je ze terug sturen. Maar nu is het eigen schuld dikke bult.

 10. Len

  Als ze gewoon niet zo lastig doen mogen ze wat mij betreft zo illegaal zijn als wat. De wereld is van iedereen, maar doe gewoon normaal.

 11. Uuu

  Nu al?

  Zozo.

  Er is ook helemaal niet voor-(af) gewaarschuwd, zo rond 2008 (nog ver voor oplevering).

  Het is ook niet zo dat de problemen nu alweer bijna een decennium lang (iig meer dan 5 jaar) met de dag groter worden.

  Beter laat dan nooit, maar dit voelt toch ook wel als de put dempen als het kalf verdronken is.

 12. buurtbewoner

  @scherpschutter
  je bent een eenzaam los floddertje

 13. Lexus

  Simplisme troef op dit forum. Alleen, tot uw teleurstelling, zo werken rechtsorde, democratie en rechtsstaat, niet. Gelukkig maar, trouwens.

 14. Utrechter2

  @The world is for al the people: bij veilige landers is al vastgesteld dat ze hier illegaal zijn. U voorstel klinkt redelijk, maar is gewoon een herhaling van zetten.

  Is uw portemmonnee trouwens ook voor all people?

 15. Willow

  @The world is for al the people. Misschien moet je gaan praten met mensen die werken in een AZC. Het zijn idealisten die mensen willen helpen, maar komen daar niet aan omdat de foute veiliglanders verpesten het voor diegene die een eerlijke (en productieve) bestaan willen opbouwen in NL. Zelf ben ik vrij links en buddy van azielzoekers. De AZC’s zijn gewoon niet veilig door foute veiliglanders. Dus eens met de rest: ben je illegaal en wordt je opgepakt voor rotzooi, direct de vliegtuig in en Europa uit.

 16. Claire Obscur

  De weerstand hier van sommigen geven exact maar dan ook exact de oorzaak weer van waarom het zo’n zooitje blijft in Nederland. Er is gewoon draagvlak voor deze gekte. Keuzes.

 17. Rottebert Peermans

  Als het echt zo moeilijk is om die galbakken het land uit te krijgen hier een gratis idee van Rottebert: Eerst bewerken met wapenstok, pepperspray en taser. Daarna geboeid in een politiebusje en midden in de nacht 25km verderop waar geen bussen en treinen komen dumpen. Als ze zich weer in Utrecht vertonen -repeat. Geen dank.

 18. Binnenstadbewoner

  Ja en dit gebeurt dus letterlijk gewoon onder de neus van de politie die altijd bij de ingang het station staan plus ‘stillen’ die door het hele stationsgebied rondlopen. Politie staat erbij en laat het gebeuren.

 19. Greet Huizer

  voeg lelijk beton , grauwheid, kilheid en ultieme lelijkheid bij elkaar .. en je trekt ellende en gespuis aan. Dit is zo’n voorbeeld waarbij dat prima is geluklt

 20. Bromsnor

  Bromsnor had begrepen dat Paul Gagame, persident van Rwanda een dorpje had leeggemaakt voor Engelse azielzoekers, dat ging toen niet door. Is dat iets voor onze vrienden van onder het bollendak? Het is lekker weer daar.

 21. Lexus

  Beste ferme-taalreaguurders op dit forum,
  Bereidt u er zich maar op voor dat steeds meer mensen uit probleemgebieden in de ruime zin van het woord naar West-Europa, en dus ook naar Nederland, gaan komen. Tegenhouden lukt niet; daarvoor zouden we hekken om al onze grenzen moeten zetten en een permanente zware kustwacht instellen. Om ze, eenmaal aanwezig, “kwijt te raken” moeten we eerst een eind maken aan de rechtsstaat en die kans acht ik klein. Maar als het op termijn al zou lukken — reken maar op decennia, ik hoop het niet meer mee te maken –, dan blijft het een gegeven dat wanhopige mensen zich niet laten tegenhouden en in de illegaliteit zullen verdwijnen.

 22. Realist

  Beste tolerante, humane linkse reaguurders op dit forum, bereid je er maar op voor dat steeds meer mensen niet snappen waarom dit soort problemen niet opgelost worden en dat daarom de meer rechtse partijen, die dit soort problemen wel bespreken en willen aanpakken, steeds groter worden. Zie Zweden, zie Italie, zie de trend. Weg duiken voor de problemen en het niet aanpakken ervan zorgt automatisch voor een politieke verschuiving. Dus, werk aan de winkel voor linkse partijen, er is duidelijk een andere mindset nodig, in Denemarken lukt het ook.

 23. Wies

  @Lexus
  Als eenmaal is vastgesteld dat iemand een veiligelander is, is het rechtsstatelijk om diegene terug te zenden. Er is dan geen verblijfstitel noch een beschermingsnoodzaak immers. Een grens bewaken en toelatingseisen stellen is ook niet in strijd met de rechtsstaat. Voor zover ik het mij goed herinner is ‘uit een land met problemen komen’ geen grondslag voor bescherming onder het vluchtelingenverdrag.

 24. Confusius

  @ Realist

  De zeer rechtse partijen in Nederland zijn al lang hun momentum kwijt.

  Ook niet zo raar, aangezien de meeste zeer rechtse partijen aangevoerd worden door raaskallende idioten, die opmerkelijk vaak aangestuurd worden door een dictator uit een vijandige mogendheid (feitelijk zijn het landverraders).

  Dan iets over de PVV, deze bestaat al zeer lang, maar voegt nooit iets toe aan het beleid. In 2010 hadden ze kans verantwoordelijkheid te pakken, maar dat hebben ze zelf al na een paar maanden verpest, ze hebben in die korte gedoogsteun en halve regeringsdeelname wel veel schade aangericht. Voorbeeld is de invoering en bezuiniging op de politie middels de nationale politie. Daar hebben we nu nog steeds last van. De burgemeester mag niet meer bepalen hoeveel agenten ze aanneemt en waar ze die agenten op inzet. Anders waren die problemen onder het bollendak al veel eerder aangepakt.

  Verder heeft de PVV geen invloed. Noch in stemgedrag, noch in het indienen van moties en het meekrijgen van andere partijen. Het enige dat de PVV doet is belastinggeld uitgeven aan hun Tweede Kamerleden en de algemene vergadering frustreren. Maar dat doen zo’n beetje alle goedkoop populistische partijen.

  Ja 21 heeft nog de beste papieren, maar ja, die blijven hangen onder de 10 zetels. Zo’n beetje de grootte van het steeds verder ter zielen gaande CDA.

  In Zweden was extreem rechts niet de grootste partij he. Dat waren de socialisten en dat zijn al heel lang de socialisten. Ze hebben in Zweden alleen een beetje een vreemd kiessysteem. Vandaar dat het rechtse blok wel een regering mag vormen. Extreem rechts zal daar trouwens geen deel van uit maken, aangezien de 3e partij in het land, dus niet de 1e en 2e partij, nu de regereging gaat vormen. Als je dat democratische winst noemt, dan ben je niet goed snik.

  Over de hele wereld is extreem rechts al lang zijn momentum aan het verliezen. (AFD verliest ook alleen maar meer en meer). Logisch ook, extreem rechts werd overal gefinancierd en gesteund door R*sland. R*sland dat overal via desinformatie en trollen probeert democratieën te frustreren en landen en staten in chaos probeert te storten. Zeker die in het westen. R*sland heeft alleen wat andere problemen momenteel, dus zij zullen daar steeds minder goed slagen in hun digitale oorlogsvoering. In verschillende westerse landen zijn rechtste partijen al lang weer ingewisseld voor progressieve partijen.

  Uitzondering is inderdaad deze neo-facistische beweging in Italië. Echter zijn er in Italië iedere 6 maanden zo’n beetje nieuwe verkiezingen. Ook deze regering gaat geen lang leve beschoren zijn en de Italiaanse economie en democratie zal steeds in een verder verval komen. Ben er maar blij mee.

  Geen idee dus eigenlijk over welke trend je het hebt. De trend is juist dat over de hele wereld steeds meer mensen hun rechtse keuze voor een progressieve. Beetje wishfull thinking waar je aan doet en het eigenhandig inkleuren van de werkelijkheid.

 25. Lexus

  Ondanks toenemende weerstand tegen migratie uit delen van Afrika en Azië, van gekleurde mensen dus, bestaat daar in Europa nog lang geen meerderheid voor en die zal er waarschijnlijk ook niet komen wanneer die migratie met onwettige en inhumane middelen zal worden tegengegaan. Maar zelfs met een afgedwongen dictatuur en daarop volgende terreur tegen vluchtelingen, op landelijk of op Europees niveau, zal de illegale migratie toenemen naarmate de situatie van de vluchtelingen wanhopiger wordt. Gezien de naderende klimaatcatastrofe ligt dat voor de hand. En zoals betoogd is Europa wat de toegangen over land en over zee betreft zo lek als een mandje. Wen er maar aan.

 26. Lexus

  @Wies: ik ben het met u eens, alleen blijkt het in de realiteit niet mogelijk te zijn, omdat de landen van herkomst deze mensen vaak niet terug willen en er vooralsnog onvoldoende wettelijke middelen zijn om de terugkeer af te dwingen.

 27. Massegast

  De NL overheid is geen baas in eigen huis. En die overheid vindt dat ook nog – normaal -. De financiële wal/recessie zal het schip wel gaan keren. Je hunkert naar een recessie, als naar een regenbui na een droge zomer.

 28. Utrechter2

  @Confusius, @Realist: Realist: je ziet de ontwikkelingen goed maar je vergeet 1 ding. Rutte met zijn VVD is al jaren de grootste partij in Nederland. Een van de manieren waarop hij dat doet is om net voor de verkiezingen erg rechts te praten.

  Hij, en anders Halbe Zijlstra, en de opvolgers daarvan, kapen zoveel mogelijk stemmen weg van PVV en FvD. De reden dat Nederland progressief beleid uitvoert is niet omdat het linksprogressieve blok in Nederland zo groot is maar omdat Rutte met zijn VVD na de verkiezingen linkprogressief beleid uitvoert zoals het kllimaatbeleid, en nu zelfs ook statushouders voorrang geeft. Deels is dat omdat het in zijn werkgeversagenda past, maar dat geeft hij voor de verkiezingen nooit expliciet aan. Mensen die zeggen dat hij het vanwege het enorm grote D66 doet. D66 en ChristenUnie zijn in zetels veel kleiner dan de VVD en het CDA binnen het kabinet. Los van dat D66 vooral gegroeid is vanwege het verkiezingsverlies van (het linksere) PvdA en GroenLinks. Al dan niet vanwege de strategische stem.

 29. Binnenstadbewoner

  Deens asielbeleid kopiëren. Daar heeft men de zaak redelijk onder controle.

 30. Lexus

  @Utrechter: u voorstelling van zaken lijkt me niet juist. De VVD doet er met rechtse praatjes juist alles aan om kiezers bij extreem rechts weg te trekken. Dat zij die praatjes in veel gevallen niet kunnen waarmaken, komt niet omdat ze dat niet zouden willen, maar omdat ze nu eenmaal niet meer dan ongeveer 20% van de stemmen bezitten en daarom moeten samenwerken met iets minder rechtse partijen als CDA en D66. Maar alles bij elkaar levert het toch nog een behoorlijk rechts beleid op en geen links, zoals u beweert. Uiteindelijk weet de VVD haar rechtse agenda op den duur toch door te drukken. Voor de rijken en de machtigen, die een comfortabel leven leiden en waaruit de VVD haar kiezers haalt, werkt de tijd in hun voordeel. Het is allemaal een kwestie van hebben, halen en houwen.

 31. Massegast

  @Lexus — Leuk om die prachtige uitspraak van Willem Aantjes terug te zien. De VVD is de partij van de 3 H’s. De H’s van Haya (van Someren Downer, VVD partijvoorzitter), van Harm (van Riel, senator en gedeputeerde. Naar mijn smaak één van de boeiendste kamerleden ooit. Joop van Tijn heeft in 1970 nog eens een prachtig interviewboek met hem gemaakt) en van Hans (Wiegel). De 3 H’s van Halen, Hebben en Houden.

 32. Moniek

  Het “klimaatbeleid’ , Utrechter2 – en ik voeg daar gemakshalve maar even de stikstofproblematiek en b.v. de tot nu toe falende compensatie voor gedupeerde Groningers en zo nog meer aan toe – heeft helemaal niets met links of rechts te maken. Het zijn hoofdpijndossiers die nu eenmaal moeten worden opgelost, door welke partij dan ook. Ons nageslacht zit met de gebakken peren en vraagt zich niet af of het probleem door links of rechts werd veroorzaakt resp. opgelost.

 33. Lexus

  @Massegast: ik deed het vanuit mijn geheugen. Maar ik wist niet dat de drie h’s ook stonden voor Harm van Riel, Hans Wiegel en Haya van Someren. Dat maakte de uitspraak natuurlijk nog veel treffender. Er is niet veel veranderd; alleen de h’s van de voorletters kloppen niet meer, maar halen, hebben en houden nog des te meer.

 34. Uuu

  @ Utrechter 2 (en not-so-realist)

  Beleid dat de 1-10% rijken steeds rijker maakt, steeds minder regelgeving aan het bedrijfsleven oplegt, inspecties op naleving wetgeving afschaalt, geld-geld-geld boven mensen stelt is knijtertje rechts beleid. Dit beleid voeren VVD, D’66 en CDA al sinds mensenheugenis. Niks links aan.

 35. Cico

  Ik ben hartstikke links en vind een goed asielbeleid heel erg belangrijk. Maar ik lees geen enkel steekhoudend argument waarom deze bendeleden -niet- op een vliegtuig kunnen worden gezet naar land van herkomst. Vaag gewauwel over ‘de rechtsstaat’ afbreken, hoe dan? Dit zijn gewoon kleine criminelen en zorgen voor constante overlast. Voor Nederlanders, maar vooral voor andere asielzoekers die wel voor goede redenen moesten vluchten en ten goede trouw zijn.

 36. Utrechter2

  @Uuu:j je vergeet de partij te noemen die CETA mogelijk heeft gemaakt. Een van de sterkste instrumenten die de 1% rijken heeft, en dat is de Pvda.

  @de rest: ik heb nog geen goede tegen-argumeten gehoord. Ik heb al aangegeven dat VVD en CDA 48 zetels in de Tweede Kamer hebben en D66 en Christenunie 29 zetels. Dus dat de VVD GroenLilnks links passeert met de voorrangsregeling voor statushouders is niet een compromis tussen 2×2 partijen met gelijke sterkte maar werkgeversbeleid.

  @niet alleen wat 5% Villabezitters worden tevreden gehouden maar elke bezitter van een koophuis, en dan hebben we het over de gelukkige 50% van de hoogopgeleide bevolking. Het zijn ook de gesettelden mensen in bakfietswijken en studenten die al een kamer hebben die vinden dat anderen prima plaats kunnen maken voor statushouders.

 37. Aa

  Hoor de welvaartsgeneratie hier praten…oh het taste de rechtstaat aan. Tot zo’n gek een familielid doodsteekt. Marokko lacht om jullie en exploiteert jullie naiviteit en onschuld. Helemaal mee eens met Scherpschutter, vliegtuig in en weg ermee. Anders op ons fregat en voor de kust van Marokko in bootjes zetten. Wat Lexus beweer over een grenzen die toch niet bewaakt kunnen worden: er worden overal grensmuren gebouwd, frontex is mega veel groter geworden. De politiek juist progressiever? Hongarije, polen, denemarken, zweden, oostenrijk etc etc. Allemaal rechts. Dat die niet overal een meerderheid hebben doet daar niets aan af, zelfs linksere partijen voeren een strenger beleid. Dat in italie nu een neofascist aan de macht is is ook niet vreemd: een land dwingen om niet westerse asielzoekers op te nemen door een verouderd verdrag kan niet heel lang goed gaan. Meer vluchtelingen door klimaatcrisis? En wat dan met Nederlanders? Zijn wij immuun voor de klimaatcrisis? Er is een dreigend tekort aan drinkwater en een tekort aan energie. Onze agrarische sector is ook niet zelfvoorzienend, we zijn afhankelijk van import. Ikzelf wil dat deze mensen morgen worden uitgezet en elke partij die dat voorstelt en uitvoert..extreem links of neofascist..daar stem ik voor. Veiligheid boven alles, daar hebben we met immigratie al teveel op moeten interen (kanaleneiland, overvecht etc).

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).