Omwonenden Camera Obscuradreef zijn bang dat hun geliefde plein verdwijnt | De Utrechtse Internet Courant Omwonenden Camera Obscuradreef zijn bang dat hun geliefde plein verdwijnt | De Utrechtse Internet Courant

Omwonenden Camera Obscuradreef zijn bang dat hun geliefde plein verdwijnt

Omwonenden Camera Obscuradreef zijn bang dat hun geliefde plein verdwijnt
Het speelplein aan de Camera Obscuradreef. Bron: Google Maps
Omwonenden van de Camera Obscuradreef in Overvecht zijn bang dat het speelpleintje verdwijnt als er huizen worden gesloopt. In een project van Mitros en Bouwfonds moeten sociale huurwoningen verdwijnen en komen middenhuur- en koopwoningen terug. De fracties van D66, CDA en ChristenUnie delen de vrees voor het verdwijnen van het pleintje en vragen het college om opheldering.

Omwonenden van de Camera Obscuradreef in Overvecht zijn bang dat het speelpleintje verdwijnt als er huizen worden gesloopt. In een project van Mitros en Bouwfonds moeten sociale huurwoningen verdwijnen en komen middenhuur- en koopwoningen terug. De fracties van D66, CDA en ChristenUnie delen de vrees voor het verdwijnen van het pleintje en vragen het college om opheldering.

De Utrechtse woningmarkt gaat op de schop. Onderdeel hiervan is dat in sommige wijken, waaronder Overvecht, sociale huurwoningen plaats moeten maken voor huizen in het middenhuursegment of (goedkopere) koopwoningen. De sociale huurwoningen die uit Overvecht verdwijnen komen terug op andere locaties in de stad.

Woningcorporatie Mitros heeft samen met het bouwfonds en de gemeente onder de noemer ‘Mix-Utrecht’ plannen gemaakt voor de omgeving van de Camera Obscuradreef in Overvecht. Zo moeten er in dit gebied meer (midden)huurwoningen en koopwoningen worden gebouwd.

Het plan is om de flats aan Camera Obscuradreef 1-32 en de Vader Rijndreef 2-100 te slopen. Er komen ongeveer 140 woningen voor terug. Ook de openbare ruimte wordt aangepakt.

Geliefd plein

De bewoners zijn nu echter bang dat hun geliefde plein verloren gaat in de plannen. Ook de fracties willen weten welke gevolgen de plannen hebben voor het plein. Er zouden 16 tot 20 woningen op het plein gebouwd gaan worden.

Omwonenden zijn momenteel bezig om van het plein het groenste plein van Utrecht te maken. Er is een aanvraag gedaan via het Initiatievenfonds om het plein te vergroenen. Dit kan logischerwijs niet doorgaan wanneer het plein op de schop gaat. De fracties willen weten of Mitros en het Bouwfonds op de hoogte waren van deze ambities van de bewoners.

Slecht geïnformeerd

Volgens D66, CDA en ChristenUnie zijn de omwonenden ook veel te laat betrokken bij de plannen en daarnaast verkeerd geïnformeerd. Zo zouden de omwonenden alleen te horen hebben gekregen dat de openbare ruimte ‘verbeterd zou worden’, en niet dat het plein bebouwd zou worden.

Tot slot willen de partijen weten af of er nog mogelijkheden zijn voor de bewoners. “Als er ruimte is voor bewonersparticipatie, kan daarbij ook de bebouwing op het plein ter discussie worden gesteld”, aldus de fracties.

7 Reacties

Reageren
  1. Jan

    Typisch ook weer dat de huizen die helemaal aan de rand van Overvecht staan, zo dicht mogelijk bij het centrum, gesloopt worden en deze grond verkocht wordt. Die brengen natuurlijk totaal niet het meeste geld op…?! Niks ‘mix-utrecht’ en Overvecht verbeteren, gewoon een sluwe dekmantel!

  2. wollie

    wat jan zegt: dit is een verkapte uitbreiding van tuindorp.

  3. Koel Hoofd

    Ik snap iets niet. Waarom moet sociale huur in de buurt van Utrecht centrum wijken voor het ‘hogere’ segment van middenhuur en koopwoningen? Mogen mensen met sociale huur niet meer in, of in de buurt van het centrum wonen? Oja, het gaat gewoon om geld en dat hebben mensen die in sociale huurwoningen wonen niet. Als dat zo door gaat, dan worden de lagere inkomens helemaal naar de randen van de stad gejaagd.
    Uitbreiding door inbreiding (meer beton, minder groen) = inclusie door exclusie (minder lagere inkomens)
    Hoe kan de gemeente dat een groen en sociaal beleid noemen?

  4. Cico

    Het is gewoon gentrificatie: Stadsontwikkeling ten kosten van de armste bewoners. Kapitalisme in werking, uitgevoerd door een woningbouwvereniging met een zogenaamd sociaal uitgangspunt.

  5. Bewoner

    Er zijn koophuizen nodig op het plein, zeggen ze, om het plan financieel haalbaar te maken. Dus even anders gezegd: de gemeente verkoopt het plein omdat Mitros anders geen haalbaar bouwplan heeft! Vreemd toch?
    Ik zou zeggen: beste gemeente, verkoop een leuk pleintje in Lunetten, Tuindorp of Rijnsweerd. Dat brengt veel meer op en je verdeelt de lasten over de wijken!

  6. Marcel 59

    “De fracties van D66, CDA en ChristenUnie delen de vrees voor het verdwijnen van het pleintje.” Hoezo? Ruimtelijke plannen zoals een omgevingsvisie en een structuurplan zijn in eerste aanleg een verantwoordelijkheid van de gemeente. Daarbij is het mogelijk, dat betrokken partijen, zoals in dit geval het Bouwfonds en Mitros een belangrijke bijdrage leveren aan het tot stand komen van die plannen. Uiteindelijk is het toch zo, dat de gemeenteraad die de plannen moet goedkeuren. Of hebben de genoemde partijen niet opgelet, en zijn er inmiddels onomkeerbare stappen gezet?

  7. Zuilen 030

    De Mitros en andere “sociale” woningbouwcorporaties zijn vastgoedhandelaren geworden, oude huurhuizen worden overal in de stad verkocht voor “marktconforme” prijzen, veel winst maken en zo weinig mogelijk echte sociale huurhuizen bouwen met huren tot 500 euro, alleen voor starters worden blokkendozen gebouwd maar gezinnen met minimum inkomen vallen buiten de boot.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).