Onder de mensen: ‘Ik mag accepteren dat er een grens is’ | De Utrechtse Internet Courant Onder de mensen: ‘Ik mag accepteren dat er een grens is’ | De Utrechtse Internet Courant

Onder de mensen: ‘Ik mag accepteren dat er een grens is’

Onder de mensen: ‘Ik mag accepteren dat er een grens is’
Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt? Deze keer deel 46: Debbie Spronck.

Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt? Deze keer deel 46: Debbie Spronck.

Debbie komt uit Sittard-Geleen, maar woont al een groot deel van haar studententijd in Utrecht. “Ik ben hier op mijn plek. Het is een fijne stad: overzichtelijk en niet te druk.” Na twee keer te zijn uitgevallen bij hbo-opleidingen stapte ze over naar mbo ‘Sport en gezondheid’, een opleiding aan het roc waar ze veel plezier aan beleeft. Dat is mede mogelijk door de studietoeslag: een financiële ondersteuning van de gemeente waardoor het mogelijk is dat ze kan studeren.

“Ik ben een tijdje uit de running geweest door een burn-out en paniekaanvallen. Ik heb geprobeerd om stap voor stap mijn leven op te pakken. Ik heb een bijbaan geprobeerd, maar viel steeds uit. Ik was snel moe, raakte overbelast en ging minder goed voor mezelf zorgen. Ik ging slechter eten. Hele simpele dingen kon ik niet meer verwerken in mijn hoofd en opdrachten op school lukten niet met een bijbaan ernaast. Op een gegeven moment raakte ik er zo in verstrikt dat ik me maar moeilijk kon ontspannen.”

Daarbij kwam al gauw de stress om het maken van eventuele schulden. “Ik kan het gewoon niet allemaal combineren en het is lastig om alleen van studiefinanciering rond te komen.” Samen met de studiebegeleider van een zorginstelling nam ze haar financiële situatie onder de loep. Die wees haar op de mogelijkheid van een studietoeslag. De toeslag komt uit een potje geld dat gemeentes hebben om studenten met een arbeidsbeperking financieel te ondersteunen.

Veel mensen zijn daar niet van op de hoogte. “Ik hoorde laatst dat er maar 35 studenten in Utrecht zijn die gebruikmaken van de studietoeslag”, vertelt Debbie. “En dat terwijl er zo veel mensen zijn die niet kunnen studeren omdat ze ergens tegenaan lopen. Daar ligt, volgens mij, een taak voor studentendecanen en orthopedagogen. Zij kunnen samen met zorginstellingen signaleren wanneer iemand recht heeft op studietoeslag.”

Ook rust er volgens Debbie nog een taboe op het ‘niet kunnen redden in je eentje’. “Als je achttien of negentien bent, wil je er vaak niet over praten als je minder draagkracht hebt dan een ander of dat je iets niet aankan. Het is lastig om dat op die leeftijd toe te geven. Alle studenten om je heen studeren, hebben een bijbaan en gaan af en toe uit. Ik kon dat niet. Nu mag ik accepteren dat er een grens is.”

Uiteindelijk hoopt Debbie een parttime baan te krijgen bij een zorginstelling of een buurtteam. “Iets waar ik mijn eigen ervaringen samen met de kennis die ik bij verschillende studies heb opgedaan, kan inzetten om anderen te helpen. Uiteindelijk denk ik dat het belangrijk is dat mensen kijken naar hun eigen mogelijkheden, eigen grenzen en eigen capaciteiten. Daarmee kunnen ze vervolgens kijken wat er bij hen past. Ik ben heel dankbaar voor de studietoeslag. De kans is groot dat ik zonder de toeslag weer was uitgevallen.”


Vrijwilligers

Wilt u zich inzetten voor anderen in uw buurt of stad? Neem dan eens een kijkje bij Vrijwilligerscentrale Utrecht. U kunt ook bellen of langskomen. Kijk op vcutrecht.nl.

Soms kunt u voor hulp of ondersteuning terecht in uw omgeving. Maar dit kan niet altijd. Kijk op ugids.nl/vrijwilliger-nodig bij welke organisaties u terecht kunt als u op zoek bent naar een vrijwilliger. U kunt ook bellen of langskomen bij de Vrijwilligerscentrale.


Heeft u een verhaal voor deze serie?

Bijvoorbeeld over de hulp of ondersteuning die u heeft gekregen van een professional, kennis, vrijwilliger, familielid of buurtgenoot? Of heeft u zelf iemand verder geholpen of iets georganiseerd voor anderen? Dan past uw verhaal in deze serie. Mail uw verhaal in een paar zinnen naar [email protected] en dan neemt de gemeente Utrecht of DUIC binnen twee weken contact met u op. Alvast bedankt!

Gekoppelde berichten

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).