Onder de mensen: Jong en oud wonen samen in De Saffier | De Utrechtse Internet Courant Onder de mensen: Jong en oud wonen samen in De Saffier | De Utrechtse Internet Courant

Onder de mensen: Jong en oud wonen samen in De Saffier

Onder de mensen: Jong en oud wonen samen in De Saffier
Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt? Deze keer deel 30: De Saffier.

Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt? Deze keer deel 30: De Saffier.

Aan de Saffierlaan in Utrecht staat een bijzonder wooncomplex. Tot drie jaar geleden was dit enkel verzorgingshuis Tolsteeg, maar voor een periode van tien jaar werden er 160 wooneenheden voor jongeren in gemaakt. Nu wonen al een tijdje zowel ouderen als jongeren in het complex. Dat levert veel goeds op. Voor beide groepen.

Barbara van Beers (39) kwam in juli 2015 naar De Saffier, in een kamertje tussen de ‘zorgbewoners’. Haar beide buren zijn dementerende ouderen. “In het begin werd ik wel eens wakker geschreeuwd in de ochtend”, vertelt Van Beers onbewogen. “Even wennen.” Aan de andere kant van de tafel zit Wim Rhebergen (75). Hij kwam zeven jaar geleden naar Tolsteeg, na 43 jaar in Zuilen te hebben gewoond. “Even een bakkie doen met de anderen, iemand naar beneden brengen, helpen met activiteiten – ik doe hier heel veel!”, zegt de goedlachse Rhebergen. “Ik heb ’t naar m’n zin.”

Het pand ziet er vanbuiten nog steeds uit als een verzorgingshuis, maar eenmaal binnen wordt al gauw duidelijk dat er iets anders aan de hand is. Bij de entree zit een studente achter de receptie. Op de bank in het restaurant hangen wat jongeren, kijkend naar hun telefoon. Even verderop zitten drie oudere bewoners te wachten op een broodje bal uit de keuken. De jongeren helpen bij het in stand houden van de activiteiten, als bijbaan of vrijwilligerswerk. Daarnaast zijn ze ook bezoekers en gebruikers van het restaurant, de kapper en verschillende activiteiten en houden zo alle voorzieningen in stand.

De Saffier zorgt voor betaalbare woonruimte voor studenten en starters, maar heeft ook een functie om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. ‘Een goede buur zijn’, is een van de belangrijkste doelen van het project. Er wonen naast de jongeren en ouderen ook jongeren met begeleiding vanuit Youké, dat specialistische hulp biedt aan jongeren tussen 0 en 23 jaar.

Bij de bingo spelen jong en oud vrolijk mee

Van Beers startte een kunstproject in De Saffier; verschillende kunstenaars dompelden zich een aantal weken onder in het wooncomplex om te werken aan hun projecten. Aangezien Van Beers hen begeleidde, was het logisch dat ook zij hier haar intrek nam. “Gedurende het kunstproject werden intussen ook bestaande afdelingen gesloten. Dat was voor veel bewoners moeilijk en de mogelijkheid om kunst te maken werkte pijnverzachtend. Er zijn ook hele mooie dingen van overgebleven, zoals de enorme muurschildering op het gebouw. Een samenwerking tussen kunstenaars en bewoners.”

Bingo

Jong en oud wonen in De Saffier dus onder één dak. “Het was in het begin soms heftig”, zegt Van Beers. “Omdat ik in zo’n andere levensfase zit dan de ouderen. Je zit ineens tussen de ouderen die niet helemaal meer voor zichzelf kunnen zorgen. Dan merk je al snel dat het belangrijk is om af en toe te helpen, al is de verdienste maar klein.” Het gaat volgens haar goed tussen de verschillende generaties. Wel zou het nog wel wat meer mogen mengen bij de verschillende activiteiten, vindt ze.

Rhebergen ziet ook dat project succesvol is. “Het gaat zó!” Met een brede glimlach steekt hij beide duimen omhoog. Een van de leukste activiteiten vindt hij de bingo, waarbij de ouderen en de jongeren vrolijk meespelen. Toen duidelijk werd dat de jongeren intrek zouden nemen in het pand, was hij in eerste instantie wat huiverig. “Ik had een beeld in mijn hoofd van de studenten in het IBB-complex, met veel feest en viezigheid. Maar dat is hier helemaal niet aan de orde. De jongeren worden vooraf dan ook gescreend om te kijken of ze hier wel passen.”

Rhebergen heeft een goede relatie met de jongeren en ouderen. Als manusje-van-alles komt hij bij iedereen binnen. “Soms moet er iets gemaakt worden in een van de kamers. Dat doe ik dan natuurlijk graag.” Zo komen jong en oud steeds dichter bij elkaar in het bijzondere project aan de Saffierlaan. Van Beers vat het goed samen: “Het is heel leuk en gezellig, maar ook steeds meer noodzaak.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).