Onder de mensen - Koken in het Smulhuis ‘Hier wordt beter gekookt dan in menig restaurant’ | De Utrechtse Internet Courant Onder de mensen - Koken in het Smulhuis ‘Hier wordt beter gekookt dan in menig restaurant’ | De Utrechtse Internet Courant

Onder de mensen – Koken in het Smulhuis ‘Hier wordt beter gekookt dan in menig restaurant’

Onder de mensen – Koken in het Smulhuis ‘Hier wordt beter gekookt dan in menig restaurant’
Een vrijwilliger schept de borden op in het Smulhuis. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt? Deze keer deel 23: de smulpapen van het Smulhuis.

Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt? Deze keer deel 23: de smulpapen van het Smulhuis.

In het pand van het Smulhuis en de Sleep Inn aan Jansveld 51 in het centrum van Utrecht wordt druk gekookt. Tim, de kok van dienst, duwt een rits wortelen door een snijmachine en roert ondertussen in een grote pan op het fornuis. “Het eten is altijd een moment waarop mensen met elkaar in gesprek gaan.”

Elke dag wordt er in het Smulhuis gekookt voor een groep van ongeveer zestig dak- en thuislozen. Met een budget van 120 euro bereiden vrijwilligers een goede maaltijd voor en wordt er gezamenlijk gegeten. “Koken is altijd mijn ding geweest”, zegt de kok – bij het Smulhuis ook wel de smulpaap genoemd. Dan met een glimlach: “Twaalf jaar lang heb ik professioneel gekookt, maar hier wordt soms beter gekookt dan in menig restaurant.” Hij wijst op de apparatuur in de keuken. “Moet je eens zien wat een professionele keuken. Hier kan ik als hobbykok mijn hart ophalen.”

De bavarois staat al klaar in de koelkast en de aardappelen kunnen de stoomoven in. Tim trekt de deur van de oven open en laat een vegetarische lasagne zien. “Ziet er goed uit toch? Eigenlijk mag ik alles maken als er maar vlees, vis en vegetarisch op het menu staat. Daarnaast zorgen alle smulpapen ervoor dat het een goede maaltijd is met veel koolhydraten. De eerste keer dat ik kookte, kreeg ik wel de opmerking dat de groenten te knapperig waren. Zo heb ik het zelf het liefst, maar dat kon het gebit van een aantal gasten niet aan. Daar moet je op letten.”

Bij het Smulhuis en de Sleep Inn zijn zo’n 180 vrijwilligers nodig, maar het is lastig om mensen te vinden die willen helpen. “Ik doe dit nu negen maanden en ik kan het iedereen aanraden”, zegt Tim enthousiast. Het belangrijkst vindt hij dat het werk iets wezenlijks bijdraagt aan mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken. “Ik denk altijd: je kunt wel een lot kopen of geld storten, maar hier bij het Smulhuis zorg je direct voor de mensen in je eigen stad. Het is heel dankbaar werk. Laatst was hier een jongen nadat het uit was gegaan met zijn vriendin. Hij stond niet op het huurcontract en kon nergens anders terecht. Inmiddels is hij weer boven jan, maar ik bedoel maar: het kan iedereen overkomen.”

Als kok leest Tim de waardering vooral af aan het afvalbakje na het diner. Als dat voller is dan anders, weet hij dat het niet geslaagd was. Naast de smulpapen zijn er meer vrijwilligers elke dag bezig een lekkere maaltijd voor te schotelen aan de gasten die voor 2,50 euro kunnen komen eten. “Om 16.00 uur komt er een hulpkok en om 17.00 uur nog een. Daarnaast zijn er mensen die zorgen voor de afwas, serveerders en een host.” De tafel wordt gedekt en om 18.00 uur komen de gasten binnen.

Een vrijwilliger heeft minimaal twee keer per maand dienst voor een periode van minimaal een half jaar. Tim vertelt dat hij in het begin nog niet precies wist wat te verwachten, maar dat de sfeer hem heel goed beviel. Vrijwilligers krijgen ondersteuning en begeleiding van de Tussenvoorziening en kunnen ook mee-eten. “Ook onder de vrijwilligers is het heel gezellig. Er wordt veel georganiseerd en we hebben een appgroep waarin we elkaar op de hoogte houden.” Tim vindt het leuk bij het Smulhuis. “Ik heb hier nog nooit iets vervelends meegemaakt. Voor de gasten is dit een plek om rustig te eten en te praten.” 

Wil jij ook vrijwilliger worden bij het Smulhuis of de Sleep Inn? Kijk op tussenvoorziening.nl/help-mee, stuur een mailtje naar: sleepinn-smulhuis@tussenvoorziening.nl of bezoek de open dag op zondag 5 november.

Gekoppelde berichten

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).