Ondernemers Lage Weide met foto van gewapende overvaller in verzet tegen coffeeshop Ondernemers Lage Weide met foto van gewapende overvaller in verzet tegen coffeeshop

Ondernemers Lage Weide met foto van gewapende overvaller in verzet tegen coffeeshop

Ondernemers Lage Weide met foto van gewapende overvaller in verzet tegen coffeeshop
De foto die Parkmanagement Lage Weide meestuurt met de tekst: 'Het ultieme schrikbeeld van ondernemers op Lage Weide'
Een groep ondernemers op Lage Weide heeft de handen ineengeslagen in een poging om de komst van een coffeeshop naar het bedrijventerrein tegen te houden. Volgens Industrievereniging Lage Weide maken tientallen ondernemers zich zorgen om hun personeel: “Je zult als jonge vrouw maar iedere avond in het donker langs de coffeeshop moeten lopen of fietsen”, stellen zij. Het persbericht wordt aangevuld met een foto van een gewapende overvaller.

Een groep ondernemers op Lage Weide heeft de handen ineengeslagen in een poging om de komst van een coffeeshop naar het bedrijventerrein tegen te houden. Volgens Industrievereniging Lage Weide maken tientallen ondernemers zich zorgen om hun personeel: “Je zult als jonge vrouw maar iedere avond in het donker langs de coffeeshop moeten lopen of fietsen”, stellen zij. Het persbericht wordt aangevuld met een foto van een gewapende overvaller.

De voorzitter van Industrievereniging Lage Weide, Jos van Rooijen, schrijft over ‘gedonder in de openbare ruimte’ en dat het wachten is op de eerste ‘ripdeal’. Het mag duidelijk zijn dat de ondernemers zeer gespannen zijn over de mogelijke komst van de horecazaak. Dit terwijl de gemeente Utrecht juist positief staat tegenover de locatie.

Industrieterrein

Vorige week maakte de gemeente bekend dat een ondernemer zich heeft gemeld die een coffeeshop op de Elektronweg wil openen. “De plek ligt buiten een woonwijk op een industrieterrein, zit aan verschillende uitvalswegen en voldoet aan de criteria van het Utrechtse coffeeshopbeleid.” Maar na een informatiebijeenkomst laten ondernemers weten zeer teleurgesteld te zijn.

Volgens voorzitter van de industrievereniging, Van Rooijen, zijn de ondernemers in de omgeving hierover zó teleurgesteld, dat ze bezwaar zullen maken tegen de vergunningaanvraag en de benodigde wijziging van het bestemmingsplan, ‘desnoods tot aan de Hoge Raad’. De gemeente zou onvoldoende toezeggingen kunnen doen op het gebied van veiligheid.

Zorgen

Roeland Tameling van Parkmanagement Lage Weide legt uit waarom de ondernemers zo bang zijn. Volgens hem bestaat het publiek dat op een coffeeshop afkomt niet allemaal uit ‘keurige mensen’ maar gebeuren in de omgeving van coffeeshops zaken ‘die het daglicht niet kunnen verdragen’ en zouden sommige bezoekers ook niet tot de meest ‘keurige chauffeurs’ gerekend kunnen worden.

In gesprekken met ondernemers op Lage Weide heeft hij gehoord dat veel werkgevers zich zorgen maken om hun personeel dat in de avonduren langs de coffeeshop moet fietsen. “Op Lage Weide zijn heel veel werkplekken, en we zijn juist al tijden bezig om zoveel mogelijk mensen op de fiets te krijgen en de verkeersveiligheid te verbeteren. Daar contrasteert dit plan mee.”

‘Drugsgerelateerde criminaliteit ‘

Voorzitter Van Rooijen maakt geen verwijten richting de initiatiefnemers, maar wel aan het adres van de gemeente. “We willen natuurlijk niet dat inwoners van Leidsche Rijn of medewerkers van bedrijven op Lage Weide zich onveiliger gaan voelen. De afgelopen jaren hebben we juist geïnvesteerd in een upgrade van ons bedrijventerrein waar meer dan 15.000 mensen werken bij 800 bedrijven. Als er met de gemeente geen harde afspraken zijn te maken over het voorkomen van drugsgerelateerde criminaliteit en aantasting van sociale veiligheid of verkeersveiligheid hebben we geen andere keus dan ons te verzetten tegen deze naïeve plannen.”

De gemeente Utrecht schreef juist dat de ervaring leert dat overlast in de omgeving van een coffeeshop goed te beheersen is: “Al dan niet met aanvullende voorwaarden aan de bedrijfsvoering van de coffeeshop.”

Op de locatie zit op dit moment geen horecabestemming. De gemeente heeft met de ondernemer afgesproken dat hij een tijdelijke ontheffing aanvraagt voor vijf jaar. Op grond daarvan beoordeelt de gemeente of deze locatie voldoet aan de eisen die er gesteld worden aan leefbaarheid en veiligheid in de buurt.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

31 Reacties

Reageren
 1. Utrechtsch

  Wat een klinkklare onzin. Het is weer een andere ondernemer op het plein. Afwijzen die kritiek.

 2. RB

  Jezus wat een aanstellers en doemdenkers.

 3. JdV

  Coffeeshops hebben beveiligingspersoneel. Ik denk dat je als jonge vrouw veiliger bent in de buurt van een coffeeshop dan in de gribus-contreien waar de zogenaamd betrokken ondernemers hun personeel bij nacht en ontij doorheen laten fietsen. Het argument is grote kul. Industrieterrein lage weide is sowieso onveilig, maar geen ondernemer die tot nu toe iets doet voor zijn vrouwelijke personeel zoals een bus laten rijden oid. Nimby-prutsers zijn het, meer niet.

 4. Bertje 030

  Ze hebben gelijk, Zuilen en Lage Weide zijn al jaren het afvoerputje van de gemeente; motorcross overlast, geen goed fietspad, stankoverlast van de diervoederbedrijven, nu weer hernieuwde kansen op windmolens. Coffeeshop kan ook in oost.

 5. Len

  Er moet sowieso eens afgegaan worden van die horecabestemming, alsmede van het stigma wat schijnbaar de tegenhangers volledig heeft gehersenspoeld. De louche omstandigheden in zowel de productie- als handelsketting bestaat enkel bij gratie van de onkunde van de ambtenarij om boel eens te reguleren dan wel legaliseren. Gewoon kopen en wegwezen. Heeft een Gall&Gall ook een horecabestemming?

 6. Werkspoorder

  Als omwonende bij het werkspoorkwartier ben ik (als niet gebruiker) maar wat blij met de coffeeshop die hier op het industrieterrein is gekomen. Er staat altijd netjes een bewaker buiten die naast de toegang ook het omliggende terrein in de gaten houdt. De klanten zorgen juist voor levendigheid op het terrein waardoor de anonimiteit minder wordt en ik me er juist veiliger voel. Ondernemers zouden dit ook kunnen toejuichen, omdat er juist meer sociale controle is. En in mijn ogen zijn rokers nog steeds geen onruststokers. Kijk maar eens hoeveel overlast en agressie er uit een cafe komt rollen. En die vergunningen lijken toch meer en makkelijker te worden verstrekt zonder alle ophef.

 7. Ramon

  Hahahahahaha , man man,. Werk zelf op Werkspoorkwartier . Er is op 100m van ons een coffeeshop geopend een paar jaar terug. Geen centje last van. Prima ondernemer.

 8. Bromsnor

  “Een gelukkige wietroker is geen onruststoker”
  Bromsnor

 9. Koel Hoofd

  Er zat ooit een coffeeshop op de Vleutenseweg ergens aan de Lombok kant. Sinds die weg is zijn de klachten over overlast en onveiligheid toegenomen omdat de beveiligers weg zijn. Dus dat het publiek van een coffeeshop niet deugt lijkt mij op populistische stemmingmakerij à la D66 vingerwijzing. Want dat publiek komt daar niet meer omdat die coffeeshop weg is. Het is ander gajus wat de buurt in Lombok niet trekt.

  Dat gezegd hebbende, er staat me wel vaag iets bij dat een ripdeal de reden was dat die tent daar toen gesloten is… Of was dat weer ergens anders?

  Betere vraag is of het wel verstandig is om een coffeeshop op een desolaat industrieterrein te zetten. Om dan bij de vrouwen te blijven, want dan moeten vrouwen (die kunnen ook joints roken) juist helemaal daar heen fietsen. Dat is voor hun veel gevaarlijker dan een shop in de stad. Dus die locatie is vrouwonvriendelijk, ook voor vrouwelijk personeel wat op het industrieterrein werkt.
  Want kans op een overval heeft elke retailer, maar dat begrijpen toch industrielen niet want dat zijn kantoormuizen die nooit een dag op de werkvloer hebben doorgebracht.

 10. Jozef

  Als ik Roeland Tameling dan generaliseren en stigmatiseren de ondernemers daar graag de potentiële bezoekers van een shop. Jammer dat ze alleen met onderbuikgevoelens aan komen zetten. Hoogst waarschijnlijk wordt het daar alleen maar beter met meer sociale controle.

  Mogelijk dat de ondernemers daar bang zijn dat meer sociale controle tot gevolg kan dat aan het daglicht komt wat voor louche onderneming zij daar drijven op dat schimmige industrieterrein. (Om maar even mee te gaan met speculeren en stigmatiseren 😉 )

 11. Erin

  Lekker fris

 12. Ihsan

  Laat even bezinken dat dit dezelfde ‘ondernemers’ zijn die zo om de veiligheid geven van vrouwen die over hun bedrijventerrein fietsen, dat ze de aanleg van een fietsstrook langs de Niels Bohrweg al 2 jaar tegenhouden, met tot nu toe 2 dode fietsers tot gevolg. Het enige waar deze zogenaamde ondernemers om geven is hun eigen portemonnee.

 13. ik lust er wel 1

  vervang coffeeshop voor drankenwinkel en ineens is het verhaal (blijkbaar) anders, helaas
  er zijn mensen die drinken en er zijn mensen die blowen.
  zelfde laken een pak. blowers maken vaak geen ruzie…alcoholdrinkers wel

  zegt een alcoholdrinker

 14. Zuilen030

  De ondernemers hebben gelijk, Lage Weide en Zuilen zijn al jaren het afvoerputje van de gemeente; toenemende motorcrossoverlast door verruimde vergunningen, stankoverlast van diervoederbedrijven, de doorlopende strijd tegen windmolens (na 1100 bezwaarschriften).
  De komst van een coffeeshop daar geeft in en rond Zuilen extra verkeersoverlast, zo is het op de Straatweg in de late uren ook drukker en onveiliger geworden na de komst van de coffeeshop bij de Vlampijpstraat en vbezoekers van de coffeeshop op Lage Weide moeten over dezelfde straat.

 15. Kirsten

  Ik heb tijdens m’n studie jaaaaaren gewerkt in een coffeeshop …de eigenaar wilde eerste geen meisje achter de toonbank…maar al gauw zag hij dat t daardoor ook meiden trok .
  Het is inmiddels meer dan 25 jaar terug .
  Er is nooit wat gebeurd .
  De gene waar je last van hebt zijn mensen uit de kroeg …die zijn druk en spreken mensen buiten aan ..mensen met een joint op zijn relax !!!

 16. David S

  Ik snap het probleem niet zo met een coffeeshop daar? Als er goed camera toezicht is, en je houd de ondernemer verantwoordelijk? Waarom dan niet?

 17. Bernhard

  Een uitstekende plek juist voor coffeeshops. Volgens de redenering van deze ‘bezorgde ondernemers’ is de halve binnenstad in de avonduren ook levensgevaarlijk voor vrouwen, want coffeeshops. Onzin. Coffeeshops kunnen (met hun beveiligers) prima een oogje in het zeil houden. Overlastveroorzakers kun je altijd weren, al dan niet in samenwerking met politie.

 18. Ciggy

  Maar in de binnenstad vinden we deze overlast wel normaal?
  Stelletje NIMBY’s daar op Lage Weide.
  Ik loop vaak savonds langs coffeeshops in de binnenstad, geen centje pijn.

 19. Yoshua

  Helaas kunnen de ondernemers niet de uitspraak doen die er vroeger standaard bij hoorde.
  Mijn pand/woning zal in waarde dalen.

  Waarom zouden de bezoekers van een nog te openen coffeeshop allemaal verkrachters zijn die magazijn/kantoormeisjes van haar fiets trappen, bruut verkrachten bij de coffeeshop, onder toezicht van bewakingspersoneel?.

  Welk belang heeft een ondernemer die een coffeeshop wil open, klandizie te hebben die bestaat uit verkrachters, bedrijfsinbrekers en overvallers?
  De ondernemer zal direct sluiten en verliest een duurzaam inkomen.

  Wat een ontzettende onderbuik fantasten zijn die paar ondernemers die zich verenigd hebben.

  Voordeel van een coffeeshop is juist een grotere sociale controle op Lage Weide, meer mensen op straat, onderweg voor een jointje, die overvallers en bedrijfsinbrekers kunnen spotten.

  Opvallend is dat misdadigers die ondernemertje spelen als dekmantel hebben direct de barricaden opspringen wanneer ze het vermoeden hebben dat de dekmantel in gevaar dreigt te komen te worden ontdekt.

 20. Jelle

  Lijkt mij een goed plan. Wat mij betreft mogen alle coffeeshops uit de binnenstad verdwijnen en samen gebracht worden op een industrieterrein maar dan volledige controle plaats kan vinden. Na ruim 30 jaar tussen vier coffeeshops wonen in het centrum, Heb ik wel gezien wat voor overlast het allemaal mee brengt. Dit is op een industrieterrein veel beter te reguleren en te controleren.

 21. Willem

  Als t in woonwijken kan in Utrecht kan t toch ook op een industrieterrein?!?? Hoog nimby-gehalte dit ondernemersprotest en niet gebaseerd op feiten.

 22. Cico

  Ik woon al jaren in een straat met een coffeeshop en het zorgt juist voor MEER veiligheid en sociale controle, want de shop wordt daar keihard op afgerekend door de gemeente. Daarom staan er altijd beveiligers die specifiek overlast tegengaan.

  Zo’n pipo die poseert met een bivakmuts en een nepgeweer roept heel wat meer onveilige gevoelens op. Het komt domweg neer op chantage met dreiging met (dodelijk) geweld

 23. Scherpschutter

  De zorgen van deze ondernemers zijn goed te begrijpen. Normale, gezonde en gelukkige mensen gebruiken geen drugs. Alleen psychologische probleemgevallen gebruiken drugs, en daar heb je er dus straks een paar honderd per dag van op je industrieterrein rondhangen, omdat de gemeente zonder overleg een drugswinkel in je achtertuin pleurt…Een drugswinkel waarvan de gemeente zelf al zoiets heeft van “ja, deze overlast liever niet in woonwijken”.

  Het is allemaal weer exemplarisch voor het totale disfunctioneren van deze gemeente. Ondernemers betalen alles en hebben het industrieterrein mooi opgeknapt, en het linkse gemeentebestuur (die teert op het geld van de ondernemers) gooit de boel zonder enige vorm van overleg weer compleet overhoop zodat haar stemmers (mentaal disfunctionerende dopeheads) hun stuff maar kunnen kopen.

  Hoog tijd om dat zogenaamde sociale contract door de shredder te halen. Ondernemers hebben geen gemeente nodig. Industrieterreinen kunnen prima compleet geprivatiseerd worden, waarmee de eigenaren bepalen wie toegang krijgt en wie niet.

 24. snorretje

  dit gaat echt te ver om zo je punt te maken
  ziek ziek! ga in gesprek maar deze foto is zeer over de grens Bah!

 25. JdV

  @scherpschutter: geheel misgeschoten. Coffeeshophouders zijn ondernemers. Sigarenboeren zijn ondernemers. Slijterijen zijn ondernemers. Andere ondernemers die bepalen dat sommige onderndmers wel en andere niet in hun buurt mogen ondernemen? Das anti-kapitalistisch verwerpelijk communisme.

 26. Scherpschutter

  JdV

  Private eigenaren mogen natuurlijk weigeren wie ze willen om welke reden ze maar willen. Samenwerkende private eigenaren (die bijvoorbeeld samen een industrieterrein kopen) uiteraard natuurlijk ook. Dat is de essentie van privaat eigendom en daarmee de essentie van vrijheid. Dat heeft werkelijk niets met communisme te maken.

 27. Cico

  hahaha Scherpschutter, als je collectief de productie in de hand neemt, bijvoorbeeld door samen een industrieterrein te kopen, dan streef je dus naar PRECIES hetzelfde als socialisten. Volgen Marx is communisme de volgende stap, maar die is nooit echt bereikt. Maar dat houdt een linkse rakker als jij toch niet tegen?

 28. Scherpschutter

  @Cico

  Zoiets absurds heb ik nog nooit gelezen…In het communisme bestaat privaat eigendom niet. Hoe kan je een industrieterrein dat eigendom is van de staat en je dus een slaaf bent die exploitatie verricht nu vergelijken met een industrieterrein dat eigendom is van vrijwillig samenwerkende private eigenaren? Schiet mij maar lek.

 29. Pee

  Ze laten doormiddel van die foto zien uit wat voor hout ze zelf gesneden zijn .
  Ik denk dat ze eerder bang zijn dat duistere zaakjes van hun zelf opgemerkt worden omdat het drukker word door de komst van die shop.
  Er zijn namelijk andere wegen dan deze foto die een verkapt dreigement is naar de shophouders.
  Zo begin je dus al verkeerd met tegen de komst van die shop te zijn.
  En mensen die een blowtje gerookt hebben hebbe echt geen zin om iemand van zijn/haar fiets te trekken.
  Ik heb nog nooit iemand agressief zien worden van een blow van alcohol is het een gegeven dat men agressief word.
  Ik heb ook nog nooit iemand gezien die zich in coma blowt wel van alcohol,lees comazuipers.
  Al met al beginnen ze dus helemaal verkeerd doormiddel van die foto, dat zegt meer over hun dan over die shop.

 30. Charles

  Waarom staan er beveiligers voor koffieshops……..

 31. Ed

  Veel beter dan midden in de stad dat is niet meer van deze tyd . En je betaald je blauw aan parkeren

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).