Onderzoek naar gekapte bomen op Vredenburg in Utrecht levert ‘schokkende conclusies’ op Onderzoek naar gekapte bomen op Vredenburg in Utrecht levert ‘schokkende conclusies’ op

Onderzoek naar gekapte bomen op Vredenburg in Utrecht levert ‘schokkende conclusies’ op

Onderzoek naar gekapte bomen op Vredenburg in Utrecht levert ‘schokkende conclusies’ op
Een groot deel van de Utrechtse gemeenteraad wil weten hoe het zit met de gesteldheid van de bomen op het Vredenburg. In september 2021 werden twee grote platanen die op het plein stonden gekapt en naar aanleiding daarvan is onderzocht waardoor deze bomen zijn aangetast. Volgens de fracties leverde dit ‘schokkende conclusies’ op.

Een groot deel van de Utrechtse gemeenteraad wil weten hoe het zit met de gesteldheid van de bomen op het Vredenburg. In september 2021 werden twee grote platanen die op het plein stonden gekapt en naar aanleiding daarvan is onderzocht waardoor deze bomen zijn aangetast. Volgens de fracties leverde dit ‘schokkende conclusies’ op.

De Partij voor de Dieren, PVV, GroenLinks, ChristenUnie, BIJ1, VVD, EenUtrecht, D66 en SP hebben schriftelijke vragen ingediend over de kwestie. Daarin is te lezen dat onderzoeksbureau Terra Nostra in november 2021 een rapport op basis van het onderzoek naar de kap van de twee platanen aanleverde. In dat rapport staan volgens de fracties ‘schokkende conclusies’.

“Er is geen ruimte voor wortelgroei, de boomspiegels zijn expres verhard met een soort epoxy en ingeklonken, de gesloten mozaïekvloer laat te weinig lucht door, er staan marktkramen in de boomspiegels, er zit veel te veel nitraat in de bodem en er wordt afvalwater met schoonmaakmiddelen over de bomen uitgestort.”

Wonder

De partijen schrijven van een wonder te spreken ‘dat er onder deze omstandigheden überhaupt nog drie prominente platanen staan op het Vredenburg’. Via de ingediende vragen willen zij te weten komen of het college de conclusies van het onderzoek onderschrijft.

De Partij voor de Dieren stelde in september vorig jaar al mondelinge vragen over de kap van de twee bomen. Toen werd ook aangekondigd dat er een onderzoek zou worden ingesteld. De fracties willen weten waarom zij niet zijn ingelicht over ‘dit schokkende rapport’.

Gekoppelde berichten

23 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Weg met die bomen, dan komt er meer ruimte voor bijvoorbeeld horeca. Dat heeft Utrecht nodig. Bomen zijn zo 2004, horeca voegt pas echt wat toe in de stad.

 2. Johan

  Wat gaat Utrecht toch schandelijk om met zijn bomen in de binnenstad. Bah.

 3. jan

  Tja zo n boom in de stad omgeven door beton. Volgepist en volgegooid met troep.
  Het is niet fijn om een boom in de binnenstad te zijn

 4. Scherpschutter

  Zo schokkend vind ik het niet. Eerder in lijn der verwachting.

 5. Niels

  Vijf jaar geleden werden de bomen van nieuwe grond voorzien. De wortels hebben bij die operatie zóveel te lijden gekregen dat het me niet verbaasd dat er daardoor twee bomen gesneuveld zijn.

 6. Massegast

  @JdV — Je neemt me de woorden uit de mond. Die bomen zijn een enorme sta in de weg. Ook evenementen hebben er hinder van en dat nog wel met een vergunning van de Gemeente Utrecht. Als de Gemeente een vergunning voor een evenement geeft dan dient ze dat optimaal te faciliteren. Bomen mogen dan niet hinderen en dienen dus verwijderd te worden.

 7. v.wijk

  Wat vind GroenLinks hier van ?

 8. Koel Hoofd

  Moraal verhaal:
  Bomen gedijen niet jofel in een totaal versteende compacte pretomgeving waar die menselijke stadsdieren zo gek op zijn….

  Ik denk dat de gemeente het groene duurzaame groeibeleid maar eens moet gaan herzien. Dat staat namelijk vol dromen over bomen in potjes in een ultra versteende propvolle mensenomgeving. Wat minder mensen per vierkante kilometer komt de bomen ten goede, heeft de natuur er ook nog wat aan wat ook weer de mens ten goede komt.

 9. WvR

  Ik ben geschokt.
  Heb van alles mee gemaakt in het leven, maar dit? Geschokt.
  Ik kan het niet anders omschrijven. “Onthutst” dekt de lading niet.

 10. passalacqua

  alle bomen moeten weg op het Vredenburg, zodat we het prachtige kleurrijke mozaiek in volle glorie kunnen zien!

 11. G.H.

  Ik ben best een bomenliefhebber, maar ook ik vind de gehanteerde kretologie ernstig overtrokken.
  ‘Schokkend’, dan hebben we het echt over andere zaken.

 12. P-trus

  De mozaïekvloer ademt niet, en ziet er sowieso teleurstellend uit (doffe kleuren). Ik zou zeggen: lekker park aanleggen.

  En wat de horeca en evenementen betreft: graag minder, minder, minder. Gaat vanzelf volgens mij; niemand wil er meer werken.

 13. Peter

  En daarbij viel me ook nog eens op dat er van die beruchte mozaïekvloer vrijwel niets mee te zien is…

 14. W

  Die mozaïek vloer is wel héél erg weggegooid geld geweest!!!

 15. Wim Vreeswijk

  Dit roept zeer terecht vragen op !

 16. Nina

  “Er is geen ruimte voor wortelgroei, de boomspiegels zijn expres verhard met een soort epoxy en ingeklonken, de gesloten mozaïekvloer laat te weinig lucht door, er staan marktkramen in de boomspiegels, er zit veel te veel nitraat in de bodem en er wordt afvalwater met schoonmaakmiddelen over de bomen uitgestort.”

  Je verwacht het niet zo midden in het bos (…). Dit schokkend noemen, is wel heel erg lachwekkend eigenlijk.

  Volgens mij zijn er veel mensen die moeten verhuizen uit het dichtbevolkte Nederland, omdat het qua natuur niet meer bij hen past.

  Overigens ben ik voor bomen en natuur, maar sommigen streven onhaalbare natuurdoelen na in een stad.

 17. ilvy

  Natuurlijk moeten de bomen niet weg; er moeten er gezien wat er in de wereld speelt juist bij.
  Maak een ruime boomspiegel en laat een bomendeskundige ernaar kijken voor aanleg, dan moet het goedkomen.

 18. Inez

  Waarom niet langs de randen van het plein grote plantenbakken neerzetten met grote planten/bloemen? Dan oogt het nog een beetje groen. En er moet natuurlijk iemand komen die de boel goed onderhoud.

 19. Dr.Rwiena

  @JdV
  Helemaal gelijk! Weg met al die bomen in de binnenstad. Das zoo 2004! Laten we het vol zetten met horeca en terrassen. Verder geen bomen en geen groen. Enkel beton en metselwerk!
  Als we toch bezig zijn, laten we de Catharijnesingel dichtzetten en er een 6-baans asfalt weg over zetten, zodat al die horeca goed te bereiken is. Al die horeca waar een drankje doet en kan genieten van al het beton, metselwerk en alle andere horecagelegenheden.

 20. TJA…

  @Dr.Rwiena: zeg dit niet hard. Voor je het in de gaten hebt wordt de angel weer gedempt. Dit keer om er een fietspad op te leggen. Waarbij de Utrechtse bevolking ook inspraak krijgt. Zij wordt namelijk gehoord bij het besluit dat het een asfalt wegdek gaat krijgen.

 21. de hovenier

  ik stond erbij en keek erna destijds bij de oplevering van het markt plein,
  op het vreeburg welke gast levert er nou zo een boomspiegel op
  bomen ter doden opgeschreven. en er is niemand van het gemeentelijk groen die deze dwaling aankaart. maar de reden is natuurlijk dat een stenen rand in de vorm van een zitbank natuurlijk een staa in de weg zou zijn voor de zaterdag markt .
  dus moeten deze platanen een lange langzame verstikkingdood aanvaarden.
  gefeliciteerd heren en dames van de ontwerp tafel.

 22. Katja

  Gewoon een mooi, klassiek hek om de bomen zetten. Klaar.

 23. Adriaan

  Geen zorgen, danwel illusies, die andere 3 platanen gaan vanzelf…..
  Hoe onwetend moet je zijn om te denken dat een grote boom op een dergelijke plek groeit?
  Maar goed, ik beheer er een groot aantal elders.
  Van een boom is bekend dat de worteldiameter ongeveer even groot is als de diameter van de kroon, boven in dus. Tja, als je hem dan tot aan de stam afknijpt is het wachten.
  Redden kan wellicht nog: sloop het plein in een aanzienlijke diameter rond de stam tot op schone grond. Vul eventueel aan als je wortels tegen komt. Diameter zal ten minste 5 meter zijn, 8-10 lijkt beter aan te sluiten bij kroondiameter. Breng max. 10 cm houtsnippers aan en zet rondom een bank. Houtsnippers gaan bodemleven op een geweldige manier stimuleren.
  Vertroetel de boom met circulaire vloeibare mest. Verdun daartoe de inhoud van de plaskruizen die je daar kunt zetten een factor 10 en besproei de snippers hiermee. Sproei na met schoon water om stank tegen te gaan. Goede ervaring mee!
  Sopjes maak ik me geen zorgen over.

  PS
  als de plaskruizen te ingewikkeld zijn start je een ludieke actie dan hier mag worden gewildplast op voorwaarde dat men goed zwabbert om het een beetje te verdelen en niet tegen de stam piest……

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).