Onderzoek naar overlast en openbare orde in Lombok Oost: ‘Scheveningen zonder zee’ Onderzoek naar overlast en openbare orde in Lombok Oost: ‘Scheveningen zonder zee’

Onderzoek naar overlast en openbare orde in Lombok Oost: ‘Scheveningen zonder zee’

Onderzoek naar overlast en openbare orde in Lombok Oost: ‘Scheveningen zonder zee’
De Kanaalstraat op de kop van Lombok
Iedereen die vaak in de omgeving van de Kanaalstraat en Damstraat komt, kan beamen dat het er in ieder geval altijd levendig is. Lombok Oost, zoals de omgeving rondom de straten heet, heeft een grote aantrekkingskracht op mensen. Volgens de onderzoekers is sprake van een boulevardfunctie, een ‘Scheveningen zonder zee’. Dat zorgt voor gezelligheid, maar ook vaak voor overlast. Het Verwey-Jonker Instituut onderzocht in opdracht van de gemeente waar de problemen vandaan komen en kwam met een aantal aanbevelingen om deze op te lossen.

Iedereen die vaak in de omgeving van de Kanaalstraat en Damstraat komt, kan beamen dat het er in ieder geval altijd levendig is. Lombok Oost, zoals de omgeving rondom de straten heet, heeft een grote aantrekkingskracht op mensen. Volgens de onderzoekers is sprake van een boulevardfunctie, een ‘Scheveningen zonder zee’. Dat zorgt voor gezelligheid, maar ook vaak voor overlast. Het Verwey-Jonker Instituut onderzocht in opdracht van de gemeente waar de problemen vandaan komen en kwam met een aantal aanbevelingen om deze op te lossen.

Het gebied is volgens het rapport ‘gevoelig voor samenlevings- en openbare-ordeproblemen’. Verwey-Jonker heeft drie factoren gevonden die daaraan ten grondslag liggen. De Kanaalstraat en Damstraat hebben een grote aantrekkingskracht op mensen – een ‘boulevardfunctie’.

Sociale media spelen een grote rol bij de bekendheid van de straten en het ontbreken van sluitingstijden zorgt ervoor dat veel horeca ’s avonds en deels ook ’s nachts open is. Ook is er te weinig toezicht van bijvoorbeeld de politie in het gebied. Verwey-Jonker concludeert dat de kracht van de Kanaalstraat en Damstraat tegelijkertijd ook een zwakte is: het trekt criminaliteit aan en ongewenst gedrag is moeilijk op te lossen omdat er steeds ander publiek is dat ook nog van buiten de wijk komt.

Puzzelstukjes

Doordat de problemen zo complex zijn, is er volgens de onderzoekers niet één oplossing. De oplossing bestaat uit een heleboel verschillende puzzelstukjes die op de lange termijn in elkaar moeten worden gelegd. Belangrijk daarbij is onder meer dat er moet worden samengewerkt en dat er samenhang moet zijn tussen overheid, ondernemers, politie, boa’s, sociale professionals, bewoners en jongeren.

De kracht van jongeren, bewoners en ondernemers zou volgens de onderzoekers gebruikt kunnen worden om de sfeer in de buurt te verbeteren. Bewoners en ondernemers moeten daarbij (onder andere financieel) ondersteuning krijgen van de overheid en wijkprofessionals.

Actiepunten

Het college van burgemeester en wethouders heeft het onderzoek ingezien en herkent naar eigen zeggen de actiepunten. “Een aantal kunnen we dit jaar nog oppakken of verlengen”, stelt het college in een brief aan de gemeenteraad. “Zo continueren we de aanwezigheid van de straatconciërge en de twee extra boa’s voor Lombok Oost (en de Amsterdamsestraatweg), die naast de handhaving een belangrijke rol spelen als verbinder tussen ondernemers, bewoners en gemeente.”

Twee maatregelen die verlengd worden dus, maar daar blijft het niet bij. In de wijk komt een extra jongerenwerker en wijkbureau West krijgt vanaf april dit jaar weer een plek in de wijk. Die plek kan dan ook als een soort uitvalsbasis gaan dienen voor mensen die in het gebied werken, zoals de politie, boa’s, de straatconciërge en jongerenwerkers.

Unieke Lombok

Volgens het college van B&W kunnen niet alle aanbevelingen nu worden opgevolgd. “Voorop staat dat we bij het oplossen van de problematiek wel het unieke Lombok, de aantrekkingskracht en de cultuur willen behouden”, schrijft het college. “We zien de noodzaak om de bestaande programmatische aanpak langdurig en stevig voort te zetten, mét bewoners, ondernemers en diverse stakeholders uit de wijk.”

Gekoppelde berichten

42 Reacties

Reageren
 1. passalacqua

  een extra jongerenwerker en wijkbureau, mijn mond valt open van de getoonde realiteitszin en daadkracht! het einde van de overlast komt nu wel heel rap naderbij!

 2. Geenstijl@Utrecht

  We kijken weer vooral weg om het probleem niet te hoeven benoemen.

 3. Bill

  De gemeente doet tenminste wat maar ik kan mijn klok weer gelijk zetten op de zure DUIC reacties.

 4. John

  Jongerenwerker/ervaringsdeskundige ex probleem jongen/ affiniteit met de buurt
  Deze mensen worden aangenomen door de gemeente en gaan het probleem oplossen???
  Gemeente Utrecht wordt wakker weer een zwaar kansloos gesubsidieerde project.

 5. Pee

  Scheveningen zonder zee ?
  Het is eerder een kashba zonder woestijn.
  Er veranderd dus niets daar want de dingen die ze van plan zijn gaan niets toevoegen of oplossen .
  Je waant je daar in 1 of ander Arabisch land of durven ze dat weer niet te benoemen ?

 6. Bewoner Lombok

  De problemen zijn niet heel complex. Handhaaf nu eens gedurende lange periode intensief tegen de hard optrekkende wagens en motoren, stationair draaiende dubbel geparkeerde wagens en degenen die hun afval vanuit de wagen op de straat gooien. Ik zie ‘s ochtends voldoende handhavers en politiewagens doelloos rondjes rijden maar vanaf 15.00u zijn ze nergens te bekennen. Best makkelijk: check bij begin Damstraat/Kanaalstraat, rond winkel Kanaalnet en iets verderop bij Baraka. Daarna even rond straten Van Riebeeck, Ceram et cetera en dan ben je er. Volgende stap is een grondig kijken naar nieuw winkelaanbod want er komen nog steeds shoarma-, bel- en ‘groente’winkels bij.

 7. arbeider

  Iedereen weet van wie de overlast komt, benoem het dan ook.

  Door het te benoemen word het probleem een keer echt zichtbaar, er is te lang weg gekeken!

 8. Massegast

  Jongeren die geen eisen aan zichzelf stellen. Ouders die geen eisen stellen en de maatschappij die geen eisen stelt. Rondlummelen in hele en halve crimi-activiteiten. Als je 20 bent is zo’n los leven wel leuk. Ben je 35 dan heb je niets opgebouwd en ben je jaloers op degenen die dat wel gedaan hebben. Ik kijk naar de expats om mij heen, die dat wel doen. En dat in een maatschappij die zoveel kansen biedt. Maar ja, een kans krijgen is één ding. De volgende stap is er iets mee doen….. Uiteindelijk is de maatschappij aan niemand iets verschuldigd, omdat jij toevallig jij bent. In the end, it’s up to you.

 9. Alex

  Kom er helaas wel eens maar hier loopt echt veel narigheid rond. Verschrikkelijk. Enige wat hier helpt is alle retail vervangen voor woningen. Veel van deze winkels fungeren toch hoofdzakelijk als witwasserette.

 10. Berend

  cultuur in lombok? de smeltkroes was 30 jaar geleden, nu kom je er niet meer tussen.

 11. Realist

  Een ‘boulevardfunctie’, ‘social media’, sluitingstijden…Prachtig! Het is bijna een kunst hoe er rondom de olifant gepraat wordt.

 12. Aa

  “Dat zorgt voor gezelligheid, maar ook vaak voor overlast”

  Overlast? Is dat de wet overtreden tegenwoordig wordt genoemd? Ik hoor ook niks over degenen die de boel hier ruineren, of mag het culturele component niet benoemd worden?

  We maken Rusland belachelijk om het spinnen van de waarheid maar Nederland is niet veel beter! Er wordt hier gemoord in de straat, drugs gedeald, met lachgas op gereden, etc etc. Laten we beginnen de kanaalstraat voor verkeer af te sluiten na 12uur, dan komen de figuren buiten de stad in ieder geval niet meer.

 13. Bewoner lombok

  Wij wonen met veel plezier in Lombok. Ik voel mij als vrouw onveilig bij bijv Smakkelaargebied, station, daalsetunnel en omgeving griftpark. Maar juist niet in lombok! Er is altijd een bruisende sfeer, onze kinderen spelen er op straat en mensen zijn aardig en behulpzaam. Ja, er rijden ook auto’s veel te hard en er wordt zo nu en dan flink in drugs gehandeld maar dat gebeurt ook in de stadsparken. Er zal vast een en ander anders kunnen maar het is ook een mooie multiculti wijk die bruist!

 14. Pedro

  Nou nou. Moet er een externe bureau aan te pas komen om tot deze conclusie te komen. Mag weer wat kosten. 30 min op de hoek Kanaalstraat/ Damstraat staan en je had hetzelfde bereikt.
  Handhaven handhaven en nogmaals handhaven.

 15. Hans Boom

  Overlast moet je inderdaad niet aanpakken maar belonen met een straatcoach, een bureautje met wat ideeen hoe iedereen die overlast veroorzaakt vermaakt en begrepen wordt

 16. wollie

  klopt, die zwarte auto is het elke keer.

 17. Jawel

  Iedereen die vaak in de omgeving van de Kanaalstraat en Damstraat komt, kan beamen dat het er in ieder geval geen onderzoek nodig is.

 18. Anna

  Wat passalacqua zegt, ik sta versteld. Hulde

 19. Zuilen030

  Alle winkels, horeca enz. om 22.00 uur dicht. Waar staat die aanbeveling?

 20. Bernhard

  Eens met passalacqua. Ik weet wat wel werkt. Tuig van straat halen.

 21. Bewoner verdomhoekje

  Wat ‘bewoner Lombok’ zegt: gewoon handhaven, handhaven en verder niets nodig lijkt me. Maar te vaak gebeurt er helaas niets… En als mensen niet bestraft worden voor overtredingen, dan is er ook weinig reden om van gedrag te veranderen.

 22. Said R.

  Het is niet zo complex. Je moet die boulevard functie eruit halen. Om te beginnen de auto. In scheveningen kun je ook niet met een auto de boulevard op. Dat heet een aanslag. Hier in Lombok heet dat ‘gewoon’ zaterdagmiddag

 23. Binnenstadbewoner

  Zo moeilijk is het niet.

  Alle groentewinkels, shoarmazaken, belwinkels, avondwinkels, massagewinkels e.d. door laten lichten door de FIOD. Plus veel meer toezicht/ patrouilles en camera’s die het hele probleemgebied haarscherp 24/7 in beeld brengen. En dan geen toezicht dat op werkdagen tussen 10 uur en 16:00 rondloopt, maar vooral ook in de nachtelijke uren.

 24. JdV

  Ja, een straatcoach. Extra BOA’s. Een wijkbureau en jongerenwerker. Jaren 70 oplossingen voor een jaren 2020 probleem. Een gemeente die niet durft te benoemen wat de daadwerkelijke oorzaken zijn. Politie die liever flitscontroles doet, alleen niet op die plek. Het probleem zal nooit worden opgelost. Uiteraard kan het wel. Maar reacties die daar iets over zeggen komen toch niet door de moderatie op deze site.

 25. Katja

  Wat betreft sluitingstijden : op de ASW werkte dat als een tierelier, maar ja, ondernemers zeggen dat ze gediscrimineerd worden, dus hup, alles weer 24/7 open. Kunnen we weer van voren af aan beginnen.

 26. Aa

  @jdv: eens. Wat men zich niet realiseert is dat dit wegkijkgedrag juist leidt tot radicalisatie. Het zou mij oprecht niets verbazen als er binnen 100 jaar een burgeroorlog ontstaat in nederland/europa.

 27. Westside

  Eens met Bewoner Lombok: handhaven, handhaven, handhaven. ‘s Avonds zie je nooit boa’s, de laatste keer dat ik een agent een dubbelparkeerder zag aanspreken, suggereerde hij heel onderdanig dat de bestuurder misschien maar even een rondje moest rijden. Als fietser is het erg onveilig en op dat korte stukje Kanaalstraat heb je zo 3 bijna-aanrijdingen te pakken. Ik woon al 23 jaar in de wijk en heb t altijd gezellig en veilig gevonden maar merk de laatste paar jaar dat ik de Kanaalstraat liever mijd. Tot slot, de overlast komt van mensen buiten de wijk dus die buurtmaatregelen slaan de plank mis.

 28. Koel Hoofd

  Wat is de mentaliteit in Nederland toch veranderd, en niet ten goede.
  30 jaar geleden was Lombok de succesvolste multicultiwijk van heel Nederland en trok het ook bezoekers aan uit heel Nederland.
  En toen lagen de gebruikte heroinenaalden nog gewoon op de grond.
  Die heroinejunkies zijn intussen verdwenen, maar multiculti en een trekpleister voor niet-Utrechtse bezoekers is het nog steeds, alleen noemt men het nu overlast…

 29. Lombokker

  Alle eettenten vanaf 22:00 uur dicht zou al een hoop schelen, het in tenslotte een woonwijk. En handhaven. want het is wel duidelijk dat politie en (vooral) boa’s met een grote boog om de narigheid heen gaan.
  Een jongerenwerker gaat voor het meeste volk wat daar rondhangt echt niet helpen, die zijn dat stadium al lang voorbij.

 30. Lomboque

  Na 5 jaar (van de 13 jaar dat ik er heb gewoond) strijd te hebben gevoerd om het leefbaar te krijgen in de wijk heb ik simpelweg besloten om weg te verhuizen. Dit kan ik iedereen aanraden! Er zijn heel veel wijken in Utrecht die dit probleem niet hebben. Het is even zoeken voor een nieuwe woning maar de moeite waard om weer van mijn rust en veiligheid te kunnen genieten!

 31. Len

  Ik denk dat menig architect en aangesloten marketingbureau precies dit nastreeft als ze het hebben over een plek om te wonen, werken en ontmoeten. Alleen is het hier misschien een beetje uit de hand gelopen.

  Ik kom er in elk geval graag voor de boodschappen of een lekker broodje, de rest is prima selectief te negeren.

 32. Aa

  @westside: ik mijd de kanaalstraat ook en ik weet dat anderen het ook doen. Het is de opmaat naar het eerste no go gebied in Nederland.

 33. bawang putih

  t is gewoon een levendige buurt waar ik graag boodschappen doe, elke levendige buurt heeft z’n grimmige keerzijde, dus ook lombok, of willen we dat alles eruit ziet als tuindorp?

 34. Don

  Als al dat belasting geld dat de gemeente utrecht besteed heeft aan het hele assortiment softe oplossingen en dure onderzoeksbureau’s nu eens besteed zou zijn aan consequent en meedogenloze handhaving dan zou de kanaalstraat al lang weer die mooie multi culti straat van welleer zijn. Maar handhaven moet ten koste van alles vermeden worden van de gemeente utrecht. Binnenkort verkiezingen heel hoog tijd voor verandering.

 35. utrechter

  @ koel hoofd.
  Hoezo SUCCESVOLLE multicultiwijk?
  Ik zie de straatgevechten vanuit mijn raam rond de van Riebeeckstraat nog voor me.
  1982: Grote sympathie van de Lombokkers voor de CentrumPartij van Janmaat.
  Men was het spuugzat overgenomen te worden door die multiculti en vooral de overlast die er mee gepaard ging.
  10 jaar later werd er bij de voorzitter van het buurtcomitee de ruiten ingegooid. Evenals bij 2 jongens die samenwoonden en iets van de overlast bij hun in de straat durfden te zeggen.
  Inmiddels zijn we heel wat jaren verder en is de samenstelling van de bevolking deels veryupt en de oorspronkelijke bewoners grotendeels verdwenen.
  Ik kom nog regelmatig in Lombok maar nog steeds hoor ik met enige regelmaat vervelende verhalen.
  Waar zou dat toch vandaan komen (….)

 36. Willem

  Ik snap niet dat elke winkelstraat perfect gemanicuurd moet zijn. Dat er geen 40 shoarmazaken in één straat behoren te zitten, oke. Maar het is toch niet zo dat ook de Kanaalstraat ineens een perfecte winkelstraat moet zijn? Het is toch niet erg dat hier wat meer allochtonen zitten dan in andere straten? Ik denk dat als je je hier niet veilig of welkom voelt dat je ook eerst naar jezelf moet kijken. Waar ben je bang voor? Het zijn gewoon mensen. Ja er is meer afval en ja er rijden wat auto’s hard rond, en dit moet gehandhaafd worden. Maar er is geen enkele plek in Utrecht die zo leeft als de Kanaalstraat. Moet elke straat fluisterstil zijn om 22:00 omdat je anders niet kan slapen? Stel je niet zo aan.

 37. Cico

  Ik woon in Lombok en heb toevallig ook in Scheveningen gewoond. In Scheveningen is het beter, daar is namelijk WEL iets gedaan aan de verkeersonveiligheid. De boulevard is autovrij, de ventwegen allemaal eenrichtingsverkeer, je kan er ook niet parkeren, dubbel parkeren of tergend langzaam straatje-keren.

  Hier in Lombok doen we nog wat onderzoekjes en luistert de gemeente vooral naar de ondernemerslobby.

  Verder heb ik geen enkel probleem met de regiofunctie van de wijk. Flanerende Marokkanen zorgen voor gezelligheid en de wijk bruist, waardoor het juist veiliger is door de sociale controle.

  Maar goddomme, het is waanzinnig hoe passief de gemeente is tov verkeersonveiligheid, het fijnstof, het zwerfafval, de sluiproutes over de bruggetjes over het kanaal, etc

 38. Katja

  Zeg, als alles om 22.00 dicht gaat scheelt dat een hoop energieverbruik, in deze tijd van schaarste op de energiemarkt.

 39. antonio

  Ik ben geboren en getogen in Utrecht in de Lombok. Eerst was het voor buitenlanders en nu is het voor juppen. Huizen tegen als het niet meer is zo 4 ton.
  Ze wilden de buitenlanders weg hebben om de buurt welke dichtbij het centrum is voor gigaprijzen aan de juppen te verkopen.
  Maar helaas de buitenlanders schijnen wel goede banen te hebben en kunnen het betalen.
  Ja en criminelen hoor ik men denken maar met dat beroep krijg je geen hypotheek.
  Laten we niet hypocriet zijn Lombok was altijd zo maar toen waren het de kroegen waar vechtpartijen ontstonden en wat dacht je van schieten.
  Dus laten we niet doen of het nu is ontstaan dit is de laatste 20 jaar zo.
  Mijn moeder woont er 50 jaar en ik kom er vaak dus zie wat er is ontstaan gewoon wisseling van wacht.
  Wat me opvalt dat er toestemming is gegeven voor moskee noumero 500+. Maar dit is de politiek (als je over witwassen praat moet je ook over omkopen praten want dat zij wel NLers) daar moet je klagen.
  Enfin de DOM moest je van de 5 wegen zien als je ons Utrecht inreed dit is verleden tijd.
  Leg je erbij neer dit is wat het is gaat niet veranderen. Ik heb ook in Sterrenwijk gewoond 11 jaar lang ook dat is u een studenten buurt geworden.
  Tijden veranderen that’s life en soms niet ten goede.

 40. Freddy

  Ik heb niet de illusie dat hier ooit een concrete oplossing voor gaat komen. De gemeente toont nooit daadkracht. Wie kan het nooit uitgevoerde plan voor de kanaalstraat met één richting nog herinneren? Nu weer met een nieuw onderzoek.. Alsof het niet al jaren duidelijk is wat er aan de hand is, bizar. En de jeugd, helaas zonder uitzondering met een niet-westerse migratie achtergrond, toont een totaal gebrek aan respect voor anderen in de wijk en voor de verkeersregels. Zie het andere artikel over de persoon die in elkaar geslagen is terwijl de automobilist door rood ging. Ik ben persoonlijk ook al vier (!) keer verbaal en fysiek bedreigd in Lombok toen ik bijna aangereden werd en daar commentaar op had. Die jongens ga je niet met een wijkagent of met een coach veranderen. Dat had in de opvoeding moeten beginnen of met een strengere aanpak vanuit de politie. Er is zo weinig handhaving.. Echt zonde hoor, voor de wijk, voor de wijkbewoners, voor de toekomst van die jongeren. Gewoon een rotsituatie en het zou zo mooi zijn als we ambtenaren hadden met lef en passie voor hun vak. Ik hoop snel te kunnen verhuizen, mijn geduld is op.

 41. Wies

  Het is best een gezellige straat, net als de ASW waar ik in de buurt woon erg levendig. Vind alleen wel dat een paar zaken geregeld zouden moeten worden zoals betere verkeersveiligheid (NIET meer dubbelparkeren, NIET meer racen) en minder afval op straat. Daar heb je geen jongerenwerker voor nodig.

 42. UTRECHTSE JANTJE

  Helemaal eens met je @ Freddy , alleen heb ik dat besluit al 10 jaar terug genomen om te vertrekken , ik woonde toen nog op Overvecht , maar ook daar werd je verbaal geïntimideerd door dat jonge schorem , om over het knallen van pistolen maar te zwijgen , die je geregeld hoorde , en als ik de politie belde omdat er aan de overkant werd ingebroken , duurde het ‘n uur , voordat er ‘n politie wagen voorbij gereden kwam , ja het was koffietijd was het excuus …….Vroeger keek je als jonge knul op tegen ‘n agent , die toen nog gewoon op de fiets reed , hij straalde gezag uit , maar tegenwoordig hangen ze onderuit in hun wagens , en kijken teveel weg … of rijden ‘n straatje om bij ‘n melding …om niet als eerste ter plaatse te zijn …. Ik ben nu 75 jaar , en kan waar ik nu woon , nog gezond en gezellig ouder worden ………..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).