Onrustig in de Monseigneur van de Weteringstraat; politie neemt pan en lepel in beslag en arresteert bewoner Onrustig in de Monseigneur van de Weteringstraat; politie neemt pan en lepel in beslag en arresteert bewoner

Onrustig in de Monseigneur van de Weteringstraat; politie neemt pan en lepel in beslag en arresteert bewoner

Onrustig in de Monseigneur van de Weteringstraat; politie neemt pan en lepel in beslag en arresteert bewoner
Jorge slaat elke avond om 21.00 minutenlang met een lepel op een pan
Het is de afgelopen dagen onrustig in de Monseigneur van de Weteringstraat. Bewoner Jorge slaat elke avond om 21.00 uur vanuit zijn zolderraam met een lepel op een pan als protest tegen de avondklok. Sommige buren steunen hem, maar er zijn ook klachten over geluidsoverlast. Daarom stond de politie zondag met een stormram voor zijn deur. De politie heeft toen een pan en lepel van Jorge in beslag genomen. Omdat hij na de inbeslagname op maandag en dinsdag doorging met zijn protest werd hij gisteravond gearresteerd en meegenomen. Hoe heeft dit zo kunnen lopen?

Het is de afgelopen dagen onrustig in de Monseigneur van de Weteringstraat. Bewoner Jorge slaat elke avond om 21.00 uur vanuit zijn zolderraam met een lepel op een pan als protest tegen de avondklok. Sommige buren steunen hem, maar er zijn ook klachten over geluidsoverlast. Daarom stond de politie zondag met een stormram voor zijn deur. De politie heeft toen een pan en lepel van Jorge in beslag genomen. Omdat hij na de inbeslagname op maandag en dinsdag doorging met zijn protest werd hij gisteravond gearresteerd en meegenomen. Hoe heeft dit zo kunnen lopen?

Kling-kling-kling. Ook op maandag, de dag nadat de politie zijn pan en lepel in beslag nam, staat Jorge weer met zijn keukengerei op de zolder van zijn huis in de Utrechtse buurt Buiten Wittevrouwen. Een nieuwe pan en lepel weliswaar, want de vorige exemplaren liggen op het politiebureau.

Jorge is geboren in Chili en groeide daar op tijdens de dictatuur van Pinochet. Eén ding weet hij nog goed: het pannetjesprotest. In Chili werd dit ‘Cacerolazo’ genoemd en was het een vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid als protest tegen de daar geldende avondklok.

Protest

Toen in Nederland de avondklok werd ingevoerd, besloot Jorge dat hij zijn stem moest laten horen. “Ik vind de avondklok geen goede maatregel. Waarom zouden we niet gewoon in de avond nog in vrijheid een rondje mogen lopen? Dat is juist gezond.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Vanuit zijn zolderraam maakt hij geluid uit protest

Hij besloot uit protest elke avond met een lepel op een pan te slaan. Dertien minuten lang. Eerst deed hij dit voor zijn huis, maar de politie waarschuwde hem dat hij de avondklokregels overtrad. Hij besloot het protest voort te zetten vanaf zijn zolder.

Jorge is niet de enige in Utrecht die om 21.00 uur geluid maakt. In verschillende wijken van de stad klinken met de ingang van de avondklok tal van vuvuzelas. Het gaat dan om studenten, die het vooral voor de lol doen. Maar voor Jorge is het een serieuze zaak. Om zijn buren uitleg te geven over zijn actie, heeft hij in de wijk brieven rondgebracht waarin hij uitlegt waarom hij dit protest voert. Ook biedt hij daarin zijn excuses aan voor eventuele overlast.

Geluidsklachten

Meerdere buren vinden het prima dat Jorge op deze manier protesteert. Maar er komen ook klachten binnen over het geluid. Er zijn dus buren die er overlast van ervaren. De politie ziet zich daarom genoodzaakt om op te treden. Agenten kwamen de afgelopen weken twee keer eerder langs. Jorge kreeg steeds een boete voor geluidsoverlast. Zondag stonden ze met een stormram voor zijn deur.

Jorge vertelt: “Toen ik klaar was met mijn pannetjesprotest liep ik naar beneden en zag ik de politie voor de deur. Ik had geen behoefte om open te doen en wilde ze best mijn identiteitskaart door het raam aangeven. Ze hadden echter een stormram gepakt en lieten weten dat ze toch echt naar binnen moesten komen.” Na het tonen van het huiszoekingsbevel deed hij toch maar de deur open. “En toen zijn dus mijn pan en lepel in beslag genomen en kreeg ik weer een boete.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

De avond na de inbeslagname staan meerdere buren voor het huis van Jorge om nog even na te praten. Ze praten over agenten in burgerkleding en geüniformeerde politie die op zondagavond het huis van hun buurman in de gaten hielden. Een van de aanwezigen is de Utrechtse advocaat Lokollo. Hij heeft besloten om Jorge te gaan helpen de boetes aan te vechten. Hij vindt het schandalig hoe de politie optreedt tegen zijn buurman, die volgens hem gebruikmaakt van zijn recht op vrije meningsuiting. Andere buren willen vooral dat de spanning uit de straat verdwijnt.

Politiek

Jorge snapt zelf ook dat het geluid dat hij maakt vervelend kan zijn. “Maar dat is nog geen reden om zo in te grijpen. Daarnaast is het ook een politiek onderwerp. We kunnen van mening verschillen, maar ik mag wel mijn stem laten horen.”

De politie laat weten dat de wijkagent meerdere keren langs is geweest om in gesprek te gaan. “Helaas zonder resultaat. Na de waarschuwingen is er een aantal bekeuringen uitgedeeld, maar de overlast gaat onverminderd door. Ook afgelopen zondag. Na weer een aantal klachten werd in overleg met een officier besloten om het keukengerei in beslag te nemen.”

Daarbij benadrukt de politie dat zij dit, ondanks Jorge’s intenties, niet ziet als een demonstratie maar puur als iemand die geluidsoverlast veroorzaakt. “Voor een aantal buurtbewoners is dit erg vervelend en we hopen tot een structurele oplossing te komen.”

Arrestatie

Jorge besloot echter om door te gaan met zijn protest. Op maandagavond en dinsdagavond sloeg hij weer dertien minuten met een lepel op een pan. Dinsdagavond stond de politie opnieuw voor zijn deur. Deze keer werd niet zijn keukengerei meegenomen maar hijzelf. Enkele omwonenden zagen het gebeuren en begonnen als protest ook op potten en pannen te slaan. Jorge ging mee naar het politiebureau voor verhoor. De officier van justitie heeft aan hem laten weten dat hij nadenkt over een gedragsaanwijzing. Dit is een middel dat ingezet kan worden om overlast te stoppen, anders staan er sancties tegenover.

Jorge laat weten dat hij nu moet besluiten of hij nog verder wil met zijn protest: “Daar ga ik vanmiddag over nadenken. En ik ga in overleg met mijn buren, misschien kunnen zij mij verder helpen.”

Gekoppelde berichten

41 Reacties

Reageren
 1. Jozias

  En weer een voorbeeld van de politie die eigenhandig optreed in strijd met de wet die ze hoort te handhaven.

  Je nag volgens de wet pas na 22 uur geen hinderlijk geluid meer maken. Op een pan slaan is niet anders dan muziek maken. Hetgeen toegestaan is.

  Wil de burgemeester aub actie ondernenen? Zo nee, dan is het duidelijk dat onze burgemeester beslissingen steunt die tegen de wet indruisen.

 2. Baliekluiver

  Als 13 minuten geluidsoverlast van 1 persoon al voldoende is om opgepakt te worden hoeven we het voorlopig dus niet meer te hebben over heropening van de horeca terrassen, want dan ontstaat er een enorm handhavingsprobleem!

 3. Yvon

  Die vuvuzela-toeters zijn hier ook te horen. Die gaan ook al weken aan een stuk door. Vreemd dat dan juist deze man opgepakt wordt

 4. Kadoendra

  @Jozias

  “Op een pan slaan is niet anders dan muziek maken.”

  Oh, die gozer is een soort van Mozart, nou dan moet ‘ie maar eens snel een concert gaan geven in het Koninklijk Concertgebouw.

 5. Forta

  Na 22uur geen herrie meer mogen maken is een oeroud fabeltje. In het algemeen mag je zowiezo geen overlast veroorzaken ongeacht het tijdstip. Dat het in de avond meestal nog vervelender is moge duidelijk zijn. Overigens hebben we hier met een strondeigenwijze persoon te maken. Ik zie die klok ook niet zitten maar daar hoeft een ander geen last te hebben!

 6. Binnenstadsbewoners

  Was de politie ook maar zo actief, als straks de Corona terrassen opengaan op Maria plaats Ganzenmarkt Stadhuisplein

 7. Edu

  Ben nu ook maar aan het overwegen om de pan en de pollepel op te pakken

 8. Yoshua

  Dit is bij mij in de straat.
  Heb hem nooit horen slaan op zijn pannetje, woon te ver van hem vandaan.
  Ken deze man wel, vrij opvallend persoon door zijn doen en laten.
  Nu begrijp ik zijn gedrag een stuk beter, hij komt uit een dictatuur.
  Het is net als Chinezen en Russen die vakantie vieren in het voor hun buitenland.
  Vrijheid blijheid denken dat je alleen bent op de wereld en vooral doen waar je zelf zin in hebt.
  Wanneer deze meneer een beetje meer rekening zou gaan houden met zijn omgeving, had hij voor de rest van zijn leven op het pannetje kunnen blijven slaan.
  De buren begrijp ik volkomen, dit is duidelijk het laatste druppeltje dat de emmer deed overlopen.

 9. JdV

  Prachtig om te constateren dat er geen enkel capaciteitsprobleem is bij de politie in Utrecht. Meerdere agenten ingezet, observanten in burger. Het mag wat kosten, dat onderdrukken van kritische burgers. Is het geen gesprek met de buurtwout over je social media gedrag dan is het wel dit soort zaken.
  Proportionaliteit is ver te zoeken. Valt nog mee dat de politiehelicopter niet is ingezet in het kader van deze terreuractie.

 10. Scherpschutter

  Ik denk dat Jorge vanuit zijn achtergrond uitstekend in staat is om een dictatuur te herkennen, waar vele Nederlanders nog geen dictatuur zouden herkennen als er eentje met het puisterige achterwerk op hun gezicht zou gaan zitten.

  Laat je niet stoppen Jorge! Je weet als geen ander wat er op het spel staat. #teamjorge

 11. Jozias

  @forta

  Is geen fabel. Lees de wet er maar eens op na. Na 20 uur geen heftig geluid meer (boren, zagen e.d. en na 22 uur dient het stil te zijn.

  Kan het me trouwens niet heugen dat in het prè corona tijdperk drummers en klussers gearresteerd werden en al helemaal niet door arrestarieteams met stormrammen. En dit terwijl het de politie niet lukt om mensen die binnen komen uit risicolanden en besmette/ zieke mensen aan hun quarantaine te houden; terwijl dat echt nodig is.

  Het punt van protest wordt dpor het politie-optreden alleen maar bevestigd trouwens.

 12. Stadsie

  Ach 13 minuten, laat die man toch gaan. Is zo weer over. Wat een gedoe om niets.

 13. Pieter

  Misschien moet de politie op zondagochtend ook eens met een stormram de kerkdeuren omver beuken. Een herrie die daar vandaan komt!

 14. Bijnabinnenstadbewoner

  Een behoorlijk hoog ‘ikke, ikke en de rest mag stikken’ gehalte bij deze meneer. Elke dag 13 minuten? Kom op zeg. Laten we een beetje rekening met elkaar houden.

 15. Berk

  Mensen die het verschil niet zien tussen de huidige situatie en de omstandigheden in een dictatuur moet je door de GGD laten ophalen en niet door de politie.

 16. Mgr. Pan

  “waar vele Nederlanders nog geen dictatuur zouden herkennen als er eentje met het puisterige achterwerk op hun gezicht zou gaan zitten”
  Hardop gelachen om Scherpschutter. Wat een fijne dag!

  Ik mis de symboliek van de 13 minuten nog in de verklaring van het artikel.

 17. De count

  Jozias, graag een link naar het wetsartikel

 18. Berk

  @Mgr. Pan Ja super lachen, Scherpschutter vergelijkt de huidige situatie in Nederland met een dictatuur. Dan zou je je eerder ernstige zorgen om het geestelijk welbevinden van Scherpschutter moeten maken ipv een potje te gaan lachen.

 19. Tiswa

  In het algemeen is het dat de klager gelijk krijgt. Ook hier. Jorge heeft gelijk dat hij een één-mans-demonstratie organiseert. De klaagcultuur -en de aanpak hiervan- vindt ik één van de vervelendste eigenschappen van de Nederlandse samenleving.
  Dat de vuvuzela-demonstratie nog niet zijn aangepakt komt uitsluitend omdat er {nog} niet geklaagd is.

 20. Hans

  De avondklok is een prima tijdelijke maatregel. We moeten er wat over hebben om het virus een halt toe te roepen.
  Maar deze man vind ik uiterst sympathiek.
  Was hij mijn buurman, ik zou hem op de koffie vragen!

 21. GeeWee

  Jorge, je bent mijn held!
  Ik spreek heel veel mensen die geen enkel probleem hebben met een avondklok. Ik verbaas me daarover. Ik vind het ontzettend eng. Ik ben blij dat er mensen zijn die hier tegen in het geweer komen!

  En buren van Jorge: kom op, houd nog even vol. Van 21:00 tot 21:13 t/m 31 maart moet te doen zijn. Laten we in godsnaam hopen dat daarna deze enge avondklok echt als eerste van het toneel verdwijnt om de komende 75 jaar niet meer terug te komen.

 22. Martin

  Yoshua krijgt een zware avond vanavond, want ik begrijp dat omwonenden vanavond een geluidsprotest tegen de arrestatie van Jorge houden.

 23. Yoshua

  @Martin,
  Dat lijkt me onwaarschijnlijk gezien de afstand.
  Ik zit bij de Maliestraat en Jorge tegen de Nachtegaalstraat aan.
  Ik ga rond 21.00 met de honden lopen, misschien neem ik een pollepel en een pan mee.
  Ik begrijp nu het opvallende gedrag van Jorge door dat hij een trauma heeft opgelopen tijdens de jaren lange onderdrukking in een dictatuur.
  Persoonlijk dacht ik altijd aan middelengebruik.
  Met de wetenschap van nu ben ik van mening dat de hele buurt Jorge moeten steunen met het verwerken van de vreselijke ervaringen die hij met zich meedraagt.

 24. Martin

  @Yoshua Dat je zijn gedrag begrijpt, bleek nu niet echt uit het tweede deel van je eerste bericht. Dat was op zijn zachtst gezegd nogal vooringenomen en discriminerend, ook richting andere nationaliteiten.

 25. 030

  Toch treurig als het juist migranten zijn die moeten opkomen voor je burgerlijke vrijheden. Wij staan erbij en slikken het zwijgzaam.

 26. Kadoendra

  @Yoshua

  “Ik ga rond 21.00 met de honden lopen, misschien neem ik een pollepel en een pan mee.”

  Je kan beter een kookboek meenemen zodat Jorge erachter komt dat je ook iets anders kan doen met een pan en een lepel.

 27. Koel Hoofd

  @Yoshua,
  Ik deel je insteek.

 28. Terence

  Of je nu voor of tegen bent,
  Een hele geslaagde vreedzame actie, als je het mij vraagt.
  Wij hebben het er nu over, terwijl ik niet eens in de straat woon.

  Hopelijk wordt de beste man, niet te hard aangepakt.

  Hopelijk mogen we binnenkort weer met zijn allen knuffelen in het openbaar.

 29. Berend

  Geloof en overtuiging maken een hoop herrie.

 30. Pee

  Kan hij het niet 2minuten doen in plaats van 13 ?
  Het is natuurlijk een onnozel iets om als een malle op een pan te staan rammen ,het heeft geen nut en geen zin.
  Verder is het natuurlijk wel overkill wat de politie hier doet .
  Ik dacht dat de politie geen tijd en mankracht had ,alleen voor dit soort dingen dan weer wel.

 31. Henk

  Uitstekend initiatief van Jorge, hij heeft gelijk ik ga het ook doen! Misschien kan ik ook mijn vuvuzela nog vinden. Wie doet mee? Elke avond 13 minuten om 21:00 uur. #teamjorge

 32. Theo

  Heel goed van Jorge.
  Ik heb er de moed niet voor.

 33. MGR

  Grappig dat men zegt: ach het is maar 13 minuten. Om even duidelijk te zijn. Dit is al 6 weken iedere avond aan de gang, vaak veel langer dan die 13 minuten.
  Dit geluid is over een best groot gedeelte van de straat (en omliggende straten) te horen. In een wijk waar veel mensen met jonge kinderen wonen die al naar bed gaan. Wij wonen ook in de straat en ik spreek regelmatig buurtbewoners die dit ook als irritant ervaren.

  We snappen wel dat Jorge wil protesteren en als hij dit één keer per week zou doen of een stuk korter was de boodschap ook wel overgekomen.

 34. Je buurman

  Ik woon in deze straat en ik ervaar helemaal geen hinder van deze man! De politie heeft hier extreem desproportioneel opgetreden! Iedereen mag hier de hele godganze dag de boel verbouwen, allemaal naar dure appartementen voor investeerders, maar als een man even op een pannetje slaat staan ze met een stormram voor de deur. Reken maar dat ik vanavond ook op een pan sta de beuken. Niet omdat ik tegen de avond klok ben maar omdat ik mij verzet tegen deze pietleuteligheid!

 35. Tractor

  @Je buurman

  ” Reken maar dat ik vanavond ook op een pan sta de beuken. Niet omdat ik tegen de avond klok ben maar omdat ik mij verzet tegen deze pietleuteligheid!”

  Oké, ik zal ervoor zorgen dat vanavond de Monseigneur van de Weteringstraat vol staat met tractors van boeren en Extinction Rebellion komt ook langs om weer hun punt te maken d.m.v het veroorzaken van overlast.

 36. Gj

  Iemand die gewoon op staat tegen dit hele gedoe.
  Blijf het bijzonder vinden dat wij als gemeenschap dit allemaal laten gebeuren

 37. Bas

  Ik wil zeggen dat ik het hartgrondig met het eens ben. De avondklok is absurd, ik stop het inmiddels ook maar ergens ver weg – want als ik er over na denk, begint mijn bloed meteen weer te koken.

  Respect voor zijn protest! Het is absurd dat de grondwet ons hier niet tegen kon beschermen. Schokkend. En maar uitstellen en uitstellen… We zijn geen gekooide vogeltjes! Geen enkele politieke partij die hier mee heeft ingestemd kan rekenen op mijn stem. (PVV, SGP en FvD uiteraard ook niet :P)

 38. Inez

  @Pee: Hij staat niet als een malle op een pan te rammen, het klinkt heel mooi, en melodieus. Ik denk dat de meeste mensen die hier reageren niet eens weten hoe het klinkt. Ik kom er elke avond langsfietsen en word er blij van. Misschien is een compromis beter, bijvoorbeeld wat korter of minder vaak, of iets zachter, voor de mensen die er wel last van hebben. Maar ik noem het geen geluidsoverlast. Ik vind de non-stop verbouwgeluiden , die hier ook in het weekend doorgaan veel erger.

 39. Henk

  @Bas Welke partij blijft er dan nog over?

 40. Pee

  @inez
  “@Pee: Hij staat niet als een malle op een pan te rammen, het klinkt heel mooi, en melodieus”
  Ieder zijn genre maar het blijft op een pan rammen.

 41. Jorge

  Holahola every@ne, I’m Jorge and I would like to meke clear some misinformation:

  I’m chilean and spanish
  I have not a dog
  I don`t living at the end of the street

  The threatening and intimidating way the police have treated me , is the way a dictatorial government uses to suppress dissent.
  Having experiences does`nt mean having traumas, they are not synonymous.
  For someone who does not know lúcuma, any fruit or vegetable can be presented as lñucuma. Without references it is difficult to understand a phenomenon.
  And even more when the reference dictionary (van dale) without description gives a rather narrow-minded example, if you look for”dictatorship”.

  I do not feel like a victim but rather a citizen of Utrecht who manifests my right to protest the curfew.

  For my this curfew is the top of the iceberg.

  I feel sorry for those who find it annoying and thank you very much to the people who support me every night.

  Jorge

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).