Plannen Tivoli Oudegracht bekend: er komt een hotel, kinderopvang en restaurant | De Utrechtse Internet Courant Plannen Tivoli Oudegracht bekend: er komt een hotel, kinderopvang en restaurant | De Utrechtse Internet Courant

Plannen Tivoli Oudegracht bekend: er komt een hotel, kinderopvang en restaurant

Plannen Tivoli Oudegracht bekend: er komt een hotel, kinderopvang en restaurant
In het pand van het voormalige Tivoli Oudegracht komt onder meer een boetiekhotel, kinderopvang, horeca en ruimte voor culturele initiatieven. De gemeente heeft zojuist bekendgemaakt wie de aanbesteding heeft gewonnen.

In het pand van het voormalige Tivoli Oudegracht komt onder meer een boetiekhotel, kinderopvang, horeca en ruimte voor culturele initiatieven. De gemeente heeft zojuist bekendgemaakt wie de aanbesteding heeft gewonnen.

Na het vertrek van poppodium Tivoli naar TivoliVredenburg kwam het gebouwencomplex aan de Oudegracht 245 gedeeltelijk leeg te staan. Ter voorkoming van schade of kraken heeft de gemeente voormalig Tivoli daarom tijdelijk verhuurd aan Kytopia, de muzikale broedplaats van Kyteman. Ondertussen werd er gezocht naar een nieuwe ontwikkelaar, investeerder en exploitant.

De gemeente maakt woensdagochtend bekend dat ontwikkelaar Stadswaarde Vastgoed en initiatiefnemer/conceptontwikkelaar Douwe van Akkerveeken de aanbesteding hebben gewonnen. In de tender was de minimale verkoopprijs gesteld op €2.697.000, het bod van de winnende partij was hoger.

Horeca

In het complex komt een boetiekhotel, kinderopvang, horeca en ruimte voor culturele initiatieven. Vier Utrechtse ondernemers, die samenwerken onder de naam 4U, gaan ambachtelijke producten maken in een koffiebranderij, bierbrouwerij en bakkerij.

Op de verdieping in de grote zaal komt een restaurant. Het podium in de grote zaal is straks een opstap voor Utrechts talent en een plek voor Utrechtse culturele organisaties zoals de HKU, De Coöperatie en Le Guess Who?.

“Het is mooi om te zien dat er veel partijen, met uiteenlopende plannen, zich hebben ingeschreven op de tender. We hebben er dan ook vertrouwen in dat ontwikkelaar Stadswaarde het voormalig Tivoli opnieuw tot een ontmoetingsplek maakt voor Utrechters en bezoekers van haar stad”, vertelt wethouder Victor Everhardt.

Het kloostercomplex is de komende 12 maanden gereserveerd voor de winnaar van de tender. Die werkt zijn plan in deze 12 maanden verder uit tot een ‘Definitief Ontwerp’. Daarna kunnen vergunningen worden aangevraagd.

Als de vergunningen zijn gegeven en er geen bezwaar meer kan worden gemaakt, wordt het complex in eigendom overgedragen. Tot die tijd is de gemeente nog eigenaar en werken de gemeente en Stadswaarde nog samen. Verwacht wordt dat het vernieuwde complex eind 2020 open kan voor publiek.

33 Reacties

Reageren
 1. wollie

  krijgt elke kamer zo’n discobol uit de spiegelbar?

 2. pinguin3

  Hoera. De gemeente geeft zichzelf weer een pluim. Goed beleid gevoerd en het allerbeste eruit gehaald.
  Maar hoe zit het met het vergeten “huis” binnen Tivoli? Over deze blunder hoor je niets meer.
  Open en Transparant willen ze zijn zeggen ze. Whaaaaa 🙂

 3. Cico

  Vergeten huis? Ik wil graag meer weten

 4. Pinguin3

  @Cico
  Had het net al erbij gezet maar is ws niet door de ballotage gekomen.
  Nogmaals proberen,
  https://www.ad.nl/utrecht/gemeente-blundert-met-waarde-pand-tivoli-oudegracht~a1d34ce3/

 5. James

  Eeuwig zonde dat hier geen concerten/feesten gegeven worden, een gemis voor Utrecht. Waarom kan hier niet een nieuw poppodium komen? Het nieuwe Tivoli heeft net zoveel sfeer als het naastgelegen Hoog Catharijne..

 6. Katja

  Als er toch kinderopvang in komt, waarom niet de grote zaal een rolschaatsbaan van maken ?
  Altijd dat zielloze horecagedoe.

 7. jos stelling

  Ben erg benieuwd waartussen de ambtelijke commissie in deze ‘tender’ hebben mogen kiezen. Wethouder Victor Everhardt gaat toch over het stadsgebied e.o. Onze oude binnenstad hoort daar toch ook niet bij? Of hebben de projectontwikkelaars/ vastgoed jongens het werkterrein verder uitgebreid? Als deze mensen op zoek gaan een ‘çulturele invulling’ is wantrouwen op haar plaats. Alleen met een grote liefde voor de stad, haar geschiedenis en (het luisteren naar) de bewoners kan deze unieke plek tot iets moois leiden. Niet het geld.

  Jos Stelling (een van de afgewezen kandidaten)

 8. Kadoendra

  @James

  Het moest allemaal perse in 1 pand gepropt worden en daarom is ook het oude onder architectuur gebouwde muziekcentrum gesloopt.
  De pukkel die er nu staat sluit geheel aan bij de beruchte sloperstraditie van Utrecht.

 9. JdV

  Goeie zaak. Na decennia subsidieslurpen kan dit pand weer eens geld gaan opleveren in plaats van verslinden.

 10. Blij Ei

  Geweldig! Ik heb het altijd jammer gevonden dat industrie zoals brouwerijen, koffiebranders en bakkerijen naar buiten het centrum gingen vanwege overlast en milieu en zo. Nu komt dat weer gezellig de stad in! Fijn om weer alle geuren te kunnen ruiken van koffie, bier en brood! En de gezellige bedrijvigheid van vrachtwagens met grondstoffen en afval over de gracht.
  Een restaurant! Een hotel! Kinderopvang! Culturele activiteiten! Allemaal dingen die we nog helemaal niet hebben in de binnenstad. En waar iedereen heel erg op zit te wachten.
  Gelukkig dat Jos Stelling het niet heeft gekregen, die had er vast iets met moeilijke films van gemaakt, met integriteit en diepgang en betekenis, en dat toch geld oplevert. Houden we niet van. Geef ons maar oppervlakkig vermaak! Ik kan niet wachten!

 11. Breinbaas

  @JdV

  Jij snapt niet hoe de maatschappij in elkaar zit want de overheid geeft niet alleen subsidie aan cultuur, maar ook aan bedrijven en dus ook aan private beursgenoteerde bedrijven.

 12. jos stelling

  JdV in ons plan (cultuur in optima forma) was geen sprake van enige vorm van subsidie en slechts van dienstbare horeca in plaats van hotel/restaurant e.d.

 13. JdV

  @jos: kijk dat is te waarderen, in dat geval jammer dat jullie plan het niet geworden is. Er wordt in 030 al veel te veel geld onderhands verstrekt als subsidie voor doelgroepen die dit niet nodig hebben. Voor een elitebioscoopje als het Hoogt bijvoorbeeld 🙂

 14. Sjaak

  @Kadoendra: het oude muziekcentrum gesloopt..? Huh..? De grote zaal is er nog steeds hoor, en maakt deel uit van het nieuwe muziekcentrum. Ga anders een keer kijken!

 15. wollie

  @Breinbaas: private bedrijven zijn toch nooit beursgenoteerd? 🙂

 16. arie van hommelen

  ah de heer Stellingweer, die heeft geen subsidie nodig met z’n gratis personeel

 17. w

  waarom niet gewoon een concertzaal zoals het was?? net als vroeger toen je Tivoli en tivoli helling had, of zoals Paradiso met bitterzoet

 18. Michiel

  2 miljoen, daar kun je een mooie granieten mozaiekvloer voor kopen! Toch heel jammer dat Kytopia weg moet, dat paste prima in de traditie van het pand. Hotels hebben we nu wel genoeg.

 19. Gerard Brugmans

  Is er eigenlijk een grens aan het gewenste aantal hotels en restaurants in de stad, of blijven we de maatschappelijke kosten en de overlast voor echte bewoners veroorzaakt door toeristen en aanverwante artikelen negeren?

 20. Joep

  Er is een leuk verhaaltje bedacht om deze plek (waarschijnlijk met subsidiegeld) commercieel uit te baten. Het wordt gewoon een hotel/ restaurant. Maar dan tegen een lage koopprijs. Maximale winsten voor de vastgoedjongens die er achter zitten. Jammer dat Jos Stelling weer eens dwars gezeten wordt door infiltranten van het vastgoedveld die de politiek binnen geslopen zijn.

 21. Barend

  Echt jammer dat er voor dit historische complex weer gekozen is voor de afgezaagde horeca-formule. Gemeente, was er nu echt geen betere oplossing? Kennelijk past dit precies in het toeristificeringsbeleid van B&W. Jammer, jammer.

 22. Harry

  @Kadoendra: Wat een fake news ben jij aan het verspreiden. Het oude muziekcentrum is helemaal niet gesloopt. Het is onderdeel van het nieuwe TivoliVredenburg. De grote zaal bestaat nog gewoon en is zelfs volledig gerenoveerd.
  Blijft bijzonder mensen ongefundeerde onzin spuien…

  @w: Misschien omdat in het nieuwe TivoliVredenburg al 5 zalen zijn, de Helling nog bestaat en we ook nog de Ekko hebben. Ik denk niet dat het erg rendabel is om nog een grote zaal in Utrecht te hebben.

 23. jos stelling

  Nog een kleine bijdrage aan de discussie: Tivoli-NV-huis is toch een regelrecht Utrechts cultuur-project? Waarom is bij de besluitvorming “de Utrechtse afdeling cultuur” volledig buiten schot gebleven/ hier niet bij betrokken (laat staan de bewoners). Nu is het gewoon weer een liefdeloos vastgoed-ding (geld om het geld). Als je de opdracht vergelijkt met deze invulling zegt dat voldoende. Veel succes verder (jammer voor onze stad).

 24. wollie

  tivoli aan de gracht bleek ronduit onhandig. de vrachtwaggels van de artiesten zijn te zwaar voor de werven en mogen niet over de oudegracht rijden..

 25. Cico

  Erg jammer dat er weer een fantasieloze invulling is gegeven aan een unieke Utrechtse locatie. Gewoon even kijken welke spelers in de markt een bak geld kunnen bieden en het pandje is gevuld. Klooster aan de Kanaalstraat: hotel. Staffhorst: horeca. Tivoli: hotel+horeca.

  Er is op zich niks mis met horeca. Maar op lange termijn is het alleen een schrale, inwisselbare boel als je hier alleen kan vreten & drinken in een leuk decortje.

 26. Toine Goossens

  Binnensteden zijn pretparken geworden. Dat is een normale en te verwachten ontwikkeling. Mensen willen aangenaam bezig gehouden worden. Hoe meer vrije tijd, hoe meer vraag naar vermaak. Dat is kunst kijken, oude sferen opsnuiven, uitleg over de stad krijgen, dat is DOMunder en DOMup. Dat is eten en een drankje nuttigen. Het is niet anders.

  Alle lezers van DUIC doen dat zelf ook. Niet in Utrecht, maar wel in Barcelona, Praag, Londen of Parijs. En wie niet van de stad houdt gaat backpacken in de wildernis. Die wordt daar ook niet rustiger van. Zon, zee en sex zijn nog steeds grote publiekstrekkers. Luisteren, snuiven, spuiten en slikken op festivals trekt ook veel mensen.

  Wen er maar aan. Sport, spel en ontspanning zijn de grote drijvers achter de ontwikkeling van de wereldeconomie. Mogelijk gemaakt door automatisering en robotisering.

  Over 10 tot 30 jaar staan er elektronische tolpoortjes rondom de binnensteden, c.q. uitgaansgebieden. Degenen die er niet wonen of werken betalen elektronisch verblijfsbelasting. Ondernemers en organisaties spelen daar op in door klanten, ook weer elektronisch, die belasting te compenseren. Een filmpje kijken bij Jos is goed voor 4 uur verblijf in de binnenstad.

  O, ja, het betekent wel dat iedereen met een chipje rondloopt. Dat is wel zo gemakkelijk.

 27. Kadoendra

  @Sjaak & @Harry.

  Als jullie kennis zouden hebben inzake goede architectuur dan zouden jullie weten dat een gebouw niet alleen een interieur heeft maar ook een exterieur.

  Dus jullie als jullie goed kijken dan kan je zien dat het oude exterieur van het oude muziekcentrum gesloopt is en daar is die pukkel voor in de plaats gekomen.

  Overigens is van het gebouw de Utrecht ook nog een deeltje van het interieur over, dit betreft een houten boeken kast…….

 28. Felix Visser

  De nieuwe invulling is er een zonder inhoud. De unieke inhoud waarin Kytopia voorziet/voorzag wordt met bezwerende formules weggesneden en vervangen door een siliconenimplantaat.
  Eén keer slechts wordt Kytopia genoemd door Michiel (4% van de reageerders). Ik doe daar nu 4% bij.
  Vreemd, heel vreemd. Staat Kytopia op straat? Krijgt het een andere plek, of moeten ze het daar zelf maar uitzoeken? Was een hersenbesparende ingreep niet beter geweest?

 29. Kadoendra

  @Sjaak & @Harry

  Het oude muziekcentrum had niet alleen een interieur maar ook een exterieur.

  Het interieur bestaat inderdaad nog terwijl het exterieur gesloopt is.

 30. w

  een klein theater zoals de kleine komedie, dat zou tof zijn..
  maar er komt dus een typische middelmatige utrechtse provinciale invulling.

  @Harry
  klopt ja 5 sfeerloze zalen, niet rendabel geloof ik niks van, zeker niet in de snelst groeiende stad van nl,

 31. Marcel

  2.6 miljoen. Ga is uitrekenen wat het wordt? 6 ton erbij? Brandveilig en zo? Alle voorschriften? Totale investering 3,5 miljoen? Ga daar maar is een hotelboetiek, kinderverblijf en restaurant voor runnen. Dat wordt echt een klus. 2020 klaar? En 2022 leeg? Maar…..veel succes. Er zal vast wel over nagedacht zijn. :-))

 32. Joep

  @ Kadoendra

  Het exterieur va het oude muziekcentrum Vredenburg bestaat nog steeds aan 3 zijden originele staat (en een halve zijde, want aan de binnenkant van het gebouw verwerkt).

  Lul toch niet zo man.

 33. Kadoendra

  @Joep

  Zoek eens een foto op van het exterieur van het oude muziekcentrum en bekijk dan eens de goedkope architectuur die er nu staat ……..
  Als het Muiderslot tot een halve Hoog Catharijne wordt verbouwd vindt jij het dan ook nog het Muiderslot?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).