Onzekerheid blijft: ‘Huidige standplaatshouders in Utrecht kunnen geen voorkeurspositie krijgen’ Onzekerheid blijft: ‘Huidige standplaatshouders in Utrecht kunnen geen voorkeurspositie krijgen’

Onzekerheid blijft: ‘Huidige standplaatshouders in Utrecht kunnen geen voorkeurspositie krijgen’

Onzekerheid blijft: ‘Huidige standplaatshouders in Utrecht kunnen geen voorkeurspositie krijgen’
Utrechtse ondernemers die soms al tientallen jaren op dezelfde plek staan met hun kraam of wagen blijven voorlopig in onzekerheid zitten. Van 81 standplaatshouders loopt later dit jaar de vergunning af en dan mag elke ondernemer in de Europese Unie meedingen naar de plekken. De gemeente Utrecht laat weten dat de huidige ondernemers geen voorkeurspositie kunnen krijgen.

Utrechtse ondernemers die soms al tientallen jaren op dezelfde plek staan met hun kraam of wagen blijven voorlopig in onzekerheid zitten. Van 81 standplaatshouders loopt later dit jaar de vergunning af en dan mag elke ondernemer in de Europese Unie meedingen naar de plekken. De gemeente Utrecht laat weten dat de huidige ondernemers geen voorkeurspositie kunnen krijgen.

Het is een onzekere tijd voor veel ondernemers die bijvoorbeeld met hun kaaskraam, bloemenstal of viswagen in Utrecht staan. Deze standplaatshouders staan op verschillende plekken in de stad, soms al decennialang, waarbij meerdere generaties werkzaam zijn in de onderneming.

De vergunningen voor deze standplaatshouders lopen eind dit jaar af, en dan moeten er nieuwe vergunningen afgegeven worden. Iedereen in de Europese Unie mag zo’n vergunning aanvragen, het is dus nog maar de vraag of de bekende gezichten op de Utrechtse standplaatsen er volgend jaar nog zijn. Dit is tegenwoordig zo geregeld via Europese regelgeving om iedereen dezelfde kansen te geven, huidige ondernemers maar ook nieuwe ondernemers.

Loting?

Verschillende politieke partijen vragen al langer om aandacht voor het onderwerp. Eerder reageerde ook minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat op het onderwerp. De gemeente Utrecht geeft ook aan de onzekerheid onder de ondernemers te begrijpen. Maar, zo schrijft het college van B&W op vragen van CDA en PVV, er kan geen voorkeurspositie aan bestaande ondernemers gegeven worden.

Hoe gaan de schaarse vergunningen dan verdeeld worden? Dat is nog niet helemaal duidelijk. Er zijn verschillende methodes, zoals bijvoorbeeld loting. “Elke methode heeft zijn voor- en nadelen en die wegen we op dit moment zorgvuldig tegen elkaar af”, zo schrijft het college. “Alles is erop gericht om voor de zomer de huidige standplaatshouders en andere geïnteresseerden uit te nodigen om een aanvraag in te dienen voor een vergunning voor de periode vanaf 2024.”

Gekoppelde berichten

50 Reacties

Reageren
 1. Rietje

  Volgende week: Europese loting voor je huis.
  De week erna loten we wie er wel of niet naar het ziekenhuis mogen.

 2. Realist

  Natuurlijk loopt Nederland weer voorop in deze waanzin. We zouden eens de belangen van ons eigen volk vertegenwoordigen zeg. Nee, de grote droom van links progressieve EU adepten is natuurlijk veel belangrijker.

 3. Piet

  Gewoon lekker bij opbod voor de komende jaren verhuren. Doet de rijksoverheid ook met benzinepompen langs de snelweg en blijkt heel veel meer op te leveren. Dat zou betekenen dat de belasting voor de burger niet zo hard meer hoeft te stijgen.

 4. Zuilen030

  Belachelijke regeling waarbij het braafste jongetje van de klas (Utrecht) weer voorop loopt, hij op YouTube maar eens naar het filmpje van Berry de bloemenman, bij Daalwijk en de Italiaanse bollen kar bij grootwinkelcentrum Overvecht.
  Deze ondernemers staan al tientallen jaren op een plek, hebben geïnvesteerd in hun toko en moeten zonder pardon verdwijnen, schande!

 5. Ans

  Ik sluit me aan bij Piet.
  Iedereen gelijke kansen en de burger profiteert van het bezet houden van de openbare ruimte

 6. Wim

  @Wie heeft bepaalt dat straat verkoop plekken in een Europese veiling moet, het zijn geen permanente bouwwerken, waar je ook van moet afvragen of dat nodig is gezien de race naar het goedkoopste bod en daardoor de problemen van fouten van de bouw.

 7. Aniwe

  In één woord: belachelijk!
  Dat je dit doet bij nieuw te creëren plekken vooruit.
  Maar bij de bestaande plekken zijn ondernemers al die jaren bezig geweest om een klantenkring op te bouwen en hun (gezins)inkomen te verdienen met hard werken. En dat wordt ze nu afgepakt? Schaam je gemeente!

 8. Taeke D.

  Ik denk niet dat er drommen Maltese en Portugese ondernemers komen solliciteren. Maar mochten ze toch een standplaats krijgen, dan zouden we hen massaal kunnen negeren. Kaas, vis, bloemen zullen ze vast niet gaan verkopen en het is maar de vraag of er behoefte is aan hun aanbod. Zo niet, zal snel blijken dat dit Europese systeem faalt.

 9. A. Hofman

  De linkse partijen die aan de macht zijn in Utrecht doen vreselijk hun best om de stad en zijn voorzieningen af te breken. Voorbeeld is de markt op het vredenburg, want de markt is lastig…. En hetzelfde is nu aan de hand met de standplaats houders, denken zij nu werkelijk dat een bloemenkoopman uit Frankrijk een vergunning gaat aanvragen? Daar gast het niet om, het moet kapot!

 10. Scherpschutter

  Er wordt weer bijzonder weinig oplossingsgericht gedacht hier. Het is allemaal doodsimpel; schaf die nutteloze vergunningen als zodanig gewoon af….Laat het aan de markt over. Is er vraag naar een kraam dan wordt die ingevuld. Is de vraag er niet dan komt er geen kraam.

  Weg met die onzinnige vergunningen en daarmee ook gelijk weer wat nutteloze ambtenaren minder.

 11. Koel Hoofd

  We hebben echt niets meer te zeggen in ons eigen land, zelfs de openbare ruimte is verhandelbaar aan het buitenland.

  @Realist
  Lees het schumanplan eens, de fundering waar de EU op is gebouwd.
  De EU is gebaseer op het principe “eerlijk zullen we alle resources delen want dat voorkomt ruzie”, dat was in 1950.
  Sinds de Brexit in 2016 weten we dat als een land niet meer wilt delen omdat men van mening is dat verplicht moeten delen ten koste gaat van de eigen souvereiniteit, het daar keihard wordt voor afgestraft.
  De ironie is dat wat na de totale hel van WW2 met oprecht goede intenties is begonnen, is 70 jaar later een ondemocratische moloch met hele nare trekjes geworden.

 12. W

  @realist: huh?! Europa een links feestje… man doe je huiswerk toch eens en hou op met die malle links-rechts opmerkingen van je!

 13. Henk Lankamp

  Het is toch te gek voor woorden dat we steeds maar weer de lijn van de EU volgen. Lekker makkelijk toch! Hoeft de overheid zelf dit soort krankzinnige beslissingen te maken. Mensen die voor hun broodwinning moeten loten voor een plek om hun producten te verkopen en hopen dat je erbij zit. Dit kan alleen maar worden bedacht door de EU.

 14. Wim Vreeswijk

  Het is een kwalijke streek van de gemeente Utrecht om geboren en getogen Utrechters, zoals de marktkooplui, achter te stellen bij, voor ons wereldvreemde buitenlandse kooplieden die geen enkele affiniteit of waardering hebben opgebouwd in onze stad.

 15. Realist

  @Koel Hoofd. Ik ben bekend met de EGKS en zie met lede ogen aan hoe er geen sprake meer is van samenwerking maar van algehele controle.

  @W. Je vergeet progressief, het is een progressief links feestje of wil je met droge ogen beweren dat dat niet zo is. Kleine tip voor je, kijk eens naar de partijen die groot voorstander zijn van een machtige EU en welke niet.

 16. Koel Hoofd

  @W
  Helaas, hij heeft gelijk, de EU is een socialistisch feestje overgoten met een kapitalistisch sausje. Vergeet niet dat het zijn wortels heeft in het trauma van WW2 waarbij destijds de wereld is opgedeeld in het gevangenkamp van het communisme en de vrije wereld van het kapitalisme.
  Alleen heeft Europa binding met het socialisme (Marx en Engels waren Europeanen) waar het Amerikaanse neoliberale kapitalisme dat totaal niet heeft. Dus Europa wilde de 3e weg bewandelen, niet communistische en niet kapitalistisch maar -bij gebrek aan een beter woord- het ‘sociaal liberaal kapitalisme’ Europese stijl. Echter, in Nederland is de solidariteit onder die sociale normen en waarden sinds Lubbers II (CDA, PvdA) en kabinetten Paars (PvdA, VVD, D66) zodanig uitgehold dat we onder Rutte een land van asociale graaiers op een egotrip zijn geworden wat de rechten van de eigen bevolking ondergeschikt maakt aan dat van derden, zelfs als die nog helemaal niet bestaan….
  Het kan raar lopen want het is ooit allemaal begonnen met goede intenties voor een vrije wereld, maar we raken meer van onze vrijheid kwijt.

 17. Frederik

  @ Realist

  De huidige EU is een neo-liberaal vehikel. Alles voor de economie. Daar is niks links aan. Dat is rechts economisch beleid. Linkse partijen (ideologisch) zijn er nauwelijks en dat is juist de kern van het probleem.

  De PVV heeft boter op zijn hoofd. Geert W. heeft als VVD-kamerlide jarenlang het neo-liberale beleid mogelijk gemaakt en de rode loper voor de neo-liberalen uitgerold. Sterker nog: kijk naar het daadwerkelijke stemgedrag van de PVV in de 2e Kamer en je ziet dat ze erg dicht bij de VVD staan.

 18. Len

  We missen vooral de informatie hoeveel aanvragen er überhaupt uit een ander land zijn gedaan. Dus het is nog een beetje een storm in een glas water.

  Maar wat mij betreft mogen er best wat meer kraampjes verspreid over de stad en laat de rest gewoon z’n vaste plek houden. Al dat gereguleer maakt het allemaal een stuk minder spontaan. Dus het is geen of/of maar en/en.

 19. Taeke D.

  Even practisch, Scherpschutter. Ik vind het prima vergunningen af te schaffen, maar is het dan uw bedoeling dat er niets meer wordt gereguleerd? Wie en wat is dan die zogenaamde markt aan wie het wordt overgelaten? Of laten we het straatbeeld verrommelen door iedereen die maar ergens een kraampje wil plaatsen?

 20. jan

  Een standplaats is geen recht. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat iemand al zolang op dezelfde plek heeft kunnen blijven. Ik ben het verder eens met Piet

 21. W.

  @A. Hofman: wat gaat er dan precies kapot als die bloemenkoopman uit Frankrijk helemaal niet geïnteresseerd is in een vergunning in Utrecht?

  Ik denk verder dat er best wat te zeggen valt voor de marktkooplui die hier een klantenbestand opgebouwd hebben enzo. Tegelijkertijd kan ik me ook voorstellen dat het voor andere (lokale?) ondernemers een onmogelijke markt is om tussen te komen, terwijl ze dat misschien wel zouden willen. Misschien biedt wel mogelijkheden om het eerlijker te maken. Of loting dan de uitkomst biedt vind ik lastig te zeggen. Gevoelsmatig niet helemaal.

  Verder ben ik benieuwd hoeveel aanvragen de gemeente dan gaat krijgen. Geen idee eerlijk gezegd of de ondernemers nou in de rij staan voor zo’n plek of dat dat wel meevalt.

 22. LOESJE P.

  Nu zijn het dus de standhoudersplaatsen waar de EU zich mee bemoeid.
  Hoe zit dat met bijv. een slager, een bakker, een schoenmaker etc. die al jaar en dag ergens hun bedrijf runnen in een huurpand?
  Gaat de EU dan verhuurders aanschrijven om te zeggen dat zij nu eens aan een andere slager, bakker of schoenmaker moeten verhuren?

 23. W

  Is dit het resultaat waarop D66 trots is? Één Europa toch!
  Geldt ook voor de bloemenkraam hoekje Vogelenbuurt?
  En de leuke/lekkere Utrechtse ijskraam binnenkort van Venezia op de Oudegracht?
  Broodje Mario op de Oudegracht, wordt………?
  Zo’n Europa is niet mijn Europa!
  Wel samenwerken op vele punten prima/goed, maar toch niet dit?
  Hele trieste zaak voor deze groep ondernemers!

 24. Katja

  Ik wil graag een standplaats aan de Costa del Sol, kan dat dan ook ?

 25. Jan van Lunteren

  @ Piet 27/2/2023 – 10:29
  Was dat maar waar, Piet. Het betekend dat de plek naar de hoogste bieder gaat, en die berekend dat gewoon weer door aan de klant, en die moet dan elke keer die hogere prijs betalen…

 26. Ronald Overvecht

  Persoonlijk voor mij erg jammer omdat ik hoogstwaarschijnlijk mijn favoriete pizza stukjes en Vietnamese loempia’s in Overvecht moet gaan missen. Wat belangrijker is dat dit een grote niet gecalculeerde impact kan hebben op standplaats houders die er al lang staan. Je investering in de kraam o.a. Zou zelf als dit echt moet (andere steden doen dit ook??) per sterfhuisconstructie doen: huidige vergunning loopt af bij pensioen leeftijd vergunning houder. Zal mij niet verbazen als er volgend jaar als dit doorgaat nog meer Döner standhouders voor in de plaats komen.

 27. Klaas Walstra

  Ik ben oprecht erg benieuwd of men zich in andere Europese landen ook aan deze regels houdt. Mijn ervaring is dat die meestal hun eigen mensen/zaken beter beschermen dan Nederland, dat zo graag het beste jongetje van de klas wil zijn.
  (Ambieert iemand in de regering een Europese functie wellicht?)

 28. Erica

  Het gaat helemaal niet om mensen uit andere EG-landen. Het gaat er om dat standplaatsen ‘eerlijk’ verdeeld worden – niet steeds die kraam met een vriendje van de ambtenaar bijvoorbeeld. Maar dat maakt het probleem niet minder. Voor een plek voor een kaasboer of bloemenstal of viskraam zijn misschien wel 15 belangstellenden (uit Nederland) en wie krijgt hem dan? En wat moet die koopman die er nu staat dan? De kaasspecialist in Vleuten staat daar op vrijdag met 6 mensen in de kraam Wie betaalt het als hij zijn personeel moet ontslaan omdat de gemeente die plek aan een ander geeft? En dan nog wat: wat vinden de bewoners van Utrecht? Ik wil onze kaasspecialist houden maar ik heb nog nergens gelezen dat de gemeente rekening houdt met de klanten?

 29. Taeke D.

  Dit overgereguleerde stukje Europees beleid hebben we zelf in de hand als we evt. buitenlandse kraampjes straal voorbijlopen. Dan zijn ze gauw verdwenen en komen er plaatsen vrij voor b.v. degenen die er al eerder stonden.
  Bedenk wel dat Nederlanders ook kunnen meedingen voor een plaats ergens binnen Europa. Komt men daar niet aan de bak, dan hebben we een punt.

 30. Roosvice

  En door er steeds over te berichten in de media, zullen er zich steeds meer europeanen bewust van worden en willen meldingen. Kassalade gemeente open, bloemenboeren in t uwv. Wat een wereld.

 31. Binnenstadbewoner

  Prijsschieten voor anti EU partijen. Dit zal hen veel extra zetels opleveren. Dit speelt in het hele land.

 32. Realist

  @Frederik. De PVV? Waar heb je het over.. de PVV staat mijlenver van het progressief linkse beleid van de EU af.

 33. Nina

  Dit kan de EU wel opleggen, maar de voedselprijzen, energieprijzen en pensioenleeftijden gelijktrekken dat lukt dan weer niet. Ehm….. 🤔

 34. Derk Wolters

  “europese unie” Ga weg met je europese unie. Wij zijn NEDERLANDERS die wonen in Utrecht. Niets met die EU te schaften, laat die mensen lekker op hun plekkies staan jah.

 35. Larissa

  @ Realist

  De EU is economisch recht beleid. Beleid waarbij geld en economie boven burgers gaan zit aan de rechterkant van het politieke spectrum. Ook als een zogenaamd rodere partij instemt met dat beleid, blijft het rechts beleid.

  Jij moet echt terug naar school. Je verspreid trouwens structureel leugens en misleidende informatie.

  De PVV stemt doorgaans in en mee met VVD-beleid. Alleen voor de camera’s doet men alsof men tegen is. Check het stemgedrag van de PVV maar eens

 36. Floep

  @Frederik, ik heb het al regelmatig hier gedeeld, maar de verwarring ontstaat omdat politiek links en rechts niet hetzelfde zijn als wat Realist “links” of “rechts” noemt. Realist noemt alles waar zij het mee oneens zijn “(progressief) links”. Dit is dus NIET hetzelfde als politiek links.

  Hopelijk lost dit wat van de verwarring op.

 37. Pee

  @Klaas Walstra
  Zo is het.

 38. Geenstijl@Utrecht

  Je zou verwachten dat er voor een vaste kraam/verkoop plaats,er een overgangs regeling zou zijn ivm de hoge verplaatsingskosten.
  Op dit punt heeft de gemeente Utrecht toch een stukje vertrouwen gewekt van vastigheid.
  Ik weet zeker dat er in landen om ons heen heel anders met deze regels wordt omgegaan, in het voordeel voor de hardwerkende ondernemer.

 39. Realist

  @Floepjoepkloek. Bij mij is er geen verwarring hoor, ik denk dat de verwarring bij jou ontstaat doordat links beleid vaak teleurstellend is en je dat niet graag hoort. Verwarring zaaien of een persoonlijke aanval is meestal wat volgt. Neem dit geval, gelijke kansen (een speerpunt van progressief links) voor alle EU burgers leidt vervolgens tot minder kansen bij de eigen bevolking. Oei.

 40. Binnenstadbewoner

  @ Larissa: onzin. EU staat voor links economisch beleid. Onvoorstelbare bedragen worden bijv. aan subsidies verstrekt. Aan alle landen en sectoren. Variërend van een stil asfaltweggetje op een Grieks eiland tot zeer grote infrastructurele werken tot landbouwsubsies, kunst & cultuur subsidies, onderwijs, wetenschap etc. etc.. Gewoon te veel om op te noemen. De EU behoedt zelfs hele landen van de economische ondergang zoals enorme leningen aan Italië en Griekenland waar geen eind aan komt. Rijke landen die netto veel meer bijdragen dan arme landen volgens daadkracht principe.

  Dat is allemaal links economisch beleid. Rechts economisch beleid zou zijn dat iedereen het zelf maar uitzoekt. Hoogstens leningen tegen woeker voorwaarden.

 41. Larissa

  Binnenstadsbewoner

  Onzin. het toekennen van subsidies aan het bedrijfsleven is bij uitstek Neo-Liberaal beleid (daarbij verschillen zij van de klassieke liberalen), maar het blijven enorm rechts conservatieve kapitalisten.

  Het boven de burger stellen van de economie en het bedrijfsleven is, was en blijft rechts beleid.

  Over Griekenland en Italië zou ik eens wat beter je huiswerk doen. Het is weer de populistische onderbuik die ik hier hoor spreken.

  Dat gelul over die kunst en cultuur subsidies altijd. Er gaat letterlijk 100 tot 100 tot 10.000 (of zelfs nog veel meer) zoveel naar het bedrijfsleven (of richting boeren). Kunst en cultuursubsidies worden hoofdzakelijk per land afgehandeld.

  En onjuist. Rechts beleid is niet dat iedereen het zoveel mogelijk zelf uitzoekt. Rechts beleid is het bevoordelen van het bedrijfsleven, de vermogenden en de superrijken.

  Links is sociaal democratisch beleid. Het bevoordelen van de positie van (internationale) bedrijven en supervermogenden ten kostte van de onderklasse en middenklasse is geen sociaal democratisch beleid.

 42. Klaas

  Grappig dat alle ballen hier op de EU worden gespeeld, terwijl het enige dat de EU wil (en doet) is proberen te zorgen voor een vrije en eerlijke interne EU-markt.

  De gemeente zelf bepaalt het vergunningenstelsel, de aanbestedingsprocedures (en voorwaarden) en verdere spelregels, mits er sprake is van eerlijke concurrentie, voor eenieder uit de EU.

  Wat de gemeente Utrecht kan doen is een vergunningenstelsel met een puntenscore optuigen, waarbij bepaalde eisen/ voorwaarden meer punten opleveren en daarmee standplaatshouders die daaraan voldoen meer punten scoren en hun kansen vergroot zien.

  Het huidige systeem is echter ook oneerlijk, want een straatverkoper die al 40 jaar op dezelfde plek staat, voorkomt dat een ander daar kan verkopen en dat is dus een (verboden) monopolypositie. De markt moet voor eenieder toegankelijk zijn. Concurrentie is toegestaan.

  Het wijzen naar de EU door de Utrechtse politiek is potsierlijk.

 43. Len

  De straat is groot genoeg voor iedereen, dan ga je er toch gewoon naast staan? In het buitenland zie je straten vol verkopers en ze verkopen allemaal dezelfde zooi, en aan het eind van de dag hebben ze wonderbaarlijk genoeg allemaal wat omzet gegenereerd.

 44. Binnenstadbewoner

  @ larissa lees je eens wat beter in of vergroot je kennis alvorens je met dit soort nonsense aan komt zetten ….

 45. Nina

  @Klaas

  Je vergeet dat de rijke landen het geld verdienen voor de arme landen. Zo ook zijn het de rijke schouders die de kwetsbaren dragen. Iemand moet het geld verdienen om het te kunnen geven aan onderwijspersoneel, zorgpersoneel, politie, brandweer, uitkeringsgerechtigden, toeslagengerechtigden, enz. Blijf je doorgaan met nivileren (wat tegenwoordig nogal wat mensen roeptoeteren; ook op tv in praatprogramma’s), dan zitten we straks allemaal aan de bedelstaf.

  Een huishoudelijke hulp, een glazenwasser, een schoorsteenveger, een huisschilder, de stoffeerder, een keukenfabrikant; allemaal hebben ze het geld van de rijke mensen nodig om zelf een inkomen te verdienen. De samenhang der dingen ofwel het domino effect. Lees eens een boek over economie. Heel verhelderend.

 46. arbeider

  De EU is de baas in dit land, gesteund door partijen als D66 en Volt.

  Diezelfde EU maakt onze vissers en boeren kapot, en kan nog steeds niet de immigratie stroom beperken….kortom Nexit en weer baas worden in eigen land!

 47. Nina

  @ arbeider

  In de peilingen wint BBB fors en wordt D66 gehalveerd. D66 die al jaren polariserend roept dat de helft van de boeren weg moet, wordt dus mogelijk zelf gehalveerd 🤓.

 48. Pee

  @Larissa 28/2/2023 – 14:59
  Het is de schuld van links dat we in deze toestanden verzeild zijn geraakt .
  Rechts wilt daar wat aan doen , en is hard nodig.

 49. Larissa

  @ Pee

  Apart. Want het is toch echt rechts met regeringsmacht.

  Sinds Thatcher, Reagan en Lubbers wordt de westerse wereld en het europese krachtenveld gedomineerd door het nel-liberale, lees rechts economische, denken/

  VVD en VVD-light (d’66) vullen elkaar toch echt zeer vaak aan. Het CDA is met uitzondering van een paar jaartjes, altijd in regeringen te vinden. Dit zijn rechtse, neo-liberalen, liberalen en conservatieve krachten.

  De EU is vooral gevormd door conservatieve christen democraten en (neo_ liberalen.

  Links is er helemaal niet bij gebaat wanneer de eigen nationale arbeider verdrongen wordt door buitenlandse goedkopere arbeiders. Het vrij verkeer van mensen en goederen is niet in het belang van de socialistische of sociaal democratische politiek. Wie is daar wel bij gebaat? De vermogenden, d bedrijven, de rijken, want die kunnen concurreren op arbeidskosten en grondstoffen en zo meer geld verdienen. Dat is dus een rechts economisch uitgangspunt. De uitgangspunten van de EU: vrij verkeer van mensen en goederen, zijn dan ook ook neo-liberaal en rechts economisch van aard.

  Niet voor niks was en is de SP kritisch op migratie en de SP is de nog zo’n beetje enige linkse en sociaal democratische partij in Nederland. De PvdA is niet meer echt links sinds de periode Wim Kok, getuige ook dat zij achter het neo-liberalen paarse kabinet met de VVD en D’66 zaten. Zij waren daar de architect van en zij hebben de loper voor de macht van de VVD uitgelegd.

 50. Patrick Monza

  🙈

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).