Oog in Al moet rookvrije wijk worden: ‘Verbieden kan niet, goede voorbeeld geven wel’ | De Utrechtse Internet Courant Oog in Al moet rookvrije wijk worden: ‘Verbieden kan niet, goede voorbeeld geven wel’ | De Utrechtse Internet Courant

Oog in Al moet rookvrije wijk worden: ‘Verbieden kan niet, goede voorbeeld geven wel’

Oog in Al moet rookvrije wijk worden: ‘Verbieden kan niet, goede voorbeeld geven wel’
Scholen, ondernemers en huisartsen in Oog in Al gaan zich inzetten voor een rookvrije generatie. De Händelstraat wordt in oktober vast rookvrij gemaakt en huisartsen geven voorlichting op basisscholen.

Scholen, ondernemers en huisartsen in Oog in Al gaan zich inzetten voor een rookvrije generatie. De Händelstraat wordt in oktober vast rookvrij gemaakt en huisartsen geven voorlichting op basisscholen.

In de aanloop naar Stoptober hebben verschillende professionals in de wijk de krachten gebundeld om Oog in Al rookvrij te maken. Een eerste stap is een rookvrije Händelstraat. De initiatiefnemers zeggen dat verbieden te roken niet kan, maar informeren, bespreekbaar maken en het goede voorbeeld geven wel.

In de ochtend van 30 september start de actie met bordjes op de gevels van Gezondheidscentrum Oog in Al, een aantal scholen en winkels en kantoren in de wijk. Het doel is om iedereen op te roepen in de Händelstraat en rondom de twee naastgelegen scholen om hier niet te roken.

Scholen

Tegelijkertijd verzorgen huisartsen gastlessen op de basisschool St. Dominicus. Tot slot is er in de avond een theatervoorstelling voor professionals en wijkbewoners om met elkaar te bespreken hoe je een rookvrij Oog in Al verder kan stimuleren.

Een geweldig initiatief, vindt Tilly Melissen, schoolleider van St. Dominicus. “Mooi om op deze manier te kunnen samenwerken. Huisartsen zijn experts, weten precies welke schade roken in je lichaam aanricht. Zij kunnen ook alle vragen van de leerlingen uitgebreid beantwoorden. Bovendien heeft het toch meer impact als een huisarts erover vertelt.”

Vanaf 1 oktober geldt het verzoek om niet meer in onder andere de Händelstraat te roken. Melissen: “Natuurlijk kunnen we het niet verbieden. We zijn geen rookpolitie en willen ook niet betuttelen. Wel kunnen we mensen informeren, bewust maken. Zorgen dat we met elkaar het goede voorbeeld geven.”

Stoppen met roken

Mensen die willen stoppen met roken, kunnen begeleiding krijgen, zowel binnen als buiten het gezondheidscentrum. Huisarts Monique Prinssen: “We bieden niet alleen het programma Stoppen met Roken, ook andere zorgprofessionals worden opgeleid tot coach. Zo begeleidt ook onze diëtist mensen en kan onze apotheker vragen over medicatie en interactie met andere medicijnen beantwoorden. Verder kunnen mensen voor begeleiding terecht bij de sportschool of een coach. Op deze manier willen we de drempel verlagen.”

Prinssen en Melissen zeggen dat het belangrijk is dat kinderen in een rookvrije omgeving opgroeien, een omgeving waarin ze sigaretten niet zien én niet ruiken. “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat meeroken zeer schadelijk is: wereldwijd overlijden jaarlijks daardoor 1 miljoen mensen per 1 miljard rokers. En de kans dat kinderen gaan roken is veel groter als ze hun ouders zien roken. We zijn blij met dit initiatief.”

Initiatiefnemers

Oog in Al is de eerste wijk in Utrecht waar de huisartsen het initiatief nemen om gezamenlijk te investeren in een Rookvrije Generatie. Op dit moment zijn er al verschillende partners aangesloten om een rookvrij Oog in Al te stimuleren, namelijk de St. Dominicusschool, BSO Oog in Al, Anytime Fitness, Gelato Burano, Gezondheidscentrum Oog in Al, Albert Heijn Händelstraat, Montessorischool Oog in Al en Careyn Oog in Al.

Er zijn steeds meer vragen van organisaties om roken in de openbare ruimte tegen te gaan, maar de gemeente ziet nog niet veel in verboden. In bijvoorbeeld Groningen wordt al geëxperimenteerd met een verbod op roken in de openbare ruimte, maar in Utrecht zal dit voorlopig niet gebeuren. De gemeente wil kiezen voor een ‘positieve insteek’. Een beleid gericht op verbieden en handhaven zou daar niet bij passen.

13 Reacties

Reageren
  1. Toine Goossens

    Een heel mooi initiatief. Werken aan een betere toekomst, en tegelijk respect tonen voor mensen die daar niet aan mee doen. Het is hun keuze om te blijven roken, ik hoop dat zij het verzoek om dat op de Haendelstraat niet te doen zullen honoreren.

    Een prachtig voorbeeld van verandering met respect voor elkaars anders zijn.

  2. Wim Vreeswijk

    Er loopt nu al sinds 1 september jl. een pilot om landelijk alle overheidsgebouwen inpandig en uitpandig (w.o. tuinen en binnenplaatsen) rookvrij te maken met enkel een rookhok voor maximum 6 personen.

  3. Rinke Doornekamp

    Prachtig idee, ik hoop dat het ook uitgebreid wordt naar de wijk Welgelegen! (Deze wijk grenst aan Oog in Al).

  4. G. de Vries

    Wat een onzin. Maak die wijk maar autovrij ipv rookvrij. De stikstofuitstoot van auto’s is vele malen hoger- en treft meer mensen- dan het gezondheidsrisico die een sporadische roker ooit kan veroorzaken.

  5. Yoshua

    Dit is een uitgelezen kans om ook maar een slimme camera’s systeem te testen met gezichtsherkenning.
    Handhaven dat gaat toch niet gebeuren.
    Mensen die zich aan de wet houden, vinden het niet erg om gemonitord te worden op straat, die hebben niets te verbergen.

  6. Hetty

    Heel goed initiatief. Graag zou ik willen, dat er ook aandacht is voor open haarden. Die roken net zo hard mee, en die rook vind ik persoonlijk veel erger dan sigarettenrook. Stel filters op de schoorsteen, en minimum hoogtes van schoorstenen van open haarden verplicht. En handhaaf daar dan ook op. Dan kunnen vele mensen, en zeker astmapatienten opgeluchter adem halen.

  7. Fred

    Yoshua meent: “Mensen die zich aan de wet houden, vinden het niet erg om gemonitord te worden op straat, die hebben niets te verbergen”.
    Fijn als hij dan zijn BSN nummer, zijn bankrekeningnummer, zijn pincode, zijn geboortedatum en zijn pasfoto wil publiceren. Wil hij dat niet Ien dat lijkt me terecht) dan klopt zijn uitspraak over niet te verbergen te hebben dus niet.
    Het is niet voor niets dat camera’s met gezichtsherkenning vrijwel niet mogen worden ingezet, daar is wetgeving zoals de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) voor bedacht.

  8. Koel Hoofd

    Kompleet doorgeslagen gezondheidshysterie wat hele nare en zeer ongewenste neveneffecten heeft. Is wetenschappelijk bewezen.
    https://www.nemokennislink.nl/publicaties/wie-gezond-leeft-stigmatiseert-mensen-die-dat-niet-doen/

    Dus al die fanatieke nietrokers discrimineren mensen, dat mag niet van de wet!

  9. cas

    @ Yoshua, al ben ik een brave burger wil ik op geen enkele manier dat de overheid enig inzicht krijgt in mijn bewegen en doen.
    Daarnaast ik het raar dat jij denkt dat de overheid het goed heeft…. Dat zijn ook een paar mensen die denken dat hun mening waarheid is. (nu is roken natuurlijk geen gezonde hobby, maar je wordt er niet per definitie ziek van. Alleen een verhoogde kans).
    Iedereen heeft net zoveel gelijk als ongelijk.

  10. Toine Goossens

    Citaat:
    De initiatiefnemers zeggen dat verbieden te roken niet kan, maar informeren, bespreekbaar maken en het goede voorbeeld geven wel.

    Juist daarom is dit een waardevol initiatief. Alle actiegroepen en DUIC actie reageerders kunnen hier een voorbeeld aan nemen.

  11. Toine Goossens

    @Koel Hoofd,

    Helemaal met u eens. Masr dat de initiatiefnemers geen dwang gebruiken is een enorme stap vooruit.

  12. Koel Hoofd

    @ Toine Goossens
    Dat is maar net hoe je het bekijkt.
    Het is nogal intimiderend om te worden aangesproken door een fanatieke niet-roker die wil dat je je in de openbare ruimte onderwerpt aan zijn/haar denkbeelden.

  13. willem

    ROKEN.

    Stel,… we zien van jongs af aan, iedereen achterstevoren lopen.
    Zou iemand dat omgekeerd doen, vinden we dat onnatuurlijk en bezopen.
    Maar nu,…. terwijl vele zaken worden gefilterd, van schoorsteen tot uitlaat en zelfs de sigaret.
    Zijn er,… die bewust rook inhaleren, door voorgaande generaties daartoe aangezet.

    Want alleen, “Zien roken, doet roken”, in tegenstelling tot voedsel en drank.
    Welke behoren tot natuurlijke behoeften, die hebben we nodig tegen wil en dank.
    Slechts tien minuten onder water, resulteert in,…. “Einde levensverhaal”.
    Zuurstof, onze allereerste levensbehoefte, zo belangrijk is elke ademhaal.

    Stop eens met die afleidingssmoesjes, over vuile industrie en al dat verkeer.
    Want als ze dat allemaal plat zouden leggen, heeft zelfs de roker geen rookwaar meer.
    Dat die vervuiling ook moet stoppen, blijft natuurlijk niet onopgemerkt.
    Om ons nageslacht een leefbaar leven te gunnen, da’s wel duidelijk en ook daaraan wordt gewerkt.

    En beste roker, mocht je denken, maar,… “Het is toch mijn eigen keus”!
    Helaas,… het zijn uitsluitend verslavende stoffen, welke je binden aan de tabaksreus.
    Die tabaksreus heeft grote financiële belangen, met zo’n 160 lobbyisten in het Europees parlement.
    Pleiten zij niet voor jou, maar “hun” belangen, ze gaan over lijken tot de laatste cent.

    Dus laat je toch niet kisten, door met hun prul/stinkproduct in zee te gaan.
    Wees een voorbeeld voor de kinderen, of ben je niet met hun gezondheid begaan?
    En voor het geval je zou denken, och die enkele, ’t is toch maar een sigaret.
    Besef dan wel dat zo’n enkel peukje, meerderen tot verder drugsgebruik heeft aangezet.

    Op zo’n dertig meter afstand is ‘t al te ruiken, steeds meer niet-rokers hebben innerlijk commentaar.
    Want ook in auto en industrieluwe gebieden, lopen rokers met hun stinkstokken in het openbaar.
    Ook vreemd, want waarom rijden vele rokers, met open raampje in het verkeer?
    Dat is toch zonde van die rook(verspilling), oh wacht, ten gunste van hun binnenatmosfeer?

    Mocht je overwegen om eens definitief te stoppen, met die stoombootverbranding van pijp en shag.
    Mijd een poosje rookgedrag van je omgeving, en bind de kat niet op het spek.
    Want daar ligt de valkuil voor vele stoppers, zij tobben wat af en willen zo graag.
    Het is veelal de nog rokende omgeving, hun verslaving creëert die (verleiding)hinderlaag.

    Het normaal bij het leven behorende urineren, in het openbaar krijg je daar een boete voor.
    Waarom dan niet voor dat onnodig overlast gevende roken, kom politiek, denk na en ga ervoor.
    Bijna iedere roker heeft wel eens een stoppoging ondernomen, zelfs na 50 jaar is het nog niet klaar.
    Ja…., hoe zou dat nu toch komen, Oplossing: Verbod of afgezonderde rookplekken in het openbaar.

    Verdere maatregelen; Prijsverhoging (min. naar € 25,- per “neutrale” verpakking van 19 stuks).
    Zo lang nog nodig verkoop “uitsluitend in tabaksspeciaalzaken”, één op de tienduizend inwoners.
    Problemen accijnsopbrengst? Na uitsterven v/d 25 % rokers uitsmeren over 100 % v/d bevolking.

    TOT SLOT: Bewust rook in je longen, is het geen zot die het heeft verzonnen.
    Misschien ben je te overtuigen, je gaat toch ook niet aan een uitlaat zuigen.
    En is de hunkering niet te stillen, zijn er altijd nog nicotinepillen.
    Beter voor jezelf plus overig mens en dier, probleem voorbij en iedereen plezier.

    Jantirook.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).