Op bijna een kwart van alle Utrechtse daken liggen zonnepanelen; verschil per wijk is echter groot Op bijna een kwart van alle Utrechtse daken liggen zonnepanelen; verschil per wijk is echter groot

Op bijna een kwart van alle Utrechtse daken liggen zonnepanelen; verschil per wijk is echter groot

Op bijna een kwart van alle Utrechtse daken liggen zonnepanelen; verschil per wijk is echter groot
Foto: Robert Oosterbroek
Op bijna een kwart van alle Utrechtse daken liggen momenteel zonnepanelen. De verdeling per wijk verschilt nog wel veel. In Leidsche Rijn ligt bijvoorbeeld op 44 procent van de daken zonnepanelen, terwijl dit in de binnenstad maar 6 procent is.

Op bijna een kwart van alle Utrechtse daken liggen momenteel zonnepanelen. De verdeling per wijk verschilt nog wel veel. In Leidsche Rijn ligt bijvoorbeeld op 44 procent van de daken zonnepanelen, terwijl dit in de binnenstad maar 6 procent is.

Ondanks de grote verschillen is de gemeente blij dat gemiddeld op 24 procent van de Utrechtse daken minimaal één zonnepaneel liggen. Daarmee is namelijk de eerder gestelde doelstelling lang en breed gehaald. Het college had zich voorgenomen om pas in 2025 op 20 procent te zitten.

Vorig jaar lagen op 19 procent van de daken in de stad zonnepanelen. De snelle stijging is met name te danken aan een subsidie vanuit de Rijksoverheid voor particulieren en sociale huurwoningen. Onder andere dit zorgde ervoor dat het percentage bij particuliere huiseigenaren groeide van 20 procent in 2020 naar 29 procent dit jaar.

Bedrijven & kantoren

Bij woningcorporaties groeide het aantal van 14 procent vorige jaar naar 20 in 2021. De sector sport groeide naar 22 procent, het onderwijsvastgoed naar 27 procent, gemeentelijk vastgoed naar 31 procent en de doelgroep bedrijven en kantoren naar 13 procent.

Hiermee heeft alleen de sector ‘bedrijven en kantoren’ de doelstelling niet gehaald, terwijl hier volgens de gemeente wel potentie ligt. Het plan is dan ook om de ondernemers te helpen met het kiezen van zonnepanelen op hun daken.

Zoals eerder gezegd liggen er relatief veel zonnepanelen in Leidsche Rijn en weinig in de Utrechtse binnenstad. Van alle tien wijken in Utrecht hebben er vier de doelstelling behaald. Bekijk in de afbeelding hieronder wat de verdelingen per wijk is.

Tekst loopt door onder afbeelding

Bron: Gemeente Utrecht

Fantastisch

Wethouder Lot van Hooijdonk noem het ‘fantastisch’ dat bewoners, ondernemers en woningcorporaties ervoor hebben gezorgd dat op bijna een kwart van de daken zonnepanelen liggen.

“Zonnepanelen op daken zijn een efficiënte en relatief makkelijke manier om duurzame energie op te wekken. Op deze manier leveren we onze bijdrage aan het halen van de klimaatdoelstellingen en worden we minder afhankelijk van soms dure fossiele brandstoffen.”

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
  1. Don

    Heb vorig jaar geïnformeerd bij de gemeente utrecht of er particuliere subsidie te verkrijgen is helaas geen cent een dikke middelvinger naar particulier initiatief en de inwoners van utrecht. Stuitend dat van hooijdonk nu begint te jubelen dat de doelstelling gehaald is. Zal wel een reden zijn om de WOZ waarde nog verder te verhogen en dat de huiseigenaar voor een nog hoger bedrag aangeslagen kan worden zodat dit geld weer verbrast kan worden aan de falende verkeersprojecten

  2. Harm

    Minder dan 6 zonnepanelen vind ik schaampanelen. Je moet echt het maximaal aantal panelen proberen te leggen. Bijvoorbeeld met ingewikkelde constructies en alles aan elkaar. Dit scheelt ook significant in gewicht.

    Het is te makkelijk om op een plat dak te gaan voor een paar enkele, terwijl je juist het maximale aantal wilt. Daarnaast zijn ook nieuwbouw huizen zoals Leidsche idioot ontworpen dat er soms maar 6 panelen op zitten. Wat een dom ontwerp. Ik vind dat het centrum weinig blaam treft want deze zijn veel moeilijker om geschikt te maken.

    Alle nieuwbouw huizen en platte daken minimaal 12 zonnepanelen.

  3. Mia

    Jammer dat je er in de winter zo weinig aan hebt:

    https://www.telegraaf.nl/financieel/924179500/vrees-voor-blackouts-stroomnet-bij-barre-winter

  4. Peter van Zoest

    Allemaal leuk en aardig, maar het zijn en blijven lelijke dingen.

  5. JdV

    In sommige (nieuwbouw)wijken hebben 100% van de woningen een flink aantal zonnepanelen. Dat helpt het gemiddelde in een wijk als Vleuten/De Meern behoorlijk omhoog, terwijl de verdeling binnen de wijk erg scheef is. Op de bestaande bouw (minst energiezuinige woningen) liggen af en toe panelen. Op de nieuwbouw (zeer energiezuinig, warmtepomp standaard) op elke woning minimaal 15 stuks. Er is dus ook binnen de wijken die de norm halen nog een hele verbeterslag mogelijk.

  6. Herman1963

    Welke subsidie vanuit de Rijksoverheid voor particulieren? Een lening via de gemeente Utrecht kun je krijgen en de BTW kun je terugvorderen door gebruik te maken van de KOR. Zou dat geen subsidie willen noemen.

  7. RABE

    Er zijn vast nog wel wat overheidsgebouwen met een geschikt dak. Ik als pensionado kan dat allemaal niet meer betalen. Te weinig rendement. Voor ik de kosten eruit heb ben ik zelf al een paar keer door de schoorsteen gegaan.

  8. OVERVECHT mist veel kansen !

    Wat opvalt dat ook overvecht drastisch achter op ligt… terwijl daar juist op flats en ander bouwlagen meestal een plat dak is.
    De eerste wijk om het aantal flink te verhogen lijkt me, te meer je dan gelijk het hele dak vol kan leggen voor de buurt.
    Een organisatie als Eneco zou gewoon de daken moeten huren en deze optimaal moeten uitputten als of het een zonneweide is.

  9. R

    @Mia
    Zoals de zon in de zomer hard schijnt terwijl het dan weinig waait, zo waait het in de winter hard terwijl de zon minder schijnt. Dit is exact waarom we windmolens met zonnepanelen moeten combineren om tot een stabiele stroomlevering te komen. Je nut zo tevens het netwerk beter uit omdat zon en wind elkaar afwisselen ipv tegelijkertijd het net voeden; zo wordt overbelasting van het net voorkomen. De telegraaf verteld hier dus maar het halve verhaal en doet daarmee alsof ze nieuws presenteert. Het probleem waar ze op doelen is echter al lang opgelost met bestaande middelen: windmolens combineren met zonnepanelen.

  10. Koel Hoofd

    Tijd voor kernenergie, punt.

  11. Mia

    @ R

    Al een paar dagen geen zon nog wind in het deel van Utrecht waar ik woon.
    Wind en zon zijnniet op bestelling te krijgen.
    Verder is het in de winter veel langer donker op een dag.
    Dus ja.

  12. Monique

    En dat niet dankzij de gemeente. In onze wijk – Oog in Al – weinig zonnepanelen, want dat mag niet (beschermd stadsgezicht). Hef dat soort flauwekul maar eens op. Met zonnepanelen is mijn huis nog steeds mooier dan wat er nu in Utrecht nieuw gebouwd wordt! En duurzamer….

  13. Ooginaller

    @Monique: maar wel veel lelijker dan dat hij eerst was 😉

    Maar je hebt gelijk, daken te over hier waar prima een hele rits panelen op zou passen. En eigenlijk zou dat ook moeten. Het blijft alleen jammer dat het van die foei- en foeilelijke dingen zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).