Pro-Palestijnse demonstranten bezetten universiteitsgebouw in Utrecht Pro-Palestijnse demonstranten bezetten universiteitsgebouw in Utrecht

Pro-Palestijnse demonstranten bezetten universiteitsgebouw in Utrecht

Pro-Palestijnse demonstranten bezetten universiteitsgebouw in Utrecht
Voorzitter College van Bestuur van de UU, Anton Pijpers, in gesprek met de betogers
Pro-Palestijnse demonstranten hebben woensdag aan het begin van de avond een universiteitsgebouw aan de Drift in Utrecht bezet. Aan het balkon van het gebouw, Drift 25, hangt een spandoek met de tekst: “It’s time UU, boycott Israeli apartheid”. Deuren binnen het gebouw worden gebarricadeerd.

Pro-Palestijnse demonstranten hebben woensdag aan het begin van de avond een universiteitsgebouw aan de Drift in Utrecht bezet. Aan het balkon van het gebouw, Drift 25, hangt een spandoek met de tekst: “It’s time UU, boycott Israeli apartheid”. Deuren binnen het gebouw worden gebarricadeerd.

Eerder tijdens de bezetting konden journalisten het gebouw nog in, in de loop van de avond is dat veranderd; betogers aan de ingang laten weten dat journalisten het gebouw op dit moment niet mogen betreden. De politie is op de Drift aanwezig en kijkt van een afstandje toe.

De voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht, Anton Pijpers, ging rond 21.45 uur in gesprek met de betogers. Het ging onder meer over de eisen die de demonstranten hebben.

Tekst loopt door onder afbeelding

De activisten kwamen woensdagmiddag samen bij het Academiegebouw op het Domplein, naar eigen zeggen uit solidariteit met de groep demonstranten die dinsdag de binnenplaats van de Universiteitsbibliotheek in Utrecht bezette. De demonstranten verplaatsten zich later van het Domplein naar de Drift, waar ze het universiteitsgebouw op nummer 25 binnengingen.

Tekst loopt door onder afbeelding

Kort daarna rolden demonstranten vanaf het balkon een spandoek naar beneden. Mensen die in het gebouw aanwezig waren op het moment dat de demonstranten binnenkwamen, kregen de mogelijkheid om binnen hun spullen te pakken. De demonstranten zeggen dat binnen een ‘liberated zone’ is. “We will not allow police inside”, werd medegedeeld.

Tekst loopt door onder afbeelding

De demonstratie op het Domplein.

De demonstranten eisen dat de Universiteit Utrecht de banden met Israëlische universiteiten verbreekt. Dinsdag was er daarom een demonstratie bij de Universiteitsbibliotheek. Daar besloot de politie aan het eind van de avond in te grijpen. Of de politie dat woensdag weer zal doen, is niet duidelijk.

Gekoppelde berichten

35 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  En dat allemaal onder het standbeeld van Jan van Nassau… Zou die al die moeite hebben gedaan met de Unie van Utrecht als hij zou hebben geweten dat er 450 jaar na dato hordes wezensvreemden onder zijn sokkel zouden staan die lukraak allerlei eisen gillen richting *godbetert* een universiteit, als gevolg van een conflict aan de andere kant van de planeet?

  Of zou het hele zooitje maar gewoon aan de Habsburgse vorst hebben gegund? Ik had het wel geweten denk ik.

 2. Lombokker

  Ach, zolang ze het netjes houden, niets vernielen of racistische dingen roepen.

  Met zoveel brandhaarden en conflicten in de wereld blijf ik het echter wel raar vinden dat deze selectieve verontwaardiging alleen maar naar Israel wordt geuit.

 3. W

  Why are all the spandooks in English?

 4. Sj

  1. Okee, dus die jongens en meisjes schuwen geweld niet omdat ze willen dat het geweld in het midden-oosten stopt.
  2. zijn het wel studenten?
  3. Gaan ze binnenkort ook voor oekraine de straat op?

 5. Frits

  Ik hoor,lees niks over Hamas
  7:oktober

 6. Sophie

  @scherpschutter (en @lombokker waarom er verontwaardiging is, juist naar dit conflict):
  Een conflict aan de andere kant van de planeet?
  Het is anders Nederland die nog steeds wapens levert aan Israel voor het door u genoemde ‘conflict’ (noem het gerust een genocide). Ondanks dat dit hen is verboden via het het gerechtshof.
  Hulde aan deze jonge generatie die verder kijkt dan zichzelf en opkomt voor een bevolking waarbij het leven al jaren onmogelijk wordt gemaakt.

 7. Katja

  En de contacten van de Universiteit met China ? Daar worden de Oeigoeren ook uitgeroeid onder het mom van assimilatie.

 8. Utrechter

  Waar is Greta

 9. Nico

  Is het mogelijk deze zich studenten noemende oproerkraaiers van school te sturen? Ze zijn zo voor de Palestijnse bevolking maar vergeten bij hun protest te roepen dat Hamas deze ellende begonnen is op 7-10-2023. Studenten u bent op school om te studeren om later een mooi beroep uit te oefenen en goed betaald te worden. U zit niet op school om deze te bezetten en soms ook nog onzin uit te kramen en dat op kosten van de belastingbetaler. Politie, grijp aub in en studenten niet piepen als het even zeer doet want u wordt zeker eerst gevraagt om te vertrekken………..

 10. Toine Goossens

  @SS, Dit is precies wa t Jan van Nassau ook zou hebben gedaan.

 11. joepie

  @W

  Because a lot of them are international students, real Utrechters!

 12. Ptr

  Passend hierbij, het gedicht Roeping van Gerard Reve, over zuster Immaculata versus de schreeuwers.
  https://www.gedichten.nl/nedermap/gedichten/gedicht/220804.html

 13. Fixie

  Het verval van het ooit zo mooie Nederland in een paar foto’s.

 14. Lisa

  @ SJ

  Nogmaals, welk geweld? Al het geweld dat heeft plaats gehad is veroorzaakt door ontruimingen van de politie. Die dan weer op verzoek van het universiteitsbestuur handelde.

  Wat kan het eigenlijk voor kwaad dat studenten op een terrein/ in een gebouw hun mening laten horen en het universiteitsbestuur tot het maken van een keuze oproepen, te weten het niet steunen van organisaties die bijdragen aan genocide. Hoe moeilijk kan die keuze eigenlijk zijn.

  Jij wil als student/ land (en Nederland is al betrokken) verantwoordelijk zijn voor de moord op 30.000 tot 80.000 onschuldige bugerslachtoffers? (Die zijn al gevallen).

  Het Internationaal Strafhof overweegt Netanyahu op de lijst van oorlogsmisdadigers te zetten die ze in de boeien kunnen slaan als hij de grens van zijn land over gaat. 145 landen in de wereld, bijna alle landen, steunen deze aanklacht.

  De Nederlandse rechter heeft al tot tweemaal toe besloten dat Nederland medeplichtig KAN zijn aan mensenrechtenschendingen door wapens en onderdelen voor straaljagers aan Israël te leveren, waarmee Israë, is het beeld nu, bewust aanvallen op burgers uitvoert. Het is 100% niet uit te sluiten dat Israël dit op grote schaal doet. Dus niet op soldaten of terroristen, maar burgers. Daar Nederland dit kan weten zou Nederland medeplichtig zijn. Nederland negeert de uitspraak van haar eigen rechters.

  Waarom kunnen de universiteitsbesturen geen afstand nemen van organisaties gelieerd aan de Isarëlische staat? Een staat die waarschijnlijk zware oorlogsmisdrijven pleegt en bezig is met een genocide. Daarover lopen meerdere zaken. De dode burgers? Tja, die kunnen het niet meer na vertellen. Door het trage handelen van de internationale gemeenschap hebben we daardwerkelijke tienduizenden en tienduizenden onschudlige burgerslachtoffers.

  Wraak nemen op burgers is de zwaarte mensenrechtenschending die er is.

  De burgerdoden die Isralël deze oorlog moedwillig maakt, behoren bij de hoogste aantallen moedwillige vermoorde burgers in conflicten in de mensenlijke geschiedenis ooit.

 15. Statler

  @SJ
  binnenkort voor Ukraine de straat op? De vraag stellen is hem beantwoorden. Het is allemaal wat hypocriet.

 16. M.

  @Scherpschutter: de demonstranten van 1579, onder wie Willem van Oranje en zijn broer Jan van Nassau, zijn nog wel een stapje verder gegaan: een bloedige strijd om de vrijheid die tachtig jaar heeft geduurd met honderdduizenden slachtoffers. Ken uw geschiedenis!

 17. De gemiddelde student

  Demonstreren en je gezicht bedekken. Als het allemaal geweldloos zou zijn, is gezichtsbedekking niet nodig lijkt me?

  Tenzij je iets te verbergen hebt bijvoorbeeld omdat je geen student bent (en dus niets te maken hebt op het terrein).

  En waar komen al die vooraf gefabriceerde vlaggen en spandoeken van daan? Pure oproerkraaiers, antifa en linkse relgroepen. En de politie behandelt ze met fluwelen handschoentjes.

 18. M.

  @Lombokker: ik begrijp dat wel. Rusland en Poetin behoren niet tot de westerse invloedssfeer, Israël de de VS doen dat wel. Met selectieve verontwaardiging heeft dat niets te maken. Afgezien van FvD van Baudet en ook enigszins de PVV van Wilders, steunt in Nederland nagenoeg niemand Poetin. Het heeft dus nauwelijks zin tegen het meedogenloze en gewetenloze optreden in Oekraïne te protesteren.

 19. Sj

  @lisa:
  1. Welk geweld? Check anders de foto’s even.
  2. De politie grijpt niet in op “verzoek” van iets of iemand. Je begrip van de rechtsstaat is ondermaats. De uni heeft aangifte gedaan. En terecht.
  3. Ik bén niet verantwoordelijk voor het geweld van Israël.
  4. Studenten zouden moeten weten dat ze met argumenten meer kunnen bereiken dan dit
  5. Moet je niet studeren? Of heb je vakantie.

 20. M.

  @Ptr: over schreeuwers gesproken, dit was ook Reve: https://nos.nl/artikel/2144754-reve-deed-wel-racistische-uitspraken-tegenover-boudewijn-buch.

 21. Lombokker

  @Redactie

  Toen ik hier gisteren mijn reactie plaatste, ging het over een demonstratie op het Domplein, niet over een bezetting van het universiteitsgebouw. Dat jullie nadien de tekst hebben veranderd vind ik op zijn zachts gezegd niet handig.
  Mijn reactie, en ongetwijfeld ook die van anderen, krijgt zo een heel andere duiding, één die ik beslist niet zo bedoeld had.

 22. w

  allemaal eenzijdig slecht en gekleurd geinformeerd, al die “studenten” die protesteren, ze hebben geen enkel benul en historisch besef die pubers

 23. Sophie

  1. Wat heeft Ukraine hiermee te maken? De universiteiten hebben de banden met Rusland al verbroken (dus geen reden om te demonstreren binnen dezelfde context). Het enige wat deze studenten vragen is dat de universiteit de banden breekt met Israel. Gezien ‘de mogelijke’ oorlogsmisdaden. Lijkt mij heel gezond dat deze jonge generatie daar geen banden mee wil hebben?

  2. Hamas? Het, ik noem het hier maar even keurig, ‘geweld’ dat Israel gebruikt wordt uitgeoefend op Palestijnse onschuldige mensen. Met inmiddels zeker 15.000 kinderen die er niet meer zijn (alle kinderen in totaal die in een stad als Haarlem wonen, laat dat even bezinken). Deze mensen nemen het onder andere op voor hen, niet hamas. Het is denk ik inmiddels wel tijd om in te zien dat hamas niet gelijk staat aan Palestina. Het afkeuren van wat Israel doet, staat niet gelijk aan het goedkeuren van hamas.

  3. Wat heeft NL hiermee te maken? Nederland levert nog steeds wapens aan Israel. Ondanks dat het gerechtshof hen dit heeft verboden.

 24. buurtbewoner

  Israel wil hamas uitroeien, wat nooit gaat lukken, bovendien, er is zoveel haat gekweekt na 7 okt dat een nieuwe hamas in no time is geboren.
  Ik vermoed dat Israel om die reden zoveel mogelijk mensen wil uitroeien, zodat er zo min mogelijk overblijven om ooit weer op te staan tegen Israel!

 25. Yoshua

  @Lisa.
  ”De burgerdoden die Israël deze oorlog moedwillig maakt, behoren bij de hoogste aantallen moedwillige vermoorde burgers in conflicten in de menselijke geschiedenis ooit”.

  Dit meen je niet serieus.
  Vier regionale conflicten die nu spelen:
  Darfur/Hoorn van Afrika in 2023 +/- 250.000 onschuldige burgers vermoord, miljoenen mensen op de vlucht, ontheemd, enorme voedseltekorten, baby’s hebben zeer weinig overlevingskansen.
  Jemen +/- 400.000 burgerslachtoffers tot nu toe.
  Myanmar genocide op +/- 700.000 Rohingya’s die afgelopen jaren en nog steeds bezig.
  Rusland/ Oekraïne, tot nu toe +/- 85.000 burgerdoden.

  Dan zijn er nog oorlogen uit het verleden die aan tientallen miljoenen onschuldige mensen het levenkosten.
  Hoe kan je beweren dat een conflict in het Midden-Oosten het ergste conflict uit de geschiedenis zou zijn.

 26. Joes

  Om even aan te geven dat het geweld door de politie komt: https://nos.nl/artikel/2519839-bij-de-spaanse-pro-palestijnse-studentenprotesten-grijpt-de-politie-niet-in

 27. Ptr

  @ M

  Wat je zegt is zeker waar, Reve heeft inderdaad bedenkelijke/racistische uitspraken gedaan.

  Het ging mij hier om de context van dit specifieke gedicht in deze situatie(s), de zorgende zuster Immaculata versus de
  schreeuwers.
  Wat dat betreft kan ik mij vinden in dit gedicht, niet in de inderdaad bedenkelijke/racistische uitspraken die Reve ook heeft gedaan.

 28. Erwin

  Hahaha Sophie ik dacht even dat het om het geweld tegen de gazaanse bevolking ging, maar gelukkig blijkt het om universitaire banden te gaan met israel. Moet je daarvoor stenen uit de straat halen en gebouwen bekladden en onze politie met amoniak bestoken?
  Stelletje helden

 29. M.

  Naar aanleiding van Joes: ik heb het idee dat de studentenprotesten in Amsterdam en Utrecht, anders dan in Spanje, van meet af aan niet vreedzaam zijn geweest. Wanneer dat wel zo was en is er door de het universiteitsbestuur en de overheid snel geëscaleerd met dreiging met en inzet van geweld, dan dient dit ook consequenties te hebben. Onderzoek lijkt me gewenst. Hier is ook de academische cultuur in het geding.

 30. Toine Goossens

  @Yoshua,

  Uw vergelijking gaat niet op. Na de 2e wereldoorlog met het onvoorstelbaar leed dat joodse landgenoten door en als gevolg van de Holocast is aangedaan, zijn westere universele waarden in de oprichting, de fundamentele waarden en de verdragen van de Verenigde Naties vastgelegd.
  Hoe cynisch is het dat de staat Israël die fundamentele waarden met voeten treedt. De oorspronkelijke Palestijnse Inwoners verdrijft en daar tot op de dag van vandaag mee door gaat. Dat dient te stoppen.
  Wie een bondgenoot van het westen, van Nederland, wil zijn, die begaat niet de misdaden die Israël zich al 80 jaar permitteert.

 31. Joes

  @ M.

  Wat voor niet vreedzame dingen zijn er dan precies vanuit de studenten in Utrecht gebeurd?

  Zelfs in Amsterdam is het geweld een gevolg van het politieoptreden, niet een oorzaak van het geweld richting politie. De demonstranten gingen zich met geweld tegen de politie verweren, omdat die nogal snel (na een paar uur bezetting) onder druk van het universiteitsbestuur (waarom eigenlijk) met grof geschut hardhandig kwam ingrijpen.

  Kip ei, oorzaak gevolg.

 32. M.

  @Yoshua: in aanvulling op de reactie van Toine Goossens: in de Gaza-oorlog gaat het om een conflict waarbij voornamelijk westerse volken en waarden betrokken zijn. Bovendien wordt Israël door westerse staten gesteund. Dat Israël zichzelf ook tot het Westen rekent, blijkt uit regelmatige deelname aan Europese festivals. Dit geldt in zekere zin inmiddels ook voor Oekraïne. Daarom is het vanzelfsprekend dat er in het westen gedemonstreerd wordt wanneer die “westerse” waarden geschonden worden. Dit doet overigens niets af aan de gruwelijkheid van alle andere door u genoemde oorlogen en conflicten. Maar laten we ons niet schuldig maken aan whataboutism’s en ons richten op het verschrikkelijke conflict tussen het westerse Israël en de Arabische Palestijnen, dat grote verstoring oplevert in de internationale betrekkingen.

 33. M.

  @Joes: ik heb gevraagd om onderzoek. Verder heb ik op een foto gezien dat de voorzitter van het college van bestuur vanuit de fietsenkelder met een megafoon opriep om weg te gaan. Dat wijst toch op een onveilige situatie. De voorzitter hoort zich volgens wat ik de academische cultuur zou willen noemen probleemloos tussen demonstrerende studenten te kunnen bewegen. Maar nogmaals, hier is wat mij betreft grondig onderzoek nodig.

 34. eric

  @ Toine

  Ik had je meestal hoog zitten, maar wat je nu allemaal zegt is verbijsterend.

  Ook jij laat je mee slepen door de extreemlinkse moslimorganisaties en studenten die voor mij nu meer extreem rechts mogen heten!

  antisemitisme, jodenhaat, from the river to the sea, spugen naar agenten, vernielingen….Toine Goossens….ben jij het wel echt?

 35. Toine Goossens

  @Eric, Als u mij hoog hebt zitten dan reageert u onder naam en toenaam. Dan ga ik het gsprek met u aan. Van anoniem geroeptoeter ben ik niet gediend.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).