Zo verliep de pro-Palestijnse demonstratie op het binnenterrein van de Universiteitsbibliotheek Utrecht Zo verliep de pro-Palestijnse demonstratie op het binnenterrein van de Universiteitsbibliotheek Utrecht

Zo verliep de pro-Palestijnse demonstratie op het binnenterrein van de Universiteitsbibliotheek Utrecht

Zo verliep de pro-Palestijnse demonstratie op het binnenterrein van de Universiteitsbibliotheek Utrecht
Pro-Palestijnse demonstranten hebben dinsdagavond het binnenterrein van de Universiteitsbibliotheek Utrecht bezet. De demonstranten eisten dat de Universiteit Utrecht (UU) de banden met Israëlische universiteiten zou verbreken. De demonstratie begon rustig, maar eindigde uiteindelijk met ingrijpen van de politie. Hieronder is te lezen hoe de betoging verliep. 

Pro-Palestijnse demonstranten hebben dinsdagavond het binnenterrein van de Universiteitsbibliotheek Utrecht bezet. De demonstranten eisten dat de Universiteit Utrecht (UU) de banden met Israëlische universiteiten zou verbreken. De demonstratie begon rustig, maar eindigde uiteindelijk met ingrijpen van de politie. Hieronder is te lezen hoe de betoging verliep. 

Pro-Palestijnse demonstranten verzamelden zich dinsdagmiddag rond 17.00 uur op het binnenterrein van de Universiteitsbibliotheek Utrecht. De activisten eisten dat de universiteit alle banden met Israëlische universiteiten verbreekt en zich uitspreekt over de situatie. Bij de ingang van het terrein hing een spandoek met de tekst “Cut Ties with Israeli Colonisers & Free Palestine.” Er waren zo’n tweehonderd demonstranten aanwezig. Zij hadden tenten en eten meegenomen en waren van plan de nacht te blijven. In eerste instantie verliep de demonstratie rustig.

Tekst loopt door onder de foto’s

Anton Pijpers, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht, was op het binnenterrein van de Universiteitbibliotheek aanwezig om met de demonstranten in gesprek te gaan. Pijpers heeft de groep meermaals gevraagd om overleg, maar dat aanbod werd volgens hem geweigerd. Later op de avond besloten de demonstranten de ingang van het terrein te barricaderen, met onder meer pallets en banken.

Tekst loopt door onder de foto

Laatste waarschuwing

Rond 22.30 uur zette de politie de Wittevrouwenstraat af. Daar verzamelde zich een tweede groep Pro-Palestijnse demonstranten, maar die werd tegengehouden door de politie. Niemand mocht het terrein van de Universiteitsbibliotheek meer op. De demonstranten op het binnenterrein van de Universiteitsbibliotheek kregen een laatste waarschuwing om het gebied te verlaten.

Tekst loopt door onder de foto’s

“We zijn er niet in geslaagd om op een rustige manier te overleggen. Wij vorderen nu het terrein, en geven jullie nog de kans om nu dit terrein als eigendom van Universiteit Utrecht te verlaten. Wie geen gehoor geeft aan deze boodschap, zal worden gearresteerd”, klinkt het door de megafoon waarmee Anton Pijpers het publiek toespreekt. 

Vervolgens ontstond onrust in de groep. Een van de betogers die het woord voerde, sprak de demonstranten toe. Zij attendeerde hen erop dat alleen diegenen die bereid waren zichzelf te laten arresteren, moesten blijven en verzocht de overige demonstranten het terrein te verlaten. Van de ruim tweehonderd activisten die in het begin van de middag aanwezig waren, waren er rond middernacht nog zo’n vijftig over. 

Tekst loopt door onder de foto

Anton Pijpers roept de demonstranten op te vertrekken

Arrestaties

De activisten sloten de hekken van het binnenterrein van de universiteit, waarna een confrontatie volgde met de politie. Daarbij werd ook pepperspray gebruikt. 

Tekst loopt door onder de foto

Rond 00.30 uur besloot de politie over te gaan tot arrestaties. Een voor een werden de demonstranten gearresteerd. Zij werden met stadsbussen verwijderd van het terrein. Volgens de politie zijn zij aangehouden om de openbare orde op het terrein te herstellen.

Tekst loopt door onder de foto’s

 

 

Reactie Universiteit Utrecht

“Dit voelt als verlies. We hadden liever gezien dat de demonstratie – waarvoor we ruimte hebben geboden – zonder politie-inzet was geëindigd”, schrijft Anton Pijpers woensdag in een e-mail aan studenten en medewerkers van de UU.

“Er was een grote en groeiende groep demonstranten op het binnenplein. Onder andere doordat de huisregels niet gevolgd werden, ontstonden er serieuze zorgen over de veiligheid. Er is helaas meermaals geen gehoor gegeven aan ons verzoek tot overleg en aan de oproepen om te vertrekken. Na intensief overleg met politie en gemeente hebben we de politie moeten vragen om de bezetting op het terrein van de bibliotheek te beëindigen.”

Anton Pijpers roept in dezelfde e-mail op om ‘rust en eenheid te bewaren’. “Er is binnen de Universiteit Utrecht altijd ruimte voor verschillende (wetenschappelijke) perspectieven en gevoelens. Oproepen tot haat, geweld, onverdraagzaamheid, intimidatie of oproepen die anderszins die kaders van de open samenleving overschrijden, passen daar niet bij.”

Demonstranten weer vrij

De aangehouden demonstranten zijn volgens de politie kort na de aanhouding in vrijheid gesteld. Vanwege opruim- en herstelwerkzaamheden blijft de binnenplaats van de bibliotheek woensdag 8 mei dicht.

 

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. Kees Truijens

  In de hele wereld demonstraties tegen het optreden van Israël tegen Palestijnen. In Utrecht een heel beheerste.

 2. Inez

  Dus met demonstraties zetten we organisaties onder druk zich uit te spreken, waarbij de mening dan waarschijnlijk overeen moet komen met de mening van de demonstranten. Wat volgt daarna, dat we mensen persoonlijk onder druk gaan zetten zich uit te spreken waarbij de mening ook dezelfde moet zijn?

  De oorlog in Gaza is, gelijk aan die in Oekraine, vreselijk en zeker sterk af te keuren maar over deze mening beslis ik liever zelf zonder dat anderen me dat opleggen. De studenten demonstraties voor Oekraine heb ik overigens gemist en de universiteit zal daar ook contact mee hebben.

 3. Geenstijl@Utrecht.

  Goh een beetje weldenkende gestudeerde student zou toch ook kritisch moeten zijn over de rol van de terreurorganisatie HAMAS, de terreurorganisatie die aanleiding gaf tot dit bloedvergieten van onschuldige levens aan beide zijde.
  Maar goed dit zegt natuurlijk iets over het cognitieve gehalte van de studenten.

 4. Vincent

  Sterkte aan de helden die zich laten arresteren om aandacht te trekken voor de bijna 35.000 Palestijnen die laatst door Israël vermoord zijn

 5. Lombokker

  Tja, als je jezelf onherkenbaar maakt, barricades opwerpt en straatstenen uit de grond gaat trekken, dan ben je wat mij betreft aan het voorsorteren op het gebruik van geweld. Dan moet je vervolgens niet gaan lopen jammeren als je met dwang wordt verwijderd.

 6. Binnenstadbewoner

  Ik draag het doel van de demonstratie een warm hart toe, in zoverre het voor vrede is, tegen oorlog en tegen doden aan alle kanten.

  Maar wanneer ze de straten open gaan trekken om met de klinkers een barricade te gaan bouwen raken ze mijn sympathie een beetje kwijt. Volgens mij helpen zij de goede zaak daar ook niet mee.

  De lokale bestrater, de bewoners van de desbetreffende straat en agenten ter plaatse zijn niet de oorzaak van de demonstratie en kunnen de wereldproblemen ook niet even voor ons oplossen. Het lijkt mij dus onzin om hen als doelwit te gebruiken om een punt te maken. Het is toch ook heel goed mogelijk om respectvol vredig te demonstreren.

 7. M.

  Het treurige is dat zich bij vreedzame demonstranten vaak lieden weten binnen te dringen die uit zijn op geweld en vernieling, zodat de eigenlijke demonstranten het tegendeel bereiken van wat ze willen. Misschien dat de huidige demonstranten hierin wel wat naïef zijn. Laten we hopen dat alles zonder geweld gaat aflopen en dat de universiteit serieus gaat bekijken of ze na alle doden en verwoesting nog banden met (het huidige) Israël wil behouden.

 8. Toine Goossens

  Het is belangrijk om de, inmiddels, ultra rechtse staat Israël, te boycotten. Haar ultra rechtse politici sturen aan op het definitief verdrijven van de Palestijnen van hun geboortegrond.
  Op de westbank, volledig Palestijns ten tijde van het ontstaan van de staat Israël wonen inmiddels meer dan 750.000 illegale kolonisten. De Palestijnse bewoners zijn teruggedrongen op steeds kleiner worden postzegels grond. Volstrekt in strijd met westerse democratische waarden, VN verdragen en VN besluiten.

  Israël heeft zelf Hamas mogelijk gemaakt. Het dacht met Hamas de oorspronkelijke Palestijnse verzetsbewegingen het werken onmogelijk te maken. Terecht verzetten de Palestijnen zich tegen de economische en menselijke onderdrukking.
  Terecht om de staat Israël te boycotten en ieder contact te beëindigen. Wij Nederlanders hebben dat indertijd ook gedaan met het ultra rechtse bewind van Zuid Afrika.

 9. Wim Vreeswijk

  Het wordt hoog tijd dat deze extreem rechtse studenten zich ooit serieus gaan toeleggen op hun studie zodat zij ooit een nuttige en positieve maatschappelijke bijdrage kunnen leveren als medicus, advocaat of maatschappelijk hulpverlener en Nederland èn Utrecht weer een zetje in goede richting gaan geven en stop met al dat rellen!. Alvast bedankt voor Uw aandacht in deze !.

 10. Janah

  Verbazend wat een originaliteit onze toekomstige intellectuelen weten te produceren. Hun acties zijn een getrouwe afspiegeling van het echte werk van hun idolen uit de USA. Enfin als de wereld maar gered wordt.

 11. Koel Hoofd

  @Kees Truijens
  Dat was inderdaad opvallend.

  @Inez
  eens

  @Lombokker
  eens

  Ben intussen al zo ver dat ik XR trainees kan onderscheiden van de normale demonstrant. Die beroepsactivisten van XR en aanverwante artikelen zijn er getraind in en vragen luid en duidelijk om al schreeuwend protesterend weggedragen te worden. Sommigen nemen zelfs een pose voor de camera aan. Bij de normale demonstrant kan je op het ‘moment supreme’ ‘t rationele verstand weer zien landen en dan gaan ze net zoals ze zijn gekomen: in vrede want ze hebben hun punt al gemaakt…

  @binnenstadbewoner
  eens
  Ik heb alleen beetje moeite met de absurd selectieve hyperverontwaardiging.
  Ze krijgen namelijk op kosten van de belastingbetaler een wetenschappelijke opleiding waarvan het hele punt is om intelligente studenten te leren om rationeel (emotions cloud the rational mind wat leidt tot tunnelvisie en nog erger, pseudowetenschap) op academisch niveau een onderwerp vanuit meerdere invalshoeken te kunnen benaderen/bestuderen/onderzoeken=bekijken.

 12. W

  Nergens blijkt uit dat er hier in Utrecht stenen uit de grond getrokken zijn of anderszins vernielingen zijn aangericht. De barricade op de foto lijkt mij opgetrokken uit grofvuil. Bovendien zou de lokale stratenmaker alleen maar blij zijn met uit de grond getrokken stenen, want dat levert hem nieuw werk op.

  Elders las ik een verslag van een aanwezige waaruit, evenals dit artikel, blijkt dat het een vrij goed georganiseerde, vredige demonstratie was. Er waren eigen EHBO’ers meegenomen, er was eten en drinken beschikbaar en er werden herhaaldelijk plenaire momenten georganiseerd waarop iedereen stil moest zijn en er vragen werden beantwoord en algemene informatie werd gegeven.

  Er is dus zelfs expliciet ruimte gegeven om mensen te laten vertrekken als ze zich niet wilde laten arresteren. Dat het bij een ontruiming tot een wat wildere confrontatie komt waarbij de politie ervoor kiest om geweld in te zetten is spijtig, maar niet geheel tegen de verwachting in. De politie is overigens zelf nooit een doelwit geweest, maar heeft zelf ingegrepen.

  Het is dus inderdaad heel goed mogelijk om respectvol vredig je punt te maken, maar wel jammer dat sommige mensen daar zomaar aan voorbij gaan blijkens de reacties hier, terwijl het tegendeel nergens uit blijkt in het artikel.

 13. Klaasjan

  @Binnenstadsbewoner
  Het doel van deze demonstratie was niet wereldproblemen op te lossen, maar de Universiteit dringend te vragen de banden met Israel te verbreken. Dat zou een miniem schakeltje kunnen zijn in het oplossen van problemen.

 14. Le coq sportif

  Toch blijf ik moeite houden met die from the river to the sea slogan. Verraadt toch een beetje de ware intentie van de demonstranten

 15. F11

  Het is bizar dat je aan je universiteit vraagt om “banden” (oftewel onderzoeks- en onderwijs samenwerkingen) te verbreken. Wat kan iemand die bijv onderzoek doet naar Rembrandt aan een Israëlische uni er aan doen? Medische onderzoeken worden ook vaak in consortia van universiteiten gedaan omdat ieder weer z’n eigen micro specialisme heeft. Moeten de Israëli’s er dan opeens uit, terwijl zij misschien een stukje van de puzzel van het onderzoek hebben? Deze studenten snappen er niets van en verwarren de boosaardige regering met de gewone Israëliër. Dit is pas echt hoe je oorlog krijgt: iedereen die uit het land komt schuldig verklaren en cancellen. Daarnaast hadden ze de Palestijnen veel meer een dienst bewezen als ze er om zouden vragen universiteiten in Gaza te steunen met hun wederopbouw en uitwisseling te bevorderen. Deze beweging is zo anti. Niet pro. Kritisch blijven, mensen. Je kunt je het lot van de Palestijnen aantrekken én kritisch zijn op deze demonstranten.

 16. Statler

  @Klaasjan
  Het verbreken van banden lost niets op, er gaat alleen weer een hefboompje- hoe miniem ook, verloren.

 17. Klaasjan

  @Statler
  Mogelijk lost het verbreken van banden weinig tot niets op, behalve dan dat er een signaal wordt gegeven. Voor de duidelijkheid: ik ben tegen vernieling en geweld. Ik had slechts de bedoeling in mijn reactie op @Binnenstadsbewoner duidelijk te maken wat de studenten willen en dat ze niet de pretentie hebben wereldproblemen op te lossen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).