Opvang van vluchtelingen in Star Lodge Hotels in Utrecht met 3 jaar verlengd Opvang van vluchtelingen in Star Lodge Hotels in Utrecht met 3 jaar verlengd

Opvang van vluchtelingen in Star Lodge Hotels in Utrecht met 3 jaar verlengd

Opvang van vluchtelingen in Star Lodge Hotels in Utrecht met 3 jaar verlengd
Nadat vorig jaar al een keer werd besloten om vluchtelingen langer op te vangen in Star Lodge Hotels aan de Biltsestraatweg in Utrecht, is dat nu weer gedaan. De plek zou tot juli van dit jaar gebruikt worden door het COA, maar nu wordt daar nog eens 3 jaar aan vastgeplakt. De noodzaak voor opvanglocaties blijft immers onverminderd hoog, aldus het college van burgemeester en wethouders.

Nadat vorig jaar al een keer werd besloten om vluchtelingen langer op te vangen in Star Lodge Hotels aan de Biltsestraatweg in Utrecht, is dat nu weer gedaan. De plek zou tot juli van dit jaar gebruikt worden door het COA, maar nu wordt daar nog eens 3 jaar aan vastgeplakt. De noodzaak voor opvanglocaties blijft immers onverminderd hoog, aldus het college van burgemeester en wethouders.

De eerste mensen arriveerden op 15 december 2021 in Star Lodge Hotels in Utrecht. Er is op die locatie plek voor zo’n 330 vluchtelingen.  “De noodzaak voor opvanglocaties voor het COA, blijft onverminderd hoog en de verwachting van het Rijk is dat ook in 2024 en 2025 meer asielopvangplekken nodig zijn”, schrijft het college in een brief aan de raad.

De opvang op deze plek loopt over het algemeen goed. Er zijn volgens het college ‘kleine incidenten’ geweest. Dit was onder meer het geval toen er onrust ontstond over het lange wachten en het uitblijven van een asielprocedure, maar hier werd volgens de gemeente direct door het COA op geacteerd. “Vanuit de veiligheidspartners en beheergroep zijn geen bezwaren op verlenging geuit.”

Ook is er in de afgelopen tijd het een en ander aangepast op de locatie. Zo heeft elke kamer een koelkast en krijgt iedere bewoner leefgeld voor onder meer toiletartikelen. Ook is met het COA afgesproken dat de bewoners straks zelf hun ontbijt en lunch maken. “De catering voor de avondmaaltijd wordt verzorgd door de nabijgelegen ondernemer.”

Tot slot wil het COA de integratie bevorderen door de bewoners en de andere gebruikers van het terrein meer te laten samenwerken. “Zo is afgesproken dat COA samen met een vertegenwoordiging van haar bewoners samen met de cateraar meer invulling geeft aan het avondeten.”

Gekoppelde berichten

22 Reacties

Reageren
  1. rmn

    Mooi persbericht.

  2. Geenstijl@Utrecht

    Fantastisch toch ……

  3. C in de Horeca

    Ik zal daar ook willen wonen, in een hotel met je eigen restaurant en suite.

    Dat een sfeerrijk en succesful restaurant, met een heel erg leuke buiten ruimte, die was heel erg druk bezocht is nu dicht voor 2 en nu ook toekomstig 3 jaren…..wat zal dat de gemeente kosten per dag/week/maand/jaar? Waarom kan de gemeente gewoon een catering regelen voor een maaltijd per dag?

    Die bedrijf moet net zo veel winst maken als vroeger, maar nu hoeft ze maar een maaltijd per dag te serveren….en ze hebben nog steeds al de running costs van een restaurant. Crazy.

  4. hilco

    Verbaast me toch: de asielzoekers vervelen zich kapot want ze mogen niet werken, en toch hoefden ze niet zelf te koken (of zelfs hun ontbijt te verzorgen..?) terwijl ze daar tijd zat voor hebben? Wat zit dat asielbeleid toch vreselijk dom in elkaar.

  5. Paul

    Wat zal die eigenaar hier een werelddeal aan hebben.

    Vallen onder de kleine incidenten ook alle fietsongelukken voor het hotel?

  6. Massegast

    Voor het hotel is het een gouden business. Het hele jaar door een 100% bezetting. Op allerlei niveaus wordt er flink verdiend aan de nieuwe instromers.

  7. w

    en oa daarom komen ze massaal naar nederland, dit soort verhalen verspreidt zich als lopend vuurtje, in andere landen is de opvang vele malen soberder, intussen stagneert de doorstroom in die mate dat er zelfs voorrang wordt verleend voor sociale woningen!

  8. W

    @massagast; ja dat krijg je als je als overheid je zaakjes niet op orde hebt en een paar jaar geleden nog azc’s hebt gesloten. Penny wise and pound foulish, noemen ze dat geloof ik ik het VK

  9. Leon

    Prima.

  10. jan

    @hilco ik ben het helemaal met je eens. Het lijkt mij dat je graag je handen wil laten wapperen als asielzoeker. De was wil doen en eten wil koken. Meehelpen met schoonmaken en misschien zelfs kleine klusjes oppakken. Maar dat wordt allemaal door bedrijven gedaan. Gek toch?

  11. Wim Vreeswijk

    Een mooi promotieverhaal van het COA is het wel, doch er staat niets over wat deze opvang de samenleving allemaal kost ? Lijkt mij een flinke misser van de auteur van dit artikel. Het was ook completer geweest als hierover huis-aan-huis een stadsbericht was bezorgd.

  12. Pragmatist

    Hoe lang totdat de bewoners van deze hotel klagen over deze gratis service?

  13. Michiel

    Dit is inderdaad gewoon een persbericht van de overheid. Maar zo fungeert een groot deel van de journalistiek. Vooral geen kritische vragen stellen, zeker niet over het asielbeleid.

  14. Utrechtvoorutrecht

    @hilco en @jan Is niet specifiek voor deze situatie. Toen ik in een wijk woonde met veel buren in de bijstand, waren het niet deze mensen die zich inzetten voor een prettige leefomgeving terwijl ze (1) de hele dag de tijd hadden en (2) zich voornamelijk in die omgeving bevonden.

  15. Toine Goossens

    @Hilco, @Jan en @Wim Vreeswijk,

    U geeft er blijk van er niets vanaf te weten. Houdt dan uw mond. CBS stelt vast dat c46% van hen in Nederland werkt. Dan zijn er ook nog veel van hen die digitaal hun werk in Oekraïne zijn blijven doen.
    U kunt uw kennis vergroten door te lezen wat Xavier Devictor van de Wereldbank daarover zegt:

    Westerse samenlevingen kunnen het zich niet veroorloven om buitenlandse arbeidskrachten mis te lopen, zegt Xavier Devictor van de Wereldbank. „Een harmonieuze samenleving waar het evenwicht werd verstoord door de komst van migranten heeft nooit bestaan.”
    https://www.nrc.nl/nieuws/2023/06/01/migratie-is-niet-goed-of-slecht-het-is-noodzakelijk-voor-vergrijzende-arbeidsmarkten-a4166161

    P.s. Iedere migrant mag minimaal 22 weken per jaar werken. Recent heeft een rechtbank uitspraak gedaan dat die grens onwettelijk is. Werk is toegestaan, punt uit.

  16. Pee

    Aan dit soort dingen kun je zien dat er dus niets aan de instroom gedaan word , ook al hebben ze gezegd er aan te werken .
    Nog meer woningen nodig dus nog meer groen wat opgeofferd word en dan willen ze nog die klimaatdoelen halen ook.
    Ligt het nou aan mij of klopt er hier iets niet.

  17. w

    t blijkt dat de redactie van dit lokale blogje zeer selectief is met plaatsen van reacties…

  18. Koel Hoofd

    @Wim Vreeswijk
    Het kabinet trekt de komende €8.7 miljard extra uit voor de opvang asielzoekers.
    De kosten van het COA voor het opvangen van asielzoekers in een AZC zijn gemiddeld ongeveer € 27.900 per persoon per jaar. (Bron https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/asielbeleid/vraag-en-antwoord/uitgaven-rijk-provincies-gemeenten-voor-opvang-asielzoekers)
    Wie profiteert?
    Gemeenten die leegstaande panden verkopen of verhuren ontvangen verschillende toeslagen, en ook bedrijven van tijdelijke woningen zien hun omzet stijgen. Maar ook bouwers van tijdelijke woningen zijn erg happy.
    (bron https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2060260-wie-profiteren-van-opvang-asielzoekers)

    @Toine Goossens
    Dat 46% werkt betekend dat 54%, dat is dus de meerderheid, dit zelfs na 10 jaar nog niet doet. Laat die man van de wereldbank maar fijn tegen een ananas aan gaan brabbelen. Wij hebben geen arbeidstekort, wij hebben te veel parttime en bullshitbanen wat een giga beslag legt op de aanwezige arbeidscapaciteit.
    Om nog maar te zwijgen over de ontbrekende arbeidsethos bij de jonge generaties, en onze wetgeving waardoor het lucratiever is om niet fulltime te werken.

  19. To iinw Goossens

    @Koel Hoofd,

    Er zijn ook kinderen meegekomen. Wilt u kinderarbeid? En u leest niet dat zij ook digitaal voor Ukrainse bedrijven werken. Wel graag bij de les blijven met dit hete weer.
    Klopt wij hebben geen arbeidstekort. Wij hebben een werknemerstekort. De andere kant van vraag en aanbod.

  20. Krakend gebit

    @Toine Goossens
    Ik kan uit ervaring zeggen dat het meerendeel niet aansluit op onze arbeidsmarkt en dat waarschijnlijk voorlopig ook niet gaat doen.
    Als ik dit artikel lees, wordt ik verdrietig omdat onze ouderen door bezuinigingen onvoldoende zorg en aandacht krijgen. Deze mensen hebben ons land opgebouwd na de oorlog maar daar is geen geld voor.
    Daarnaast vrees ik ook dat onze kinderen voorlopig niet aan een woning komen. Ik gun de vreemdelingen echt het beste maar het is wel krom en voor velen niet te veel begrijpen.

  21. Mia

    En dan te bedenken dat er hardwerkende Nederlanders zijn die bijna niks in hun koelkast kunnen leggen, omdat er geen geld is om boodschappen te doen of dat er hardwerkende Nederlanders zijn die noodgedwongen wonen in een auto.

    Wanneer is de rek uit de mogelijkheden voor opvang van buitenlanders? Als alle Nederlanders op straat wonen, omdat in hun huizen opvang moet worden gecreëerd?

    Wie heeft ruimte voor een logee, als hij zijn eigen basis (onderdak en eten) niet op orde heeft?

    Het (tijdelijk) opvangen van VLUCHTELINGEN is zeker nodig.

    Het asielbeleid loopt vast door het jarenlang huisvesten van veiligelanders. Los dat eens op met wetswijzigingen i.p.v. van verdragen van 60 jaar oud uit te voeren. De wereld is inmiddels veranderd.

  22. Jullie zijn apen

    Zo te lezen weet niemand hier wie er in de AZC’s wonen en ook niet hoe het daar is. Het asielbeleid is een bureacratische hel en de meeste van deze mensen komen uit conflictgebieden. Aanrader om je grenzen te verbreden en kennis op te doen (om vervolgens een gefundeerde mening te kunnen plaatsen op het lokale krantje) is vrijwilligen op zo’n plek. Schetst een heel ander beeld en er zijn altijd mensen nodig. Bovendien heel leuk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).